علائم مشکلات ادراری در سگ ها (علت ایجاد آن)
علائم مشکلات ادراری در سگ ها چیست؟ آشنایی با دلایل ایجاد آن
آیا هیچ اطلاعاتی از مشکلات ادراری در سگ دارید؟ در همین ابتدا باید بدانید که دستگاه ادراری سگ از کلیهها، حالبها، مثانه و مجرای ادرار تشکیل شده است.
این قسمتهای دستگاه ادراری در داخل شکم و همچنین در ناحیهای در پشت شکم به نام فضای خلفی صفاقی قرار دارند. متأسفانه، مشکلات مختلفی در هر یک از نواحی مجاری ادراری ممکن است رخ دهد.
مشکلات دستگاه ادراری میتواند از یک عفونت بدون عارضه تا سرطانهای جدی متغیر باشد. حال لازم است بدانید گاهی برای دستگاه ادراری مشکلاتی پیش میآید که میخواهیم در این محتوا به بررسی آنها بپردازیم.
وظایف دستگاه ادراری سگ
دستگاه ادراری وظایف زیادی دارد که برخی از مهمترین آنها عبارتاند از:
- فیلتر کردن خون برای حذف سموم
- حفظ تعادل الکترولیتها (مانند سدیم و پتاسیم)
- بازجذب آب برای بدن
علائم مشکلات ادراری در سگها
اگر از یک حیوان خانگی نگهداری میکنید مهم است که الگوها و رفتارهای طبیعی او را هنگام نوشیدن، غذا خوردن، ادرار و مدفوع بدانید.
برای آن حیوانی که در خانهای با چند حیوان خانگی دیگر زندگی میکند و در یک کاسه آب مشترک دارد، تشخیص آن ممکن است دشوار باشد.
بنابراین، ممکن است لازم باشد حیوان خانگی خود را موقتاً جدا کنید تا مشخص شود چه چیزی برای هر کدام طبیعی و غیرطبیعی است.
میتوان گفت تشخیص اینکه آیا سگ شما درد دارد یا نه ممکن است دشوار باشد. حتی امکان دارد سگ شما اصلاً علائمی از درد نشان ندهد.
بااینحال، برخی از علائم ممکن است به شما کمک کنند تا تشخیص دهید که آیا سگ شما با دستگاه ادراری خود مشکل دارد یا خیر. این علائم شامل:
- ادرار خونی و یا کدر
- زور زدن یا ناله کردن در هنگام ادرار
- حادثه
- لیسیدن اطراف دهانه ادرار
- بوی شدید ادرار
- افزایش مقدار یا تکرر ادرار
- تب
- بیحالی
- افزایش مصرف آب
- استفراغ
- تغییرات در اشتها
- کاهش وزن
- کمر درد شدید
علل مشکلات ادراری در سگها
مشکلات ادراری در سگها شایع است و بسیاری از آنها قابلدرمان هستند. سگها در هر جنسیت، سن، نژاد و اندازه دچار مشکلات ادراری میشوند.
گاهی اوقات با رعایت بهداشت و کنترل وزن میتوان از علت آن پیشگیری کرد. در موارد دیگر، ژنتیک، رژیم غذایی و سبک زندگی در ایجاد مشکلات ادراری نقش دارند.
انواع مشکلات ادراری در سگها
سگها میتوانند تحتتأثیر بسیاری از مشکلات دستگاه ادراری تحتانی قرار بگیرند. این شرایط ممکن است باعث شود سگ شما نتواند بهخوبی ادرار کند و یا بیحال به نظر برسد. در ادامه شما را با انواع مشکلات ادراری در سگها آشنا میکنیم.
عفونت دستگاه ادراری در سگها
UTI یا عفونت دستگاه ادراری یک اصطلاح عمومی است که اغلب برای توصیف عفونت قسمت پایینی دستگاه ادراری مثانه و یا مجرای ادرار استفاده میشود. عفونتهای دستگاه ادراری میتوانند باعث:
- زور زدن برای ادرار
- خون در ادرار
- تکرر ادرار فقط با حجم کم
- ادرار کردن در مکانهای نامناسب
انواع عفونتهای دستگاه ادراری در سگها شایع است و میتواند توسط انواع مختلفی از باکتریها ایجاد شود. عفونتهای دستگاه ادراری نیز میتوانند ثانویه به یک مشکل زمینهای مانند کریستالهای ادراری، سنگها یا سرطانها رخ دهند.
عفونت مثانه در سگها
متأسفانه، عفونتهای مثانه در سگها نیز شایع است و معمولاً قابلدرمان هستند. عفونت ادراری میتواند دردناک باشد و برای درمان به داروی تجویزی نیاز دارد.
برخی از سگهای مبتلا به عفونت مثانه آب بیشتری مینوشند؛ بنابراین، نظارت بر عادات نوشیدنی و ادراری سگ شما در این زمان بسیار مهم است.
بیماری دستگاه ادراری تحتانی در سگها
این بیماری یک اصطلاح کلی است که میتواند مشکلات متعدد مثانه و یا مجرای ادرار را توصیف کند. برخی از سگها عفونت را تجربه میکنند، درحالیکه برخی دیگر ممکن است بدون عفونت التهاب داشته باشند.
علائم برای هر دو مشکل مشابه است، اما بسته به علت، درمان متفاوت خواهد بود. بسیاری از سگها بیشتر مینوشند، برای ادرار کردن فشار میآورند، خون در ادرارشان دفع میشود یا در خانه به جاهای مختلف برخورد میکنند.
سنگهای مثانه در سگها
در واقع سنگهایی که در مثانه سگ ایجاد میشوند، در صورت عدم درمان میتوانند به یک مشکل جدی تبدیل شوند. هنگامی که برای اولینبار در بدن تشکیل میشوند، ممکن است برای مدتی خودشان را نشان ندهند.
بااینحال، اگر سنگی از مثانه به مجرای ادرار حرکت کند، ممکن است گیر کرده و جریان ادرار را مسدود کند. این مشکل میتواند باعث پر شدن بیش از حد مثانه و پارگی آن شود و باعث سپتیک شدن سگها و مرگ در اثر نشت ادرار در داخل شکم شود.
بسیاری از سگهای مبتلا به سنگ مثانه برای ادرار کردن فشار میآورند یا سعی میکنند مکرراً ادرار کنند، اما فقط مقدار کمی ادرار دفع مینمایند.
سرطان مثانه در سگها
شایعترین نوع سرطانی که در مثانه سگها ایجاد میشود، کارسینوم سلول انتقالی نام دارد. اغلب در ناحیهای از مثانه به نام تریگون ایجاد خواهد شد.
جایی که ادرار از مثانه به مجرای ادرار خارج میشود تا تخلیه شود. این سرطان دردناک میتواند علائمی مانند زور زدن برای ادرار کردن، وجود خون در ادرار و ادرار کردن با حجم کم در یک زمان ایجاد کند.
بیاختیاری ادرار در سگها
متأسفانه، بیاختیاری ادرار یک مشکل شایع ادراری است که اغلب در سگهای ماده دیده میشود، اما میتواند در نرها نیز رخ دهد.
بیاختیاری ادرار معمولاً بهصورت نشت ادرار در جایی که حیوان خانگی دراز کشیده دیده شود. در واقع بیاختیاری ادرار اغلب به دلیل ضعف عضلات اسفنکتر در مثانه است.
نارسایی کلیه در سگها
دلایل زیادی برای نارسایی کلیه در سگها وجود دارد، از جمله آسیب، عفونت، سموم، برخی داروها و سرطان. در نهایت، زمانی که کلیهها دیگر نمیتوانند عملکرد خود را انجام دهند، سگها با علائم متعدد دستوپنجه نرم میکنند.
به طور معمول، سگهایی که از نارسایی کلیه رنج میبرند کاهش اشتها دارند، اغلب مقادیر زیادی ادرار میکنند، احتمال کاهش وزن را تجربه میکنند و ممکن است دورههایی از استفراغ و یا اسهال داشته باشند.
سایر مشکلات دستگاه ادراری در سگها
برخی بیماریهای دستگاه ادراری در سگها که میتوانند علائم مشابهی داشته باشند و کمتر شایع هستند. این بیماریها شامل:
- پیلونفریت (عفونت کلیه)
- سنگ کلیه
- پروتئینوری
- بیماریهای عصبی مؤثر بر مثانه (آتونی)
- مشکلات حالب یا مجرای ادرار (تنگی، دیورتیکول)
بیماریهایی که در سایر سیستمهای بدن شروع میشوند، اما ممکن است علائمی در دستگاه ادراری نشان دهند، شامل:
- بیماری پروستات در سگهای نر
- پیومتر در سگهای ماده
- بیماری کوشینگ (هیپرآدرنوکورتیکیسم)
- دیابت
تشخیص مشکلات ادراری در سگها توسط دامپزشک
بسیاری از انواع مشکلات ادراری علائم مشابهی دارند. بااینحال، درمان بر اساس علت موضوع متفاوت است، بنابراین تشخیص صحیح مهم است. دامپزشک آزمایشاتی را برای کمک به تعیین علت تجویز مینماید.
در ابتدا، آزمایش ادرار برای بررسی ادرار حیوان انجام میشود. این نمونه ادرار باید تازه باشد. گاهی اوقات، دامپزشک ممکن است خون را تجزیهوتحلیل کند.
ادرار را برای کشت ارسال کرده، اشعه ایکس بگیرد یا از سونوگرافی برای ارزیابی بهتر مشکل ادراری حیوان خانگی شما استفاده نماید.
درمان مشکلات ادراری در سگها
بسته به موضوع، درمان میتواند از یک دوره کوتاه دارو یا تغییر رژیم غذایی تا مداخله جراحی متغیر باشد. هنگامی که متوجه هرگونه مشکل ادراری شدید، بهتر است دراسرعوقت از دامپزشک برای تعیین تشخیص و شروع درمان مناسب کمک بگیرید.
بسیاری از مشکلات ادراری را میتوان با درمان حل کرد و سگ شما میتواند به فعالیتهای عادی خود بازگردد. اگر دامپزشک آزمایشات بعدی را پس از یک دوره مصرف دارو توصیه کرد، تکمیل این مرحله برای اطمینان از تثبیت، بهبود یا رفع کامل مشکل مهم است.
سعی کنید حیوان خانگی خود را در وزن مناسب نگه داشته و بهداشت را رعایت کنید، زیرا موهای بلند در اطراف ناحیه تناسلی میتوانند به مشکلات ادراری کمک کنند.