درمان خانگی گیر کردن غذا در گلو (راهکارهای اورژانسی)
چه زمانی گیر کردن غذا در گلو اورژانسی است؟ درمان خانگی آن چگونه است؟

اگر احساس کردید غذا در گلویتان گیر کرده، ممکن است بسیار ناراحتکننده و حتی دردناک باشد. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی درمانهای خانگی برای گیرکردن غذا در گلو میپردازیم.
درمان خانگی گیر کردن غذا در گلو
در صورتی که غذا در گلوی شما گیر کرده و احساس خفگی نمیکنید، سعی کنید از روشهایی که در ادامه این مطلب به آن پرداخته میشود برای رفع این مشکل استفاده کنید.
سرفه کردن
اگر در حالی که غذا در گلوی شما گیر کرده تنها هستید، سعی کنید محکم سرفه کنید و با سرفههای قوی باعث شوید که آن غذایی که گیر کرده خارج شود. در واقع یک واکنش طبیعی بدن برای رفع انسداد تنفسی سرفه است و از آن نترسید. در واقع سرفه محکم باعث میشود که غذای گیر کرده جابهجا و خارج شود.
استفاده از انگشت با احتیاط
البته اگر غذای گیر کرده و مانند یک جسم قابل دسترسی است، آن را با کمک انگشت خارج کنید. البته سعی کنید که در این مورد کاملاً احتیاط کنید، زیرا ممکن است جسم را به سمت داخل هل دهید.
تغییر وضعیت بدن
همچنین میتوانید یک دست خودتان را مشت کرده و بین ناف و انتهای قفسه سینه در واقع روی قسمت نرم شکم و کمی بالاتر از ناف قرار دهید. سپس با دست دیگر، دستی که مشت شده را گرفته و به سمت داخل و بالا فشار دهید.
نوشیدن نوشابههای گازدار
همچنین میتوانید از نوشابههای گازدار استفاده کنید، زیرا گاز دی اکسید کربن به تجزیه غذا و جابهجا کردن آن به خوبی کمک میکند. البته سعی کنید از نوشابههای غیر رژیمی استفاده کنید، زیرا به دلیل وجود شکر و گازی که دارند تأثیر بیشتری در این زمینه ایجاد میکنند. البته فراموش نکنید که استفاده از نوشابه هم مانند آب تنها برای انسداد جزئی مفید است و نباید در انسداد کامل از آن استفاده کرد.
مصرف غذاهای نرم و مرطوب
یکی دیگر از مواردی که برای رفع گرفتگی گلو مفید بوده، خوردن غذای نرم است. در واقع شما میتوانید یک تکه نان را در آب یا شیر فرو برده و آن را میل کنید. همچنین موز نیز بسیار نرم و مفید است.
تماس با اورژانس
اگر چیزی در گلوی شما گیر کرده؛ اما همچنان امکان صحبت کردن دارید، سعی کنید با اورژانس تماس بگیرید و از آنها درخواست کمک کنید. البته افرادی که همچنان میتوانند صحبت کنند احتمالاً دچار انسداد جزئی شدهاند و میتوانند با راهکارهای ساده به رفع گرفتگی گلوی خودشان کمک کنند. در چنین شرایطی میتوانید کمی آب بنوشید تا به مرطوب شدن و حرکت بهتر غذا کمک کند دقت کنید که نوشیدن آب تنها برای انسدادهای جزئی توصیه میشود. اگر انسداد گلو به صورت کامل ایجاد شده باشد، مصرف آب خطرناک است.
درمان خانگی ترش کردن معده چیست؟ غذاهای ممنوعه را در این مطلب بخوانید:
علائم گیر کردن غذا در گلو چیست؟
اگر هنگام بلع احساس درد یا فشار در ناحیه گلو دارید، ممکن است چیزی در گلوی شما گیر کرده باشد. همچنین سرفههای مکرر یا احساس خفگی هنگام بلع غذا نشانههای شایع این عارضه است.
همچنین اگر احساس میکنید که در گلوی شما چیزی گیر کرده و پایین نمیرود، در واقع نمیتوانید غذا یا مایعات را به راحتی میل کنید، میتواند نشانههای دیگر این بیماری باشد.
زمان مراجعه به پزشک هنگام گیر کردن غذا در گلو
سؤال این است که چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟ اگر شما عزیزان دچار مشکلات بلع هستید، سعی کنید در اسرع وقت به متخصص مراجعه کنید. همچنین در صورتی که غذا در گلوی شما گیر کرده یا دچار انسداد مواد غذایی در مری شدهاید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
نحوه پیشگیری از انسداد غذایی در مری و نای
برای اینکه از گرفتگی غذا در گلو و همچنین ایجاد انسداد غذایی در مری و نای پیشگیری شود، سعی کنید در حال حرکت غذا نخورید. همیشه هنگام غذاخوردن لقمههای کوچکتر انتخاب کنید. قبل از بلعیدن غذا، آن را به آرامی و به طور کامل ببلعید. هیچوقت با عجله لقمههای بزرگ برندارید. به طور کلی سعی کنید آرام و متمرکز غذا بخورید تا احتمال گیر کردن غذاها در گلوی شما کاهش یابد.
همچنین دقت کنید که نوشیدن مایعات همراه غذا به مرطوب کردن و حرکت بهتر آن کمک میکند. معمولاً به دلیل اینکه مصرف مایعات همراه غذا مشکلات گوارشی ایجاد میکند، بهتر است که آب میل نکنید، اما اگر احساس خشکی کردید، کمی نوشیدن آب مانعی ندارد.
سعی کنید اگر دچار مشکلات بلع هستید، از مصرف غذاهای بسیار خشک یا سفت که ممکن است در گلوی شما گیر کند به شدت پرهیز کنید.
برای پیشگیری از گیر کردن غذا در گلو اگر مشکلات دندانی دارید، سعی کنید آن را اصلاح کنید تا خطر گیر کردن در گلو کاهش یابد. در این صورت شما غذا را به خوبی و آهسته میجوید، در نتیجه احتمال اینگونه مشکلات کاهش مییابد.
البته دقت کنید که برخی از کودکان به دلیل اسباب بازی یا هرگونه اشیای کوچک ممکن است دچار خفگی شوند. بنابراین به کودکان خودتان نیز آموزش دهید که آهسته و کامل غذا بخورند. همچنین به کودکان زیر ۳ یا ۴ سال کرههای آجیلی با قاشق یا انگشت ندهید. علاوه بر این از غذاهای چسبنده مانند آبنبات، مارشمالو و تافی پرهیز کنید. همچنین به اینگونه کودکان غذاهای کوچک و سفت مانند میوههای خشک، آجیل یا حتی آبنباتهای سفت ندهید.
عوامل گیرکردن غذا در گلو
احتمالاً این سؤال برای شما ایجاد شده که چه عواملی باعث گیر کردن غذا در گلو میشود. اینگونه عوامل را در ادامه با هم بررسی میکنیم.
ضعف عضلات انتقال دهنده حلقهای
یکی از مهمترین دلایل گیر کردن غذا در گلو، ضعف عضلات انتقال دهنده حلقی است. در واقع ضعف این عضلات ممکن است ناشی از آسیبهای عصبی، عضلانی، آسیبهای فیزیکی و یا سالخوردگی باشد.
اسپاسم در ناحیه حلق
یکی دیگر از مواردی که باعث ایجاد گیر کردن در غذا در گلو میشود، اسپاسم منتشر شده در فضای حلق است که باعث محدودیت حرکتی میشود.
التهاب ناشی از سرماخوردگی یا رفلاکس
هرگونه التهاب ناشی از سرماخوردگی یا رفلاکس معده باعث میشود که توانایی عضلات حلق برای انتقال مؤثر غذا کاهش یابد.
کاهش حجم عضلانی و تغییر شکل ناحیه گردن
یکی دیگر از مواردی که باعث گیرکردن غذا در گلو میشود، این است که حجم عضلانی گلو کاهش یافته و شکل ناحیه گردن تغییر کند.
وضعیت نامناسب بدن
یکی دیگر از مواردی که مشکلات بلع را ایجاد میکند، وضعیت نادرست بدن هنگام غذا خوردن است که باعث تأثیر بر فرایند بلع میشود.
خشکی غذا
غذاهای خشک و سفت مانند نان خشک یا هرگونه گوشتهای سفت نیز به دلیل اینکه به سختی از گلو عبور میکنند، ممکن است گیر کنند. البته نوشیدن کمی آب یا مصرف غذاهای مرطوب باعث جلوگیری از این مشکل میشود.
↵ به طور کلی تمامی این عوامل به تنهایی یا ترکیب آنها باعث گیر کردن غذا در گلو میشود. اگر علت دقیق آن را شناسایی کنید بر درمان بهینه، تأثیر زیاد میگذارد.
موارد اورژانسی گیر کردن غذا در گلو
اگر نمیتوانید بزاق خودتان را قورت دهید و به هر دلیل دچار ناراحتی شدهاید، در اسرع وقت باید با اورژانس تماس بگیرید. برخی از پزشکان توصیه میکنند پس از ۶ تا ۱۲ ساعت پس از آسیب دیدگی بهتر است که آن فرد مراجعه کند، زیرا احتمال آسیب دیدگی کاهش مییابد. همچنین اگر به صورت مرتب غذا در گلوی شما گیر میکند، باید آن را با پزشک در میان بگذارید.
اگر به هر دلیلی نمیتوانید نفس بکشید و احتمال این وجود دارد که وضعیت شما وخیم شود با اورژانس تماس بگیرید.
طی تحقیقات انجام شده توسط مجله جوان ایرانی سالانه هزاران نفر بر اثر خفگی جان خودشان را از دست میدهند. این نوع مرگ به ویژه در میان کودکان، خردسالان و بزرگسالان بالای ۷۴ سال بسیار شایع است. در واقع خفگی زمانی ایجاد میشود که غذا یا جسم خارجی در گلو یا نای شما گیر کرده و جریان هوا را به طور کامل مسدود کند.
شما عزیزان باید بدانید که خفگی یک مورد اورژانسی و تهدید کننده زندگی است. به همین دلیل اگر شما یا هر کدام از نزدیکانتان این علائم را تجربه کردید، سعی کنید حتماً با اورژانس تماس بگیرید و تا آمدن اورژانس به جلو خم شوید و از فردی بخواهید که حدود ۵ ضربه به پشت شما بزند. این موارد میتواند به خارج کردن غذای گیر کرده کمک زیادی کند. همچنین سعی کنید سرفه کنید.
به طور کلی اگر غذا در راههای تنفسی شما گیر نکرده باشد باید ظرف یک ساعت با آب یا مواد غذایی مرطوب پایین برود، اگر اینطور نیست مراجعه به پزشک باعث جلوگیری از هرگونه آسیب بیشتر به گلوی شما میشود.
↵ به طور کلی علائمی که نشان میدهد فرد در حال خفگی بوده شامل ناتوانی در صحبت کردن، دشواری در تنفس، تنفس پر سر و صدا یا جیرجیر، لبها، ناخنها یا پوست بدن آبی است. همچنین ممکن است فرد سرفههای شدید کند و سپس رنگ پوست پریده و آبی شود. اگر شخصی در چنین وضعیتی قرار گرفت، سعی کنید او را تشویق کنید تا به سرفه خودش ادامه دهد. همچنین مواردی که در این مطلب به آن اشاره شد را رعایت کند.
مواد غذایی آرام بخش چیست؟ بهترین خوراکیها برای آرامش اعصاب را در این مطلب بخوانید:
نظرات مردم در مورد گیر کردن غذا در گلو
در این بخش به بررسی نظرات مردم در مورد درمان خانگی گیر کردن غذا در گلو میپردازیم.
♦ یکی از افراد پیام داده که من احساس میکنم یک چیز خیلی کوچک شبیه به پوست به گلویم چسبیده است. چگونه میتوانم آن را خارج کنم؟
پاسخ این است که به هیچ وجه خودتان این کار را با دست انجام ندهید، بلکه تنها کاری که میتوانید انجام دهید غرغره آب و نمک است.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من چند روز است که بعد از صرف ناهار احساس میکنم که یک تیکه استخوان در گلویم گیر کرده و قفسه سینهام به شدت درد میکند، به نظر شما چه کاری باید انجام دهم؟
پاسخ این است که دوست عزیز احتمالاً شما مبتلا به ایدنوفاژی یا همان احساس درد موقع بلع غذا شدهاید. اگر این مسئله برای شما تکرار شد حتماً به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید تا شما را معاینه کند و درمان مناسب را برای شما تجویز کند.
♦ فرد دیگری پیام داده اگر تیغ ماهی یا استخوان به گلوی فرد بچسبد، باید چه کاری انجام دهد؟
پاسخ این است که دوست عزیز با توجه به اینکه گیر کردن تیغ ماهی یا استخوان ممکن است احتمال آسیب و عفونت را افزایش دهد، بنابراین حتماً به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده که احساس میکنم چیزی در گلویم گیر کرده است که حتی با خوردن غذا بدتر میشود. چه دارویی برای من خوب است؟
پاسخ این است که دلایل شایعی که ممکن است باعث ایجاد این وضعیت شود، ریفلاکس معده، گلوبوس هیستریکوس، مشکلات تیروئیدی، مشکلات گوارشی و مواردی از این قبیل است. به طور کلی شما باید به متخصص گوش و حلق و بینی یا متخصص داخلی مراجعه کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من در حین مصرف نوشیدنی بودم که احساس کردم یک چیزی در گلویم پرید. احساس میکنم که یک شیشه کوچک در گلوم گیر کرده است. اگر امکان دارد راهنمایی کنید.
پاسخ این است که دوست عزیز اگر جسم خارجی باعث سرفه مکرر یا گرفتگی گلوی شما شده است به پزشک مراجعه کنید.
♦ امروز در حال غذا خوردن احساس کردم که کمی استخوان مرغ قورت دادم و در گلویم گیر کرده است. به نظر شما چه کاری باید انجام دهم؟
پاسخ این است که اگر در ناحیه حلق و گلوی شما این استخوان گیر کرده، جهت خارج کردن آن باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من مدام احساس میکنم که یک چیزی در گلویم گیر کرده است. حتی هنگامی که آبِ گلویم را قورت میدهم، پایین میرود؛ اما باز بالا میآید. شبها وضعیت بهتری دارم، اما مجدد فردا صبح که بیدار میشوم همین حالت ادامه دارد. به نظر شما راهکار چیست؟
پاسخ این است که دوست عزیز ممکن است این علائم شما به دلیل رفلاکس معده باشد یا اینکه دچار خلط ناشی از سینوزیت شده باشید. به طور کلی سعی کنید شام سبک و کم چرب بخورید چای، کافه، ادویه و ترشیجات را در شبها مصرف نکنید. در صورت عدم بهبود حتماً به پزشک عمومی مراجعه کنید.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من سیب خوردم، اما احساس میکنم که یک تیکه از پوست سیب روی سقف دهانم گیر کرده است. البته هر چقدر که در آینه نگاه میکنم چیزی مشاهده نمیکنم، اما هنگامی که آب دهانم را قورت میدهم احساس میکنم که چیزی در سقف دهانم گیر کرده است. به نظر شما مشکل از چیست؟
پاسخ این است که احتمالاً پوست سیب کمی آن ناحیه را خراش داده و به دلیل اینکه رسپتورهای این ناحیه دهان بسیار حساس است، شما همچنان آن را احساس میکنید. به احتمال زیاد با گذشت زمان این مشکل شما حل میشود و جای نگرانی وجود ندارد.
♦ فرد دیگری پیام داده من یک ساعت پیش سالاد خوردم، اما احساس میکنم که یک تکه کاهو در گلویم گیر کرده است و هر از گاهی سرفه میکنم. حتی با خوردن روغن زیتون کمی بهتر شدم، آیا باید نگران بشوم؟ من فوبیای خفگی دارم.
پاسخ این است که دوست عزیز هیچ جای نگرانی وجود ندارد. نیاز به خوردن حتی روغن زیتون هم نبود. به هرگونه واکنش بدن خودتان اعتماد کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده من هم مشکل بلع دارم. اگر امکان دارد من را راهنمایی کنید. چه دارویی باید مصرف کنم؟ وقتی سرما میخورم یا مریض میشوم زجر زیادی میکشم.
پاسخ این است که دوست عزیز اختلال در بلع در اکثر موارد به هیچگونه دارویی نیاز ندارد و ممکن است ناهماهنگی عضلات، همچنین ضعف عضلات و حتی گاهی استرس، ترس و اضطراب باعث ایجاد این وضعیت شود. به طور کلی وضعیت شما نیاز به معاینه کامل دارد. سعی کنید به صورت حضوری به پزشک مراجعه کنید.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من دو ماه مدام مشکل قورت دادن غذا داشتم و احساس میکردم که هر چیزی میخورم در گلویم گیر کرده و همان جا میماند. داروهای آنتی ریفلاکس و گیاهی هم زیاد خوردم، ولی بهتر نشدم. پس از اینکه آندوسکوپی بلع انجام دادم مشخص شد که عضلات حلقم بسیار ضعیف شده است. پزشک چند تا تمرین به من پیشنهاد کرد تا عضلاتم قوی شود. الان خدا را شکر خیلی بهتر هستم و مشکل قورت دادنم بسیار بهتر شده است.
سخن پایانی
هرچند گیر کردن غذا در گلو بسیار ناراحت کننده بوده، اما در اکثر موارد با درمانهای خانگی به خوبی قابل رفع است. البته از آنجایی که این وضعیت ممکن است باعث ایجاد خطرات جدی مانند خفگی شود، شما باید همیشه آمادگی کامل داشته باشید. شناسایی علت دقیق این عارضه میتواند به شما در انتخاب روش درمانی مناسب کمک زیادی کند. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به درمان خانگی گیر کردن غذا در گلو به طور کامل پرداخته شد. اگر شما عزیزان نیز هرگونه تجربهای در این مورد دارید، میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خودتان را ثبت کنید.
منابع:
https://www.healthline.com/health/food-stuck-in-throat
https://healthcare.utah.edu/the-scope/health-library/all/2018/08/er-or-not-food-stuck-your-throat
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326349
https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=bo1010