فرق بچه های ای وی اف با طبیعی (عوارض IVF)
فرق بچه های ای وی اف با طبیعی چیست؟
امروزه دغدغه بسیاری از زوجین این است که آیا فرزندان حاصل از لقاح مصنوعی یا IVF با فرزندان طبیعی تفاوت دارند؟ آیا فرق بچههای ای وی اف با طبیعی در مورد موضوع خاصی است؟
مادر شدن یکی از بزرگترین نعمتهایی است که به زنان داده شده. امروزه با توجه به مشکلات سبک زندگی و درصد بالای ناباروری، بسیاری از زوجین از طریق لقاح مصنوعی IVF اقدام به بارداری میکنند.
علاوه بر این، بارداری به روش لقاح مصنوعی یا IVF این امکان را فراهم میسازد که بیماریهای ژنتیکی شناختهشده شناسایی شده و از انتقال آن به فرزند جلوگیری شود.
تفاوت بارداری طبیعی و لقاح مصنوعی
در یک بارداری طبیعی، لقاح در داخل بدن زن انجام میشود. به این صورت که تخمکی که از تخمدان آزاد شده، با اسپرم ترکیب شده، لقاح انجام میشود و در پوشش داخلی رحم لانهگزینی میکند.
باید گفت که در بارداری با لقاح مصنوعی یا همان IVF، تخمدانهای زن با داروهای هورمونی تحریک میشوند تا بیشترین تعداد تخمک را تولید کنند و در مراحل بعدی تخمکشی انجام میشود و از مرد نمونه اسپرم گرفته میشود.
سپس تخمکها با استفاده از یک سوزن خاص، در محیطی که حاوی اسپرم است، قرار میگیرند تا لقاح خارج از بدن مادر صورت گیرد. بعد از آن جنینی که تشکیل میشود به رحم مادر منتقل میشود.
پس در هر دو روش، محتوای ژنتیکی کاملاً از پدر و مادر به فرزند به ارث میرسد و تنها نوع لقاح متفاوت است. در مواردی که زن و مرد با مشکلات ناباروری روبهرو هستند.
مانند مشکلات رحمی و تخمدانی، انسداد دوطرفه لولههای تخمدان، بیماری اندومتریوز، نازایی با علت مردانه، اختلالات تخمکگذاری و…، IVF راهحل بسیار محبوب و علمی است.
دوران بارداری طبیعی با آیویاف
مدتزمان بارداری در روش طبیعی و IVF تفاوتی ندارد و بارداری با IVF بهطورکلی پرخطر محسوب نمیشود. بااینحال، در شرایطی که مادر در معرض خطراتی باشد، حاملگی با این روش میتواند پرخطر باشد.
بهعنوانمثال: سن بالای مادر، سابقه دیابت بارداری، سابقه چندقلوزایی یا فشارخون بالا ممکن است برای این روش خطرزا باشند؛ بنابراین، در صورت وجود این شرایط، بهتر است مراقبتهای بیشتری انجام دهید.
از فعالیتهای سنگین پرهیز کنید و چکاپهای روتین را فراموش نکنید. همانند بارداری طبیعی، غربالگریها و معاینات دورهای برای بارداری با IVF نیز در نظر گرفته میشود.
محتوای ژنتیکی در بچههای آیویاف و طبیعی
باید بدانید که در هر دو روش بارداری، چه لقاح در داخل بدن و چه در محیط آزمایشگاهی، محتوای ژنتیکی از پدر و مادر به فرزند منتقل میشود و هیچ تفاوتی ندارد.
روشهای درمان ناباروری شانس ناهنجاری جنینی را افزایش نمیدهند و پیشرفت روشهای نگهداری جنین به روش انجماد، احتمال باروری را به ازای هر سیکل تحریک تخمکگذاری افزایش داده است.
در حال حاضر، اولین فرزندان حاصل از جنینهای منجمد شده در ایران حدود ۱۵ سال سن دارند و مطالعات نشان داده است که خطر ناهنجاریهای جنینی در آنها افزایش نیافته است. در نتیجه، تفاوت بین بچههای IVF و طبیعی در محتوای ژنتیکی آنها نیست، بلکه در نحوه تشکیل و لقاح آنها است.
بهره هوشی نوزادان با لقاح طبیعی و آزمایشگاهی
ضریب هوشی بچههای حاصل از IVF با بچههایی که از طریق طبیعی به دنیا آمدهاند، تفاوتی ندارد. نوزاد حاصل از هر دو روش بارداری، چه طبیعی و چه IVF، حامل محتوای ژنتیکی از پدر و مادر خود است و هیچ تفاوتی در ضریب هوشی آنها وجود ندارد.
میزان سقط در بارداری طبیعی و آیویاف
خطر سقطجنین در بارداریهای حاصل از درمان با IVF بهطورکلی کمی بیشتر از بارداری طبیعی است. این خطر ارتباطی به نحوه درمان با روشهای کمک باروری ندارد، بلکه بیشتر به علت ناباروری و توانایی باردار شدن بیمار برمیگردد.
بااینحال، اگر شرایط تشکیل جنین، لقاح و کیفیت جنین مناسب و بهخوبی کنترل شده باشد، میزان بروز سقطجنین میتواند کاهش یابد.
عوارض آیویاف برای جنین
یکی از نگرانیهای زوجین هنگام استفاده از روشهای کمک باروری مانند IVF، عوارض این روش است. روشهای کمک باروری به دلیل استفاده از داروهای هورمونی، ممکن است عوارضی مشابه سایر داروهای هورمونی داشته باشند.
همچنین، گاهی داروهای کمک باروری میتوانند باعث تحریک بیش از حد تخمدان شوند که منجر به بزرگ شدن تخمدان و مشکلاتی مانند افزایش وزن، سرگیجه، درد لگن و تهوع و استفراغ میشود.
از دیگر مشکلات مرتبط با IVF، نوزادانی که به کمک این روش به دنیا میآیند ممکن است وزن تولد کمتری داشته باشند، هرچند که این مسئله در تمامی نوزادان صدق نمیکند.
اگر بیش از یک جنین به رحم منتقل شود، احتمال چندقلوزایی افزایش مییابد. همچنین، خطر زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزن کم وجود دارد، بنابراین لازم است تحتنظر پزشک خود باشید.