درمان خانگی دل پیچه چیست؟ (انواع خوراکیهای ممنوع)
چگونه دلپیچه را در خانه درمان کنیم؟ از چه غذاهایی پرهیز کنیم؟
دل پیچه یا درد شکمی یکی از مشکلات گوارش شایع است که ممکن است ناشی از عوامل مختلف از جمله مصرف غذاهای ناسالم، استرس، پرخوری و سایر مشکلات گوارشی دیگر باشد. اما نگران نباشید برای دلپیچه راهکارهای خانگی و طبیعی بسیاری وجود دارد و شما میتوانید بدون نیاز به استفاده از داروهای شیمیایی آن را درمان کنید. در این مطلب از مجله جوان ایرانی، درمانهای خانگی دل پیچه را به طور کامل برای شما عزیزان شرح میدهیم.
درمانهای خانگی برای دلپیچه
در ادامه این بخش به بررسی درمانهای خانگی دل پیچه میپردازیم.
کمپرس گرم
استفاده از کمپرس گرم به دلیل اینکه باعث کاهش درد عضلات و دردهای شکمی میشود، میتوانید آن را چند بار در روز تکرار کنید تا به کاهش دلپیچه کمک زیادی شود.
مدیریت استرس
از آنجایی که تمرینات تنفسی، یوگا و مدیتیشن باعث کاهش استرس و اضطراب شما میشود، در نتیجه در کاهش دلپیچه نیز مؤثر هستند.
ورزش و فعالیتهای بدنی
از آنجایی که ورزشهایی مانند پیادهروی و دوچرخه سواری، همچنین شنا و یوگا باعث افزایش هورمون شادی مانند سروتونین و اندورفین شده و همچنین استرس را کاهش میدهد، در نتیجه به بهبود وضعیت روحی شما کمک زیادی میشود.
آهسته غذا خوردن
دقت کنید هرگونه پرخوری و تند خوردن غذا، باعث ایجاد دلپیچه و هرگونه ناراحتی گوارشی میشود.
مصرف قرص دل پیچه
اگر حرکات روده شما بیش از حد و غیرارادی است، در نتیجه نیاز به دستشویی رفتن شما افزایش یافته، میتوانید قرص دل پیچه را طبق تجویز پزشک مصرف کنید. هیوسین قویترین قرص دل پیچه است که اکثر پزشکان در موارد شدید تجویز میکنند. این قرص به کاهش ترشح مخاط در روده بزرگ کمک زیادی کرده و باعث کنترل اسهال و دلپیچه ناشی از آن میشود. البته برای افرادی که دچار سندروم روده تحریکپذیر، کرون و هرگونه اسهال ویروسی هستند، داروی بلادونا پی بی تجویز میشود.
نشانه های افتادگی روده چیست؟ تفاوت + شباهت آن با بواسیر را در این مطلب بخوانید:
علت دل پیچه چیست؟
در این بخش به بررسی کامل علت دلپیچه میپردازیم.
پرخوری و مصرف غذاهای سنگین
یکی از دلایل اصلی دل پیچه، پرخوری یا مصرف غذاهای سنگین است. در واقع اگر غذاهایی بخورید که به سختی هضم میشود، احتمال دارد دچار این عارضه شوید.
گازهای گوارشی
تجمع گاز در معدهها و روده، یکی دیگر از دلایل عمده دل پیچه است و باعث درد شدید در این ناحیه میشود.
عدم تحمل غذایی
اگر به برخی از غذاهای خاص حساسیت داشته باشید، ممکن است پس از مصرف آنها دچار دل پیچه شوید.
عفونتهای گوارشی
هرگونه عفونتهای باکتریایی یا ویروسی، باعث التهاب دستگاه گوارش شده و در نتیجه دچار دل پیچه خواهید شد.
استرس و اضطراب
یکی دیگر از دلایلی که باعث ایجاد دل پیچه و تحریک رودهها میشود، تنشهای روانی از جمله استرس و اضطراب افراد است.
دمنوشهای مفید برای تسکین دلپیچه
در ادامه این بخش به برخی از دمنوشها و چایهای مفید برای تسکین دلپیچه میپردازیم.
دمنوش زنجبیل
یکی از بهترین گیاهان دارویی مفید برای درمان مشکلات گوارشی، زنجبیل است. از آنجایی که زنجبیل حاوی ترکیبات فعالی به نام جینجرول و شوگاول است، به التهاب دستگاه گوارش و تسکین دل پیچه کمک میشود. یک قطعه کوچک از زنجبیل تازه را در یک فنجان آب جوش بریزید. اجازه دهید ۵ الی ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس کمی عسل به آن اضافه کنید تا طعم بهتری پیدا کند. چای زنجبیل را میتوانید روزانه یک الی دو بار بنوشید.
دمنوش نعنا
یکی دیگر از گیاهانی که به دلیل خواص ضداسپاسم و آرامبخشی که دارد، برای درمان دل پیچه بسیار مؤثر است، گیاه نعنا میباشد. روغن نعنا و دمنوش آن هر دو به کاهش انقباضات روده و تأثیر دردهای شکمی کمک میکند. روغن نعنا را میتوانید از عطاری تهیه کنید و روی شکم ماساژ دهید تا عضلات شکمی آرام شود. برای دمنوش آن چند برگ تازه نعنا را آب جوش اضافه کرده و اجازه دهید که به مدت ۵ دقیقه دم بکشد. سپس میتوانید آن را بنوشید.
دمنوش چای سبز
یکی دیگر از انواع نوشیدنیهایی که برای درمان دل پیچه بسیار مؤثر است، دمنوش چای سبز است. این نوع دمنوش به از بین بردن هرگونه باکتریهای روده و معده کمک زیادی میکند و در نتیجه به تسکین علائم دلپیچه و اسهال کمک زیادی میشود. برای این منظور یک قاشق چایخوری چای سبز را در آب جوش ریخته و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد، سپس آن را میل کنید.
دمنوش دارچین
از آنجایی که دارچین دارای خواص ضدالتهابی آنتی اکسیدانی است، در نتیجه نه تنها باعث با ترشح آنزیمهای گوارشی، بلکه باعث بهبود هضم غذا نیز میشود. همچنین به تسکین مشکلات گوارشی و تسکین دل پیچه کمک زیادی خواهد شد. یک قاشق چایخوری پودر دارچین را به یک لیوان آب گرم اضافه کرده، سپس خوب با هم مخلوط کنید. این دمنوش را میتوانید پس از هر وعده غذایی بنوشید. البته افرادی که چای خوار هستند، میتوانند دارچین را به چای نیز اضافه کنند.
دمنوش بابونه
از آنجایی که دمنوش بابونه دارای خواص ضدالتهابی و آرامبخش است، در نتیجه به تسکین دردهای شکمی و اسپاسمهای عضلانی کمک زیادی میکند. همچنین بابونه باعث کاهش استرس و آرامش اعصاب است و از ایجاد دل پیچه به خوبی جلوگیری میکند. برای این منظور یک قاشق غذاخوری گل بابونه خشک را به آب جوش اضافه کرده و اجازه دهید به مدت ۵ دقیقه دم بکشد سپس آن را از صافی عبور دهید و این دمنوش را میل کنید.
رفلاکس معده چیست + راهکارهای درمان آن را در این مطلب بخوانید:
علائم دلپیچه چیست؟
نشانههای دلپیچه بین افراد مختلف متفاوت است. در ادامه این مطلب از مجله جوان ایرانی به برخی از نشانههای شایع آن میپردازیم.
- افسردگی و ناراحتی
- افزایش تپش قلب
- سردرد و هرگونه دردهای عضلانی
- مشکلات گوارشی مانند اسهال یا یبوست
- افزایش فشار خون
- اضطراب و نگرانیهای بیش از حد
- افزایش استرس و هرگونه تنش
- احساس هرگونه ناراحتی
- عدم اعتماد به نفس و احساس بیارزشی
این نشانهها در تمامی افراد صدق نمیکند، اما معمولاً افرادی که مبتلا به دلپیچه میشوند، دچار اینگونه علائم خواهند شد.
