بارداری و کودکانبهداشت و سلامت

علت ناباروری در مردان و زنان (بهترین درمان آن)

دلایل اصلی ناباروری در مردان و زنان چیست؟ چگونه درمان می‌شود؟

لیست مطالب این مقاله

ناباروری یکی از مشکلات رایج در جهان است که بسیاری از زوج‌ها با آن روبرو می‌شوند. این وضعیت به عدم توانایی یک زوج پس از یک سال تلاش برای بارداری گفته می‌شود. ناباروری ممکن است به دلیل مشکلاتی در سیستم تولیدمثل زنان یا مردان، یا هر دوی آن‌ها باشد. همچنین سبک زندگی، بیماری‌های زمینه‌ای، عوامل محیطی و عوامل ژنتیکی در ایجاد ناباروری نقش مهمی دارند. در ادامه این مطلب از مجله جوان ایرانی علت ناباروری در مردان و زنان را به طور کامل شرح داده و بهترین درمان آن را بیان می‌کنیم.

 

علت ناباروری در مردان چیست؟

به طور کلی ناباروری، وضعیتی در سیستم تناسلی شما است که باعث می‌شود نتوانید باردار شوید. در واقع ناباروری می‌تواند تمامی افراد را درگیر کند و در این مورد تفاوتی بین زن و مرد وجود ندارد. در ادامه این بخش علت ناباروری در مردان را شرح می‌دهیم.

مشکلات مرتبط با تولید اسپرم

یکی از عوامل مهم در باروری مردان، کیفیت و کمیت اسپرم است. هر نوع مشکلات مرتبط با تولید این‌گونه اسپرم‌ها ممکن است بر تولید و کیفیت آن تأثیر بگذارد. به عنوان مثال در حرکت اسپرم نقص ایجاد کند، همچنین تعداد آن کم یا شکل آن غیرطبیعی باشد. برخی از عوامل بر کیفیت و تولید اسپرم‌ها تأثیر می‌گذارند. به عنوان مثال عفونی مانند اپیدیدیمیت یا ارکیت باعث می‌شود تولید اسپرم کاهش یابد.

همچنین اختلالات ژنتیکی مانند سندروم کلاین فلتر، بر باروری مرد تأثیر می‌گذارد. برخی از مواد شیمیایی و محیطی مانند آفت کش‌ها و فلزات سنگین نیز بر کیفیت تأثیر گذاشته و تولید آن را کاهش می‌دهد.

اختلالات هورمونی

یکی دیگر از مواردی که بر باروری تأثیر می‌گذارد، اختلالات هورمونی است. کاهش یا افزایش برخی از هورمون‌ها از جمله تستوسترون باعث ایجاد هرگونه مشکلات مرتبط با ناباروری می‌شود. همچنین افراد ممکن است در هیپوفیز، هیپوتالاموس یا خود بیضه‌ها نیز مشکلاتی داشته باشند.

 

علت ناباروری در زنان چیست؟

در این بخش به بررسی علت ناباروری در زنان می‌پردازیم.

اختلالات تخمک گذاری

یکی از دلایل ناباروری در زنان، اختلال تخمک گذاری است. از آنجایی که تخمک گذاری منظم به تخمدان‌ها و هورمون‌های تخمدانی وابسته است، در این مورد اگر اختلالی ایجاد شود بر باروری زنان اثر منفی می‌گذارد. مشکلات تیروئیدی و تخمدان پلی‌کیستیک موجب اختلالات تخمک‌گذاری می‌شود.

انسداد لوله‌های فالوپ

لوله‌های فالوپ نقش اساسی در انتقال تخمک و اسپرم دارند. در نتیجه انسداد آن‌ها می‌تواند از اسپرم و لقاح تخمک جلوگیری کند. انسداد لوله‌های فالوپ به دلیل عفونت لگن و آندومتریوز ایجاد می‌شود. عفونت‌های لگنی باعث انسداد لوله‌های فالوپ و تشکیل زخم خواهد شد. همچنین آندومتریوز به رشد بافت آندومتر در خارج از رحم گفته می‌شود که منجر به مشکلات ناباروری و انسداد لوله‌های فالوپ می‌شود.

مشکلات رحمی

برخی از مشکلات رحم باعث ایجاد ناباروری می‌شود. به عنوان مثال پولیپ‌های رحمی، ناهنجاری‌های ساختاری رحم، فیبروم‌های رحمی و مشکلات مرتبط با گردنه رحم از ورود اسپرم جلوگیری می‌کند.

اختلالات هورمونی

یکی دیگر از مواردی که باعث ایجاد نوسان در سطح هورمون‌ها می‌شود، اختلالات هورمونی است. در این صورت ممکن است بر چرخه‌های قاعدگی، تخمک گذاری و در نتیجه باروری زنان تأثیرات منفی بگذارد. اختلال عملکرد هیپوتالاموس، اختلال در عملکرد هیپوفیز و اختلال در عملکرد غده تیروئید از جمله اختلالات هورمونی شناخته می‌شود و باعث ناباروری در زنان خواهد شد.

نارسایی اولیه تخمدان

یائسگی زودرس یا نارسایی اولیه تخمدان یکی دیگر از دلایل ناباروری شناخته می‌شود‌. این وضعیت به شرایطی گفته می‌شود که تخمدان‌ها قبل از ۴۰ سالگی از کار می‌افتند و نمی‌توانند عملکرد مفید داشته باشند. هرچند علت یائسگی زودرس کاملاً ناشناخته است، اما عواملی مانند شرایط ژنتیکی خاص مانند سندروم ترنر، پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی و بیماری‌های مرتبط با سیستم ایمنی در ایجاد آن نقش اساسی دارند. همچنین افرادی که مبتلا به سرطان‌های دستگاه تولید مثل هستند، ممکن است باروری آن‌ها مختل شود.

 

انواع ناباروری

در ادامه این بخش از مجله جوان ایرانی، انواع ناباروری را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

ناباروری اولیه

ناباروری اولیه به این معناست که شما هرگز باردار نبوده‌اید و حتی پس از یک سال رابطه جنسی محافظت نشده باردار نمی‌شوید.

ناباروری ثانویه

ناباوری ثانویه به این معناست که شما حداقل یک بار بارداری را تجربه کرده‌اید، اما پس از حداقل یک بار بارداری موفق دوباره نمی‌توانید باردار شوید.

ناباروری غیرقابل‌توضیح

ناباروری بدون علت و غیرقابل‌توضیح به این معناست که پزشک با آزمایش باروری، دلیل واضحی برای ناتوانی افراد برای باردارشدن پیدا نمی‌کند.

 

میزان شایع بودن ناباروری

حال سؤال این است که ناباروری چقدر شایع است؟ تحقیقات انجام شده به طور کلی ناباروری به طور مساوی زنان و مردان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در ایالات متحده طی تحقیقی صورت گرفته که از هر پنج زن بین ۱۵ تا ۴۹ سال، یک نفر با ناباروری اولیه و حدود یک زن از هر ۲۰ زن گرفتار ناباروری ثانویه هستند. به طور کلی ۴۸ میلیون زوج در سراسر جهان با ناباروری دست و پنجه نرم می‌کنند.

هرچند علت ناباروری ممکن است متفاوت باشد، اما مطالعاتی که صورت گرفته نشان داده ۳۳ درصد از ناباروری‌ها به دلیل مشکلات رحم و تخمدان‌ها است. ۳۳ درصد ناباروری‌ها به دلیل مشکلات آلت تناسلی و بیضه‌های همسر است. همچنین ۳۳ درصد ناباروری‌ها بدون علت بوده و هر دو فرد را درگیر می‌کند. در ۲۵ درصد از ناباروری‌ها نیز بیش از یک عامل در ناباروری آن‌ها دخیل است.

 

علائم ناباروری چیست؟

به طور کلی ممکن است شما هیچ علائمی نداشته و دچار ناباروری شده باشید. در واقع اگر پس از ۶ ماه تا یا یک سال رابطه جنسی منظم و محافظت نشده باردار نشدید، نشان دهنده ناباروری شما است. در ادامه این بخش برخی از علائم فیزیکی آن را بررسی می‌کنیم که ممکن است افراد را مبتلا کند.

  • خونریزی‌های نامنظم واژینال، پریودهای نامنظم یا بدون قاعدگی
  • مشکلات مرتبط با انزال یا هرگونه اختلالات آلت تناسلی
  • درد لگن یا شکم

 

درمان ناباروری چگونه است؟

در واقع درمان مورد ناباروری به اهداف شما و علت ایجاد این وضعیت بستگی دارد. به طور کلی سن شما، مدت زمانی که برای باردار شدن تلاش کرده‌ و موفق نشده‌اید و مواردی از این قبیل به نحوه درمان شما بستگی دارد.

خبر خوب این است که اکثر زوج‌های مبتلا به ناباروری شانس بالایی برای بارداری دارند و ممکن است توسط دارو، جراحی یا درمان‌های دیگر بارور شوند. حتی تغییر سبک زندگی، بهبود دفعات و زمان آمیزش می‌تواند شانس بارداری را در این‌گونه زوج‌ها افزایش دهد. همچنین درمان این مشکل در بین زن و مردها ممکن است ترکیبی از چندین روش باشد.

در ادامه این بخش به درمان ناباروری در زنان و مردان می‌پردازیم.

درمان ناباروری در زنان

در این بخش به بررسی درمان ناباروری در زنان می‌پردازیم.

اصلاح سبک زندگی

گاهی اوقات اصلاح سبک زندگی می‌تواند شانس بارداری شما را افزایش دهد‌. به عنوان مثال افزایش و کاهش وزن، ترک سیگار یا هرگونه مواد مخدر و بهبود سایر شرایط سلامتی به باروری شما کمک زیادی می‌کند.

داروهای باروری

برخی از داروهای باروری که پزشکان تجویز می‌کنند، می‌تواند تخمک‌های شما را تحریک کرده، تخمک‌های بیشتری تولید کند و در نتیجه احتمال بارداری در شما افزایش یابد.

جراحی

یکی دیگر از مواردی که باعث افزایش شانس باروری در شما می‌شود جراحی است. پزشک می‌تواند فیبروم‌ها، پولیپ یا هرگونه بافت اسکار را از بین ببرد. همچنین توسط جراحی لوله‌های فالوپ مسدود شده را باز کند. در این صورت احتمال بارداری در شما افزایش می‌یابد.

استفاده از روش IVF آی وی اف

یکی از درمان‌های ناباروری استفاده از روش آی وی اف است. در این صورت لقاح خارج است رحم صورت می‌گیرد. برخی از افرادی که با روش‌های دیگر باردار نمی‌شوند، ترجیح می‌دهند که با این روش بارداری را تجربه کنند.

استفاده از روش PRP پی آر پی

یکی دیگر از روش‌های درمان ناباروری استفاده از روش prp است. این روش در واقع همان پلاک درمانی است که این روزها برخی از متخصصان برای درمان ناباروری نیز از آن بهره می‌برند. البته برای سوختگی، آسیب‌های حاد ورزشی و درمان ریزش مو نیز می‌توان از این روش استفاده کرد.

 

درمان ناباروری در مردان

در ادامه این بخش به بررسی درمان‌های ناباروری در مردان می‌پردازیم.

تجویز دارو

گاهی اوقات پزشک تشخیص می‌دهد که برای درمان ناباروری در مردان، باید دارو تجویز کند. در این صورت با دارو سطح تستوسترون یا سایر هورمون‌ها را در مردان افزایش می‌دهد. همچنین اگر مبتلا به اختلال نعوظ هستید، داروهایی برای درمان آن وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا در طول رابطه جنسی نعوظ کافی داشته باشید.

جراحی

برخی از مردان نیز نیاز به جراحی برای افزایش قدرت باروری دارند. در واقع این‌گونه مردان برای باز کردن انسداد لوله‌های هابل اسپرم یا ترمیم مشکلات ساختاری نیاز به جراحی دارند. همچنین پزشک ممکن است جراحی واریکوسل را توصیه کند تا شانس باوری بهبود یافته و اسپرم‌ها سالم‌تر بماند.

 

نحوه جلوگیری از ناباروری چیست؟

شما می‌توانید برخی از اقدامات را برای محافظت از بارداری خود انجام دهید. به خصوص اگر در هنگام تلاش برای باردار شدن هستید، مواردی که در ادامه شرح داده می‌شود را در برنامه روزانه خودتان قرار دهید.

  • یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید. اگر دچار اضافه وزن یا کاهش وزن هستید، آن را متناسب با قد خودتان حفظ کنید.
  • از هرگونه مواد مخدر و سیگار اجتناب کنید. همچنین باید بدانید که الکل برای شما مضر است و باید آن را ترک کنید.
  • اگر دچار بیماری‌های مقاربتی هستید، در اسرع وقت آن را درمان کنید. هر از گاهی به متخصص مراجعه کنید و از نظر بیماری‌های مقاربتی بررسی شوید.
  • در معرض سموم محیطی قرار نگیرید یا قرار گرفتن در معرض آنها را بسیار محدود کنید.
  • در انجام ورزش زیاده‌روی نکنید، اما سعی کنید از نظر بدنی فعال بمانید.
  • اگر قصد بارداری دارید، لقاح و آمیزش را تا سنین بالا به تعویق نیندازید.

 

زمان مراجعه به پزشک

احتمالاً این سؤال برای شما ایجاد شده که چه زمانی برای ناباروری باید به پزشک مراجعه گرفت و از آنها کمک گرفت.

سن شما تأثیر زیادی برای مراجعه به پزشک دارد‌. اگر زیر ۳۵ سال دارید و پس از یک سال تلاش برای باردارشدن موفق نشده‌اید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

افرادی که سن آنها بین ۳۵ تا ۳۹ سال است، باید پس از ۶ ماه تلاش ناموفق، باید به دنبال کمک گرفتن باشند. همچنین اگر سن شما ۴۰ سال یا بیشتر است، باید کمتر از ۶ ماه تلاش به دنبال درمان‌های پزشکی باشید. شما عزیزان باید بدانید که با افزایش سن احتمال بارداری کاهش می‌یابد. به عنوان مثال یک زن ۲۵ساله در هر سیکل قاعدگی بین ۲۵ تا ۳۰ درصد شانس باردارشدن دارد، در حالی که احتمالاً در زنان ۴۰ ساله در هر دوره کمتر از ۵ درصد است.

همچنین اگر یک بیماری پزشکی دارید که ممکن است بر روی بارداری شما تأثیر بگذارد، حتماً به دنبال کمک گرفتن باشید.

همچنین اگر سابقه عوامل خطر نارسایی زودرس تخمدان، آندومتریوز شدید، مشکلات رحمی و هرگونه بیماری‌های مرتبط با آنها را دارید، حتماً به دنبال یک ارزیابی سریع باشید و به پزشک مراجعه کنید. شما برای تشخیص و درمان ناباروری باید به متخصص غدد، زنان و زایمان یا پزشک اورولوژیست مراجعه کنید.

سؤالاتی که باید از پزشک بپرسید:

آیا می‌دانید پس از مراجعه به پزشک، باید چه سؤالاتی بپرسید؟

  • ابتدا از پزشک سؤال کنید که آیا من و همسرم باید هر دو برای مشکلات باروری آزمایش شویم؟
  • با توجه به سن خودم و همسرم، چه زمانی باید از نظر ناباروری آزمایش شویم؟
  • بهترین درمان ناباروری برای ما چیست؟
  • میزان موفقیت و باردار شدن برای ما چقدر است؟
  • آیا درمان ناباروری برای ما عوارض خطراتی دارد؟
  • چگونه باید مراقب نشانه‌های ناشی از عوارض این وضعیت باشیم.

 

عوامل مشترک در ناباروری زنان و مردان چیست؟

برخی از عوامل در ایجاد ناباروری زنان و مردان مشترک است که در ادامه این مطلب، آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

سبک زندگی ناسالم

برخی از افراد در طی برنامه روزانه زندگی خودشان سیگار می‌کشند، الکل مصرف می‌کنند، همچنین مصرف مواد مخدر، استرس و چاقی از دیگر عواملی هستند که بر باروری زنان و مردان تأثیر منفی می‌گذارد.

سن افراد

یکی دیگر از عوامل مهم در ایجاد ناباروری زنان و مردان، سن آنها است. با افزایش سن به ویژه در زنان احتمال باروری کاهش خواهد یافت.

عفونت‌های منتقل شونده از راه جنسی

برخی از عفونت‌ها که از طریق روابط جنسی منتقل می‌شوند، باعث آسیب به دستگاه تناسلی و ناباروری خواهد شد.

بیماری آندومتریوز چیست؟ نحوه صحیح تشخیص آن را در این مطلب بخوانید:

بیماری آندومتریوز چیست؟

عوامل خطر ناباروری چیست؟

برخی از عوامل سلامتی و سبک زندگی وجود دارد که مشکلات باروری را در شما افزایش می‌دهد و احتمال نابارور شدن شما وجود دارد. این عوامل خطر را در ادامه بررسی می‌کنیم.

زنانی که سن آنها بالای ۳۵ سال است، در اغلب موارد به تدریج میزان باروری آن‌ها کاهش می‌یابد. در حالی که باروری مردان پس از ۴۰ سالگی شروع به کاهش می‌کند.

  • داشتن اضافه وزن یا کمبود وزن
  • هرگونه شیمی درمانی یا پرتو درمانی
  • قرار گرفتن زیاد در معرض سموم محیطی مانند سرب یا آفتکش‌ها

سیگار کشیدن

همچنین مصرف بیش از حد مواد مخدر یا الکل باعث ایجاد ناباوری می‌شود‌. به عنوان مثال مواد مخدر مانند حشیش یا کوکائین تولیدمثل را کاهش می‌دهد.

آسیب به کیسه بیضه

گرم شدن بیش از حد بیضه‌ها به دلیل پوشیدن لباس‌های خیلی تنگ یا شنا کردن در آب داغ.

سابقه بیماری التهابی لگن

عفونت‌های مقاربتی مانند کلامیدیا و سایر بیماری‌های مقاربتی

استرس نیز باعث کاهش فعالیت جنسی شده و بر تخمک گذاری زنان و تولید اسپرم مردان تأثیر منفی می‌گذارد.

ورزش زیاد و کم، هر دو باعث ایجاد مشکلات ناباروری در هر دو جنس زن و مرد می‌شوند. رژیم غذایی ناسالم نیز بر باروری مردان و زنان تأثیر منفی می‌گذارد و یکی از عوامل خطر نازایی محسوب می‌شود.

 

عوارض ناباروری چیست؟

اگر فرد برای بارداری تلاش کند و اما باردار نشود، ممکن است دچار استرس شده، همچنین  احتمال ابتلا به افسردگی در چنین افرادی افزایش می‌یابد.

درمان ناباروری نیز ممکن است دارای عوارضی باشد. به عنوان مثال زنان می‌توانند از طریق مصرف داروهایی که برای تحریک تخمدان مصرف می‌کنند، دچار سندروم تحریک بیش از حد تخمدان می‌شوند.

همچنین ممکن است برخی از افراد پس از بارداری، حاملگی خارج از رحم را تجربه کنند. یکی دیگر از عوارض درمان باروری، حاملگی چندقلو است.

اگر تعداد جراحی‌ها زیاد باشد، باعث ایجاد مشکلات سلامتی در طول بارداری برای زنان می‌شود.

 

مقابله با جنبه منفی عاطفی و عملی ناباروری

برخی از افراد هنگامی که دچار ناباروری می‌شوند یا احتمال ابتلا به آن را متوجه می‌شوند، دچار غم و اندوه فراوانی شده و دست از تلاش برای بارداری می‌کشند که این مورد اشتباه است. در این بخش به بررسی نکاتی می‌پردازیم که برای مقابله با جنبه عاطفی و عملی ناباروری، بهتر است در برنامه زندگی روزمره خودتان قرار دهید.

پیگیری علت ناباروری

به محض اینکه متوجه شدید، دچار ناباروری شده‌اید یا احتمال آن را حدس زدید، اول از همه سعی کنید علت آن را پیگیر شوید. به طور کلی اگر یک سال یا بیشتر برای بچه‌دار شدن تلاش کردید و باربری ایجاد نشده، وقت آن است که به پزشک مراجعه کنید. غم و اندوه و افسردگی هیچ تغییری در زندگی شما ایجاد نمی‌کند. شما باید اسرع وقت به یک متخصص مراجعه کنید. مشکل شما باید دقیق بررسی شود. اگر علت ناباروری از سمت همسر شما وجود دارد، باید مرد حتی اسپرم خودش را مورد آزمایش قرار دهد.

برنامه‌ریزی کردن

از آنجایی که درمان ناباروری مدت مشخصی ندارد و شما نمی‌دانید چقدر طول می‌کشد تا بارور شوید، بنابراین یک برنامه‌ریزی درست به شما کمک می‌کند تا مسئولیت‌پذیر بوده و روند درمان را ادامه دهید.

تعیین اهداف و محدودیت‌ها

در مورد روند درمان نازایی با همسرتان به خوبی مشورت کنید. همدیگر را چه از نظر عاطفی چه از نظر مالی، در جریان چالش‌هایی که ایجاد می‌شود قرار دهید. شما عزیزان باید بدانید که به طور کلی بارداری نتیجه تلاش‌های مکرر است و شما باید چه از نظر رابطه جنسی طبیعی و چه از طریق درمان ناباروری صبور باشید. از نظر مالی نیز به فکر هزینه‌های درمان باشید. اگر هرگونه احساس عاطفی شما از بین رفته یا اینکه از نظر مالی دچار مشکلاتی شوید، به اهداف شما ضربه زیادی وارد می‌شود.

در نظر گرفتن تمامی گزینه‌های ناباروری

در مورد تمام گزینه‌هایی که منجر به بارداری می‌شود، با هم صحبت کنید. حتی آی بی اف نیز ممکن است به شما کمک کند. به طور کلی با مسیر درمان آشنایی داشته باشید تا در صورتی که یک روش جواب نداد، در مرحله بعد روش دیگر را امتحان کنید.

صحبت کردن با دیگران

برخی از افراد بر این باورند که مردان دوست ندارند در مورد مشکلاتشان با همدیگر صحبت کنند. اما شما باید بدانید که این کلیشه برای همه صادق نیست. مردان هم تمایل دارند که با دیگران صحبت کنند. بنابراین سعی کنید با یک پزشک، یک پرستار، یک دوست، یک مشاور و هر شخصی که احساس می‌کنید باری از روی دوش شما را کاهش می‌دهد و دیدگاه جدیدی به زندگی شما ارائه می‌دهد، به خوبی صحبت کنید.

همچنین اگر افکار آسیب رساندن به خود یا دیگران را دارید، حتماً از یک روان‌شناس کمک بگیرید. موارد دیگری که باید به روان‌شناس مراجعه کنید شامل:

  • سوءمصرف مواد مخدر یا الکل
  • از دست دادن علاقه به چیزهایی که قبلاً از آن‌ها لذت می‌بردید
  • بی‌خوابی یا خواب بسیار طولانی و بیش از حد
  • مدیریت استرس در زندگی

 

↵ راهکارهای مقابله‌ای زیادی وجود دارد تا بتواند ذهن شما را سالم نگه داشته و از هرگونه استرس دور بمانید. به عنوان مثال ورزش می‌تواند به مدیریت ناباروری از نظر جسمی و روحی کمک زیادی کند. شنا، بسکتبال و وزنه برداری، به طور کلی هر ورزشی که انجام می‌دهید باید باعث شود که در هفته چند روز عرق کنید و فعال بمانید. در این صورت به مرور زمان متوجه خواهید شد که استرس شما در زندگی کاهش خواهد یافت.

بهبود کیفیت زندگی

چندین روش علمی و ثابت شده وجود دارد که می‌توانید توسط آنها کیفیت زندگی خودتان را افزایش دهید. حتی اگر مشکل از همسر شما باشد، راهکارهایی وجود دارد که در این مطلب به آن اشاره می‌شود تا باعث بهبود کیفیت اسپرم شود. البته در یک بخش جداگانه راهکارهای مناسب برای بهبود کیفیت اسپرم را به طور کامل شرح می‌دهیم.

 

راهکارهای بهبود سلامت اسپرم

برخی از اقدامات ساده و عملی را در ادامه این بخش ارائه می‌دهیم، به اسپرم کمک می‌کند تا شانس باروری بیشتری داشته باشد.

رژیم غذایی مناسب

برای بهبود کیفیت اسپرم، سعی کنید محصولات گوشتی را تا جای ممکن کنار گذاشته و مصرف سبزیجات را در برنامه روزانه خودتان قرار دهید. اگر تمایل به مصرف گوشت دارید، حتماً گوشت بدون چربی استفاده کنید. همچنین حبوبات و غلات باعث بهبود حرکت اسپرم می‌شود.

حفظ وزن مناسب

طی تحقیقات انجام شده اضافه وزن با ناباروری مردان با همدیگر ارتباط مستقیم دارند. سعی کنید؛ بنابراین سعی کنید وزن خودتان را در محدوده مناسبی قرار دهید.

کاهش استرس

به طور کلی استرس، بر باروری افراد تأثیر منفی می‌گذارد. برای بهبود اسپرم در مردان نیاز است که استرس خودتان را مدیریت کنید.

انجام تمرینات ورزشی

هرچند بین آمادگی جسمانی و کیفیت اسپرم تحقیق ثابت شده‌ای صورت نگرفته، اما شما باید بدانید که هرگونه فعالیت بدنی باعث جلوگیری از چاقی می‌شود. همچنین ورزش باعث کاهش استرس شده و باروری را بهبود می‌دهد. بنابراین ارزش دارد که در طول هفته تمرینات ورزشی و فعالیت خوبی داشته باشید و عرق کنید. حتی به مدت ۵ ساعت در هفته دوچرخه سواری به شما کمک زیادی می‌کند.

در ادامه این بخش به بررسی مواردی می‌پردازیم که باید از آنها اجتناب کنید تا اسپرم شما از کیفیت خوبی برخوردار شود.

  • از آنجایی که سیگارکشیدن باعث کاهش تعداد اسپرم‌ها می‌شود و خطر بد شکل شدن آن را به همراه دارد، بنابراین در اسرع وقت سیگار را ترک کنید.
  • الکل نیز تولید تستوسترون را کاهش می‌دهد، بنابراین تا جایی که می‌توانید آن را ترک کرده یا مصرف آن را به حداقل برسانید.
  • اگر قصد بارداری دارید در حین رابطه جنسی از روان‌کننده‌ها استفاده نکنید، زیرا ممکن است مانع از ایجاد اسپرم شود.
  • بیضه‌های خود را خنک نگه دارید تا کیفیت اسپرم افزایش یابد. از لباس زیر تنگ، سونای داغ و وان آب داغ اجتناب کنید.
  • برخی از داروها در تولید اسپرم اختلال ایجاد می‌کنند، مانند داروهای ضدافسردگی سه حلقه‌ای و استروئیدهای آنابولیک
  • اگر این داروها را مصرف می‌کنید، حتماً در مورد آن با پزشک مشورت کنید.

عمل لاپاراسکوپی رحم چیست؟ مزایا به همراه عوارض و هزینه آن را در این مطلب بخوانید:

عمل لاپاراسکوپی رحم چیست؟

نظرات مردم در مورد ناباروری زنان و مردان

در این بخش به بررسی نظرات مردم در مورد ناباروری زنان و مردان می‌پردازیم.

♦ یکی از افراد پیام داده آیا ناباروری می‌تواند بدون هیچ علت مشخصی ایجاد شود؟

بله گاهی اوقات ناباروری هیچ دلیل مشخصی ندارد. در واقع هنگامی که تمام آزمایشات نشان دهنده سلامت طبیعی خودتان و همسرتان باشد، در این صورت ناباروری دلیل خاصی ندارد.

 

♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که آیا کلامیدیا می‌تواند باعث ناباروری شود؟

کلامیدیا اگر درمان نشود یک عامل خطر برای ناباروری محسوب می‌شود. زیرا منجر به بیماری التهابی لگن یا pid خواهد شد. در نتیجه این بیماری می‌تواند به طور دائم به لوله‌های فالوپ رحم یا تخمدان‌ها آسیب زیادی وارد کند.

 

♦ آیا استفاده از روش‌های محافظت شده باعث ناباروری در آینده می‌شود؟

خیر طی تحقیقات انجام شده استفاده از روش‌های کنترل بارداری، به باروری شما در آینده هیچ آسیبی وارد نمی‌کند.

 

♦ آیا اندومتریوز باعث ناباروری می‌شود؟

بله حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد از افراد مبتلا به آندومتریوز دچار ناباروری در آینده خواهند شد. بنابراین آندومتریوز نیز یک عامل خطر برای ناباروری محسوب می‌شود.

 

♦ فرد دیگری پیام داده که من به مدت ۳ سال است ازدواج کردم. از همان اوایل تا الان جلوگیری می‌کنم و رابطه جنسی محافظت شده دارم. آیا احتمال نازایی و ناباروری برای من وجود دارد یا خیر.

پاسخ این هست که روش‌های جلوگیری از بارداری، بر روی باروری زن و شوهر هیچ تأثیری ندارد.

 

♦ فرد دیگری پیام داده که من دچار ناباروری شده‌ام. پزشک می‌گوید که به دلیل بیماری‌های مقاربتی شما نابارور هستید. من به جز هپاتیت بیماری دیگری ندارم، آیا ممکن است ناباروری دلیلی جز این داشته باشد؟

پاسخ این است که مشکلات هورمونی و کبدی نیز ممکن است باعث ایجاد ناباروری شود. البته شاید به دلیل مشکلاتی در همسرتان دچار ناباروری شده باشید. بنابراین دقت کنید باید هر دو زن دو شوهر از این نظر بررسی شوند.

 

♦ فرد دیگری پیام داده که من در دوران پریودی به مدت ۳ دقیقه رابطه جنسی داشتم. آیا ممکن است باعث ناباروری من شود؟

پاسخی است که دوست عزیز اگر بهداشت جنسی را رعایت کنید، برای شما مشکلی پیش نمی‌آید.

 

♦ فرد دیگری پیام داده که آیا برای بارداری باید چندین بار انزال صورت گیرد یا خیر؟

پاسخ این است که اگر در زمان مناسب از نظر بلوغ، تخمک و آزادسازی آن، رابطه جنسی داشته باشید، همچنین زن و مرد از نظر سلامت هورمونی و جنسی هیچ مشکلی نداشته باشند، پس از یک بار انزال نیز بارداری صورت می‌گیرد.

منابع:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16083-infertility

https://www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/symptoms-causes/syc-20354317

https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/infertility

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/infertility-risk-factors-for-men-and-women

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility

https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/infertility-risk-factors-for-men-and-women

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 4.9 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 49

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

بهار علیزاده

همیشه بهترینِ خودم، خاص و منحصر به فرد! دیجیتال مارکتینگ و سئو نظرمه. زندگی برای من مسابقه نیست! از مسیر لذت می‌برم... راز خوشحالیِ من: کمک به دیگران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا