تاثیر موسیقی در محیط کار (فواید گوش دادن به موزیک)
گوش دادن به موسیقی در محیط کار چه تاثیری بر عملکرد کارکنان دارد؟
موسیقی همواره تأثیرات قابل توجهی بر رفتار و روان انسانها دارد. در واقع میتواند برای بهبود کارایی، کاهش استرس و تقویت روحیه کارکنان مورد استفاده قرار گیرد. در این مطلب از مجله جوان ایرانی، به بررسی تأثیر موسیقی در محیط کار پرداخته، سپس نه تنها با معایب و مزایای موزیک آشنا میشویم، بلکه راهکارهای استفاده بهینه از آن را شرح میدهیم.
تاثیر موسیقی در محیط کار (فواید مهم آن)
به دلیل اینکه موسیقی تأثیر مثبت بر روح و روان افراد میگذارد، در نتیجه به عنوان یک ابزار درمانی نیز شناخته میشود. البته شما عزیزان باید بدانید که این نوع سرگرمی تنها در زمینههای تفریح و درمان مورداستفاده قرار نمیگیرد، بلکه حتی در محیط کار نیز کاربرد فراوانی دارد. در ادامه این بخش به فواید موسیقی در محیط کار میپردازیم.
افزایش تمرکز و بهرهوری
به طور کلی موسیقی میتواند تمرکز افراد را به خوبی بهبود دهد. اگر دقت کرده باشید هنگامی که موسیقی بیکلام یا ملایم پخش میکنید، به وظایفی که در حال انجام آنها هستید، توجه بیشتری دارید. حتی طی تحقیقاتی که در دانشگاه استنفورد انجام شده موسیقی با ریتمهای متعادل باعث کمک به مغز میشود تا اطلاعات آن را بهتر پردازش کند. در واقع این ابزار قدرتمند به کارکنان کمک میکند تا انرژی و انگیزه بیشتری برای انجام کارهای خودشان داشته باشند. در نتیجه بهرهوری کارکنان را بهبود بخشیده و آنها در انجام وظایف خودشان بسیار مؤثر عمل میکنند.
کاهش استرس و تنش
یکی دیگر از مزایای موسیقی در محیط کار این است که سطح استرس کارمندان را افزایش میدهد. در واقع گوش دادن به موسیقی موردعلاقه در زمان استراحت یا حتی هنگام انجام کارهای روزمره، باعث کاهش هورمونهای استرس مانند کورتیزول میشود. درنتیجه کارمندان کارهای خودشان را با آرامش انجام میدهند.
بهبود روحیه و ایجاد فضای مثبت
اگر در محیط کار خودتان موسیقی گوش کنید، باعث میشود که جو مثبتی ایجاد شود. در نتیجه نه تنها باعث احساس شادی و آرامش کارکنان میشود، بلکه تعاملات بین فردی شما نیز بهبود مییابد. به ویژه اگر در ساعات ابتدایی روز موسیقی پخش کنید، به شروع پر انرژی و مثبت شما کمک فراوانی میشود.
تقویت انگیزه و خلاقیت
موسیقیهای پر انرژی میتواند باعث افزایش انگیزه کارکنان شود. به ویژه اگر در فعالیتهای تیمی موسیقی پخش کنید، نقش محرک داشته و حتی هماهنگی بین اعضای آن تیم نیز بهبود مییابد. برخی از تحقیقات نشان داده که موسیقی با ملودیهای خاص ایدههای خلاقانه را در کارکنان تحریک میکند.
بهبود خلق و خو
یکی از رایجترین دلایل گوش دادن موسیقی در محل کار این است که در واقع موسیقی میتواند به کارمندان کمک کند تا از سر و صدای مزاحم در دفتر جلوگیری شود.
تقویت عملکرد شناختی
درگیر شدن با موسیقی به هر شکلی که باشد، اعم از گوش دادن، نواختن ساز رقصیدن و … نواحی مختلف مغز را تحریک میکند. طی تحقیقات انجام شده موسیقی به بهبود عملکردهای شناختی؛ مانند حافظه و سرعت پردازش کمک زیادی میکند. حتی برخی از افراد بر این باورند که موسیقی باعث افزایش روحیه آنها شده و میتوانند کارهایشان را در محیط کار بهتر انجام دهند.
افزایش اعتماد به نفس
یکی دیگر از مزایای موسیقی در محیط کار این است که اعتماد به نفس کارکنان را بالا میبرد. در واقع بسیاری از کارفرماها تمایل دارند که تیم خودشان را گسترش دهند و بهترین افراد را استخدام کنند. پخش موسیقی میتواند احساس اطمینان و آرامش را در کارمندان بالا ببرد. طی تحقیقات انجام شده بیش از ۹۰ درصد کارکنان بر این باورند که موسیقی به آنها احساس اعتماد به نفس بیشتری میدهد. مخصوصاً اینکه هر شخصی میتواند آهنگهای موردعلاقه خودش را گوش کند و از آن لذت ببرد.
انجام بهتر وظایف
از آنجایی که موسیقی باعث میشود دوپامین آزاد شود، در نتیجه به کارکرد بهتر حافظه کمک کرده، همچنین انگیزه را افزایش میدهد. به کارمندان کمک میکند تا با وظایف خودشان را بهتر انجام دهند. به طور کلی موسیقی باعث میشود که کارکنان در محیط کار با سرعت، دقت و سلامت بیشتری کار کنند.
تقویت حافظه
از آنجایی که موسیقی باعث کاهش فشار و کاهش استرس میشود، در نتیجه به خاطر سپردن اطلاعات و یادگیری چیزهای جدید امکانپذیر میشود. در واقع هنگامی که استرس شما کاهش مییابد، شما توانایی خواهید داشت که اطلاعات کلیدی را به خاطر بسپارید و سریع آنها را به یاد بیاورید. البته مهم است که شما به شدت صدای موسیقی توجه کنید، زیرا اگر صدای موسیقی در حین کار بلند باشد تأثیر منفی بر عملکرد شما خواهد داشت.
بهبود فضای کاری
یکی دیگر از مزایای موسیقی در محیط کار این است که باعث میشود به بهبود محیط کار کمک زیادی شود. در نتیجه کارکنان احساس شادی بیشتری کرده و در طول روز پر انرژی باقی میمانند. در واقع حدود نیمی از افراد در حین کار به موسیقی گوش میدهند که باعث احساس انرژی در آنها میشود. اما جالب است بدانید نیم دیگر بر این باور هستند که موسیقی، آنها را بیشتر درگیر کرده و نمیتوانند گوش دهند.
چرا مسافرت برای کارمندان ضروری است؟ تأثیر سفر بر شغل آنها را در این مطلب بخوانید:
مزیت های سفر برای کارمندان چیست؟
دلایل اهمیت موسیقی در محیط کار
به طور کلی در محیط کار، به دلیل رقابتهای شدید، ساعتهای کار طولانی و فشارهای روانی، ممکن است بهرهوری کارکنان افت کرده و حتی منجر به استرس برای آنها شود. موسیقی به عنوان یک ابزار ساده و مؤثر، تأثیرات بسیار مثبتی بر روان افراد دارد. در واقع نه تنها از لحاظ عاطفی به آنها تأثیر میگذارد، بلکه عملکرد شناختی و حتی فیزیکی اینگونه کارمندان را افزایش میدهد. در ادامه این بخش به فواید موسیقی در محیط کار میپردازیم.
معایب موسیقی در محیط کار
هم اکنون که با مزایای موسیقی در محیط کار آشنا شدید، وقت آن است که با معایب و چالشهای استفاده از موسیقی آشنا شوید. در ادامه این بخش به معایب موسیقی در محیط کار میپردازیم.
حواس پرتی
اگر شما موسیقی را با صدای بلند یا با کلام گوش دهید، ممکن است تمرکز شما مختل شود. در نتیجه در وظایفی که شما حتماً نیاز دارید به اینکه اطلاعاتی را پردازش کنید یا تحلیلهای پیچیدهای انجام دهید، اینگونه موسیقیها باعث کاهش تمرکز و همچنین کاهش و بهرهوری میشود.
اختلاف سلیقهها
یکی دیگر از معایب موسیقی در محیط کار این است که کارکنان سلیقههای متفاوتی دارند. بنابراین احتمال دارد آن سبک خاصی که شما ترجیح میدهید، دلخواه کارمند دیگری نباشد. بنابراین باید احتیاط کنید و صدای آن را بالا نبرید.
تأثیرات منفی بر کار عمیق
برخی از وظایف یا تسکها نیاز به تفکر عمیق دارند. در نتیجه ممکن است موسیقی باعث افزایش استرس شده و در نتیجه تمرکز افراد کاهش یابد و نتوانند کارهای عمیق انجام دهند.
مدیریت زمان برای افزایش بهره وری کارکنان چگونه است؟ تکنیکهای ساده و کاربردی را در این مقاله بخوانید:
مدیریت زمان برای افزایش بهره وری
نحوه استفاده از موسیقی در محیط کار
برای اینکه از موسیقی به طور بهینه در محیط کار استفاده شود، چندین پیشنهاد را در ادامه این مطلب برای شما ذکر میکنیم.
موسیقی بیکلام
سعی کنید موسیقیهای بیکلام یا موسیقیهایی که آهسته میخوانند را انتخاب کنید. به عنوان مثال میتوانید موسیقیهای کلاسیک، جاز، آرام را انتخاب کردید تا به تمرکز شما خللی وارد نکند.
موسیقی متناسب با نوع کار
بهتر است در ابتدای روز موسیقیهای پر انرژی ماند راک یا پاپ را گوش دهید تا انگیزه شما افزایش یابد. اگر نیاز به خلاقیت دارید، موسیقی آرام و بدون کلام برای شما میتواند ایدههای مناسبی را رقم بزند. اگر وظایف تحلیلی و کارهای عمیق را میخواهید انجام میدهید، سکوت یا موسیقی با ریتم آرام میتواند برای شما بسیار مفید باشد.
استفاده از هدفون یا هندزفری
برای اینکه اختلاف سلیقهها در محیط کار به چشم نخورد و شما مشکلی با کارکنان دیگر نداشته باشید، بهتر است که از هدفون برای گوش دادن به موسیقی دلخواه خودتان استفاده کنید. در نتیجه این مورد باعث جلوگیری از اختلال در محیط کار شده، همچنین باعث افزایش تمرکز خواهد شد.
پخش موسیقی در وقفههای بین کار
اگر کارتان سنگین است، سعی کنید در وقفههای بین کار موسیقی گوش دهید. شما باید ابتدا دشواری پروژه خودتان را در نظر بگیرید، اگر تسکهایی که پیش رو دارید به تمرکز زیادی نیاز دارد، بنابراین سعی کنید در سکوت کار خودتان را انجام دهید و در طول وقفههایی که وجود دارد به گوش دادن آهنگهای مورد علاقه خودتان بپردازید. در این صورت باعث تقویت بهره وری میشود.
پخش موزیکهای آشنا
برخی از افراد تمایل دارند که در حین کار موسیقیهایی که قبلاً گوش دادهاند را مجدداً گوش کنند. بنابراین برای اینگونه افراد حتی گوش دادن موسیقیهای خارجی در حین کار نیز ممکن است مناسب نباشد و باعث اعصاب خوردی آنها شود. بنابراین شما عزیزان میتوانید در حین کار ریتمهای آشنا را مجدداً پخش کنید. سعی کنید لیست آهنگهای خودتان را به موسیقیهایی اختصاص دهید که آنها را قبلاً گوش دادهاید.
↵ البته شما عزیزان باید بدانید که هرچند که موسیقی و گوش دادن به موزیک در محیط کار میتواند روز پر نشاطی را برای شما رقم بزند، اما برخی از افراد نیز با آن مخالف هستند و معتقدند که پخش موسیقی یک عامل حواس پرتی محسوب میشود. در واقع اینگونه کارمندان معتقد هستند اگر موسیقی پخش شود برای انجام وظایفشان نیاز دارند که انرژی بیشتری بگذارند. به همین دلیل ما توصیه میکنیم که از هدفون یا هندزفری در محیط کار استفاده کنید تا به اینگونه کارکنان نیز احترام گذاشته باشید.
تغذیه سالم در محل کار چیست؟ نکات ساده و کاربردی را در این مطلب بخوانید:
مثالهای موفق از استفاده موسیقی در محیط کار
در این بخش به بررسی شرکتهایی میپردازیم که از موسیقی در محیط کارشان استفاده کرده و به افزایش بهرهوری کارکنان تأثیر زیادی گذاشته است.
شرکت گوگل
گوگل به عنوان یکی از شرکتهای نوآور، در دفاتر خودش موسیقی ملایم و متناسب فضای کاری پخش میکند. در نتیجه به تقویت خلاقیت و رضایت کارکنان کمک زیادی کرده است. البته در چنین شرکتهای مهمی مانند سایر سازمانها انتخاب نوع مناسب موسیقی و تنظیم سطح صدا بادقت زیادی انجام میشود تا از هرگونه حواسپرتی جلوگیری شود.
رستورانها و فروشگاهها
همانطور که خودتان مشاهده کردهاید، در بسیاری از رستورانها و فروشگاهها برای ایجاد یک تجربه دلپذیر برای مشتریان و کارکنان موسیقی پخش میشود. در واقع این روش به افزایش فروش و بهبود روحیه کارکنان تأثیر زیادی میگذارد. البته استفاده از این نوع موسیقی در چنین محیطهای کاری نیازمند برنامهریزی دقیق است. برای بهرهبرداری از مزایای موسیقی، نیاز است که نوع موسیقی با نوع کار و ترجیحات کارکنان به خوبی هماهنگ شود.
سخن پایانی
استفاده از موسیقی در محیط کار نه تنها به کاهش استرس شما کمک میکند، بلکه با افزایش تمرکز و بهرهوری، کیفیت کار شما را نیز بهبود میبخشد. البته شما باید سعی کنید موسیقی مناسب را انتخاب کرده و سطح صدای آن را تنظیم کنید تا از ایجاد حواس پرتی شما جلوگیری شود. همچنین از هدفون استفاده کنید تا صدای موسیقی باعث آزار بقیه همکاران نشود. در این مطلب به تأثیر موسیقی در محیط کار پرداختیم. اگر شما عزیزان نیز هرگونه تجربهای دارید، میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را با ما و سایر مخاطبان جوان ایرانی در میان بگذارید.
منابع:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC
https://pplprs.co.uk/engagement/10-reasons-to-play-music-in-your-office-or-workplace/
https://blog.novecore.com/the-impact-of-music-on-productivity-and-work-performance/