علت ایجاد دلپیچه چیست؟
علت دلپیچه در افراد مختلف متفاوت است، اما دلایل شایع آن را در این بخش بررسی میکنیم.
- هرگونه مشکلات در روابط
- مشکلات شغلی
- مشکلات ژنتیکی
- مشکلات مالی
- بیماریهای جسمی مانند بیماریهای قلبی عروقی
- مصرف مواد مخدر و الکل
- افسردگی
- هرگونه استرس و نگرانی
تغذیه مناسب برای درمان دلپیچه
برای کاهش دردهای شکمی و دلپیچه انتخاب غذاهای مناسب میتواند به درمان آن کمک زیادی کند. در این بخش به برخی از بهترین غذاها و خوراکیهایی میپردازیم که برای این مشکل شما بسیار مفید هستند.
مصرف موز
از آنجایی که موز، پتاسیم و فیبر زیادی دارد، در نتیجه به هضم غذا کمک کرده و جایگزین مایعات از دست رفته به دلیل دلپیچه و اسهال میشود. همچنین موز باعث میشود که هضم مواد غذایی در بدن سادهتر شود.
برنج سفید
اگر دچار دلپیچه و اسهال هستید، برنج سفید به سفت شدن مدفوع کمک زیادی کرده و در نتیجه باعث تسکین دردهای شکمی میشود. زیرا برنج یک غذای کم فیبر محسوب میشود.
البته دقت کنید برنج قهوهای یا سیاه هرچند به سلامتی دستگاه گوارش شما کمک بیشتری میکنند، اما به سختی هضم میشوند. بنابراین اگر دچار دلپیچه هستید سعی کنید برنج سفید مصرف کنید. آب برنج نیز به دلیل دارا بودن نشاسته باعث جذب سموم بدن و کاهش التهاب معده میشود. برای این منظور یک فنجان برنج را در دو فنجان آب جوشانده تا نیمپز شود. سپس آب برنج را از صافی عبور دهید و به صورت گرم آن را بنوشید. آب برنج باعث کاهش دل پیچه و تسکین درد دیوارههای معده میشود.
سیب زمینی پخته
یکی دیگر از مواردی که به هضم آسان غذا کمک کرده و احساس سنگینی هنگام دلپیچه را کاهش میدهد، سیب زمینی پخته است.
ماست ساده
به دلیل اینکه ماست حاوی پروبیوتیکهایی است که باعث تعادل باکتریهای روده میشود، در نتیجه در درمان دل پیچه بسیار مؤثر است. همچنین مصرف ماست به هضم بهتر غذای شما کمک زیادی میکند.
سوپ مرغ بدون چربی
سوپ مرغ بدون چربی نیز یک غذای مغذی محسوب میشود که باعث تأمین مایعات از دست رفته بدن شما شده و به آرامش معده کمک زیادی میکند. همچنین مواد مغذی لازم را به خوبی فراهم میکند.
نان تست
همچنین میتوانید نان تست را در صبحانه یا میان وعده مصرف کنید تا به کاهش دردهای شکمی شما در اثر دلپیچه کمک زیادی شود.
زیره
در طب سنتی زیره به دلیل اینکه خواص ضد اسپاسم و ضد نفخ دارد، در نتیجه برای درمان دلپیچه بسیار مفید است. همچنین زیره باعث بهبود هضم و تحریک ترشح آنزیمهای گوارشی میشود.
یک قاشق چایخوری پودر زیره را در یک لیوان آب گرم بریزید و بنوشید. همچنین میتوانید از دمنوش آن استفاده کنید.
سرکه سیب
سرکه سیب نیز به دلیل خواص ضدباکتریایی که دارد به کاهش نفخ و گاز معده، همچنین بهبود عفونتهای گوارشی کمک زیادی میکند. یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید و حتماً قبل از وعدههای غذایی بنوشید. اگر طعم آن را دوست ندارید، میتوانید مقداری عسل اضافه کنید. عسل نیز به دلیل خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی که دارد، باعث تسکین مشکلات گوارشی میشود. بنابراین میتوانید به طور جداگانه عسل را در یک لیوان آب گرم یا چای گیاهی مخلوط کنید و آن را بنوشید.
