سرگرمیمهارت های زندگی

دلایل خراب شدن یک رابطه عاطفی (خود خرابکاری در روابط)

نشانه‌های شایع خود خرابکاری در روابط چیست؟ نحوه متوقف کردن آن

اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که مدام رابطه عاطفی خود را خراب می‌کنند، مطالعه‌ی ادامه این مطلب از مجله جوان ایرانی را از دست ندهید. به طور کلی شما عزیزان باید بدانید که خراب کردن یک رابطه دلایل مختلفی دارد. با توجه به اینکه هر فردی گذشته متفاوتی دارد، نحوه تربیت و دوران کودکی، سال‌های نوجوانی و اولین روابط جدی، به طور کلی تمامی این موارد بر نحوه رفتار ما در حال حاضر تأثیر مستقیم می‌گذارد. در این مقاله برای شما به طور کامل شرح می‌دهیم که خود خرابکاری در روابط چیست، همچنین راهکارهای جلوگیری و توقف آن را به طور کامل شرح می‌دهیم.

 

خود خرابکاری در روابط چیست؟

خود خرابکاری در روابط به رفتارهای آگاهانه یا ناآگاهانه گفته می‌شود که درنهایت منجر به پایان یک رابطه خواهد شد.

 

نشانه‌های خود خرابکاری در رابطه

برخی از افراد در حال خراب کردن روابط عاطفی خود هستند، اما خودشان خبر ندارند. در ادامه این مطلب علائمی که نشان می‌دهد شما در حال خراب کردن و آسیب رساندن به رابطه خود هستید و در واقع افکار خود خراب کننده دارید را با هم بررسی می‌کنیم.

  • از اینکه با شریک زندگی خود زمان باکیفیتی را بگذرانید، به طور کامل اجتناب می‌کنید.
  • در برقراری ارتباط با نیازهای خود و هرگونه روابط احساسی کناره‌گیری می‌کنید.
  • انواع مشکلات را حتی زمانی که بر رابطه شما تأثیر منفی می‌گذارد، به راحتی نادیده می‌گیرید.
  • از هرگونه صمیمیت عاطفی یا فیزیکی اجتناب می‌کنید.
  • مسئولیت‌های خود را به عهده نمی‌گیرید و مدام شریک زندگی خودتان را سرزنش می‌کنید.
  • در مورد آینده و رابطه خودتان پیش‌بینی‌های بی‌اساس و منفی می‌کنید.
  • از شریک زندگی خود مدام در حال انتقاد کردن هستید.
  • یکی دیگر از نشانه‌های خود خرابکاری این است که شما روابط عاطفی و موازی را برقرار می‌کنید. در واقع با اینکه رابطه شما مشکل آن‌چنانی ندارد، اما تمایل دارید آن را تمام کنید یا اینکه به طور همزمان با فرد دیگری در رابطه قرار بگیرید.
  • اگر مدام خودتان را تخریب می‌کنید نیز بدانید که دچار خود تخریبی در رابطه شده‌اید. اما این را بدانید که اکثر مردم هیچ تمایلی ندارند با فرد بی‌ارزش در رابطه قرار بگیرند.

 

دلایل خود خرابکاری در روابط

در ادامه این مطلب دلایل اصلی جدایی عاطفی را به طور کامل شرح می‌دهیم.

ترس از دست دادن

بسیاری از افراد ترس از دست دادن یا طرد شدن را دارند و برای آنها تنهایی یک نگرانی دائمی محسوب می‌شود. چنین فردی هر طور که شده سعی دارد در رابطه بماند، اما گاهی اوقات ممکن است شریک زندگی خود را با رفتارهایی که دارد از دست بدهد. چنین فردی بهتر است که روی نیازهای خودش با شریک زندگی بیشتر کار کند. به صورت شفاف با همدیگر صحبت کنید، اجازه بدهید طرف مقابل بداند که شما چه احساسی دارید و چگونه می‌توانید بر ترس‌های خودتان غلبه کنید.

ترومای دوران کودکی

یکی دیگر از دلایلی که باعث خراب شدن رابطه عاطفی می‌شود، این است که فرد دچار آسیب‌های گذشته است. اگر آن شخص در خانواده بسیار مسموم بزرگ شده باشد یا اینکه آزار جسم دیده باشد، چنین فردی حتی برای اعتماد به نزدیکان خود نیز دچار مشکل می‌شود. حتی او به صورت کاملاً ناخودآگاه شریک زندگی‌اش را از خود دور می‌کند. در چنین مواردی نیاز است که فرد به یک درمانگر مراجعه کند و در مورد آسیب‌هایی که درگذشته به او رسیده کاملاً با مشاور صحبت کند، تا بتواند آرامش خودش را پیدا کند.

عزت نفس بسیار ضعیف

یکی دیگر از مواردی که باعث خود خرابکاری در رابطه می‌شود، عزت نفس پایین است. اگر در مورد خودتان مدام منفی فکر می‌کنید و احساس می‌کنید که شما لایق هیچ‌گونه عشقی نیستید، پس لزومی هم ندارد که شریک زندگی‌تان شما را دوست داشته باشد. فراموش نکنید که این طرز فکر شما، نه تنها به خودتان آسیب می‌زند، بلکه باعث هرگونه رفتار خرابکارانه‌ای می‌شود. حتی ممکن است قرار ملاقات خود را عمدی فراموش کنید، زیرا معتقد هستید که فرد مقابل چرا باید شخصی مثل شما را ملاقات کند.

تقلید از دیگران

یکی دیگر از دلایلی که باعث خراب کردن روابط عاطفی می‌شود، این است که اکثر افراد رفتارهای ناشایست و بدی که در گذشته با خودشان شده است را در زندگی و روابطشان تکرار می‌کنند. این مورد به هیچ وجه تقصیر آنها نیست، بلکه صرفاً چون این‌گونه رفتارها برایشان آشنا است تمایل به تقلید از آنها دارند.

بهتر است در این مورد به رفتارهای خودتان بیشتر تمرکز کنید و آن رفتارهایی که باعث خودخرابکاری می‌شود را کاملاً معکوس کنید. اجازه ندهید که تقلید از دیگران باعث خراب کردن زندگی شما شود.

تعیین حد و مرز در روابط و کمک به بهبود رابطه سالم با دیگران را در این مطلب بخوانید:

تعیین حد و مرز در روابط

انتقاد بیش از حد

انتقاد بیش از حد از جمله مواردی است که باعث خراب کردن رابطه شما می‌شود. به عنوان مثال اگر شما مدام در حال انتقاد در مورد نگرش، لباس، رفتار و هرگونه اخلاق شریک زندگی خود هستید بدانید که در حال خراب کردن روابط خودتان قدم برداشته‌اید. هرچند که در برخی از مواقع انتقاد کردن بسیار مفید خواهد بود، اما انتقاد بیش از حد کاملاً غیرعادی و مضر است. حتی اگر شریک زندگی‌تان به اندازه کافی از نظر شما خوب به حساب نمی‌آید، باز هم مدام از او انتقاد نکنید‌. به جای انتقادهای مکرر، هرازگاهی او را تحسین کنید.

خیانت به همدیگر

یکی دیگر از مواردی که باعث خود خرابکاری در رابطه می‌شود خیانت در رابطه است. اگر با فرد دیگری جز همسرتان در رابطه هستید، بدانید که رابطه شما به زودی خراب می‌شود. بنابراین نیاز است که رابطه خود با شریک زندگی را ارزیابی داشته باشید و برای همدیگر بیشتر وقت بگذارید. حتی در برخی از مواقع با همدیگر صحبت کنید و به این نتیجه برسید که چه کارهایی باعث شادی هر دوی شما خواهد شد. به طور کلی برای اینکه رابطه شما خراب نشود خیانت نکنید بلکه بر روی بهتر شدن رابطه خود با شریک زندگی تلاش کنید.

حسادت بیش از حد

اگر مدام نگران این هستید که همسرتان هنگامی‌که شما در منزل تشریف ندارید چه کاری انجام می‌دهد یا حتی اگر شریک زندگی‌تان بیرون از منزل است و شما در کنارش نیستید در حال انجام چه کاری است یا اینکه مدام به او حسادت می‌کنید، بدانید که در حال خراب کردن رابطه خود هستید. هرچند کمی حسادت در رابطه کاملاً طبیعی است، اما اگر این کنترل کردن و حسادت، بیش از حد باشد آسیب‌زننده است. در این صورت به مرور زمان حتی هنگامی‌که با همسر خود معاشرت می‌کنید یا به او نگاه می‌کنید یا حتی پیام می‌دهید، شما را ناراحت می‌کند و از او دلسرد می‌شوید.

 

نیازهای عاطفی مردان در زندگی زناشویی چیست؟ (مهمترین خواسته‌های جنسی)

نیازهای عاطفی مردان در زندگی زناشویی

ترس از صمیمیت و نزدیکی

هرچند که تمامی افراد نیاز به صمیمیت و محبت دارند، اما برخی از اشخاص هستند که تجربیات خاص و تلخی دارند که باعث می‌شود از یک رابطه با صمیمیت بیش از حد اجتناب کنند.

ناتوانی از مواجه‌شدن با مشکلات همدیگر

برخی از زوجین به محض اینکه همسرشان دچار مشکل می‌شود، می‌گویند که ما هیچ مشکلی نداریم و آن را ساده می‌پندارند. احساس می‌کنند که با چنین رفتاری مشکل آنها برطرف خواهد شد. در این صورت حتی ممکن است باعث عصبی شدن شریک زندگی خود شوید و او شما را به دلیل اینکه توانایی مواجه‌شدن با مشکلات زندگی را ندارید، به راحتی ترک کند.

کینه‌توزی و عصبانیت

یکی دیگر از مواردی که باعث خراب کردن روابط عاطفی می‌شود، کینه‌توزی است. اگر از شریک زندگی خود کینه به دل داشته باشید هر کاری که او برای شما انجام دهد باز هم با او با کینه برخورد می‌کنید. شما عزیزان باید بدانید که تا زمانی که مدام عصبانی بوده و از زمین و زمان شاکی هستید، هیچ‌کس نمی‌تواند به شما نزدیک شود.

بزرگ شدن در یک خانواده سمی

یکی دیگر از مواردی که باعث خراب کردن روابط عاطفی در زندگی مشترک می‌شود این است که شما در یک خانواده بسیار ناکارآمد بزرگ شده باشید. در این‌گونه خانواده‌ها معمولاً فرزندانشان را ناتوان تصور کرده و عزت نفس آنها را بسیار پایین می‌آورند.

 

نحوه توقف روابط خود خرابکاری

برای اینکه به هرگونه روابط خود خرابکاری پایان دهید، ابتدا باید به رفتار خود آشنایی کاملی داشته باشید. شما عزیزان بدانید تا زمانی که با خودتان صادق نباشید محکوم به تکرار این رفتارهای تخریب‌کننده هستید. یک متخصص و روانشناس می‌تواند به شما کمک کند تا رفتارهای خود را به خوبی بشناسید. مشکلات خودتان را ریشه‌یابی کرده و راه‌های سالم‌تری را پیدا کنید. در ادامه این مطلب نیز به بررسی برخی از راهکارها برای توقف این‌گونه روابط مخرب می‌پردازیم.

کار کردن روی سبک دلبستگی

اولین کار این است که سبک‌های دلبستگی محافظت شده و ایمن را بیاموزید. برخی از تجربیات دوران کودکی گ منجر به سبک‌های دلبستگی‌های اجتنابی اضطرابی یا هرگونه اختلال می‌شود. این‌گونه دلبستگی‌های ناایمن باعث ایجاد مشکلاتی در بزرگسالی خواهد شد که تخریب عاطفی را در پی دارد.

آموختن محرک‌های خود

مرحله بعدی این است که محرک‌های خود را بیاموزید. در واقع اگر ترس از صمیمیت دارید آن را اصلاح کنید. شما عزیزان باید بدانید که چه چیزی باعث می‌شود شما از آن اجتناب کنید یا اینکه باعث ترس شما شده است. روی آن موارد کار کنید تا دیگر شما را تحریک نکند.

رها کردن گذشته

یکی دیگر از مشکلات اصلی خراب کردن هرگونه روابط عاطفی این است که شما در زمان حال نیز آنگونه زندگی می‌کنید که انگار گذشته است. در حالی که ما باید یاد بگیریم گذشته‌ها گذشته و اکنون در زمان حال هستیم. هر تصمیمی که می‌گیریم باید بر اساس زمان حال باشد. بنابراین کورکورانه بر اساس آنچه که در گذشته برای انسان اتفاق افتاده تصمیمات غیرمنطقی نگیرید.

صحبت کردن در مورد احساسات خود

ازآنجایی‌که یکی دیگر از یکی از دلایل خود خرابکاری ناتوانی در بیان احساسات و مشکلات خود است، بنابراین بهتر است که به خوبی با همدیگر در مورد مشکلات خود صحبت کنید. شما عزیزان اگر بتوانید در مورد احساسات، ترس‌ها و نیازمندی‌هایتان با همدیگر گفتگو کنید، نه تنها به شناسایی مشکلات شما کمک می‌کند، بلکه حتی دیگران می‌توانند به شما کمک کرده و شما را بهتر درک کنند.

قدردانی کردن از همدیگر

در واقع یکی از نیروهای محرک طول عمر رابطه، قدردانی و تشکر از همدیگر است. بنابراین اگر از تلاش‌های همسر خود تشکر کنید، حتی اگر آن تلاش‌ها کوچک باشد، نشان‌دهنده احترام شما بوده و یک اقدام مثبت و پسندیده است.

مسئولیت‌پذیر باشید

برای پیشگیری از هرگونه خود خرابکاری در روابط عاطفی، باید در هر مسأله‌ای پاسخگو باشید و مسئولیت رفتار خودتان را بپذیرید. در واقع اگر شما به نقش خود در آسیب رساندن به روابط گذشته واقف باشید، می‌توانید برای تغییر آنگونه رفتارهای ناشایست تلاش کنید.

مراجعه به درمانگر یا تراپیست

ازآنجایی‌که خود خرابکاری می‌تواند بسیار آسیب‌زا باشد و گاهی اوقات افراد نمی‌توانند بر رفتارهای خودشان غلبه کنند بنابراین بهتر است که از یک درمانگر کمک بگیرید تا هرگونه رفتارهای مشکل‌ساز شما را شناسایی کند.

 

ویژگی های افراد بسیار حساس به همراه چگونگی تقویت رابطه با آن ها را در این مطلب بخوانید:

خصوصیات افراد بسیار حساس چیست؟

عواقب خود خرابکاری در روابط چیست؟

پس از اینکه با نشانه‌ها و دلایل خود خرابکاری در روابط آشنا شدید، اگر خودتان مبتلا به این‌گونه رفتارها هستید باید سعی کنید هرچه سریع‌تر شرایط خودتان را بهبود دهید، زیرا این‌گونه خراب کردن هرگونه روابط عاطفی عواقب مختلفی دارد که در ادامه با هم بحث می‌کنیم. البته شما عزیزان باید بدانید در برخی از مواقع این‌گونه رفتارهای خود تخریبی همیشه آگاهانه نیست و برخی از افراد به صورت کاملاً ناآگاهانه مبتلا به آن هستند.

  • از جمله مهم‌ترین عواقب خود خرابکاری این است که به عزت نفس شما آسیب وارد می‌شود.
  • همچنین ممکن است هرگونه رابطه عاطفی که دارید به پایان برسد و حتی به روابط آینده شما نیز ضربه وارد شود.
  • در شریک زندگی شما احساس ناامنی و بی‌اعتمادی ایجاد می‌شود.
  • در اکثر اوقات احساس تنهایی و افسردگی خواهید داشت.
  • به عنوان مثال اگر شما در روابط قبلی خود از شریک زندگی خیانت دیده باشید، در روابط بعدی ممکن است فرد موردعلاقه خود را مدام کنترل کنید. زیرا احساس می‌کنید که او می‌خواهد شما را ترک کند، اما باید بدانید که تمامی این رفتارها باعث خراب کردن روابط شما می‌شود. حتی این‌گونه رفتارهای خود تخریبی به مرور زمان ممکن است بدتر شود، بنابراین به دنبال تغییر رفتار خود باشید.
  • یکی دیگر از عواقب خود تخریبی این است که شما مدام تمایل دارید که کارهای خودتان را به تعویق بیندازید. هرچه سن شما بالاتر می‌رود، به تعویق انداختن کارها نیز برای شما بسیار بیشتر می‌شود.
  • افرادی که هرگونه روابط عاطفی را خراب می‌کنند، معمولاً در مورد خودشان صحبت‌های منفی می‌کنند. به عنوان مثال اگر دیگران کار اشتباهی انجام دهند به آنها می‌گویید که اشکالی ندارد، اما وقتی خودتان همان کار اشتباه را انجام می‌دهید مدام می‌گویید که من لیاقت ندارم و هیچ کاری نمی‌توانم انجام دهم.

 

سخن پایانی

خود خرابکاری در روابط از جمله عادت‌هایی است که ترک کردن آن بسیار دشوار است، به ویژه اگر ندانید مبتلا به آن هستید. اگر این‌گونه رفتارها را بتوانید به خوبی تشخیص دهید، بسیار به بهبود توانایی شما برای حفظ رابطه و توسعه کیفیت روابط کمک بسیار زیادی می‌کند.

اگر شما عزیزان نیز تجربه‌ای در این مورد دارید، خوشحال می‌شویم در انتهای مقاله بخش دیدگاه، پیام خود را ثبت کنید.

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 3 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 2

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

بهار علیزاده

همیشه بهترینِ خودم، خاص و منحصر به فرد! دیجیتال مارکتینگ و سئو نظرمه. زندگی برای من مسابقه نیست! از مسیر لذت می‌برم... راز خوشحالیِ من: کمک به دیگران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا