درمان خانگی گلودرد + بهترین درمان پزشکی (علت ایجاد آن)
چگونه گلودرد را در خانه درمان کنیم؟ علت ابتلا به آن چیست؟

گلودرد یکی از مشکلات شایع فصلی است که معمولاً به دلیل عفونتهای باکتریایی یا ویروسی، تحریکات محیطی و عوامل دیگر ایجاد میشود. هرچند گلودرد به سرعت بهبود مییابد، اما در برخی از موارد نیاز به درمانهای خاص و مراقبتهای پزشکی دارد. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی راهکارهای مختلف درمان گلودرد از روشهای خانگی تا درمانهای دارویی و توصیههای پزشکی میپردازیم.
درمانهای خانگی گلودرد
راهکارهای خانگی گلودرد از مؤثرترین و رایجترین روشهای درمان گلودرد است. این روشها باعث میشود که سیستم ایمنی شما تقویت شده، در نتیجه التهاب گلو کاهش یابد و به تسکین درد آن نیز کمک زیادی میکند.
غرغره آب نمک
مؤثرترین راهکارهای خانگی برای کاهش التهاب گلو غرغره کردن آب نمک است. نصف قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کنید. به مدت ۳۰ ثانیه غرغره کنید. این کار باعث پاکسازی گلو از باکتریها و ویروسها میشود. غرغره آب نمک را میتوانید چندین بار در روز تکرار کنید.
استفاده از عسل و لیمو
از آنجایی که عسل دارای خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی است، همچنین لیمو سرشار از ویتامین سی بوده، به تقویت سیستم ایمنی شما کمک زیادی میشود. ترکیب این دو ماده برای گلودرد بسیار کاربردی است. در این روش یک قاشق غذاخوری عسل را با نصف لیموی تازه مخلوط کنید. سپس در یک لیوان آب ولرم حل کنید و آن را دو تا سه بار در روز مصرف کنید.
نوشیدن دمنوشهای گیاهی
از آنجایی که برخی از دمنوشهای گیاهی مانند دمنوش بابونه، زنجبیل و آویشن دارای خواص ضدالتهابی و باکتریهای هستند. در نتیجه نوشیدن آنها به تسکین گلودرد کمک زیادی میکند. یک قاشق چایخوری از هر گیاه را در یک فنجان آب جوش ریخته و اجازه دهید به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس آن را از صافی عبور دهید. همچنین میتوانید به این مخلوط کمی عسل اصل اضافه کنید.
مصرف مایعات گرم
نوشیدن هرگونه مایعات گرم مانند آب مرغ، چای، سوپ و دمنوشها باعث مرطوب نگه داشتن گلو میشود. همچنین دقت کنید که مایعات گرم سیستم ایمنی بدن شما را تقویت میکند و باعث تسریع در بهبودی شما میشود. در این صورت نه تنها به هیدراته نگه داشتن بدن شما کمک زیادی میشود، بلکه باعث تسکین گلودرد خواهد شد.
تغذیه مناسب
در زمان گلودرد باید غذاهایی را مصرف کنید که به تسکین درد و التهاب شما کمک شود. علاوه مایعات گرمی که در بخش قبلی به آن پرداخته شد، پوره سیب زمینی، ماست و پودینگ انتخابهای خوبی برای تغذیه مناسب در این دوران هستند. البته دقت کنید برخی از خوراکیها و نوشیدنیها ممکن است باعث تشدید گلودرد شود. به عنوان مثال غذاهای تند، خوراکیهای سخت و خشک، چیپس و پفک وسایل تنقلات گلوی شما را تحریک کرده و درد آن شدیدتر میشود. همچنین سعی کنید نوشیدنیهایی که حاوی کافئین هستند؛ مانند قهوه ننوشید. نوشیدنیهای گازدار نیز باعث خشکی بیشتر گلوی شما میشود.
مواد تحریک کننده
اگر دچار گلودرد هستید، سعی کنید از مصرف الکل، دخانیات و هرگونه خوراکیهای تند و اسیدی که گلوی شما را بیشتر تحریک میکند پرهیز کنید؛ زیرا التهاب آن را نیز شدیدتر میکند. به عنوان مثال اگر سیگار میکشید آن را ترک کنید. اگر نمیتوانید سیگار را کنار بگذارید حتماً به روانشناس مراجعه کنید. متخصص به شما راهکارهایی ارائه میدهد تا بتوانید به راحتی سیگار خودتان را ترک کنید.
اجتناب از محیطهای آلوده
سعی کنید از هرگونه محیطهایی که دود یا سایر آلودگیها را دارند اجتناب کنید، زیرا باعث میشود گلوی شما تحریک شود.
ماندن در خانه
اگر دچار گلودرد هستید، تا زمان بهبودی در خانه بمانید. این کار نه تنها باعث محافظت از دیگران در برابر ابتلا به سرماخوردگی یا هرگونه واگیر ویروس از شما میشود، بلکه حال عمومی شما رو به بهبودی میرود. بنابراین حتماً سعی کنید در خانه بمانید، به اندازه کافی بخوابید، حتی کمتر صحبت کنید و به گلو و صدای خودتان استراحت دهید. معمولاً اگر گلودرد ناشی از عفونت ویروسی باشد، بین ۵ تا ۷ روز طول میکشد تا بهبود یابید. اما عفونتهای باکتریایی در اغلب موارد نیاز به مراجعه به پزشک دارد. البته اگر هنگام گلودرد تا دو روز بهبود نیافتید و دچار تب بالا شدید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
خواص درمانی آویشن چیست؟ عوارض آن را جدی بگیرید
نشانههای گلودرد چیست؟
برخی از نشانههای شایع گلودرد را در ادامه این مطلب از مجله جوان ایرانی بررسی میکنیم.
درد و سوزش گلو
یکی از شایعترین نشانههای گلودرد، درد و سوزش آن بوده که ممکن است به صورت مداوم ادامه داشته باشد یا اینکه فقط هنگام بلع آن را احساس کنید.
تورم غدد لنفاوی
یکی دیگر از نشانههای گلودرد، تورم غدد لنفاوی است. این غدد را معمولاً در اطراف گلو و زیر فک مشاهده میکنید که در صورت وجود عفونت ایجاد میشود.
قرمزی و تورم گلو
یکی دیگر از نشانههای گلودرد، قرمزی و تورم در این ناحیه است.
خشکی یا خارش گلو
گاهی اوقات افراد مبتلا به گلودرد، دچار خشکی یا خارش گلو میشوند. این عارضه معمولاً به دلیل آلرژی، خشکی هوا یا هرگونه عفونتهای تنفسی ایجاد میشود.
مشکل در بلع
اگر شما پس از ابتلا به گلو درد، در غذا خوردن دچار مشکل شدهاید، احتمالاً دچار تورم شدید گلو یا هرگونه التهاب در این ناحیه شدهاید.
اگر هنگام گلودرد دچار تب و لرز شدهاید، نشان دهنده عفونت ویروسی یا باکتریایی است.
بوی بد دهان
یکی دیگر از نشانههای شایع گلودرد ایجاد بوی بد دهان میشود.
کاهش اشتها
هرگونه درد و عفونت گلو، باعث کاهش اشتهای افراد میشود و در نتیجه اینگونه بیماران حال عمومی خوبی ندارند.
زمان مراجعه به پزشک
اگر دچار گلودرد شدید، همچنین دچار مشکل در بلعیدن، مشکل در تنفس، باز کردن دهان، تب بالای ۳۸ درجه سلسیوس، گردن درد، وجود خون در بزاق دهان، احساس گیر کردن چیزی در گلو شدهاید که بیش از یک هفته طول کشیده، به پزشک مراجعه کنید.
داروهای بدون نسخه برای درمان گلودرد
اگر گلودرد شما شدید است و با درمانهای خانگی بهبود نیافت، گاهی اوقات نیاز است که از داروهای بدون نسخه استفاده کنید. به ویژه اگر گلودرد شما با تب و علائم دیگر همراه است.
استفاده از مسکنها
داروهایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن به کاهش هرگونه درد و التهاب گلو کمک زیادی میکند. این داروها میتوانند به صورت موقت گلودرد شما را به خوبی تسکین دهند.
استفاده از اسپریها و قرصهای مکیدنی
برخی از اسپریهای ضدعفونی کننده و قرصهای مکیدنی، دارای مواد بی حس کننده مانند فنول یا لیدوکائین هستند. در نتیجه به تسریع سریع درد گلو کمک زیادی میکنند.
استفاده از ضدعفونیکنندههای دهان و گلو
دهانشویههای ضدعفونیکننده دارای هیدروژن پراکساید و همچنین کلرهگزیدین هستند. در نتیجه به کاهش ویروسها و تعداد باکتریها در ناحیه گلو کمک زیادی میکنند.
درمان فوری سینوزیت در خانه + تفاوت آن با کرونا و سرماخوردگی را در این مطلب بخوانید:
درمانهای پزشکی برای گلودرد
اگر علائم شما بسیار شدید است یا دلیل آن عفونت باکتریایی است، حتماً نیاز است که به پزشک مراجعه کنید.
اگر گلودرد شما ناشی از عفونت باکتریایی مانند فارنژیت اسپرتوکوکی است، ممکن است پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند. البته دقت کنید آنتی بیوتیک را حتماً طبق دستور پزشک مصرف کنید و دوره درمان آن را تکمیل کنید تا بیماری شما مجدداً عود نکند.
اگر دچار التهاب شدید و مشکلات تنفسی دارید، پزشک ممکن است کورتیکواستروئیدها را برای کاهش التهاب گلو تجویز کنید.
البته دقت کنید در برخی از موارد نادر گلودرد ممکن است به دلیل تومور، رفلاکس معده و سایر مشکلات گوارشی باشد. در این صورت پزشک، درمانهای گوارشی را برای شما تجویز میکند یا تومور را جراحی خواهد کرد.
علت گلودرد چیست؟
در ادامه این بخش به بررسی دلایل شایع گلودرد میپردازیم.
عفونتهای ویروسی
یکی از دلایل شایع گلودرد، ویروسهایی مانند ویروس سرماخوردگی، آنفولانزا و کرونا است.
عفونتهای باکتریایی
یکی دیگر از دلایل جدی گلودرد عفونتهایی مانند فارنژیت استرپتوکوکی است که این نوع عفونت ناشی از باکتری استرپتوکوک است.
البته اگر پزشک شما مشکوک به عفونت باکتریایی مانند گلودرد استرپتوکوکی شود، ممکن است از پشت گلوی شما نمونه سواب بگیرد. این نمونه را میتوان در آزمایشگاه مورد بررسی قرارداد تا نوع باکتری که باعث ایجاد گلودرد شده، مشخص شود.
تحریکات محیطی
آلودگی هوا، مواد شیمیایی، خشکی هوا و دود سیگار ممکن است باعث ایجاد گلودرد شود.
آلرژی
یکی دیگر از دلایل گلودرد آلرژی است. در واقع برخی از افراد به گرده کپک و گرد و خاک آلرژی دارند و سبب گلودرد آنها میشود.
سیفلیس
دقت کنید سیفلیس که یک عفونت باکتریایی مقاربتی است، نیز ممکن است باعث ایجاد سردرد و گلو درد شود. سایر علائم سیفلیس شامل بثورات، تب و درد در عضلات و مفاصل است.
دقت کنید اگر گلودرد ناشی از ویروس باشد، به مرور زمان خود به خود از بین میرود. معمولاً آنتی بیوتیکها برای درمان گلودرد ناشی از باکتری تجویز میشود. دقت کنید کل دوره آنتی بیوتیک را باید کامل کنید، حتی اگر بهتر شده باشید.
بازگشت اسید معده یا ریفلاکس
در برخی موارد نیز اسید معده به سمت گلو برگشته و باعث هرگونه التهاب و درد در این ناحیه خواهد شد.
آسیبهای فیزیکی
دقت کنید هرگونه فریادزدن بیش از حد یا صحبتکردنهای طولانی ممکن است باعث تحریک و التهاب گلو شود.
نحوه پیشگیری از گلودرد
همیشه پزشکان معتقد هستند که پیشگیری بهتر از درمان است. در مورد گلودرد نیز اگر با راهکارهای مناسب جهت پیشگیری آشنا باشید تا حدود زیادی از ابتلا به گلودرد در امان خواهید ماند. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی راهکارهای پیشگیری از گلودرد میپردازیم.
شستشوی مداوم دستها
سعی کنید دستهای خودتان را مداوم با آب و صابون حداقل به مدت ۲۰ ثانیه بشویید تا از انتقال باکتریها ویروسها به خوبی جلوگیری شود.
اجتناب از تماس با افراد بیمار
از افرادی که دچار سرماخوردگی، آنفولانزا و هرگونه بیماریهای مرتبط با آن هستند، دوری کنید و تماس نزدیک با اینگونه بیماران نداشته باشید.
استفاده از ماسک
به ویژه در محیطهای شلوغ و در زمان شیوع بیماریهای ویروسی مانند آنفولانزا و کرونا حتماً از ماسک استفاده کنید تا از هرگونه انتقال بیماری جلوگیری شود.
تقویت سیستم ایمنی
ورزش منظم، خواب کافی و مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین سی باعث تقویت ایمنی سیستم بدن شما خواهد شد.
مرطوب نگه داشتن هوا
به ویژه هنگامی که هوا سرد و خشک است، به منظور مرطوب سازی محیط میتوانید از دستگاههای رطوبت ساز استفاده کنید تا از تحریک گلوی شما پیشگیری شود.
نحوه تشخیص نوع گلودرد
برای اینکه علت گلودرد و نوع آن مشخص شود، پزشک از روشهای مختلفی مانند آزمایشات خون، آزمایشهای تصویری و آزمایشهای مختلف دیگر استفاده میکند. البته در مرحله اول حلق، گلو، گردن، گوش و بینی شما را بررسی میکند که ممکن است نشانههای التهاب عفونت را داشته باشد. آزمایشات خون وجود عفونت یا التهاب در بدن شما را نشان میدهد. آزمایشهای تصویری دیگر مانند آندوسکوپی و رادیولوژی نیز برای تشخیص دقیقتر این بیماری شما ممکن است تجویز شود.
آیا گلودرد من باکتریایی است یا ویروسی؟
به طور کلی عفونتهای ویروسی و باکتریایی باعث گلودرد میشود. این عفونتها علائم مشابهی دارند، اما حال سؤال این است که چگونه میتوان تفاوت بین این دو را تشخیص داد. اگر مبتلا به ویروس شده باشید، دچار آبریزش بینی، سرفه و صدای خشن میشوید.
درمان های خانگی برای سرماخوردگی چیست؟ لیست مواد خوراکی مفید را در این مطلب بخوانید:
درمان های خانگی برای سرماخوردگی
نظرات مردم در مورد درمان خانگی گلودرد
در این بخش به بررسی نیاز مردم در مورد درمان خانگی گلودرد میپردازیم و اگر سؤالی داشته باشید به آن پاسخ میدهیم.
♦ یکی از افراد پیام داده من چندین روز است که احساس میکنم چیزی در گلویم گیر کرده؛ اما تنگی نفس ندارم. هنگام بلع غذا دچار درد میشوم. همچنین تب ۳۷ درجه نیز دارم.
پاسخ این است که دوست عزیز در صورتی که دچار تب بالای ۳۷ یا ۳۸ درجه همراه با تنگی نفس یا ضعف و بیحالی شدید، به پزشک مراجعه کنید. در این مدت نیز مایعات گرم مصرف کرده، همچنین شربت آب و عسل همراه با نارنج و لیمو ترش میتواند بسیار مفید واقع شود.
♦ فرد دیگری پیام داده که من تقریباً دو روز است در گلویم احساس میکنم چیزی مانند تیغ ماهی گیر کرده است. هرچند تب و سرفه ندارم؛ اما فراموش کردهام که به پزشک گلوی خودم را بگویم و پزشک تصور کرد که من مشکلی ندارم.
پاسخ این است که دوست عزیز فعلاً مایعات گرم بیشتری مصرف کنید و اگر این حالت شما تشدید یافت، حتماً مجدد به پزشک مراجعه کنید.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من به مدت یک هفته است که گلودرد دارم، به تجویز پزشک قرص آزیترومایسین ۵۰۰ مصرف کردم. دوره مصرف قرص تمام شد، اما من تنگی نفس و سرفه دارم. البته بدانید که حساسیت فصلی هم ندارم. آیا ممکن است این علائم نشانههای کرونا باشد؟
پاسخ این است که بهتر است بهداشت فردی را رعایت کنید. اگر تب بالای ۳۷ یا ۳۸ درجه سانتیگراد دارید، همچنین با ضعف و بیحالی مواجه هستید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. همچنین میتوانید قبل از هر وعده غذایی ۵ عدد بادام رو پوست گرفته و آن را مصرف کنید. اگر نمیتوانید به پزشک مراجعه کنید، میتوانید از پزشکان معتبر مشاوره آنلاین دریافت.
♦ یکی دیگر از افراد بر این باور است که سیب درختی برای گلودرد بسیار خوب است. پوست آن را کنده سپس رنده کنید. هنگامی که کمی زرد شد میل کنید. برای گلودرد بسیار خوب است. البته میتوانید به سیب گلاب نیز بزنید که باعث تسکین گلو درد میشود.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که برای تمامی گلودردها آب نمک مناسب نیست. آب نمک باعث تسریع بهبودی برخی از انواع گلودرد میشود. اما گاهی اوقات باعث خشکتر شدن گلو شده، در نتیجه سوزش شدیدی را به همراه دارد. قبل از آن از آب نمک استفاده کنید. همچنین میتوانید از پزشکان معتبر، مشاوره آنلاین دریافت کنید.
♦ فرد دیگر پیام داده یک هفته است که گلودرد من همراه با چرک سفید است، چه کاری باید انجام دهم.
پاسخ این است که به طور کلی لکههای سفید بر روی لوزه اگر با گلودرد همراه شود، نشانه عفونت میکروبی است که باید یک دور آنتی بیوتیک مصرف کنید. همچنین باید پزشک مراجعه کنید و تا زمان مراجعه به پزشک سعی کنید مایعات گرم بنوشید و آب نمک غرغره کنید.
نتیجهگیری
گلودرد، یکی از مشکلات شایع است که ناشی از عفونتهای ویروسی، باکتریایی، آلرژی و سایر عوامل است. علائم این نوع بیماری معمولاً شامل احساس خراشیدگی در گلو، تب و لرز و هرگونه درد هنگام بلع است. البته درمان آن بستگی به علت ایجاد این نوع عارضه دارد و میتواند از مصرف مایعات، استراحت و مصرف داروهای ضددرد و التهاب بدون نسخه گرفته تا مراجعه به پزشک و تجویز آنتی بیوتیکها در موارد عفونت باکتریایی و سایر درمانهایی باشد که در این مطلب به آن اشاره شد. پیشگیری از گلودرد را نیز جدی بگیرید. اگر شما عزیزان نیز هرگونه تجربهای دارید، میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را با ما و سایر مخاطبان جوان ایرانی در میان بگذارید.
منابع:
https://info.health.nz/conditions-treatments/ear-nose-throat/sore-throat
https://www.healthline.com/health/sore-throat
https://newsinhealth.nih.gov/2013/03/soothing-sore-throat
https://www.nhs.uk/conditions/sore-throat/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/diagnosis-treatment/drc-20351640