آلوئهورا
آلوئهورا نیز به دلیل خاصیت ضدالتهابی و تسکین دهندهای که دارد، برای درمان هرگونه مشکلات گوارشی مناسب است. زیرا به تنظیم حرکات روده و کاهش دردهای شکم کمک زیادی میکند. ابتدا آلوئهورا را شسته و انتهای آن را نیم ساعت در آب قرار دهید. سپس ژل آن را استخراج کرده و با آب مخلوط کنید. این ترکیب را بنوشید تا هرگونه علائم دلپیچه شما کاهش یابد.
پوره سیب
پوره سیب نیز یکی دیگر از مواردی است که برای بهبود دلپیچه بسیار مفید است. از آنجایی که پوره سیب حاوی پکتین است، در نتیجه به تسکین ناراحتیهای گوارشی و جذب مایعات کمک زیادی میکند.
خوراکیهای ممنوع هنگام دل پیچه
برای درمان دلپیچه علاوه بر اینکه باید رژیم غذایی مناسب داشته باشید، برخی از خوراکیها را باید حذف کنید. در ادامه این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی غذاهایی میپردازیم که ممنوع است و بهتر است هنگام هرگونه ناراحتیهای گوارشی مصرف نکنید.
غذاهای تند و ادویهدار
از آنجایی که غذاهای تند و ادویهدار باعث تحریک معده و تشدید علائم دل پیچه میشود، در نتیجه بهتر است آنها را از رژیم غذایی خودتان حذف کنید. در واقع غذاهایی مانند پیتزای تند، سالسا و هرگونه غذاهای حاوی فلفل تند را کنار بگذارید.
غذاهای چرب و سرخ کردنی
غذاهایی مانند مرغ سرخ کرده، سوسیس و گوشتهای چرب به دلیل چربی بالایی که دارند، باعث ناراحتی معده شما شده و معده را سنگین میکند. در نتیجه از اینگونه غذاها پرهیز کنید.
غذاهای اسیدی
نوشیدنیهایی مانند قهوه، آب پرتقال و آب گوجه فرنگی به دلیل اسید بالایی که دارند، باعث تحریک معده و ایجاد مشکلاتی میشوند. برخی از افراد عادت دارند که پس از غذا، آبلیمو مصرف کنند. اینگونه افراد نیز باید این عادت را ترک کنند.
غذاهای شیرین و نوشیدنیهای قندی
هرگونه نوشابهها و آبمیوههای صنعتی باعث ایجاد باکتریهای مضر در روده شما میشوند و علائم شما را تشدید میکنند. بنابراین از مصرف هرگونه غذاهای شیرین و نوشیدنیهای قندی پرهیز کنید.
محصولات لبنی پرچرب
حال که دچار دلپیچه شدهاید، حتماً از لبنیات کم چرب یا ماست ساده استفاده کنید، زیرا لبنیات پرچرب برای شما مشکلات گوارشی ایجاد میکند.
غذاهای با فیبر بالا
غذاهای با فیبر بالا در هنگام دل پیچه، سیستم گوارشی شما را تحریک میکند. بنابراین غلات کامل مانند گندم و جو، همچنین حبوبات مانند نخود و لوبیا را محدود کنید. به طور کلی رژیم غذایی شما نباید سرشار از فیبر باشد.
سبزیجات خام
از آنجایی که سبزیجات خام مانند کلم بروکلی و گل کلم ممکن است باعث ایجاد گاز معده شوند، در نتیجه هنگامی که دچار دلپیچه هستید، آنها را از رژیم غذایی خودتان حذف کنید.
زمان مراجعه به پزشک
اگر دلپیچه شما با رفتن به دستشویی و سایر راهکارهایی که در این مطلب به آن اشاره شد بهبود پیدا نکرد و همچنان ادامه داشت، حتماً به پزشک مراجعه کنید. به پزشک تمام علائم خودتان را توضیح دهید و هر سؤالی که دارید از او بپرسید.
درمانهای خانگی برای مشکلات روده در فصل تابستان چیست؟
درمانهای خانگی برای مشکلات روده
نظرات مردم در مورد دل پیچه
در این بخش به برخی از نظرات مردم در مورد دلپیچه و اسهال میپردازیم.
♦ یکی از افراد پیام داده من ۲۳ سالم است. هنگامی که روزه میگیرم و افطار میکنم، دچار دلپیچه و اسهال میشوم. آیا میتوانم قرص بدون نسخه مصرف کنم؟
پاسخ این است که شما بهتر است به یک پزشک عمومی مراجعه کنید و در این مورد خودسر دارو مصرف نکنید.
♦ فرد دیگری پیام داده من گاهی اوقات دلپیچه بسیار شدیدی میگیرم، طوری که دچار اسهال میشوم و مدفوع من آبکی و حبابدار است. اگر ممکن است برای بهبودی، من را راهنمایی کنید.
پاسخ این است که در مورد این مشکل شما، دلایل زیادی مانند سندروم روده تحریک پذیر، آلرژیهای غذایی، عفونت گوارشی، بر هم خوردن فلور نرمال باکتریایی و مواردی از این قبیل مطرح هستند. شما باید به متخصص داخلی مراجعه کنید و آزمایش مدفوع و خون بدهید.
♦ فرد دیگری پیام داده مادر من دچار سابقه کولون دارد. به طور ناگهانی دلپیچه و دل درد بسیار شدیدی گرفته که گاهی اوقات استفراغ هم میکند. الان همچنان دچار دل درد شدید است به نظر شما باید چه کار کنیم؟
پاسخ این است که شما باید به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید یا اینکه به فوق تخصص گوارش بروید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من چندین روز است، دچار دلپیچه شدیدی شدهام. هر چقدر راهکارهای خانگی و داروهای بدون نسخه مصرف کردم خوب نشدم. چه کاری باید انجام دهم؟
پاسخ این است که شما باید به متخصص داخلی مراجعه کنید تا شما را معاینه کنند. احتمالاً برای شما آزمایش مدفوع تجویز خواهند کر. دلایلی مانند التهاب و بر هم خوردن فلور نرمال باکتریایی دستگاه گوارش و عفونت گوارشی باعث ایجاد این حالت در شما میشود. متخصص داخلی باید شما را معاینه کند.
♦ فرد دیگری پیام بده من هنگامی که عصبانی میشوم یا استرس شدید دارم، دچار معده درد شدیدی میشوم. گاهی اوقات اشتهای من کم میشود یا اینکه اصلاً هیچگونه اشتهایی ندارم. چندی روز است که معده و شکم من بسیار درد میکند. احساس ضعف دارم؛ اما هر چیزی که میخواهم بخورم اشتها ندارم. در اکثر اوقات در طول روز بیحال و بدون انرژی هستم. به نظر شما برای معده درد و این وضعیت چه راهکاری مناسب است.
پاسخ این است که دوست عزیز بیاشتهایی از جمله نشانههایی است که شما حتماً باید به متخصص داخلی مراجعه کنید. بنابراین در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا معاینه شوید.
♦ فرد دیگری پیام داده من ۲۸ سال سن دارم و از خانواده پدریم، عمویم سرطان پروستات داشت و دو تا از دخترهایش سرطان مثانه و رحم داشتند که فوت کردند. همچنین عمه هم سرطان رحم داشت که فوت کرد. پدر خودم نیز به دلیل سرطان معده فوت کرد. میخواستم بدانم که آیا این بیماریهای معده از خانواده و اقوام نزدیک ارث برده میشود یا خیر. باید چه کاری انجام دهم.
پاسخ این است که بستگی به سن افراد دارد. اگر علائم سرطان معده وجود داشته باشد، غربالگری توسط آندوسکوپی و کولونوسکوپی تجویز میشود. اگر علائم خاصی دارید، میتوانید به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من چند هفته است، دچار دلپیچه و گاهی دل درد میشوم. نه اسهال دارم نه یبوست. حتی اشتهای من کم نشده است. دو ماه است که قرص سرترالین و پروپرانول و آلپرازولام مصرف میکنم. اگر امکانش هست بنده را راهنمایی بفرمایید.
پاسخ این است که اگر دچار اسهال، یبوست، کاهش وزن و زردی پوست نیستید تا یک هفته روزی یک عدد قرص لاکتوفم مصرف کنید. در صورتی که بهبود نیافتید به متخصص داخلی مراجعه کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من پس از اینکه غذا میخورم، رودههایم صدا میدهند. به طور کلی چه گرسنه باشم چه سیر این صدا از رودههای من شنیده میشود. به نظر شما چه راهکاری برای من مناسب است.
پاسخ این است که دوست عزیز بهتر است غذاهای نفاخ مانند حبوبات و سبزیجات خام مصرف نکنید. همچنین میتوانید انواع پروبیوتیکها مانند قرص لاکتوفم و ماست پروبیوتیک، به مدت یک ماه مصرف کنید. اگر بهبود نیافتید حتماً به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید. در برخی از مواقع تجویز آنتی بیوتیکها نیز برای شما لازم و ضروری است.
♦ فرد دیگری پیام داده که من ۳۰ سال سن دارم. مدتی است که احساس معده درد و باد در شکم دارم. میل به غذای من نیز کم شده است، اوقات یا احساس دلپیچه دارم یا یبوست. به نظر شما چه کاری باید انجام دهم؟
پاسخ این است که دوست عزیز بهتر است به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید، اما اگر فعلاً دسترسی ندارید میتوانید تا دو هفته قرص پنتوپرازول ۴۰ میلی صبح ناشتا مصرف کنید. همچنین شربت منیزیم هیدروکساید نیز بعد از ناهار و شام یک قاشق استفاده کنید. البته قبل از مصرف هرگونه دارویی به پزشک مراجعه کنید.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده من اکثر اوقات صبحها دچار دل پیچه میشوم ابتدای روز آرام هستم، اما هنگامی که به مدرسه میروم دچار دلپیچه شدید میشوم. به نظر شما چه کاری باید انجام دهم.
پاسخ این است که دوست عزیز علائم شما به سندروم روده تحریک پذیر شبیه است. شما میتوانید به متخصص داخلی مراجعه کنید. احتمالاً قرص فمی لاکت برای شما تجویز خواهند کرد.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من ۴۷ سال سن دارم. دچار اسهال شدید شدم، همچنین زخم معده، اسید معده و ورم معده هم دارم. لطفاً من را راهنمایی کنید.
پاسخ این است که دوست عزیز با توجه به علائمی که مطرح کردید، ممکن است دلیل بیماری شما ویروسی و باکتریال باشد. شما میتوانید به متخصص داخلی یا حتی پزشک عمومی مراجعه کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من ۱۹ سال سن دارم. از دو روز پیش دچار تب و لرز، همچنین بدن درد و سردرد شدم. به دکتر مراجعه کردم، تشخیص آنفولانزا دادند. امروز از صبح دل پیچه دارم و مدام معدهام درد میکند و آرام نمیشود. به نظر شما چه کاری انجام دهم؟
پاسخ این است که دوست عزیز ممکن است شما دچار آنفولانزا یا کرونا شده باشید. هر چند قرص دی سیکلومین برای دلپیچه کمک کننده است، اما توصیه ما این است که در اسرع وقت به پزشک عمومی یا متخصص داخلی مراجعه کنید.
سخن پایانی
برای درمان خانگی دلپیچه بهتر است از مصرف هرگونه غذاهای تند ادویهدار، چرب، اسیدی و همچنین نوشیدنیهای گازدار پرهیز کنید، زیرا باعث تشدید علائم شما میشوند. سعی کنید بدن خودتان را با نوشیدن آب کافی هیدراته نگه داشته تا از کم آبی پیشگیری شود. با رعایت نکات غذایی و مواردی که در این مطلب به آن اشاره شد، میتوانید نه تنها از ایجاد این مشکل جلوگیری کنید، بلکه اگر دچار دلپیچه شدید آن را تسکین دهید. البته اگر نشانههای شما شدت یافت، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. اگر شما عزیزان نیز تجربه در این مورد دارید، میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را با ما و سایر مخاطبان جوان ایرانی در میان بگذارید.