دلایل احساس تنهایی در زندگی مشترک (راهکارهای مقابله با آن)
چرا بعد از ازدواج احساس تنهایی میکنیم؟ راهکارهای رفع آن چیست؟
تنهایی پس از ازدواج یکی از مسائلی است که بسیاری از افراد با آن درگیر میشوند. هرچند این احساس بسیار طبیعی است، اما برای برخی از افراد ناخوشایند به نظر میرسد. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی دلایل تنهایی بعد از ازدواج میپردازیم و راهکارهای مقابله با آن را به طور کامل شرح میدهیم.
احساس تنهایی بعد از ازدواج چیست؟
به طور کلی تنهایی حالت ذهنی است که در آن افراد تمایل به تماس و ارتباطات اجتماعی دارند، اما احساس میکنند که از دیگران جدا شدهاند. برای اینگونه احساسات لازم نیست صرفاً تنها باشید، حتی در یک رابطه متعهدانه ممکن است این نوع احساسات به سراغ شما بیاید. در واقع ممکن است با همسرتان وقت بگذرانید؛ اما حضور او هم نتواند این احساس تنهایی را برطرف کند. این نوع احساسات باعث احساس پوچی یا سوءتفاهم توسط طرف مقابل میشود. به طور کلی زندگی با همسرتان، درمان احساس تنهایی نیست و باید راهکارهای مقابله با این نوع احساس را آموزش ببینید.
دلایل احساس تنهایی بعد از ازدواج
ازدواج یکی از مراحل مهم زندگی است و برای هر دو زوجین اتفاق خوشایندی است، اما پس از ازدواج ممکن است یکی از طرفین یا هر دو احساس تنهایی کنند. دلایل ایجاد این نوع احساس تنهایی پس از ازدواج را در این بخش با هم بررسی میکنیم.
تغییرات در روابط
پس از ازدواج ممکن است روابط شما با دوستان و خانوادهتان به طور کلی تغییر کند. در نتیجه این نوع تغییرات ممکن است باعث احساس تنهایی شما شود. در واقع شما احساس میکنید که دیگر نمیتوانید؛ مانند گذشته با آنها ارتباط خوبی برقرار کنید.
عدم تطابق با همسر
گاهی اوقات پس از ازدواج متوجه میشوید که در برخی از مسائل مهم مانند اعتقادات، ارزشها و اهداف زندگی با همسر خودتان تطابق ندارید. این موضوع باعث ایجاد احساس تنهایی درون شما میشود، زیرا تصور میکنید که همسرتان شما را درک نمیکند یا در زندگی مورد حمایت او قرار نمیگیرید.
فشارهای اجتماعی
پس از ازدواج ممکن است برخی از فشارهای اجتماعی برای شما افزایش یابد. به عنوان مثال فشارهای خانوادگی، کاری و مالی باعث تنهایی شما شود. زیرا تصور میکنید که کاملاً تنها در مواجهه با این نوع مشکلات قرار گرفتهاید.
عدم ارتباط عاطفی
در برخی از موارد زوجین احساس میکنند که ارتباط عاطفی آنها با همسرشان بسیار ضعیف است. این موضوع میتواند باعث ایجاد احساس تنهایی در دو طرف شود. در واقع تصور میکنید که همسرتان به خوبی شما را نمیفهمد و توجه کافی به شما نمیکند.
تفاوتهای فرهنگی اجتماعی
یکی دیگر از دلایلی که باعث ایجاد احساس تنهایی بعد از ازدواج میشود، این است که بین زوجها تفاوتهای فرهنگی و اجتماعی زیادی وجود دارد. در واقع انتظارات آنها از زندگی مشترک حتی در نحوه گذراندن اوقات فراغت و نحوه برخورد با مسائل مختلف با همدیگر کاملاً فرق دارد. اینگونه زوجین معمولاً در نحوه تربیت فرزندان و مدیریت مالی در زندگی با هم مشکل دارند. البته اگر بتوانید به این نوع تفاوتها احترام بگذارید و نقاط مشترک خودتان را پیدا کنید، تنشهای شما کاهش مییابد.
مسائل روانشناختی
یکی دیگر از دلایلی که باعث ایجاد تنهایی بعد از ازدواج میشود، این است که مسائل روانشناختی مانند افسردگی اضطراب یا مشکلات روانی دیگر گریبانگیر شما شده است.
رویدادهای استرسزا
گاهی اوقات زوجین چالشهایی با یکدیگر دارند که باعث ایجاد شکاف در رابطه میشود. یک رویداد آسیبزا میتواند حتی بر قویترین رابطهها نیز اختلال ایجاد کند و ضعفهای ازدواج آنها را بزرگتر یا آشکارتر کند. به عنوان مثال اگر شغل خودتان را از دست بدهید و احساس کنید که همسرتان حامی شما نیست، میتواند باعث احساس تنهایی شما شود. حتی پس از برطرفشدن اینگونه اتفاقات استرسزا باز هم شما احساس رهاشدن و تنهایی را به همراه دارید.
مقایسه خودتان با رسانههای اجتماعی
برخی از افراد نیز مدام خودشان را به صورت غیر واقعی با روابطی که در رسانههای اجتماعی وجود دارد مقایسه میکنند. اینگونه افراد مدام دچار احساس تنهایی بیشتری میشوند.
عدم حمایت از طرف همدیگر
تغییر محل کار، افزایش دورکاری، بیماری کرونا و سایر تغییرات زندگی باعث شد که زندگی اجتماعی افراد تغییر کند. وقتی شریک زندگی شما نمیتواند تمامی این نوع خواستهها را برآورده کند، ممکن است احساس کنید که حمایت لازم را ندارید. در واقع در زندگی امروزه به دلیل اینکه روابط اجتماعی کاهشیافته، افراد تمامی انتظارات خودشان را از یک نفر دارند. در نتیجه احساس عدم حمایت کرده و همیشه حس میکنند که تنها هستند.
حفظ سلامت روان در زمان تنهایی و خانه نشینی چگونه است؟
نشانههای احساس تنهایی پس از ازدواج
برخی از علائم نشان میدهد که شما حتی بعد از ازدواج نیز احساس تنهایی میکنید. این نوع علائم را با هم در ادامه بررسی میکنیم.
حرف نزدن با همدیگر
یکی از نشانههای احساس تنهایی در زمان متأهلی این است که حتی هنگامی که با هم هستید، هم احساس تنهایی دارید. به نظر میرسد یک نوع جدایی بین شما وجود دارد که نمیداند چگونه آن را برطرف کنید.
در اکثر اوقات شما با هم حرف نمیزنید، زیرا احساس میکنید که همسرتان علاقهای به شنیدن صحبتهای شما ندارد. به طور کلی دوست ندارید در مورد مسائل و مشکلات روز خودتان با او صحبت کنید. در نتیجه ممکن است منجر به احساس انزوا و ناامیدی شود.
دوری بیشتر از هم
در اکثر اوقات مدام به دنبال دوری از همسرتان هستید، حتی ممکن است در محل کار تا دیروقت بمانید یا به دنبال چیزهایی باشید تا خودتان را با آن مشغول کنید. به عنوان مثال شبکههای اجتماعی را مرور میکنید تا از تعامل با همسرتان کاسته شود.
نداشتن رابطه جنسی با همدیگر
هنگام احساس تنهایی، شما به ندرت یا هیچوقت رابطه جنسی با همدیگر ندارید. نه تنها بین شما هیچگونه رابطه صمیمی عاطفی وجود ندارد، بلکه صمیمیت فیزیکی هم در کار نیست.
فراموشکردن روزهای خاص
یکی دیگر از نشانههای تنهایی بعد از ازدواج این است که روزهای خاص را فراموش میکنید. به عنوان مثال ممکن است شما تکلیف روز شنبه فرزندتان را به یاد داشته باشید، اما سالگرد ازدواجتان را به طور کلی فراموش کنید. همچنین برای روزهای تولد، سالگردها و سایر مراسمهایی که باعث ایجاد شادی در بین شما میشود، ارزش قائل نیستید و آنها را به راحتی فراموش میکنید.
عدم جذابیت اتفاقات روزمره
یکی دیگر از نشانههایی که باعث میشود در زندگی مشترک احساس تنهایی کنید، این است که هیچ علاقهای ندارید که اتفاقات روزمره زندگی را با همسرتان به اشتراک بگذارید. حتی هنگامی که با او در مورد روزی که گذشت صحبت میکنید، همسرتان مدام به اینطرف و آن طرف نگاه میکند یا اینکه موبایل خودش را چک میکند و هیچ توجهی به شما ندارد.
↵ تمامی این نشانهها باعث میشود که شما در زندگی متأهلی دچار احساس تنهایی شوید. این نوع وضعیت ممکن است بر روی یک فرد در رابطه تأثیر بگذارد، اما معمولاً هر دو فردی که در رابطه هستند دچار احساس انزوا و جدایی از شریک خودشان میشوند.
طی تحقیقات انجام شده توسط مجله جوان ایرانی این نوع احساسات در سالهای اخیر در حال افزایش بوده است. به طور کلی افرادی که از زندگی خانوادگی خود ناراضی هستند، بیشتر احساس تنهایی میکنند.
دلایل حرف زدن با خودتان چیست؟ تاثیرات خودگویی را در این مطلب بخوانید:
مقابله با احساس تنهایی پس از ازدواج (راهکارهای مهم)
برای مقابله با هرگونه احساس تنهایی پس از ازدواج اقداماتی که در ادامه شرح داده میشود را انجام دهید.
دعوت دوستانتان را بپذیرید
به هر برنامهای که دوستان، فامیل، آشناها و اینگونه افراد ترتیب میدهند بههیچوجه نه نگویید. حتی سعی کنید با آنها به سفر و تفریح بروید. در این صورت باعث میشود که با همسرتان نیز ارتباط بهتری داشته باشید و بتوانید با او زندگی لذت بخشی را تجربه کنید. همچنین گاهی میتوانید دوستان و خانواده خودتان را به خانه دعوت کنید. غذای موردعلاقهشان را تهیه کرده و با هم به تماشای سریال یا هر کار موردعلاقه خودتان بپردازید.
تمرکز روی شغل خودتان
سعی کنید به شغل خودتان عشق بورزید. در واقع با همکارانتان تعامل خوبی داشته باشید و به معنای ساده سر خودتان را با کار گرم کنید. این کار باعث میشود که از تنهایی خارج شده و حتی به اولویتهای زندگی خودتان نیز دقت بیشتری کنید.
عوض کردن ظاهر
سعی کنید ظاهر خودتان را عوض کنید. به عنوان مثال لباس جدید بخرید، مدل موی جدید امتحان کنید، عطر جدید بخرید، این ظاهر جدید باعث میشود که همسرتان نیز به شما توجه کند و به احساس تنهایی غلبه کنید.
یاد گرفتن تنهایی
اگر در زندگی متأهلی دچار احساس تنهایی شدهاید، باید یاد بگیرید که از تنها بودن نترسید. در هر شرایطی خود را دوست داشته باشید و همراه خودتان بمانید. سعی کنید روی نقاط ضعفتان کار کنید و از نقاط قوت خودتان همیشه قدردانی کنید.
حمایت خودتان را فراموش نکنید
شما باید بدانید که خودتان به تنهایی نقش بسیار بزرگی در بهبود شرایط روحی و هرگونه احساساتی دارید. اگر در زندگی مشترک احساس تنهایی دارید، سعی کنید با خودتان حرف بزنید، نیازهایتان را بررسی کرده و احساستان را در شرایط مختلف در نظر بگیرید.
توجه کردن به سلامتی خودتان
دقت کنید تنها هنگامی میتوانید بر احساس تنهایی در زندگی مشترک غلبه کنید که از لحاظ روحی و جسمی بسیار قوی باشید. بنابراین سعی کنید غذاهای مقوی بخورید، در طول روز آب و مایعات کافی بنوشید، اگر هزینه آن را دارید به باشگاه بروید، در غیر این صورت میتوانید در خانه ورزش کنید. حتی میتوانید یوگا یا مدیتیشن را نیز در منزل انجام دهید. در این صورت بدن شما تندرست نگه داشته شده و احساستان از زندگی بهتر میشود. مطمئن باشید فردی که از نظر روحی و جسمی سالم باشد، احساس تنهایی کمتری میکند، زیرا چنین فردی خودش را خوب یاد گرفته است.
سفر رفتن با همدیگر
سعی کنید با همسرتان به سفر بروید، حتی میتوانید سفرهای کوچک را انتخاب کرده و در کنار هم روزهای خوب و شادی را تجربه کنید. در این صورت هرگز احساس تنهایی نخواهید داشت. در طی سفر سعی کنید همدیگر را درک کنید و به تمامی نیازهای همدیگر توجه کنید. فراموش نکنید که احترام گذاشتن به همدیگر باعث میشود که بین شما فاصله ایجاد نشود.
به او بگویید که تنها هستید
خیلی شفاف به همسر خودتان بگویید که احساس تنهایی میکنید. البته از او انتقاد نکنید، زیرا شکایت از شریک زندگی و انتقادکردن از او باعث ایجاد فاصله بیشتر میشود. به او بگویید که دلم برایت تنگ شده، زمان بیشتری را اختصاص بدهید تا با هم صحبت کنید. هیچوقت نباید از کسی که او را دوست دارید بیش از حد انتقاد کنید. سعی کنید خیلی واضح مشکل را با همسرتان در میان بگذارید. حتی ممکن است آنها نیز همین احساس شما را داشته باشند یا در برخی از مواقع کاملاً از این احساس شما بیاطلاع باشند. در این صورت میتوانید بر بازسازی حس صمیمیت و ارتباط خودتان تمرکز بیشتری کنید. اگر نمیتوانید بدون انتقاد و سرزنش به همسرتان بگویید که احساس تنهایی میکنید، حتماً از یک درمانگر کمک بگیرید.
زنده کردن خاطرات خوش گذشته
برای اینکه از احساس تنهایی در زندگی مشترک خارج شوید، خاطرات خوش گذشته را مرور کنید. به عنوان مثال فیلم عروسی خودتان را تماشا کرده یا به عکسهایی که در ماه عسل گرفتهاید نگاه کنید. قرارهای عاشقانه را با هم مرور کنید، کارهایی که بدون اطلاع خانوادهها انجام داده و شیطنت کردهاید را به خاطر بیاورید. سعی کنید در کنار همدیگر بخندید، مطمئن باشید زوجی که با هم میخندند، هیچوقت همدیگر را رها نمیکنند.
دلسوزی کردن را رها کنید
اگر شما مدام برای خودتان دلسوزی کنید، بیشتر احساس تنهایی کرده و احساس بدتری به شما دست خواهد داد. بنابراین شما باید بدانید که همسرتان مهمترین فرد زندگی شماست و نباید او را رها کنید.
اما باید بدانید که همسرتان تنها فرد زندگی شما نیست، بلکه شما میتوانید با پدر مادر و خواهر و برادر یا حتی دوستان نزدیکتان نیز ارتباط داشته باشید.
تجربه کردن یک سرگرمی
اگر در زندگی مشترک احساس تنهایی میکنید، همیشه انتظار نداشته باشید که همسرتان به شما محبت کند. گاهی اوقات ممکن است او خسته باشد یا درگیر هر نوع مشغله ذهنی دیگری باشد. بنابراین سعی کنید کاری را که همیشه آرزوی انجام آن را داشتید، به خوبی انجام داده و آن را در برنامه زندگی خودتان قرار دهید. هر زمانی که احساس تنهایی کردید میتوانید به اینگونه سرگرمیها و علایق خودتان روی بیاورید. به عنوان مثال شروع به نوشتن کنید، برقصید و به باشگاه بروید یا هر کار دیگری که به آن علاقه دارید را انجام دهید.
افزایش اعتماد به نفس
اگر اعتماد به نفس کافی نداشته باشید و خودتان را کمتر از آنچه که هستید تصور کنید، باعث میشود احساس کنید همسرتان شما را دوست ندارد. در نتیجه در موضع ضعف قرار گرفته، به جای اینکه همسرتان را به خوبی جذب کنید، با رفتارتان او را دفع خواهید کرد.
نترسیدن از واکنشهای همسر
برخی از زوجین به دلیل واکنشهای بد یا بدبینی همسرشان با او صمیمیت بیشتر را آغاز نمیکنند و وارد صمیمیت بیشتر نمیشوند. سعی کنید به هیچ وجه این تفکرات را نداشته باشید. وقت بیشتری را برای صحبت با همدیگر اختصاص داده و تمامی نیازهای خودتان را به صورت شفاف بیان کرده و با او احساس صمیمیت بیشتری کنید.
برقراری ارتباط مؤثر با همسر
سعی کنید با همسرتان ارتباط مؤثری برقرار کنید تا احساس تنهایی شما کاهش یابد. هر احساسی که در مورد همسرتان دارید را به او صادقانه بگویید. همچنین از نیازهای خودتان صحبت کنید و سعی کنید روابط عاطفی خودتان را بهبود ببخشید.
حفظ روابط اجتماعی
حفظ روابط شما با دوستان و خانواده میتواند کمک کند تا احساس تنهایی کمتری داشته باشد. بنابراین سعی کنید با دوستان و خانواده خود وقت بگذرانید و در فعالیتهای اجتماعی شرکت کنید.
مدیریت فشارهای اجتماعی
سعی کنید فشارهای اجتماعی را به خوبی مدیریت کنید تا احساس تنهایی شما کاهش یابد. در واقع برای وقت خودتان برنامهریزی مناسب داشته باشید و وظایفتان را اولویتبندی کنید.
مراجعه به روانشناس
اگر دچار هرگونه بیماریهای روانی هستید، حتماً در اسرع وقت به روانشناس مراجعه کرده و درمان مناسب را دریافت کنید تا وضعیت روانی شما بهبود یابد. البته نقش همسرتان را در این زمینه فراموش نکنید. او میتواند با حمایت و درک شما در بهبود حالتان تأثیر بسزایی داشته باشد.
مدیریت مالی مناسب
اگر در زندگی برای هزینههای زیاد آن دچار استرس هستید و از این لحاظ گوشهگیر شده و احساس تنهایی میکنید، سعی کنید در کنار همسرتان مدیریت مالی مناسب داشته و برنامهریزی مشترک برای آینده کنید. در این صورت استرسهای مالی شما کاهش مییابد. فراموش نکنید که در زمینه میتوانید از مشاوره مالی نیز کمک بگیرید.
پیدا کردن فعالیتهای مشترک
اگر هیچگونه فعالیت مشترک و سرگرمی ندارید که با هم انجام دهید، سعی کنید آنها را پیدا کنید. در واقع آن دسته از فعالیتهایی را که هر دوی شما از آن لذت میبرید، پیدا کرده و به طور منظم انجام دهید تا به تقویت رابطه شما کمک زیادی کند. حتی میتوانید فعالیتهای جدیدی را با هم امتحان کنید.
صحبت کردن در مورد نیازهای عاطفی
حتماً با همسرتان در مورد نیازهای عاطفی صحبت کنید و در صورتیکه هرگونه مشکل از نظر شخصی استرسهای کاری یا حتی مشکلات روانی دارید را با همدیگر در میان بگذارید. روابط عاطفی شما با فعالیتهای مشترک مانند مسافرت و ورزش بهتر میشود. حتی گفتگوهای روزانه به خوبی تقویت میشود.
صحبت کردن با همسرتان در مورد مشکلات جنسی
سعی کنید حتماً با همسرتان در مورد مشکلات جنسی صحبت کنید. همچنین میتوانید به متخصص مراجعه کنید. مشاوره جنسی به شما راهکارهای مفیدی برای تقویت روابط خودتان پیشنهاد میدهد تا از احساس تنهایی خارج شوید.
احترام به تفاوتهای همدیگر
سعی کنید در هر حالی به تفاوتهای همدیگر احترام بگذارید و تلاش کنید نقاط مشترک خودتان را پیدا کنید. در این زمینه میتوانید به کمک مشاوره خانواده، راهکارهای مناسبی برای مدیریت این نوع تفاوتها پیدا کنید.
بهبود مهارتهای ارتباطی
سعی کنید مهارتهای ارتباطی خودتان با همسرتان را بهبود ببخشید. در واقع در طول روز زمان مشخصی را برای گفتگو با او اختصاص دهید. ابتدا سعی کنید شنونده خوبی باشید و تلاش کنید همسر خودتان را به خوبی درک کنید.
بیان کردن انتظارات به صورت منطقی
سعی کنید قبل از ازدواج و در طول زندگی مشترک، انتظارات خودتان را به صورت منطقی تنظیم کنید. حتماً در مورد انتظارات و نیازهایتان با همسرتان به خوبی صحبت کنید، تا از سوء تفاهمها جلوگیری شود.
حتی اگر در زندگی زناشویی خود احساس تنهایی و انزوا میکنید، برای ارتباطات بیشتر، بیان انتظارات و خواستهها را در نظر بگیرید.
همدیگر را سرزنش نکنید
اگر در رابطه خود با همسرتان دچار احساس تنهایی شدهاید، به هیچ وجه فرد مقابل را سرزنش نکنید. اگر این حرکت را انجام دهید، باعث میشود که شریک زندگی شما مورد حمله قرار گرفته و حالت تدافعی به خودش بگیرد. به عنوان مثال به جای اینکه از او بپرسید که چرا در باره روزی که گذشت از من سؤال نمیپرسید، به احساسها و نیازهای خودتان تمرکز کنید.
دقت کنید هنگام توضیح دادن احساسات خود از لحن و زبان غیر اتهامی استفاده کنید. به عنوان مثال میتوانید بگویید که میخواهم در مورد آنچه که در دنیای درونی من اتفاق میافتد، به شما اعتماد کنم و در مورد خودم صحبت کنم. به او بگویید طی روزهای اخیر احساس میکنم که تا حدودی نادیده گرفته شدهام. البته نمیخواهم شما را سرزنش کنم، فقط تجربه خودم را بازگو میکنم.
صبور بودن
دقت کنید ترمیم رابطه شما و خارج شدن از احساس تنهایی نیاز به زمان و تلاش زیادی دارد. بنابراین برای اینکه رابطه شما با همسرتان لذت بخش شود، نیاز است که صبور باشید.
قدردان چیزهای کوچک بودن
در عین حال که با شریک زندگی خود در مورد تنهایی که دارید صحبت میکنید، از کارهای کوچکی که برای شما انجام میدهد نیز تشکر کنید. در واقع اقدامات کوچک آنها را معنیدار کنید. زیرا اگر تصور کنید که شما قدردان آنها نیستید، دیگر آن کار را برای شما انجام نمیدهد. در واقع اگر چیزهای کوچک را بیاهمیت میدانید، این نشان میدهد که تلاشهای او قدردانی نمیشود. اگر قدر چیزهای کوچک را بدانید، بهتر میتوانید برای بهبود رابطه خود تغییراتی ایجاد کنید.
معایب نداشتن خواهر و برادر در بزرگسالی چیست؟ مشکلات تک فرزندی را در این مطلب بخوانید:
معایب نداشتن خواهر و برادر در بزرگسالی
تأثیرات احساس تنهایی بر زندگی مشترک
در ادامه این بخش، تأثیرات احساس تنهایی بر زندگی مشترک را با هم بررسی میکنیم.
کاهش رضایت زناشویی
احساس تنهایی در کاهش رضایت زناشویی نقش اساسی دارد. در واقع زوجهایی که پس از ازدواج احساس تنهایی میکنند، نسبت به دیگران کمتر از زندگی مشترک خودشان لذت میبرند و مشکلات بیشتری برای آنها ایجاد میشود.
افزایش استرس و اضطراب
یکی دیگر از تأثیراتی که احساس تنهایی پس از ازدواج میگذارد، این است که استرس و اضطراب افزایش مییابد. البته اینگونه استرسها باعث تأثیرات منفی بر سلامت جسمی و روانی زوجین میگذارد، حتی باعث ایجاد مشکلات افسردگی میشود.
کاهش کیفیت ارتباطات
احساس تنهایی پس از ازدواج باعث کاهش کیفیت ارتباط بین زوجها میشود. در نتیجه فاصله عاطفی آنها بیشتر شده و حتی باعث ایجاد جدایی و طلاق نیز خواهد شد.
سخن پایانی
احساس تنهایی بعد از ازدواج به مرور زمان منجر به مشکلات بیشتری مانند افسردگی، استرس، اضطراب و سایر بیماریهای روانی میشود. بنابراین سعی کنید با لحنی مناسب این موضوع را در اسرع وقت با همسرتان در میان گذاشته و با همدیگر مشورت کنید. برای رهایی از اینگونه احساسات به مشاور نیز مراجعه کنید و از کمکهای او بهره ببرید. در این مطلب از مجله جوان ایرانی دلایل احساس تنهایی در زندگی مشترک را به طور کامل شرح داده و پس از آن نشانهها و نحوه مقابله با آن را بیان کردیم. شما عزیزان اگر تجربهای در این مورد دارید، میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را ثبت کنید.