بارداری و کودکانبهداشت و سلامت

درمان ورم پس از زایمان (نحوه کاهش آن)

چگونه ورم پس از زایمان را کاهش دهیم؟ بهترین راهکارهای درمانی

لیست مطالب این مقاله

ورم بعد از زایمان یکی از مشکلات شایعی است که ممکن است به دلیل تجمع مایعات در بدن زنان پس از زایمان ایجاد شود. این عارضه که بسیار شایع است، باعث ایجاد عوارض جانبی ناخوشایندی می‌شود. معمولاً زنان یک هفته اول پس از زایمان، ورم بیشتری را تجربه می‌کنند. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی درمان ورم پس از زایمان پرداخته، همچنین روش‌های پیشگیری از این مشکل، علائم، عوامل خطر و نحوه تشخیص آن را به طور کامل شرح می‌دهیم.

 

درمان طبیعی برای تورم پس از زایمان

شما عزیزان باید بدانید که پس از زایمان، بدن برای بهبودی نیاز به زمان دارد. استراحت، خواب و تغذیه مناسب به بدن شما کمک می‌کند تا به حالت سالم بازگردد. در ادامه این مطلب درمان‌های خانگی را شرح می‌دهیم که با رعایت آن‌ها می‌توانید با افزایش گردش خون به کاهش ورم و تورم پس از زایمان کمک کنید.

نوشیدن آب

هرچند ممکن است از نظر شما غیرمنطقی باشد، اما باید بدانید که هیدراته ماندن بدن به کاهش وزن کمک زیادی می‌کند، زیرا کم آبی باعث می‌شود که بدن آب اضافی را نگه دارد. همچنین آب به دفع مواد زائد از طریق کلیه‌ها کمک کرده و در نتیجه باعث می‌شود که بدن سالم نگه داشته شود و بهبودی پس از بارداری را تسریع کند.

بالا نگه‌داشتن پاهای خودتان

برای کاهش تورم در پاها و همچنین بهبود گردش خون، سعی کنید که برای مدت زمان در طی روز، پاهای خودتان را بالاتر از سطح قلب بگذارید. این امر باعث می‌شود که جریان خون افزایش یابد. همچنین هنگامی که فرد می‌ایستد، مایعات به طور طبیعی به سمت پاها جریان می‌یابد‌. بنابراین بالا نگه داشتن پاها باعث می‌شود که به طور موقت تورم کاهش یابد. همچنین از قطع جریان خون در پاها خودداری می‌شود.

انجام دادن ورزش‌های سبک

طی تحقیقات انجام شده بسیاری از مردم هنگامی که ورزش سبک انجام می‌دهند، تورم و  علائم آن‌ها کاهش می‌یابد. در واقع ورزش باعث می‌شود که جریان خون و آب در بدن افزایش یافته و در نتیجه از تجمع آن جلوگیری شود. بنابراین افراد باید همیشه به بدن خودشان گوش دهند و از حرکاتی که باعث ایجاد درد می‌شود به شدت خودداری کنند. شما عزیزان می‌توانید ورزش‌هایی از قبیل راه رفتن، یوگا، شناکردن و پیلاتس را در برنامه روزانه خودتان قرار دهید.

استفاده از جوراب‌های فشاری

برخی از تحقیقات نشان داده که پوشیدن جوراب‌های فشرده باعث کاهش تورم در ۲۴ ساعت پس از زایمان می‌شود. هرچند در این مورد تحقیقات بیشتری نیاز است، اما آنچه که مشخص است جوراب‌های فشرده با کاهش اندازه رگ‌های خونی در پاها، به افزایش جریان خون کمک زیادی می‌کنند. در واقع رگ‌ها را تشویق می‌کند تا خون بیشتری را در مدت زمان کمتری به گردش درآورد.

پوشیدن لباس‌های گشاد

یکی دیگر از درمان‌های خانگی برای کاهش تورم پس از زایمان، پوشیدن لباس‌های گشاد است. لباس تنگ گردش خون را در قسمت‌های مختلف بدن قطع می‌کند. در نتیجه از کاهش وزن بدن جلوگیری کرده و مایعات زیادی در آن محدوده جمع می‌شود‌. همچنین سعی کنید لباس‌های گشاد بپوشید تا به جلوگیری از این مشکلات کمک زیادی شود.

اجتناب از نمک

هرچند بدن باید تعادل سدیم و آب را حفظ کند؛ اما اگر بیش از حد سدیم یا نمک مصرف کنید آب بیش از حدی در بدن شما نگهداری می‌شود. منابع متداول سدیم عبارت‌اند از نمک خوراکی و غذاهای فراوری شده شامل کیک، چیپس، وعده‌های غذایی از پیش بسته‌بندی‌شده و نوشابه است. طی تحقیقات انجام شده افراد نباید بیش از ۲۳۰۰ میلی‌گرم سدیم در روز مصرف کنند. بنابراین مصرف نمک را در محدوده سالم و طبیعی نگهداری کنید تا به کاهش احتباس آب در بدن شما کمک شود.

مصرف غذاهای غنی از پتاسیم

جالب است بدانید سدیم و پتاسیم با هم در بدن کار می‌کنند و بدن انسان به تعادل هر دوی آنها نیاز دارد. مصرف بیشتر پتاسیم به طور طبیعی میزان سدیم را در بدن تا حد زیادی کاهش می‌دهد. غذاهای غنی از پتاسیم عبارت‌اند از زردآلو، موز، آووکادو، اسفناج، لوبیای پخته، عدس، ماست و کره بادام‌زمینی است.

کاهش مصرف کافئین

شما عزیزان باید بدانید که قهوه و سایر محصولات کافئین‌دار باعث می‌شود که آب بدن شما کاهش یابد و در نتیجه خطر کم آبی بدن افزایش یابد. برای هیدراته ماندن و کاهش تورم پس از زایمان، سعی کنید نوشیدنی‌های کافئین‌دار را با دمنوش‌های گیاهی یا آب جایگزین کنید.

استفاده از غلتک فومی

غلتک فومی نه تنها گردش خون را بهبود می‌دهد، بلکه تجمع آب را در بدن به خوبی کاهش می‌دهد. شما عزیزان می‌توانید از یک غلتک فومی روی پاها استفاده کنید تا جریان خون افزایش یافته و همچنین ورم شما کاهش یابد. حتی می‌توانید از پزشک خودتان در مورد اثربخشی این غلتک‌ها برای تورم پس از زایمان سؤال کنید.

انجام ماساژ پس از زایمان

طی تحقیقات انجام شده توسط مجله جوان ایرانی ماساژ پس از زایمان برای تسکین درد و کاهش تورم پس از زایمان توصیه می‌شود. زیرا این نوع ماساژ‌ها باعث می‌شود که گردش خون بهبود یافته و در نتیجه آب بدن هرگونه تورم کاهش یابد. در واقع ماساژ پس از زایمان باعث تعادل مجدد سطح هورمون‌ها و تنظیم سطح هورمون‌های استرس مانند کورتیزول می‌شود. البته برای انجام یک ماساژ اصولی باید با متخصص آن در ارتباط باشید.

خودداری از ایستادن طولانی‌مدت

به هیچ وجه به صورت طولانی‌مدت روی پاهای خودتان نایستید، زیرا در این صورت گردش خون کاهش می‌یابد. اگر این کار را انجام دادید، سعی کنید پاهای خودتان را بالا آورده و ریلکس کنید. همچنین هنگامی که نشسته‌اید، پاهای خودتان را روی همدیگر قرار ندهید، زیرا جریان خون کاهش می‌یابد.

پوشیدن کفش‌های راحتی

اگر دچار ورم پس از زایمان شده‌اید کفش‌هایی را بپوشید که پاهای شما را منقبض نکند. به هیچ وجه کفش‌های پاشنه‌بلند نپوشید و از لباس‌هایی که دور مچ پای شما را تنگ می‌کند خودداری کنید. سعی کن لباس‌های گشادتر انتخاب کنید تا جریان بهبود یابد.

قرارنگرفتن در محیط گرم

اگر دچار تورم پس از زایمان شده‌اید و احساس می‌کنید هوای بیرون گرم است، سعی کنید بیرون نروید یا اینکه وقت بیرون ماندن را به حداقل برسانید. همچنین بدانید که استخر برای شما بسیار مفید است، سعی کنید پس از استخر، درحالی‌که حرارت بدن شما کم شد، از کمپرسور سرد استفاده کنید.

رژیم غذایی سالم

داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل نقش بسیار مهمی در کاهش ورم پس زایمان ایجاد می‌کند. بنابراین سعی کنید غذاهای سرشار از پروتئین را مصرف کنید. همچنین مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه را افزایش دهید. از کربوهیدرات‌های پیچیده استفاده کنید همچنین غذاهای غنی از پتاسیم مانند موز، آووکادو و سیب‌زمینی شیرین را در برنامه روزانه خودتان قرار دهید. مصرف نمک و غذاهای فرآوری شده را نیز کاهش دهید.

درمان سردرد پس از زایمان چگونه است؟ علت + عوارض آن را در این مطلب بخوانید: 

درمان سردرد پس از زایمان

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

احتمالاً این سؤال برای شما ایجاد شده هنگامی که دچار تورم پس از زایمان می‌شوید، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید.

اگر تورم به صورت ناگهانی ظاهر شود، حتماً به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر فشاردادن روی یک ناحیه‌ی متورم، باعث ایجاد فرورفتگی در پوست می‌شود‌، در واقع حفره ایجاد می‌شود مراجعه به پزشک را فراموش نکنید.

اگر شما دچار درد، قرمزی، سوزش یا افزایش تورم در یک پا هستید که ممکن است نشان‌دهنده لخته‌شدن خون باشد، همچنین اگر دچار سردرد مداوم یا مکرر، استفراغ، تاری دید یا حساسیت به نور هستید، ممکن است از علائم پره اکلامپسی باشد. درد قفسه سینه یا هرگونه مشکل در تنفس نیز ممکن است نشانه عارضه قلبی به نام کاردیومیوپاتی باشد. در چنین شرایطی نیز در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

 

علائم ورم پس از زایمان چیست؟

اگر با علائم ورم پس از زایمان آشنا باشید، به درمان به موقع آن کمک زیادی می‌کند. نشانه‌های این عارضه شامل تورم دست‌ها، پاها و مچ پا، احساس سنگینی در اندام‌ها، پوست براق و کشیده در نواحی متورم است. همچنین اگر شما عزیزان در حرکات انگشت، دست و پا احساس دشواری می‌کنید، یکی دیگر از علائم این بیماری این است که دچار افزایش وزن ناگهانی شده‌اید‌. همچنین ممکن است در نواحی متورم، درد و ناراحتی احساس کنید.

 

نحوه تشخیص ورم پس از زایمان

برای تشخیص ورم پس از زایمان، پزشکان از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند. به عنوان مثال ممکن است تاریخچه پزشکی و خانوادگی بیمار را بررسی کنند. همچنین علائم فیزیکی ورم بعد از زایمان را تحت‌نظر قرار می‌دهند. گاهی اوقات آزمایشات خون و ادرار برای اندازه‌گیری سطح مایعات بدن تجویز می‌کنند‌. همچنین انجام سونوگرافی و تصویربرداری ام آر آی برای تشخیص دقیق‌تر را انجام می‌دهند‌.

مشکلات سینه پس از زایمان چیست؟ تغییرات فیزیکی پستان را در این مطلب بخوانید:

مشکلات سینه پس از زایمان

علت ورم پس زایمان چیست؟

ورم پس از زایمان ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود که در ادامه این مطلب آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

تجمع مایعات

در دوران بارداری معمولاً بدن مادر مقدار زیادی مالیات اضافی ذخیره می‌کند که پس از زایمان باید آنها را دفع کند.

تغییرات هورمونی

همچنین تغییرات ناگهانی در سطح هورمون‌های پس از زایمان، منجر به احتباس آب در بدن مادران می‌شود.

کم‌تحرکی

استراحت طولانی‌مدتی که مادران پس از زایمان دارند، باعث تجمع مایعات در اندام‌ها می‌شود. در واقع کم‌تحرکی یکی از دلایل اصلی ایجاد این عارضه است.

افزایش حجم خون

شما عزیزان باید بدانید که در دوران بارداری معمولاً حجم خون افزایش می‌یابد و برای اینکه به حالت عادی بازگردد، زمان زیادی می‌برد.

فشار رحم

یکی دیگر از دلایل تورم مادران پس از زایمان، این است که رحم آنها بزرگ شده و در نتیجه می‌تواند روی رگ‌های خونی فشار وارد کند.

مصرف داروهای بی‌حسی هنگام زایمان

اگر زایمان به صورت سزارین صورت گرفته باشد، به دلیل اینکه مادران در طول زایمان داروهای بی‌حسی دریافت کرده‌اند ممکن است باعث ایجاد احتباس مایعات در بدن آن‌ها شود.

تغذیه نامناسب و مصرف سدیم زیاد

همچنین اگر مادران پس از زایمان یا حتی در دوران بارداری بیش از حد نمک و غذاهای فرآورده شده مصرف کنند، باعث احتباس مایعات می‌شود.

 

چشم‌انداز تورم پس از زایمان

هرگونه ورم و تورم پس از زایمان بسیار شایع است. چندین راهکار طبیعی برای کاهش سریع این نوع ورم‌ها وجود دارد که شامل تغییر در رژیم غذایی، ماساژ و ورزش سبک است. در واقع این نوع داروها باعث می‌شود که سلامت جسمی و روانی شما پس از بارداری حفظ شود.

لیست غذاهای بعد از زایمان سزارین چیست؟ مواد غذایی ضروری را در این مطلب بخوانید:

لیست غذاهای بعد از زایمان سزارین

سؤالات متداول در مورد ورم پس از زایمان

در این بخش به بررسی سوالات متداول در مورد ورم پس از زایمان می‌پردازیم.

آیا هرگونه ورم و تورم پس از زایمان طبیعی است؟

بله به طور کلی هرگونه ورم و تورم پس از زایمان کاملاً طبیعی است، زیرا در طول دوران بارداری تغییر هورمون‌ها باعث انباشت مایعات در بدن انسان می‌شود. در این مطلب از مجله جوان ایرانی شرح دادیم که چگونه می‌توان این ورم را کاهش داد.

 

انواع تورم پس از زایمان چیست؟

به طور کلی نوع تورم بستگی به علت آن دارد و اینکه در کجای بدن مادران ایجاد شده است. به طور کلی ممکن است سینه‌های این‌گونه افراد متورم شود، زیرا پر از شیر هست. پس از زایمان سینه‌های مادران حساس و دردناک می‌شود، اما پس از اینکه شیردهی را آغاز کردند این ناراحتی از بین می‌رود. همچنین ممکن است مادران دچار هموروئید یا بواسیر شوند. در این صورت حتماً سعی کنید غذاهای غنی از فیبر مانند میوه‌ها، سبزی‌ها و نان سبوس‌دار مصرف کنید. مصرف مایعات در طی روز را فراموش نکنید. همچنین در اسرع وقت به پزشک جراح مراجعه کنید. تورم در دست‌ها، بازوها، پاها، مچ پا، همچنین ساق پا ممکن است ایجاد شود، اما نباید بیش از یک هفته طول بکشد. در صورتی که به مرور زمان تورم شما شدیدتر می‌شود، حتماً به پزشک مراجعه کنید. به طور کلی صرف نظر از اینکه زایمان شما سخت یا آسان بوده، بدنتان ممکن است دچار تورم شود.

 

ورم پس از زایمان چقدر طول می‌کشد تا بهبود یابد؟

معمولاً مایعات انباشته شده در بدن مادران، در همان اولین هفته پس از زایمان توسط عرق کردن یا ادرار از بدن دفع می‌شود. اگر پس از یک هفته بدن شما همچنان دچار تورم بود و راهکارهایی که در این مطلب به آن اشاره شد را انجام دادید و بهبود نیافتید، حتماً در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. زیرا هرگونه ورم و تورم باید خود به خود از بین برود، اما اگر از بین نرود جای نگرانی دارد.

 

آیا اندام من پس از زایمان پس از مدتی به قبل از آن باز می‌گردد؟

بله اصلاً جای نگرانی در این مورد وجود ندارد. تورمی که پس از بارداری رخ می‌دهد، کاملاً طبیعی است. زیرا مایعات اضافی در بدن شما وجود دارد، اما به مرور زمان پس از زایمان فرم طبیعی خودش را حفظ خواهد کرد.

 

سخن پایانی

ورم پس از زایمان یکی از مشکلات شایع است که ممکن است برای زنان پس از زایمان ایجاد شود. این عارضه معمولاً به دلیل تجمع مایعات در بدن پس از زایمان ایجاد می‌شود. در نتیجه ممکن است عوارض جانبی ناخوشایندی برای آن‌ها ایجاد شود. در این مطلب از مجله جوان ایرانی درمان ورم پس از زایمان را به طور کامل شرح دادیم. همچنین نحوه پیشگیری از آن و هر آنچه که باید در این مورد بدانید را به طور کامل بیان کردیم. اگر شما عزیزان نیز هرگونه تجربه‌ای در این مورد دارید، می‌توانید در انتهای مقاله پخش نظرات پیام خودتان را ثبت کنید‌.

منابع:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322504#ten-for-postpartum-swelling

https://www.healthline.com/health/pregnancy/postpartum-swelling

https://www.webmd.com/baby/postpartum-swelling-what-is-it

https://kinfertility.com.au/blog/postpartum-swelling

https://www.naturalcycles.com/cyclematters/postpartum-swelling

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 4.6 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 48

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

بهار علیزاده

همیشه بهترینِ خودم، خاص و منحصر به فرد! دیجیتال مارکتینگ و سئو نظرمه. زندگی برای من مسابقه نیست! از مسیر لذت می‌برم... راز خوشحالیِ من: کمک به دیگران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا