اخبار پزشکیبهداشت و سلامت

درمان گرمازدگی در خانه: نشانه‌های شایع آن (چه بخوریم؟)

چگونه از گرمازدگی پیشگیری و آن را درمان کنیم؟ علائم آن چیست؟

آیا می‌دانید در گرمای بالا و درجه حرارت بالای ۴۰ درجه، ممکن است هوشیاری خود را از دست بدهید و حتی به کما بروید. در چنین شرایطی افراد بالای ۵۰ سال باید بیشتر مراقب باشند. البته ناگفته نماند که اوج گرمای شدید ممکن است به تمامی افراد آسیب بزند. در این مطلب از مجله جوان ایرانی درمان گرمازدگی در خانه را به طور کامل برای شما عزیزان شرح می‌دهیم. البته قبل از آن، شما را با نشانه‌های شایع این عارضه آشنا کرده و توضیح می‌دهیم که چگونه از گرمازدگی پیشگیری کنید.

 

نشانه‌های شایع گرمازدگی چیست؟

اگر گرمازدگی را فوراً درمان نکنید، حتی ممکن است منجر به سکته شود. البته این مشکل زمانی ایجاد می‌شود که دمای بدن شما بالای ۴۰ درجه برسد. در این صورت آن فرد غش کرده و احتمال سکته افزایش می‌یابد. سایر نشانه‌های ناشی از گرمازدگی شامل کج خلقی، گیجی، از دست دادن هوشیاری و تمرکز کاهش‌یافته، تعرق، نبض ضعیف یا سریع و برافروخته شدن پوست است.

 

درمان گرمازدگی در خانه

اگر فردی دچار گرمازدگی شد، بهتر است سریع او را به نزدیک‌ترین بیمارستان برسانیم. در ادامه این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی درمان گرمازدگی در خانه می‌پردازیم.

مصرف ماست

مصرف ماست به دلیل آب فراوان برای گرمازدگی بسیار مفید است. شما عزیزان می‌توانید دو قاشق ماست را با کمی نمک و پودر زیره مخلوط کرده، سپس به آن کمی آب اضافه کنید و بنوشید. البته در روزهای گرم یک یا دو لیوان دوغ نیز برای پیشگیری از گرمازدگی بسیار مفید است.

استفاده از آب پیاز

یکی دیگر از درمان‌های طبیعی برای درمان گرمازدگی، استفاده از آب پیاز است. اگر دچار گرمازدگی شده‌اید، می‌توانید یک قاشق چای‌خوری آب پیاز را با یک قاشق چای‌خوری عسل مخلوط کرده و بنوشید. اگر تب دارید، برای کاهش دمای بدن آب پیاز را در پشت گوش، کف پا یا روی قفسه سینه خود بمالید.

حمام آب خنک

اگر فردی دچار گرمازدگی شود، به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در وان آب سرد قرار بگیرد، در این صورت دمای بدن او کاهش‌یافته و می‌تواند به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کند. البته دقت کنید که آب بسیار یخ نباشد، درواقع از آب ولرم رو به سرد استفاده کنید.

استفاده از روغن گیاهی

روغن زیتون، روغن بادام روغن، نعنا و روغن اسطوخودوس برای مقابله با گرمازدگی بسیار مناسب است. شما عزیزان می‌توانید اینگونه روغن‌ها را در پشت گردن، کف دست و داخل مچ مالیده و از اثر خنک کنندگی آن بهره ببرید. پس از چند دقیقه مشاهده خواهید کرد که تب بدن شما رو به کاهش است.

استفاده از سرکه سیب

می‌توانید یک قاشق چای‌خوری سرکه سیب را در یک لیوان آب مخلوط کرده و بنوشید. در این صورت از دمای بدن شما کاسته می‌شود.

مصرف انبه

همان‌طور که می‌دانید انبه بسیار خوشمزه است، البته این روزها قیمت نسبتاً بالایی هم دارد. اما به عنوان یکی از مؤثرترین درمان‌های خانگی برای گرمازدگی به شمار می‌رود. همچنین اگر یک لیوان آب انبه مصرف کنید، علائم گرمازدگی شما کاهش می‌یابد. شما عزیزان می‌توانید انبه را با پودر زیره، نمک یا شکر و برگ نعنا نیز مخلوط کنید.

