درمان خانگی مثانه بیش فعال (علائم + تشخیص آن)
چگونه علائم مثانه بیش فعال را در خانه کاهش دهیم؟ بهترین درمانهای خانگی

مثانه بیش فعال به وضعیتی گفته میشود که در آن فرد مدام نیاز به دفع ادرار دارد، حتی زمانی که مثانه پر نیست. این نیاز فوری گاهی میتواند منجر به بیاختیاری ادراری شود. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی درمانهای خانگی مثانه بیش فعال پرداخته و راههای طبیعی برای بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به این عارضه را به طور کامل بررسی میکنیم.
درمان خانگی مثانه بیش فعال
مثانه بیش فعال که با علائمی مانند تکرر ادرار، فوریت ادرار و بیاختیاری مشخص میشود، ممکن است زندگی روزمره افراد را تحت تأثیر قرار دهد. این عارضه نیاز به یک رویکرد جامع برای مدیریت و درمان دارد که در ادامه این مطلب، آن را شرح میدهیم.
تمرینات کف لگن یا کگل
یکی از مؤثرترین روشها برای تقویت عضلات کف لگن، تمرینات کگل است. این تمرینات باعث کنترل بیشتر مثانه و کاهش علائم آن میشود. برای انجام این حرکات نیاز است که عضلات کف لگن را برای چند ثانیه منقبض کرده و سپس آن را آزاد کنید. این حرکت را میتوانید چند بار در روز انجام دهید.
عضلات کف لگن را به مدت ۱۰ ثانیه منقبض کرده و ۳ ثانیه استراحت کنید. این الگو را به مدت ۱۰ بار در طی روز تکرار کنید. در واقع سعی کنید روزانه ۳ ست ۱۰ تکراری انجام دهید. نفس عمیق بکشید تا روند این تمرینات برای شما آسانتر شود.
تغییرات در رژیم غذایی
برخی از غذاها و نوشیدنیها باعث تحریک مثانه شده و شما باید از آنها پرهیز کنید. به عنوان مثال از نوشیدنیهای ادرارآور مانند الکل و کافئین همچنین غذاهایی مانند سرکه و فلفل خودداری کنید. دقت کنید غذاهای تند و اسیدی نه تنها باعث تحریک مثانه میشود، بلکه علائم شما را تشدید میکنند. بنابراین از مصرف آنها خودداری کنید.
افزودن فیبر به رژیم غذایی باعث بهبود، حذف و کاهش فشار به مثانه میشود.
ترک سیگار
در نظر داشته باشید سیگار نه تنها برای سلامت کلی بدن مفید است، بلکه به کاهش علائم مثانه بیش فعال کمک زیادی میکند. در واقع سیگارکشیدن باعث تحریک مثانه و تشدید علائم ناشی از این عارضه میشود.
کنترل مصرف مایعات
مصرف مایعات به مقدار مناسب باعث جلوگیری از پر شدن مثانه میشود. در واقع برنامهریزی منظم برای توالت رفتن میتواند به خالی ماندن مثانه و کاهش علائم آن کمک زیادی کند. حتماً در طی شبانه روز ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید، اما فراموش نکنید که ۲ تا ۳ ساعت قبل از خواب از مصرف مایعات خودداری کنید. همچنین بدانید که مصرف بیش از حد مایعات ممکن است علائم تکرر ادرار را برای شما بدتر کند. همچنین مصرف مایعات قبل از خواب، باعث ادرار در طول شب میشود.
استفاده از تکنیکهای تنفسی و آرامبخش
اگر میخواهید بتوانید به کنترل بهتر علائم مثانه بیش فعال کمک کنید، سعی کنید تکنیکهای تنفسی و اضطراب را در برنامه روزانه خودتان قرار دهید تا به کاهش استرس و اضطراب شما کمک زیادی شود.
گیاهان دارویی
برخی از گیاهان دارویی مانند برگ زیتون، بابونه و تخم کرفس باعث کاهش علائم مثانه بیش فعال میشود. همانطور که میدانید دمنوش بابونه به دلیل خواص آرامبخش و ضدالتهابی که دارد، برای کاهش این علائم بسیار مفید است. همچنین عصاره تخم کدو و عصاره قره قاط و پوکریشه به بهبود علائم این بیماری کمک میکند.
مصرف چای سبز
به دلیل اینکه چای سبز حاوی آنتی اکسیدانهای بسیار مفید است در نتیجه به کاهش التهاب و بهبود سلامت مسائل کمک زیادی میکند در واقع مصرف منظم آن باعث کاهش علائم مثانه بیش فعال میشود.
تخمه کدو تنبل
برخی از تحقیقات نشان داده به دلیل اینکه تخمهای کدوتنبل سرشار از اسیدهای امگا ۳ هستند و خاصیت ضدالتهابی دارند در نتیجه عملکرد غیرطبیعی ادرار و بهبود میبخشند و علائم ناشی از مثانه بیش فعال را کاهش میدهد برخی از تحقیقات نیز نشان میدهد که تخم کدوتنبل و عصاره دانه سویا به طور قابل توجه بیاختیاری را کاهش میدهد.
داشتن خواب کافی
سعی کنید خواب عمیق و باکیفیتی در طی شبانه روز داشته باشید. شما عزیزان باید بدانید که کم خوابی و هرگونه استرس ناشی از آن باعث میشود که علائم شما تشدید یابد. بنابراین سعی کنید یک برنامه خواب منظم داشته باشید تا به بهبود علائم شما کمک زیادی شود.
درمان خانگی افتادگی مثانه چیست؟ تمام علت + علائم آن را در این مطلب بخوانید:
استفاده از مکملها
جالب است بدانید مصرف ویتامین دی خطر ابتلا به اختلالات کف لگن، مانند نشت مثانه را به ویژه در زنان تا حد زیادی کاهش میدهد. برای افراد مسن نیز ویتامین دی از نشت مثانه به خوبی جلوگیری میکند. همچنین منیزیم توانایی شل کردن عضلات را دارد. برخی از افراد با مصرف مکملهای منیزیم اعلام کردند که علائم مثانه بیش فعال آنها بهبود یافته است. البته دقت کنید قبل از مصرف هرگونه مکملی با پزشک خود مشورت کنید.
حفظ وزن سالم
اگر اضافه وزن دارید، مطمئن باشید که با کاهش آن علائم شما بهبود مییابد. افراد چاقتر در معرض خطر بیاختیاری ادرار هستند. بنابراین سعی کنید وزن خودتان را بهبود دهید. به دلیل اینکه یبوست میتواند بیاختیاری را بدتر کند، سعی کنید آن را مدیریت کنید. فیبر بیشتری به غذاهای خودتان اضافه کنید و با خوردن غذاهای پرفیبر یا مصرف مکملهای فیبر دار، از ایجاد این مشکل پرهیز کنید.
استفاده از تکنیکهای کنترل مثانه
در این بخش به بررسی برخی از تکنیکهای کنترل مثانه میپردازیم تا به بهبود عملکرد مثانه شما کمک زیادی شود. بهعنوانمثال میتوانید عادات ادراری خودتان را یادداشت کنید. اگر هر ۶۰ دقیقه یکبار ادرار میکنید، آن را به ۷۵ دقیقه یکبار افزایش دهید و به این برنامهریزی پایبند بمانید. همچنین در دفع ادرار کمی تأخیر ایجاد کنید. به عنوان مثال هر بار که احساس میکنید میل به دفع ادرار دارید، حدود ۵ دقیقه به تأخیر بیندازید. همچنین میتوانید از تنفس عمیق برای کمک به تأخیر انداختن استفاده کنید. البته این در صورتی است که شما مثانه بیش فعال دارید.
وگرنه در افراد معمولی نگه داشتن ادرار مضر است. همچنین اگر احساس میکنید که مثانه شما به طور کامل تخلیه نمیشود، کمی رو به جلو خم شده تا تخلیه مثانه بهتر صورت گیرد. هنگامی که در توالت هستید، ۳۰ ثانیه صبر کنید و مجدداً این عمل را تکرار کنید.
عمل جراحی
البته شما عزیزان باید بدانید که جراحی آخرین گزینهای است که پزشکان پس از اینکه تمامی راهکارهایی که ذکر شد را در نظر گرفتند، برای بیمار انجام میدهند. نمونههای این جراحی عبارتند از تحریک عصب ساکرال، انحراف ادرار، سیستوپلاستی و برداشتن مثانه. البته دقت کنید که برداشتن مثانه در موارد بسیار حاد پیشنهاد میشود. در چنین مواقعی ادرار از کلیهها درون کیسه استومی تخلیه خواهد شد.
علت ادرار زیاد چیست؟ دلایل تکرر ادرار در زنان + مردان را در این مطلب بخوانید:
نشانههای مثانه بیش فعال چیست؟
اگر میخواهید بدانید که چگونه متوجه شوید مثانه بیش فعال دارید، ادامه مطالعه این مطلب را از دست ندهید. معمولاً این عارضه با میل ناگهانی و غیرقابل کنترل برای ادرار مشخص شده که باعث میشود که شما مراجعه مکرر به دستشویی داشته باشید. این بیماری میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله شرایط پزشکی، انتخاب سبک زندگی، سن و موارد دیگر باشد. علائم و نشانههای رایج مثانه بیش فعال را در ادامه این مطلب بررسی میکنیم.
اینگونه افراد معمولاً میل به ادرار کردن به طور ناگهانی و شدید دارند که کنترل آن برایشان سخت است.
نیاز به دفع بیش از ۸ بار در روز یا بیش از یک بار در شب دارند.
جریان غیرارادی ادرار ممکن است ایجاد شود که نیاز به ادرار بیش از حد دارند. در واقع اینگونه افراد توانایی کنترل ادرار را از دست میدهند.
زمان مراجعه به پزشک
احتمالاً این سؤال برای شما ایجاد شده چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد. اگر شما عزیزان تغییراتی در ادرار یا عادتهای دفع ادرار خود مشاهده کردید، نیاز است که به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت مشاهده هرگونه نشت، بیاختیاری و تکرر ادرار همراه با شرایط پزشکی از جمله عفونتهای دستگاههای ادراری، نیاز است که به پزشک مراجعه کنید. اگر درمانهای خانگی به بهبود علائم شما کمک نکرد، ممکن است پزشک درمانهای دارویی را پیشنهاد کند. به طور کلی شما باید با پزشک خودتان صحبت کنید تا متوجه شوید که کدام راهکار برای شما بهترین روش درمانی است. اگر دچار بیماری دیابت یا هرگونه بیماری عصبی شدهاید یا اینکه جراحی لگن و پرتودرمانی انجام دادهاید، به پزشک مراجعه کنید.
نحوه آماده شدن برای مراجعه به پزشک
برای مثانه بیش فعال ابتدا سعی کنید به دکتر عمومی مراجعه کنید. چنین دکتری ممکن است شما را به یک متخصص بیماریهای ادراری در مردان و زنان به نام اورولوژیست ارجاع دهد یا اینکه شما را به متخصص بیماریهای ادراری در زنان به نام متخصص زنان و زایمان یا متخصص فیزیوتراپی بفرستد. در ادامه این بخش مواردی که برای مراجعه به پزشک نیاز است در نظر داشته باشید را به طور کامل شرح میدهیم.
برای چند روز سعی کنید علائم مثانه خودتان را یادداشت کنید. به عنوان مثال چه مایعاتی مینوشید. چند بار نیاز به ادرار دارید. در طی روز پس از ادرارکردن همچنان میل به ادرار کردن دارید؟ آیا بیاختیاری دارید یا خیر. به علائم دیگری که دارید نیز توجه کنید به خصوص علائمی که مربوط به نحوه عملکرد روده شما است. به پزشک بگویید چه مدتی است که این علائم را دارید و چگونه بر فعالیتهای روزانه شما تأثیر گذاشته است.
همچنین ممکن است پزشک از شما سؤالاتی بپرسد.
- چه مدت است که این علائم را دارید؟
- آیا دچار بیاختیاری ادرار شدهاید؟ هر چند وقت یک بار این مشکل مواجه میشوید؟
- در حال حاضر چه داروهایی مصرف میکنید؟
- برنامه غذایی شما به چه صورت است؟
- این علائم شما باعث میشود که شما از انجام چه کارهایی باز بمانید؟
- آیا حرکاتی مانند سرفه کردن، خم شدن یا راه رفتن باعث هرگونه نشت ادرار شما میشود؟
- آیا سابقه مثانه بیش فعال در خانواده شما وجود دارد یا خیر.
- معمولاً چه ساعتی از شبانه روز مایعات مصرف میکنید.
- فهرستی از تمامی ویتامینها، مکملها و داروهایی که مصرف میکنید را تهیه کنید.
همچنین سعی کنید سؤالاتی که در ادامه این مطلب به آن پرداخته میشود را از پزشک بپرسید.
- علت احتمالی علائم من چیست؟
- چگونه میتوانم مثانهام را خوب تخلیه کنم؟
- چه تستهایی برای من در نظر گرفتهاید؟
- چه درمانهای خانگی برای من وجود دارد؟ کدام یک را به من پیشنهاد میکنید؟
- عوارض جانبی درمانها چیست و من باید منتظر باشم چه عوارضی باشم؟
- آیا سایر مشکلات سلامتی که من دارم بر ایجاد علائم مثانه تأثیر گذاشته است؟
- چه وبسایتهایی را برای مطالعه بیشتر من پیشنهاد میکنید؟
عوارض نگه داشتن ادرار چیست؟ خطرات دیر رفتن به دستشویی را در این مطلب بخوانید:
نظرات مردم در مورد درمان خانگی مثانه بیش فعال
در این بخش به بررسی نظرات مردم در مورد درمان خانگی مثانه بیش فعال میپردازیم.
♦ یکی از افراد پیام داده من هنگامی که دستشویی میروم، احساس میکنم که ادرارم به طور کامل تخلیه نمیشود. اگر امکان دارد مرا راهنمایی کنید.
پاسخ این است که دوست عزیز هنگامی که روی توالت مینشینید، کمی به جلو خم شوید. دستها را روی زانوی و رانهای خودتان قرار دهید و طبق معمول ادرار کنید. سعی کنید در توالت مانده و ۳۰ ثانیه صبر کنید. در این صورت کمی بیشتر به جلو خم شوید و یک بار دیگر ادرار کنی. همچنین تمرینات کگل را فراموش نکنید، زیرا باعث تقویت عضلات کف لگن میشود که برای کنترل جریان ادرار استفاده میشود. از فشار دادن شکم، ران، باسن به جای عضلات کف لگن به شدت خودداری کنید. اگر با تمرینات گل آشنا نیستید و مطالبی که در این مقاله ذکر شد به شما کمکی نکرده، میتوانید با یک فیزیوتراپ صحبت کنید تا حرکات مناسب را آموزش ببینید.
♦ فرد دیگری پیام داده که به نظر شما علت مثانه پرکار یا بیش فعال چیست؟
پاسخ این است دوست عزیز مجموعه عوامل مختلفی باعث ایجاد این بیماری میشود. به عنوان مثال ضربه به شکم، آسیب عصبی، مصرف داروها، عفونت و حتی مصرف مایعات خاص مانند الکل باعث ایجاد مثانه بیش فعال میشود.
♦ فرد دیگری پیام داده که من مدت ۵ ماه هست که مرتب دستشویی میروم و احساس میکنم دچار مثانه بیش فعال شدهام. به نظر شما اولین راهکار درمانی برای بیماری من چیست؟
پاسخ این است که شما بهتر است به پزشک مراجعه کنید و در کنار توصیههای پزشک، رژیم غذایی مناسب، استراتژیهای کنترل مثانه، تمرینات تقویتی عضلات کف لگن را در برنامه خودتان بگنجانید.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که آیا پرکاری مثانه قابل درمان است؟ همچنین این بیماری خطرناک است یا خیر؟ میخواهم بدانم به پزشک مراجعه کنم یا خیر.
خبر خوب این است که بله دوست عزیز مثانه بیش فعال یا پرکار با استفاده از روشهای مختلف قابل درمان است و جای نگرانی ندارد. خطرناک هم نیست، اما شما باید بدانید که باعث ایجاد مشکلات روانی شده و همچنین کیفیت زندگی را بسیار کاهش میدهد. بنابراین شما باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من دو سال است درگیر مثانه بیش فعال شدهام. اما به دلیل هزینههایی که ممکن است در بر داشته باشد، به پزشک مراجعه نمیکنم. به نظر شما هزینه درمان پرکاری مثانه حدوداً چقدر است؟
پاسخ این است که هزینه درمان کاملاً بستگی به محل زندگی شما و نوع روش درمان آن دارد و کاملاً از همدیگر متفاوت است. حتماً به پزشک مراجعه کنید تا از هزینههای درمانی نیز اطلاع پیدا کنید. گاهی اوقات مراقبتهای مناسب بهداشتی و کوچکترین تغییرات سبک زندگی، باعث بهبودی شما میشود و نیاز به هزینه آنچنانی ندارد.
سخن پایانی
همانطور که مشاهده کردید مثانه پیش فعال یک مشکل بسیار شایع است که حتی تأثیر قابلتوجه بر کیفیت زندگی افراد میگذارد. هرچند که داروها و روشهای درمانی پزشکی بسیار مؤثر هستند، اما روشهای خانگی و هرگونه تغییرات سبک زندگی باعث بهبود علائم آن میشود. کاهش وزن، تمرینات تقویتکننده مثانه، مدیریت مصرف مایعات، استفاده از داروهای گیاهی و مکملها، پرهیز از محرکهای مثانه، استفاده از تکنیکهای آرامبخش و مواردی از این قبیل راهکارهای طبیعی برای بهبود این عارضه هستند. با رعایت این نکاتی که اشاره شد افراد مبتلا به این عارضه میتوانند علائم آن را به طور مؤثر مدیریت کنند. در این مطلب از مجله جوان ایرانی در مورد هر آنچه که باید در مورد درمان خانگی مثانه بیش فعال بدانید شرح داده شد. اگر شما عزیزان نیز هرگونه تجربهای در این مورد دارید میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خودتان را ثبت کنید.
منابع:
https://www.healthline.com/health/overactive-bladder/home-remedies
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317091
https://www.advancedurologyinstitute.com/natural-remedies-for-an-overactive-bladder/
https://www.carehospitals.com/blog-detail/home-remedies-for-frequent-urination/
https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/ss/slideshow-oab-natural-remedies
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/overactive-bladder/diagnosis-treatment/drc-20355721