دلایل لاغری کودکان (درمان سریع آنها)
دلایل لاغری کودکان چیست؟ راهکارهای مقابله با آن

لاغری کودکان یکی از مسائلی است که میتواند تأثیرات جدی بر سلامت و رشد فیزیکی و ذهنی آنها داشته باشد. این عارضه میتواند ناشی از عوامل متعددی باشد. در این مطلب از مجله جوان ایرانی دلایل لاغری کودکان، تأثیرات آنها بر سلامت و راهکارهای مقابله با این مشکل را به طور کامل شرح میدهیم.
دلایل لاغری کودکان چیست؟
به طور کلی لاغری در کودکان یکی از مسائلی است که به طور گستردهای در جوامع مختلف دنیا وجود دارد. در این بخش به بررسی کامل دلایل لاغری در کودکان میپردازیم.
عدم دریافت کالری کافی
یکی از دلایل شایع لاغری در کودکان، عدم دریافت کالری کافی است. معمولاً کودکانی که به اندازه کافی غذا نمیخورند یا هیچگونه تمایلی به خوردن تغذیه خودشان ندارند، دچار این وضعیت میشوند. عدم تنوع در رژیم غذایی، انتخابهای غذایی نامناسب و حتی بیاشتهایی منجر به کاهش وزن آنها میشود.
مشکلات گوارشی
یکی دیگر از دلایل لاغری کودکان اختلالات گوارشی مانند بیماری سلیاک، بیماری کرون و مشکلات پانکراس است. زیرا اینگونه بیماریها بر جذب مواد مغذی و هضم آن تأثیر زیادی میگذارد. این مشکلات حتی باعث میشود که کودکان نتوانند مواد مغذی را به درستی از تغذیه خودشان جذب کرده و در نتیجه دچار کاهش وزن میشوند.
استرسهای روانی
برخی از استرسهای روانی مانند آزار و اذیت دیگران، طلاق والدین یا حتی تغییرات محیطی مانند تغییر مدرسه ممکن است برای کودکان ایجاد شود. این عارضه معمولاً منجر به بیاشتهایی یا پرخوری میشود. در نتیجه ممکن است بر وزن کودکان تأثیر زیادی بگذارد.
استفاده از داروها
مصرف برخی از داروها به ویژه داروهای ضدافسردگی یا ضد صرع باعث کاهش وزن میشود. در نتیجه اگر کودک شما دارویی مصرف میکند، ممکن است بر وزن او تأثیر بگذارد. بنابراین اگر دچار لاغری بیش از حد شد، حتماً با پزشک خودتان مشورت کنید.
مشکلات دهانی و بلع
معمولاً کودکانی که دچار مشکلات دهانی مانند مشکلات عصبی یا شکاف کام هستند، در بلع غذا دچار مشکل شده و در نتیجه دچار کاهش وزن میشوند.
عوامل ژنتیکی
به دلیل اینکه عوامل ژنتیکی میتوانند نقشی در لاغری کودکان داشته باشند، در نتیجه برخی از کودکان ممکن است به دلیل وراثت ساختار بدنی کوچکتر داشته باشند یا اینکه سیستم متابولیکی آنها سریعتر باشد، در نتیجه منجر به لاغری آنها میشود. در چنین شرایطی نیاز است که با توجه به وضعیت ژنتیکی کودکان رژیم غذایی و فعالیتهای بدنی مناسب برای آنها تعیین شود. برخی دیگر از اختلالات ژنتیکی مانند فیبروکیستیک نیز ممکن است بر وزن کودکان تأثیر بگذارد. در واقع این نوع اختلالات بر روی میزان آنزیمها و متابولیسم بدن تأثیر گذاشته و باعث کاهش وزن آنها میشود.
اختلالات هورمونی
یکی دیگر از دلایل لاغری در کودکان اختلالات هورمونی مانند دیابت نوع ۱ و پرکاری تیروئید است که در نتیجه متابولیسم بدن را تحت تأثیر زیادی قرار میدهد. اینگونه اختلالات موجب کاهش وزن شده و همچنین ممکن است با علائم دیگری مانند درد شکم یا اسهال همراه باشد.
فعالیت بدنی ناکافی
یکی دیگر از دلایل لاغری کودکان این است که آنها فعالیت بدنی مناسب ندارند. در این صورت این وضعیت باعث کاهش اشتها، کاهش مصرف انرژی و کاهش وزن در کودکان میشود. خانوادههایی که به ورزش و فعالیتهای بدنی اهمیت چندانی نمیدهند، قدرت عضلات کودکان در اینچنین وضعیتی کاهش یافته و در نتیجه باعث کاهش تعادل، کاهش هماهنگی حرکتی و کاهش سلامت عمومی بدن میشود. فرزند خودتان را به فعالیتهای بدنی منظم و مناسب تشویق کنید تا از لاغری بیش از حد آنها پیشگیری شود. البته دقت کنید که فعالیت بدنی زیاد نیز ممکن است مضر باشد.
بیماریهای عفونی
یکی دیگر از دلایل لاغری کودکان، بیماریهای عفونی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا است. البته این مورد جای نگرانی ندارد و معمولاً با بهبود وضعیت سلامتی آنها به حالت طبیعی برمیگردند.
علت لاغری بیش از حد چیست؟ خطرات آن را در این مطلب بخوانید:
آیا لاغرشدن موقتی در کودکان بیخطر است؟
به طور کلی لاغرشدن موقتی در کودکان معمولاً بیخطر است، اما باز هم این موضوع بستگی به شرایط خاص آنها دارد. برخی از موارد کاهش وزن موقتی ممکن است به دلیل عواملی مانند استرس، تغییرات رشد یا حتی بیماریهای کوتاه مدت باشد. پس از آن به طور طبیعی با بهبود وضعیت یا تغییر در رژیم غذایی این عارضه آنها نیز بهبود مییابد. اما شما عزیزان باید بدانید که اگر لاغری کودکان همراه با علائم دیگری مانند استفراغ، تب یا حتی کاهش اشتها است، نیاز به بررسی پزشک دارد؛ بنابراین حتی اگر نوسانات وزن در کودکان به دلیل استرس یا اضطراب باشد در این صورت نیز باید به آن توجه ویژهای داشته و به روانشناس مراجعه کنید.
به طور کلی اگر کاهش وزن کودک شما غیرمنتظره و شدید است، در عین حال ادامه مییابد، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید تا علت دقیق آن کاملاً مشخص شود.
راهکارهای مقابله با لاغری کودکان
در این بخش به بررسی راهکارهای مقابله با لاغری در کودکان میپردازیم.
مشاور تغذیه
اگر کودک شما دچار لاغری بیش از حد شده است، سعی کنید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا برنامه غذایی مناسبی برای کودک شما طراحی کند که شامل مواد مغذی لازم باشد.
افزایش کالری مصرفی
سعی کنید غذاهای مغذی و پرکالری در برنامه روزانه کودکان قرار دهید تا به افزایش وزن آنها کمک شود. به عنوان مثال خوراکیهایی مانند آووکادو، مغزها و دانهها برای افزایش وزن آنها مفید است.
نحوه جلوگیری از چاقی در کودکان چگونه است؟ عوامل مؤثر بر اضافه وزن ناسالم را در این مطلب بخوانید:
توجه به سلامت روان
اگر میخواهید کودک شما اندام متناسبی داشته باشد و دچار کاهش وزن بیش از حد نشود، به سلامت روان آنها اهمیت دهید. همچنین اگر کودک شما دچار لاغری بیش از حد شده، ارائه حمایتهای عاطفی، باعث کاهش استرس و اضطراب در آنها شده و در نتیجه اشتها و وزن آنها بهبود مییابد.
جذاب کردن ظاهر غذا
یکی دیگر از راهکارهای مقابله با لاغری کودکان این است که سعی کنید غذاها را جذاب کنید. به عنوان مثال میتوانید غذاهای مختلف با رنگ و شکلهای جالب تهیه کنید. در این مورد نقش والدین بسیار مهم است و میتوانند عادات غذایی سالم فرزندشان را در اولویت قرار دهند.
آزادی دادن به بچهها برای انتخاب غذا
اگر کودک شما لاغر است، سعی کنید به او اجازه دهید که خودش غذای مورد علاقه و همچنین اندازه آن را تعیین کند. آنها را مجبور به خوردن هیچ غذایی نکنید، آنها میتوانند غذاهایی که دوست دارند را در برنامه غذایی خودشان قرار دهند و کم کم میتوانید غذاهای مغذی که دوست ندارند را هم در برنامه غذایی آنها بگنجانید. سعی کنید وعدههای غذایی با حجم کوچکتر و تعداد بیشتر به آنها بدهید، زیرا کودکان مانند بزرگسالان نیز دارای معده کوچکتری بوده، همچنین کمتر غذا میخورد.
کاهش عوامل حواس پرتی
دقت کنید محیطی که کودکان غذای خودشان را صرف میکنند، باید از هرگونه عوامل حواس پرتی مانند تماشای تلویزیون، بازی یا مطالعه کتاب دور باشد. شما باید هنگام غذا خوردن یک محیط آرامی را برای آنها در نظر بگیرید. حتی تمامی اعضای خانواده باید سعی کنند در کمال آرامش غذای خودشان را میل کنند تا کودکان از شما الگو بگیرند.
درمان کرم روده در کودکان چگونه است؟ با درمان سریع آن در این مطلب آشنا شوید:
رژیم غذایی کودکان کم وزن
اگر کودک شما دچار لاغری شده یا وزن کمی دارد، سعی کنید غذاهای پرکالری سالم را در برنامه روزانهشان بگنجانید. به عنوان مثال لبنیات مانند شیر کامل، پنیر، ماست، بستنی و سوپهای خامهای را به آنها بدهید. همچنین پروتئین مانند تخم مرغ، سوپ لوبیا و آجیل برای افزایش وزن بسیار مفید است. کربوهیدراتها مانند نان، ماکارونی، پاستا، پوره سیب زمینی و غلات صبحانه نیز برای چنین کودکانی بسیار اهمیت دارد. البته اگر فرزند شما از غذاها ایراد زیادی میگیرد به پزشک مراجعه کنید. اینگونه پزشکان معمولاً یک نوشیدنی مکمل پرکالری را در برنامه روزانهشان قرار میدهند. در این صورت پزشکان بر روی پیشرفت آنها نیز نظارت دارند. برخی از پزشکان پیشنهاد میدهند که هر ماه کودک شما را ملاقات کنند تا وزن آنها را مورد بررسی قرار دهند.
نحوه تشخیص کودک کم وزن توسط پزشک
اگر احساس کردید که کودک شما وزن کمی دارد یا دچار لاغری بیش از حد شده، حتماً به پزشک مراجعه کنید. در این صورت پزشکان برخی از فاکتورها را مدنظر قرار میدهند. همچنین مدت زمانی که کودک شما دچار این وضعیت شده را نیز بررسی کنید. ممکن است از پزشک از شما سؤالاتی بپرسد که وضعیت گوارشی فرزند چگونه است؟ آیا دچار اسهال مزمن یا استفراغ است یا خیر. همچنین قد و وزن فرزندتان را اندازه میگیرد. به طور کلی یک معاینه بدنی از کودک شما به عمل آورده و همچنین ممکن است آزمایشاتی تجویز کند تا مشخص شود که علت زمینهای این عارضه چیست، به ویژه اگر کودک شما خوب غذا میخورد، اما وزنش بالا نمیرود نیاز به بررسی تخصصی دارد.
علائم کم خونی در کودکان چیست؟ بهترین درمان آن را در این مطلب مشاهده کنید:
نظرات مردم در مورد لاغری کودکان
در این بخش به بررسی نظرات مردم برای لاغری کودکان میپردازیم.
♦ یکی از افراد پیام داده که من ۱۶ سالم است. اشتهای خوبی دارم، ولی از بچگی لاغر هستم. اگر امکان دارد من را راهنمایی کنید.
پاسخ این است که دوست عزیز معمولاً در سنین شما اینگونه تغییرات وزنی کاملاً طبیعی است؛ اما اگر وزن شما بیش از حد کاهش یافته، حتماً به متخصص غدد مراجعه کنید.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده یکی از اقوام ما به حدی لاغر است که حتی استخوانهای او مشاهده میشود. در حقیقت پوست روی استخوان است. تا جایی که در بزرگسالی هم لباسهایش را از مغازههای لباس بچه گانه خرید میکند. میخواستم بدانم نام بیماری که اینگونه افراد را چنین لاغر میکند، چیست؟
پاسخ این است که دوست عزیز با توجه به توضیحات شما ممکن است آن فرد مبتلا به پرکاری تیروئید شده باشد. بنابراین سعی کنید در اسرع وقت به متخصص غدد مراجعه کنید.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که فرزند من زمین خورده و کتفش دچار ضربدیدگی شده است. اما بدون هیچ دلیلی ۴ کیلو وزن کم کرده است. به نظر شما چه کاری باید انجام دهیم؟
پاسخ این است که شما باید حتماً به متخصص غدد مراجعه کنید تا فرزند شما از نظر پرکاری تیروئید بررسی شود. البته گاهی اوقات اینگونه لاغریها ممکن است به دلیل استرس و اضطراب باشد، بنابراین سعی کنید در خانه فضای آرامبخشی ایجاد کنید تا وزن کودک شما برگردد.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که پسر من ۸ سال سن دارد و بسیار بد غذاست، حتی هیچی نمیخورد. فقط نون و پنیر به همراه چای شیرین دوست دارد. وزنش ۱۷ کیلو و قدش ۱۲۰ است. من واقعاً از این وضعیت خسته شدهام و خیلی نگرانش هستم.
سخن پایانی
به طور کلی ابتدا باید دلایل لاغری در کودکان شناسایی شده تا با اتخاذ راهکارهای مناسب به بهبود وضعیت سلامت آنها کمک زیادی شود. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی دلایل لاغری کودکان پرداخته شد. همچنین راهکارهای مقابله با آنها را به طور کامل شرح دادیم. اگر شما عزیزان نظری در این مورد دارید، پیام خودتان را در انتهای مقاله ثبت کنید.
منابع:
https://www.childrens.com/specialties-services/conditions/abnormal-weight-loss
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4779651/
https://www.tewv.nhs.uk/about-your-care/conditions/adhd/weight-loss/