ترایپوفوبیا یا ترس از سوراخ و حفره [نحوه پیشگیری از آن]
چگونه میتوان ترایپوفوبیا یا ترس از سوراخ و حفره را درمان کرد؟
تریپوفوبیا یا ترس از سوراخ و حفره یکی از انواع فوبیاهای خاص است که در سالهای اخیر روانشناسان تحقیقات زیادی در مورد آن کردهاند. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی جامعی در مورد ترایپوفوبیا، علائم، علت، روشهای تشخیص و درمانی آن میپردازیم.
ترایپوفوبیا یا ترس از سوراخ و حفره چیست؟
این نوع فوبیا به ترس یا انزجار شدید از دیدن سوراخ یا حفرهها اشاره دارد. این نوع حفرهها ممکن است در طبیعت، اشیا و بدن انسان وجد داشته باشد.
علائم تریپوفوبیا چیست؟
نشانههای تریپوفوبیا یا ترس از سوراخ و حفره در افراد مختلف بسیار متفاوت است، اما علائم رایج آن را در ادامه بحث میکنیم.
علائم جسمی
افراد مبتلا به تریپوفوبیا معمولاً با دیدن سوراخ یا حفره، دچار تعریق، تپش قلب، لرزش و حتی حالت تهوع میشوند. برخی دیگر از افراد ممکن است رنگ پوست آنها پریده و دچار لرزش بدن شوند یا اینکه ضربان قلب آنها افزایش یابد. خفگی یا خشکی دهان نیز یکی دیگر از نشانههای این نوع فوبیا است.
پرهیز از موقعیتهای حساس
اکثر افرادی که فوبیا دارند، از مواجهه با الگوهای سوراخدار پرهیز میکنند.
احساس ترس و وحشت
یکی دیگر از علائم شایع تریپوفوبیا ترس و وحشت است. اینگونه افراد حتی با دیدن تصاویری که به شکل سوراخ هستند، حتی دیدن این نوع حفرهها به صورت آنلاین یا روی برگه کاغذ، دچار اضطراب شدیدی میشوند.
محرکهای ترس سوراخ چیست؟
اینگونه محرکها شامل دانههای انار، اسفنج، مرجان، حبابها، توتفرنگی، چشم حشرات، دانههای میوه، نیلوفر آبی، اشکال دارای طرح لانه زنبور یا برجستگی طبیعی روی گوشتها، هرگونه سوراخ در گوشتهای در حال فاسد است. همچنین برخی از حیوانهای دارای خال یا طرحهای سوراخدار باعث ایجاد علائم تریپوفوبیا میشوند.
تالاسوفوبیا یا ترس از دریا چیست؟ علائم شایع آن را در این مطلب بخوانید:
تالاسوفوبیا یا ترس از دریا چیست؟
عوامل خطر ترس از سوراخهای ریز
طی تحقیقات انجام شده توسط روانشناسان، آنها هنوز مطمئن نیستند چه عواملی باعث ایجاد این نوع فوبیا میشود. اما احتمال میدهند که این نوع فوبیا پس از یک رویداد ناخوشایند یا ناراحت کننده ایجاد میشود.
برخی از کارشناسان معتقد هستند افرادی که اضطراب، افسردگی و اختلال وسواس فکری دارند، بیشتر مستعد ابتلا به تریپوفوبیا هستند.
علت ایجاد ترایپوفوبیا یا ترس از سوراخ
طی تحقیقات انجام شده هنوز دلیل واضح و مشخصی برای تریپوفوبیا مشخص نشده، اما دلایل احتمالی آن را در ادامه بررسی میکنیم.
بسیاری از محققان معتقد هستند که این نوع فوبیا ممکن است به دلیل ترس از محیطهای بسته که به دلیل موجودات سمی یا خطرناک ایجاد میشود، به وجود آید.
محققان دیگری احتمال میدهند که تصاویری که باعث ایجاد اضطراب در افراد میشود، آنها را مبتلا به تریپوفوبیا میکند، زیرا باعث تشدید حال روحی آنها شده میشود. در واقع رنگهای با کنتراست بالا انزجار، اضطراب و سایر علائم را تشدید میکند.
همچنین برخی دیگر از روانشناسان معتقد هستند که تصاویر برخی از حیوانات بسیار خطرناک از جمله مار کبری، عقرب و اختاپوس باعث ایجاد این نوع فوبیا درون افراد میشود.
برخی از افراد مبتلا به تریپوفوبیا بیزاری شدیدی نسبت به جوشهای پوستی و هرگونه علائم پوست دارند.
نحوه تشخیص ترس از سوراخ و حفره
از آنجایی که هیچ نوع راهکار تشخیصی دقیقی برای ترایپوفوبیا یا ترس از سوراخ و حفره وجود ندارد، در نتیجه تنها متخصصان سلامت روان میتوانند اینگونه فوبیاها را تشخیص دهند. در واقع درمانگر با پرسیدن سؤالاتی در مورد علائم سلامت روانی که مبتلا به آن هستید، نشانههای شرایط اضطرابی، افسردگی و اختلالات شما را حدس میزند.
تست ترایپوفوبیا
هیچ راه دقیق و مطمئنی برای تشخیص این نوع فوبیا وجود ندارد. علاوه بر اینکه شما میتوانید به روانشناس مراجعه کنید، در گوگل نیز از تستهای آنلاین میتوانید استفاده کنید. در این تستها فرد به مدت یک تا ۸ ثانیه به تصاویری که معمولاً دارای حفره یا الگوهای خاص هستند باید نگاه کند. در انتها فرد باید تخمین بزند که به هر عکسی چند ثانیه نگاه کرده است. در پایان مشخص خواهد شد که آیا به ترایپوفوبیا مبتلا است یا خیر.
بیماری فوبیا(Phobia) یا هراس ذهنی چیست؟
نحوه پیشگیری از تریپوفوبیا یا ترس از سوراخ
اگر دچار علائم حاد تریپوفوبیا هستید، از تکنیکهای آرامبخش استفاده کنید تا برای مدت زمان کوتاه احساس آرامش کنید و شدت این گونه احساسات وحشت شما در آینده کاهش یابد. به عنوان مثال تنفس عمیق میتواند ضربان قلب شما را کاهش داده و به دلیل آرامشی که در بدن شما ایجاد میشود، اضطراب و ترس شما بهبود یابد. برای این کار میتوانید به آرامی از بینی نفس بکشید و تا عدد ۴ بشمارید. سپس هنگامی که به این عدد رسیدید، به آرامی از بینی خود بازدم کنید. سپس کمی مکث کنید و نفس عمیق دیگری بکشید، برای چندین دور این کار را تکرار کنید.
عوارض ترس از سوراخ و حفره چیست؟
اگر شما عزیزان این نوع فوبیا را داشته باشید، در حدی که زندگی شما را مختل کرده و به دنبال درمان آن هم نباشید، ممکن است دچار عوارض زیر شوید.
- اختلال در روابط اجتماعی
- اختلالات خلقی
- سوءمصرف مواد مخدر
- در موارد شدید، خودکشی
همچنین ممکن است دچار اختلال اضطراب اجتماعی شوید. در واقع شما از موقعیتهای اجتماعی به طور مداوم ترس دارید. گاهی دچار ناراحتی یا هرگونه نگرانی خاص میشوید.
اختلال پانیک یا ترس از حملات آینده یکی دیگر از عوارض این نوع فوبیا است.
همچنین ممکن است برخی از این گونه بیماران، به اختلال وسواس فکری اجباری نیز مبتلا شوند. در واقع دچار نوعی از وسواس میشوند که نمیتوانند از تکرار آنها جلوگیری کنند. البته همانطور که بیان شد این نوع وسواس خود نیز باعث ایجاد فوبیا میشود.
عمده ترین دلیل ترس از مرگ چیست؟ (آشنایی با مفهوم آن)
روشهای درمان تریپوفوبیا
همانطور که مشاهده کردید تریپوفوبیا وضعیتی است که باعث بروز واکنشهای شدید جسمی و روانی میشود. در ادامه این مطلب روشهای درمانی مختلفی را برای آن بررسی میکنیم.
درمان شناختی رفتاری
این روش شناختی رفتاری به افراد کمک میکند تا افکار و باورهای نادرست خودشان را به خوبی شناسایی کرده و آنها را تغییر دهند.
درمان مواجهای
در این روش افراد به تدریج تحت نظارت متخصص قرار میگیرند تا هرگونه ترس و اضطراب آنها کاهش یابد.
دارودرمانی
در برخی از موارد داروهای ضداضطراب یا ضدافسردگی ممکن است برای افراد تجویز شود.
تکنیکهای آرامبخش
برای درمان تریپوفوبیا یا ترس از سوراخ و حفره ممکن است پزشک تکنیکهای آرامبخش مانند مدیتیشن، یوگا و تنفس عمیق را تجویز کند تا باعث کاهش اضطراب شما شود.
داشتن فعالیتهای بدنی منظم
اگر فعالیت بدنی منظم داشته باشید، به کاهش علائم اضطراب و افسردگی شما کمک زیادی میشود. بنابراین سعی کنید به باشگاه بروید و رشته موردعلاقه خودتان را دنبال کنید. البته اگر شرایط رفتن به باشگاه را ندارید، میتوانید در منزل به ورزش موردعلاقه خودتان بپردازید.
درخواست حمایت از دوستان و خانواده
با دوستان و خانواده خودتان تماس بگیرید و در مورد هر احساسی که دارید با آنها صحبت کنید. افرادی که شما را حمایت میکنند، به شما احساس خوب میدهند. سعی کنید افرادی که با شما علائم مشابه دارند را پیدا کرده و با آنها ارتباط خوبی برقرار کنید.
داشتن خواب باکیفیت
سعی کنید هر شب حدود ۷ تا ۸ ساعت بخوابید، همچنین یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید. البته سعی کنید غذاهایی که باعث تشدید اضطراب شما میشود را محدود کنید.
مراجعه به روانشناس
اگر علائم شما زندگی روزمره شما را تحتتأثیر قرار داده و حتی باعث ناراحتی شما شده، سعی کنید با یک درمانگر صحبت کنید. برای مدیریت اضطراب و سایر احساسات ناخواسته مرتبط با تریپوفوبیا کمک بگیرید.
تجویز دارو برای درمان ترایپوفوبیا
به طور خاص هیچ دارویی نشانههای تریپوفوبیا را درمان نمیکند، اما روانپزشکان یا سایر پزشکان در برخی از مواقع یک سری دارو تجویز کنند.
این شرایط را در ادامه این مطلب از مجله جوان ایرانی با هم بررسی میکنیم.
اگر در موقعیتهای خاص دچار احساس شدید اضطراب یا وحشت شوید، معمولاً برای شما دارو تجویز میشود. در واقع اگر اضطراب شما به حدی است که مانع از زندگی روزمره شده یا شما را در درمان بهتر باز میدارد، در اینگونه مواقع ممکن است پزشک بنزودیازپینها یا مسدودکنندههای بتا، داروهای ضدافسردگی بوسپیرین را تجویز میکند.
سخن پایانی
ترایپوفوبیا یا ترس از سوراخ و حفره نوعی فوبیا است که افراد مبتلا به آن، با دیدن حفرههای ریز منظم یا نامنظم و تعداد زیادی سوراخ دچار ترس شدیدی میشوند. در این مطلب به بررسی این موضوع پرداختم، همچنین نشانهها، علت و راهکارهای درمانی آن را بیان کردیم. اگر شما عزیزان نیز تجربهای در این مورد دارید، میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را با ما و سایر مخاطبان جوان ایرانی در میان بگذارید.
منابع:
https://www.healthline.com/health/trypophobia
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21834-trypophobia
https://www.osmosis.org/answers/trypophobia
https://www.webmd.com/anxiety-panic/trypophobia-overview
https://www.verywellmind.com/trypophobia-4687678