 

نحوه تشخیص گرمازدگی

پس از اینکه احساس کردید فردی دچار گرمازدگی شده، بهتر است به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید. پزشک علائم این فرد را بررسی کرده، یک معاینه فیزیکی انجام داده و سپس دمای بدن را اندازه‌گیری می‌کند. البته در برخی از مواقع پزشک آزمایش خون یا آزمایش ادرار تجویز می‌کند، همچنین ممکن است عکس‌برداری با اشعه ایکس از قفسه سینه یا الکتروکاردیوگرام نیز تجویز کند.

 

علت عرق کردن زیاد چیست؟ آیا خطرناک است؟ در این مطلب بیشتر بخوانید:

علت عرق کردن زیاد چیست؟

عوارض گرمازدگی چیست؟

مهم‌ترین عوارض گرمازدگی این است که در برخی از موارد ممکن است فرد دچار شوک شده یا به کما برود. همچنین دمای بالای بدن منجر به تورم مغز، نارسایی کلیه، نارسایی کبد، اختلال متابولیک، آسیب عصبی، کاهش جریان خون به قلب و سایر مشکلات گردش خون می‌شود.

 

عوامل خطر گرمازدگی چیست؟

هرچند ممکن است تمامی افراد دچار گرمازدگی شوند، اما معمولاً نوزادان و افراد مسن درخطر بالاتری هستند. این‌گونه افراد نمی‌توانند به طور منظم به تنظیم دمای بدنشان بپردازند. همچنین سربازان، ورزشکاران و سایر افرادی که در محیط‌های بسیار باز، مشغول انجام کار فیزیکی هستند نیز در معرض ابتلا به سرماخوردگی قرار می‌گیرند.

برخی از عوامل دیگری که خطر گرمازدگی را بسیار افزایش می‌دهند، شامل نوشیدن الکل، کم آبی بدن، داشتن بیماری‌های خاص مانند فیبروز کیستیک، داشتن تب بالا، چاقی، سابقه گرمازدگی در گذشته، ضعف بدنی، اختلالات خواب، مشکلات قلبی و ریه، پوشیدن لباس‌های سنگین یا بسیار تنگ، اختلالات تیروئید یا عروق خونی است.

 

نحوه پیشگیری از گرمازدگی

با ارائه راهکارهایی که در ادامه این مطلب، به طور کامل شرح داده می‌شود می‌توان از گرمازدگی تا حد بسیار زیادی پیشگیری کرد.

  • در هوای بسیار گرم و مرطوب، از فعالیت بدنی بسیار شدید اجتناب کنید.
  • هنگام ورزش و هرگونه فعالیت بدنی، مصرف آب را فراموش نکنید.
  • اگر قصد ورزش یا هر کاری دارید، به تدریج اجازه دهید بدن شما شروع به گرم کردن کند.
  • به هیچ وجه کودکان خود را در فضاهای بسته و گرم به ویژه جاهایی که اتومبیل وجود دارد، رها نکنید.
  • اگر در مناطق بسیار گرم زندگی می‌کنید، تهویه مطبوع را فراموش نکنید‌.
  • به ویژه در فصل تابستان برای پیشگیری از گرمازدگی، حتماً آب زیاد مصرف کنید. هنگامی‌که عرق می‌کنید، بدن شما آب بسیار زیادی را از دست می‌دهد. بنابراین نوشیدن آب کافی در فصل تابستان را از دست ندهید.

 

رفع تهوع ناشی از گرمازدگی

برای درمان حالت تهوع ناشی از گرمازدگی بهتر است غذاهای سبک بخورید که به راحتی قابل هضم باشد. به عنوان مثال سوپ ساده، موز و شیر مصرف کنید. همچنین مصرف مایعات کافی در طول روز را فراموش نکنید.

عصاره زنجبیل

به دلیل اینکه عصاره زنجبیل خاصیت ضدالتهابی و ضد تهوع بسیار زیادی دارد، یک قاشق چای‌خوری از عصاره زنجبیل را به یک لیوان آب گرم اضافه کرده و آن را بنوشید. همچنین می‌توانید از عصاره نعنا نیز استفاده کنید. زیرا عصاره نعنا به کاهش تهوع و سوءهاضمه کمک بسیار زیادی می‌کند. چند برگ نعنا را به آب جوشیده که قبلاً خنک شده، کم‌کم اضافه کرده و سپس آن را میل کنید. همچنین شما عزیزان می‌توانید چای نعنا درست کنید.

البته اگر حالت تهوع شما بسیار شدید است و فشار خون پایین دارید، حتماً با پزشک مشورت کنید.

نوشیدن آب گشنیز

برای رفع تهوع و استفراغ ناشی از گرمازدگی، می‌توانید آب گشنیز بنوشید. این نوشیدنی بسیار خنک کننده بوده و باعث کاهش حرارت دمای بدن شما می‌شود.

نوشیدن آب تمبر هندی

برای درمان گرمازدگی سعی کنید چرم هندی را برای چند دقیقه جوشانده و عصاره آن را با شکر یا عسل مخلوط کرده و بنوشید. تمبر هندی نه تنها برای رفع تشنگی و کاهش تب مفید است، بلکه حالت تهوع را نیز از بین می‌برد.

 

نوشیدنی‌های خنک برای پیشگیری از گرمازدگی

در ادامه این مطلب برخی از انواع نوشیدنی‌های خنک تابستانی را معرفی می‌کنیم. با نوشیدن یک لیوان از این نوع دمنوش‌ها و شربت‌ها، نشانه‌های گرمازدگی در بدن شما کاهش می‌یابد.

شربت تخم شربتی

از آنجایی که تخم شربتی حاوی مقادیر زیادی از فلانوئیدها و آنتی‌اکسیدان‌های بسیار مفید است، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود. این نوشیدنی برای پیشگیری از گرمازدگی در فصل تابستان کاربرد بسیار زیادی دارد. شما می‌توانید تخم شربتی را با آبلیمو، عرق بهار نارنج، گلاب و مواردی از این قبیل ترکیب کنید.

عرق کاسنی

علاوه بر اینکه عرق کاسنی باعث رفع گرمازدگی می‌شود، خون‌ساز بوده و برای پاک‌سازی کلیه اهمیت فراوانی دارد. همچنین این نوع عرق، ضد فشار خون، ضد یراقان و همچنین کنترل‌کننده قند خون است. با توجه به اینکه کاسنی دارای طبع سرد است، حرارت بالای بدن را کاهش داده و درنتیجه عطش شما رفع خواهد شد.

شربت خاکشیر

همان‌طور که می‌دانید خاکشیر فواید بسیار زیادی برای سلامت بدن دارد. همچنین به عنوان معجون ضد گرمازدگی نیز شناخته می‌شود. ازآنجایی‌که طبع خاکشیر سرد است، اگر آن را در فصل گرما مصرف کنید، باعث کاهش دمای بدن شده و حتی از ابتلا به گرمازدگی پیشگیری می‌کند. البته شما عزیزان می‌توانید آن را با شربت آب‌لیمو مخلوط کرده و سپس میل کنید.

دمنوش به لیمو

به لیمو بسیار بوی خوشایندی دارد و یک گیاهی گیاه دارویی معطر شناخته می‌شود. این نوع گیاه در هنگام تشنج، نفخ، سوءهاضمه، سردرد، بی‌خوابی و سرماخوردگی کاربرد بسیار زیادی دارد. از آنجایی که دمنوش به لیمو بسیار آرام‌بخش و تسکین‌دهنده‌ی اعصاب است، برای کاهش استرس و برطرف کردن تپش قلب کاربرد بسیار زیادی دارد. همچنین از این نوع دمنوش برای برطرف کردن گرمازدگی استفاده‌ی بسیار زیادی می‌شود.

دمنوش عناب

یکی دیگر از دمنوش‌هایی که برای رفع گرمازدگی بسیار مفید است، دمنوش عناب است. این دمنوش با طعم متعادل یا سردی که دارد، باعث کاهش دمای بدن شده و علائم شما از بین می‌رود. برای این منظور می‌توانید کمی عناب را با آب جوشانده و با شکر آن را کمی شیرین کرده و صبر کنید تا خنک شود‌. پس از اینکه دمای آن کاهش یافت، آن را نوش جان کنید.

دمنوش برگ نیلوفر آبی

برگ نیلوفر آبی نیز برای رفع گرمازدگی بسیار مفید است. برای این منظور کافی است برگ‌های خشک نیلوفر آبی را درون درون لیوان ریخته و کمی آب جوش به آن اضافه کنید. همچنین می‌توان با خرما یا آن را شیرین کنید. علاوه بر اینکه این نوع دمنوش باعث کاهش فشار خون می‌شود، باعث کاهش گرمازدگی نیز شده، همچنین باعث کاهش وزن، کاهش فشار خون و همچنین درمان یبوست نیز خواهد شد.

چای گل داوودی

گل داوودی نیز با توجه به طبع سردی که دارد، خاصیت ضد گرمازدگی داشته و به عنوان یک ماده خنک‌کننده طبیعی بدن شمرده می‌شود. برای تهیه چای گل داوودی می‌توانید مقداری گل آن را در داخل یک لیوان آب جوش ریخته و کمی به آن شکر اضافه کنید. پس از اینکه دمای آن کاهش یافت، در یخچال قرار داده و آن را خنک بنوشید.

شربت گلاب

همان‌طور که می‌دانید گلاب همان عرق گل محمدی است که خواص دارویی بسیار زیادی دارد. از جمله خواص گلاب می‌توان به ضد نفخ و ضدالتهاب بودن آن اشاره کرد. همچنین معده اشتهاآور و مقوی قلب است،  در فصل تابستان حتماً نوشیدن گلاب را فراموش نکنید. زیرا باعث پیشگیری از عطش و گرمازدگی شما می‌شود.

عرق بیدمشک

از آنجایی که بیدمشک یک گیاه معطر بوده و دارای طبع سرد و تر است، برای رفع گرمازدگی در روزهای گرم سال کاربرد بسیار زیادی دارد. همچنین این نوع عرق، تقویت‌کننده‌ی قلب، آرامش‌دهنده اعصاب، بهبود حرکات روده بوده و برای فشار خون بالا نیز بسیار مفید است. همچنین به دلیل طبع سرد آن، حرارت بالای بدن را کاهش داده و خاصیت ضد گرمازدگی دارد.

 

مراقبت‌های اضطراری در هنگام گرمازدگی

احتمالاً این سؤال برای شما ایجاد می‌شود که چه زمانی باید برای کمک گرفتن به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید.

اگر شما احساس می‌کنید گرمازده شده‌اید و همزمان علائمی مانند و گیجی دارید، همچنین اگر پوست شما قرمز و بسیار خشک است، به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید. البته برخی از افراد نیز حالت تشنج گرفته و از هوش می‌روند.

 

پایین آوردن تب اورژانسی در کودکان چگونه است؟ روش های مهم و کاربردی را در این مطلب بخوانید:

پایین آوردن تب اورژانسی در کودکان

نظرات مردم در مورد گرمازدگی

در این بخش از مجله جوان ایرانی به بررسی نظرات مردم در مورد گرمازدگی می‌پردازیم.

♦ یکی از افراد پیام داده فرزند من ۲ سالش هست، گرمازده شده و مدام بالا می‌آورد چه کاری باید انجام دهم؟

پاسخ این است اگر فرزند شما حال بسیار بدی دارد و بسیار بالا می‌آورد، حتماً به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید. همچنین اگر دسترسی به متخصص اطفال دارید، بهتر است به چنین پزشکی مراجعه کنید.

♦ فرد دیگری پیام داده اگر من دچار گرمازدگی شوم، می‌توانم دوش آب سرد بگیرم؟

پاسخ این است که دوست عزیز به هیچ وجه در هنگام گرمازدگی از آب یخ برای دوش گرفتن استفاده نکنید، زیرا ناگهان دمای بدن شما کاهش یافته و عوارض بسیار زیادی دارد. همین که آب کمی خنک باشد کافی است. همچنین دقت کنید که در هنگام گرمازده شدن به هیچ وجه آب روی سر خود نریزید، زیرا سردرد می‌گیرید. به جای آن بهتر است که کمی آب سرد روی پاهایتان بریزید.

 

سخن پایانی

دقت کنید به محض ابتلا به گرمازدگی، توسط راهکارهایی که در این مطلب از مجله جوان ایرانی به آن پرداخته شد خودتان را درمان کنید. در صورت عدم بهبودی توسط راهکارهای خانگی به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید. زیرا در صورت عدم درمان، گرمازدگی باعث ایجاد گرما گرفتگی می‌شود. در این وضعیت حرارت بدن به ۱۰۴ درجه فارنهایت یا حتی بالاتر از آن می‌رسد. در نتیجه به مغز و سایر اندام‌های حیاتی بدن آسیب دائمی وارد شده و حتی تهدید کننده زندگی است. اگر شما عزیزان نیز تجربه‌ای در این مورد دارید، می‌توانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را ثبت کنید.

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 0 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 0

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

بهار علیزاده

همیشه بهترینِ خودم، خاص و منحصر به فرد! دیجیتال مارکتینگ و سئو نظرمه. زندگی برای من مسابقه نیست! از مسیر لذت می‌برم... راز خوشحالیِ من: کمک به دیگران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا