دیوان شمس اثر کیست؟ (معرفی غزلیات مولانا)
کلیات شمس اثر مولانا جلال الدین محمد بلخی
امروز آمدهایم ببینیم دیوان شمس اثر کیست؟ مطمئناً همه ما مولانا را میشناسیم و تا حدودی با اشعارش آشنا هستیم. دیوان شمس نیز یکی از آثار مولانا است. دیوان شمس تبریزی، دیوان کبیر، کلیات شمس تبریزی یا غزلیات شمس، یکی از پنج اثر جلالالدین محمد مولوی است.
مولانا جلالالدین محمد بلخی متولد سال 604 هجری قمری از بلخ است. پدرش بهاءالدین ولد به سلطانالعلما معروف و یکی از عارفان بزرگ صوفیه بود.
غزلیات مولوی
خاندان مولانا و سلسله مولوی از این کتاب با عنوان دیوان کبیر یاد کردهاند؛ اما چون مولانا در جایجای اشعار این کتاب از شمس تبریزی، یار و مراد خود، یاد کرده، به غزلیات شمس مشهور شده است.
مولانا برخی از اشعار دیوان کبیر را قطعه خوانده و گاهی نیز آنها را قصیده نامیده است؛ اگرچه برخی از آنها در قالب غزلاند. البته اشعاری در قالب مثنوی هم در میان غزلهای دیوان کبیر دیده میشود. حتی حکایت هم در قالب غزل در این کتاب دیده میشود.
بدون شک مولانا به دلیل شور و بیقراری شمس، غزلهایش را به نام شمس تبریزی کرده؛ البته تمام غزلیات او به نام شمس نیست. بعضی از آنها به نام صلاحالدین زرکوب یا حسامالدین چلبی از یاران و مریدان مولانا، است.
آثار مولانا بیشتر به زبان فارسی هستند؛ اما او در اشعارش میتوان زبانهای عربی، ترکی و یونانی را نیز ببینید. مولانا مجموعه غزلیاتش را دیوان شمس تبریزی نامگذاری کرده است.