بهداشت و سلامتبیماری‌ها و راه درمان

درمان خانگی درد مچ دست (نحوه پیشگیری از آن)

چگونه می‌توان درد مچ دست را در خانه درمان کرد؟ ارائه راهکارهای طلایی

درد مچ دست می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند کار طولانی با کامپیوتر، آرتروز، آسیب‌های ورزشی، سندروم تونل کارپال یا حتی همین فعالیت‌های روزمره و تکراری باشد. هرچند در موارد شدید نیاز است که به پزشک مراجعه کنید، اما گاهی اوقات با استفاده از درمان‌های خانگی می‌توان درد آن را کاهش داده و بهبود بخشید. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی راهکارهای مؤثر و طبیعی برای درمان خانگی درد مچ دست می‌پردازیم.

درمان خانگی درد مچ دست

در ادامه این بخش به بررسی روش‌های درمان خانگی درد مچ دست می‌پردازیم.

استراحت و کاهش فعالیت

یکی از راهکارهای ساده برای کاهش درد مچ دست این است که به استراحت کافی بپردازید. در واقع استراحت باعث ترمیم بافت‌های آسیب دیده می‌شود. سعی کنید از انجام حرکات تکراری که باعث فشار زیاد می‌شود، به شدت خودداری کنید. حداقل به مدت دو هفته به دست و مچ آسیب‌دیده خودتان استراحت دهید.

استفاده از کمپرس گرم و سرد

کمپرس گرم و سرد، نه تنها باعث کاهش التهاب و تسکین درد مچ دست می‌شود، بلکه به کاهش تورم اولیه نیز کمک زیادی می‌کند.

در مراحل اولیه پس از آسیب، می‌توانید از کمپرس سرد استفاده کنید تا به کاهش تورم و التهاب کمک شود. یک بسته یخ را در یک حوله بپیچید و اجازه دهید به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی مچ دست شما قرار بگیرد.  هنگامی که تورم اولیه کاهش یافت، می‌توانید از کمپرس گرم استفاده کنید تا جریان خون افزایش یافته و به تسکین درد کمک زیادی شود. یک حوله یا حتی پد گرمایی را می‌توانید روی مچ دست خودتان قرار دهید.

ماساژدرمانی

ماساژ ملایم مچ دست، می‌تواند به بهبود گردش آن کمک زیادی کند. همچنین برای کاهش تنش عضلانی و تسکین درد بسیار مفید است. در این صورت می‌توانید روغن‌های طبیعی مانند روغن نارگیل یا زیتون استفاده کنید. سپس با حرکت‌های دایره‌ای ملایم این کار را حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه انجام دهید.

تمرینات کششی و تقویتی

انجام هرگونه تمرینات کششی و تقویتی نه تنها به بهبود انعطاف‌پذیری و قدرت مچ دست شما کمک می‌کند، بلکه می‌تواند از بروز دردهای آینده نیز به خوبی پیشگیری کند.

برای این‌گونه تمرینات سعی کنید دست خودتان را به آرامی به سمت بالا و پایین خم کنید. این حرکات را به مدت ۱۵ و هر حرکتی را به مدت ۱۵ الی ۳۰ ثانیه انجام دهید و در آن موقعیت نگه دارید.

همچنین می‌توانید از یک توپ نرم یا ابزارهای تقویتی مچ دست نیز استفاده کنید و به آرامی آن‌ها را فشار دهید.

استفاده از آتل یا بریس

اگر از درد مچ دست رنج می‌برید، سعی کنید از یک آتل یا بریز استفاده کنید تا به نگه داشتن مچ دست و کاهش فشار آن کمک زیادی شود. به ویژه اگر دچار سندروم تونل کارپال یا التهاب تاندون‌ها شده‌اید، این روش کاربرد زیادی دارد. سعی کنید مطمئن شوید که آتل را به درستی تنظیم کرده‌اید تا از ایجاد هرگونه فشار بر روی آن جلوگیری شود.

تغذیه مناسب

همچنین تغذیه مناسب باعث کاهش التهاب و بهبود سلامت مفصل‌های دست می‌شود. اسیدهای چرب امگا ۳ را فراموش نکنید. ماهی‌های چرب مانند سالمون و گردو را مصرف کنید تا به کاهش التهاب شما کمک زیادی شود. همچنین ویتامین سی موجود در مرکبات، فلفل دلمه‌ای و کیوی به بافت‌های آسیب‌دیده کمک زیادی می‌کند. زردچوبه نیز دارای خواص ضدالتهابی قوی است و باعث کاهش هرگونه درد مچ دست می‌شود. برخی از افراد به صورت تجربی بر این باور هستند که درمان خانگی درد مچ دست با مصرف زردچوبه بهبود می‌یابد، زیرا زردچوبه خاصیت ضدالتهابی دارد. حتی می‌توان پودر آن را در یک اسموتی مخلوط کرده و به صورت مکمل مصرف کنید.

ظرف شستن و ماساژ با آب گرم

برخلاف باور عده‌ای از افراد که احساس می‌کنند، ظرف شستن برای آن‌ها مضر است، اما شما عزیزان باید بدانید به این دلیل که دستان شما برای مدتی در زیر آب گرم قرار می‌گیرد، باعث می‌شود که درد آن کاهش یابد. بنابراین تنبلی نکنید و گاهی در خانه ظرف بشویید. در این صورت متوجه بهبود خودتان به مرور زمان خواهید شد.

استفاده از داروهای مسکن

برخی از داروهای مسکن مانند استامینوفن یا ایبوپروفن ممکن است به کاهش علائم درد مچ دست کمک زیادی کند. البته شما عزیزان باید مراقب باشید که بیش از حد از این داروها استفاده نکنید.

استفاده از گیاهان دارویی

برخی از گیاهان دارویی نیز خاصیت ضدالتهابی و تسکین کنندگی درد دارند و به درمان خانگی مچ دست کمک زیادی می‌کنند. زنجبیل دارای خواص ضدالتهابی قوی است. می‌توانید پمادهای حاوی زنجبیل را استفاده کنید یا حتی گاهی اوقات چای زنجبیل بنوشید. ژل آلوئه‌ورا نیز به تسکین درد و کاهش التهاب شما کمک زیادی می‌کند. شما می‌تواند آن را به صورت موضعی روی مچ دست خودتان قرار دهید.

همچنین بخشی از تحقیقات نشان داده که دارچین نیز برای برطرف کردن درد مچ دست کاربرد زیادی دارد، زیرا خاصیت ضدالتهابی داشته و برای این نوع دردها بسیار مفید است. البته می‌توانید کمی دارچین را با عسل مخلوط کنید و آن را به حالت ضماد درآورده و روی مچ دست خودتان بگذارید. تخم شنبلیله نیز به دلیل اینکه سرشار از منیزیم است و خاصیت ضد التهابی دارد، برای درد ناحیه بسیار مفید است. شما عزیزان می‌توانید هر روز ناشتا آن را میل کنید. گیاه بابونه و گیاه آرنیکا نیز در این خصوص بسیار مفید است.

طب سوزنی

طب سوزنی یک روش درمانی سنتی محسوب می‌شود که به کاهش درد و التهاب مچ دست کمک زیادی می‌کند. البته قبل از انجام آن، حتماً باید با پزشک خودتان مشورت کنید. سپس با متخصصان این روش تماس گرفته و از خدمات آن‌ها بهره‌مند شوید.

مدیریت استرس

از آنجایی که استرس باعث ایجاد تشدید درد و التهاب در بدن می‌شود، در نتیجه اگر دچار درد مچ دست هستید، حتماً سعی کنید به مدیریت استرس خودتان بپردازید. تکنیک‌های آرام‌بخش مانند مدیتیشن، یوگا، تمرینات تنفسی عمیق به بهبود سلامت کلی بدن شما کمک کرده و در نتیجه باعث کاهش استرس می‌شود.

مصرف برخی از مکمل‌ها

برخی از مکمل‌ها نه تنها به کاهش التهاب و بهبود مفاصل کمک می‌کند، بلکه باعث کاهش درد مفاصل نیز می‌شود. به عنوان مثال می‌توانید ویتامین D مصرف کنید. افرادی که کمبود ویتامین دی دارند، درد مفاصل در آن‌ها بسیار زیاد است. همچنین برخی از مکمل‌ها مانند گلوکوزامین نیز به بهبود سلامت غضروف‌ها نیز کمک زیادی می‌کند. البته فراموش نکنید که قبل از هرگونه مصرف مکمل باید حتماً با پزشک مشورت کنید.

پرهیز از فعالیت‌های تشدیدکننده درد مچ دست

اگر دچار درد در ناحیه مچ دست هستید، حتماً از فعالیت‌هایی که باعث تشدید این نوع درد می‌شود به شدت خودداری کنید. به عنوان مثال اجسام سنگین بلند نکنید. به مدت طولانی تایپ نکنید و حرکات تکراری انجام ندهید.

با بهترین دستگاه بخور سرد با قیمت مناسب و ارزان در این مطلب آشنا بشید:

بهترین دستگاه بخور سرد

علت درد مچ دست چیست؟

به طور کلی بروز درد در مچ دست ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. پس از مراجعه به پزشک و انجام یک معاینه فیزیکی از شما، متخصصان سعی می‌کنند علت درد این عارضه را تشخیص دهند.

گاهی اوقات برای تشخیص آن، ام آر آی و اشعه ایکس نیز توصیه می‌کنند. مهمترین علت‌های آن را در ادامه این بخش مورد بررسی قرار می‌دهیم.

ایجاد آرتروز

هرچند این عارضه در مچ دست بسیار نادر است، اما معمولاً در افرادی ایجاد می‌شود که در گذشته دستشان دچار جراحت شده است. این عارضه باعث می‌شود که غضروف مفصل مچ دست از بین رفته و باعث ایجاد سائیدگی در این ناحیه شود. در نتیجه آرتروز ایجاد شده و آن فرد احساس درد می‌کند.

آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید نیز یک بیماری خودایمنی محسوب می‌شود که معمولاً از مفاصل کوچک مچ دست آغاز می‌شود و به مرور زمان هر دو دست را درگیر می‌کند. تشخیص آن از طریق پزشک امکان‌پذیر است.

بیماری لوپوس

لوپوس نیز یک بیماری خودایمنی است که باعث می‌شود که بدن به بافت‌های سالم داخلی خودش حمله کند. به طور کلی اغلب افرادی که با بیماری لوپوس دست و پنجه نرم می‌کنند، اغلب با آرتروز دست و مچ دست، بیماری آن‌ها آغاز شده است.

هرگونه آسیب‌دیدگی

اگر در حین ورزش یا هر فعالیت دیگری ضربه مستقیمی به مچ دست وارد شود، دچار التهاب شده و آن فرد درد شدیدی را احساس می‌کند.

انجام حرکات تکراری

در ورزش‌هایی مانند بسکتبال یا فعالیت‌هایی مانند کار کردن با کامپیوتر و تایپ کردن که به صورت مداوم از مچ دست شما استفاده می‌شود، ممکن است دچار درد در این ناحیه شوید‌.

التهاب تاندون‌ها

یکی دیگر از مواردی که باعث ایجاد درد در این ناحیه می‌شود، التهاب تاندون‌ها است. در واقع اگر شما بیش از حد از مچ دست خودتان کار بکشید یا اینکه حرکات تکراری را انجام دهید، ممکن است مبتلا به این نوع دردها شوید.

بیماری‌های مختلف

برخی دیگر از بیماری‌ها باعث درد مچ دست می‌شوند. به عنوان مثال تنگی کانال مچ دست یا تومورها باعث ایجاد این مشکل می‌شود. این‌گونه افراد معمولاً درد شدیدی را در ناحیه مچ دست تجربه می‌کنند.

همچنین درد در ناحیه مچ دست ممکن است به دلیل بیماری‌های نادری مانند تومور، عفونت، گیرافتادگی عصب گردن و دیسک گردن باشد.

 

زمان مراجعه به پزشک

هرچند درمان‌های خانگی درد مچ دست بسیار مؤثر هستند و در اکثر اوقات شما بهبود می‌یابید، اما اگر این درد شدید بوده یا همراه با تورم و قرمزی است، حتماً سعی کنید به پزشک مراجعه کنید. پزشک ابتدا یک معاینه از شما به عمل آورده و با تجویز آزمایش‌های لازم علت دقیق این نوع دردها را تشخیص داده، سپس درمان‌های مناسبی را برای شما تجویز می‌کند.

گاهی پزشک ممکن است برای شما تزریق کورتیکواستروئید یا جراحی تجویز می‌کند. این داروها میزان تورم و فشار وارد شده به عصب دست را کاهش می‌دهند. اگر پزشک برای شما جراحی تجویز کند، ممکن است یک یا دو برش در ناحیه آسیب‌دیده ایجاد کند. در این صورت این کار باعث آزادشدن عصب و افزایش فضای اطراف عصب می‌شود.

کیست مچ دست چیست؟ روش‌های تشخیص آن را در این مطلب بخوانید:

کیست مچ دست چیست؟

سؤالات متداول در مورد درد مچ دست

در این بخش به بررسی سؤالات متداول در مورد درد مچ دست می‌پردازیم.

 

چه زمانی درد مچ دست ممکن است خطرناک باشد؟

به طور کلی بروز درد در ناحیه مچ دست عارضه خطرناکی نیست و احتمال دارد که خود به خود بهبود یابد. اما اگر این عارضه با توجه به درمان‌های خانگی بهبود نیافت، ممکن است مشکل جدی باشد و حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.

 

چگونه می‌توان از درد مچ دست پیشگیری کرد؟

همان‌طور که می‌دانید همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. بنابراین با رعایت برخی از نکات ساده می‌توانید از این دردها خلاص شوید یا از بروز ایجاد آن پیشگیری کنید. سعی کنید هنگام کار با کامپیوتر یا هر نوع فعالیت روزمره مچ دست‌های خودتان را در وضعیت صحیح قرار دهید. در طی روز از انجام حرکات تکراری به شدت پرهیز کنید و هر از گاهی به مچ دست خودتان استراحت دهید. همچنین سعی کنید تمرینات تقویتی و کششی را به طور منظم انجام دهید. استفاده از ماوس و صفحه کلید آرگونومیک نیز به کاهش فشار بر روی مچ دست کمک زیادی می‌کند. اگر با کامپیوتر کار می‌کنید سعی کنید صفحه کلید را پایین‌تر بیاورید تا مچ دست شما هنگام تایپ کردن به سمت بالا خم نشود. همچنین استفاده از تکیه‌گاه برای مچ دست را فراموش نکنید.

 

بهترین درمان خانگی درد در ناحیه مچ دست چیست؟

موارد زیادی در این مطلب به آن اشاره شد، اما به طور کلی استراحت دادن به دست، استفاده از کمپرس گرم و سرد، استفاده از مچ بند طبی، تمرینات کششی ملایم، طب سوزنی، یوگا، فیزیوتراپی، ماساژ دست و استفاده از داروهای ضدالتهاب، مواردی هستند که به کاهش این نوع دردهای شما کمک زیادی می‌کنند. همچنین سعی کنید ورزش‌های مخصوص تقویت مچ دست را انجام دهید.

 

سخن پایانی

همان‌طور که توضیح دادیم درد مچ دست می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. اکثر اوقات با استفاده از روش‌های درمانی خانگی بهبود می‌یابد. به عنوان مثال استراحت، استفاده از کمپرس سرد و گرم، تمرینات کششی و تقویتی، ماساژدرمانی، استفاده از گیاهان دارویی، تغذیه مناسب و مواردی از این قبیل راهکارهای مؤثری هستند که شما می‌توانید از آن استفاده کنید. اما در صورت شدید بودن این درد، باید به پزشک مراجعه کنید. در این مطلب از مجله جوان ایرانی هر آنچه که باید در مورد درد مچ دست بدانید را برای شما عزیزان شرح دادیم. اگر شما نیز هرگونه تجربه‌ای در این مورد دارید، می‌توانید در انتهای مقاله بخش نظرات، پیام خودتان را ثبت کنید.

منابع:

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17667-wrist-pain

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-carpal-tunnel

https://www.medicoverhospitals.in/symptoms/wrist-pain

https://www.medicalnewstoday.com/articles/314772

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 4.5 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 49

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

بهار علیزاده

همیشه بهترینِ خودم، خاص و منحصر به فرد! دیجیتال مارکتینگ و سئو نظرمه. زندگی برای من مسابقه نیست! از مسیر لذت می‌برم... راز خوشحالیِ من: کمک به دیگران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا