فیبروم ساب سروزال چیست؟ (بهترین درمان این نوع میوم)
نشانههای فیبروم ساب سروزال چیست؟ علت و درمان آن
میوم یا به زبان عامه فیبروم ساب سروزال نوعی توده خوشخیم است که در دیواره بیرونی رحم رشد میکند. البته این نوع فیبروم ممکن است به سمت حفره شکمی یا لگن نیز گسترش یابد. این نوع فیبروم به دلیل موقعیتی که دارد، معمولاً علائم کمتری نسبت به انواع دیگر فیبرومها ایجاد میکند. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به طور کامل شرح میدهیم فیبروم ساب سروزال چیست، همچنین علائم، علت، نحوه تشخیص و بهترین روشهای درمانی آن را با هم بررسی میکنیم.
فیبروم ساب سروزال چیست؟
به طور کلی میومها یا فیبرومها تودههای غیر سرطانی هستند که از بافت عضلانی رحم تشکیل میشوند. اینگونه میومها به سه دسته اصلی اینترامورال، موکوزال و ساب سروزال تقسیم میشوند.
میوم ساب سروزال که در این مطلب به طور کامل در مورد آن شرح میدهیم، معمولاً بزرگتر از سایر میومها هستند و تا هنگامی که اندازه آنها بزرگ نشود، هیچگونه علائمی ندارند.
علت ایجاد میوم ساب سروزال چیست؟
هرچند علت دقیق ایجاد میومهای ساب سروزال مشخص نیست، اما برخی از عوامل در ایجاد آن نقش زیادی دارند که در ادامه مطلب به آنها اشاره میکنیم.
♦ سن افراد
به طور کلی خطر ابتلا به انواع میومهای رحمی با افزایش سن به ویژه از سن ۳۰ سالگی به بعد افزایش پیدا میکند. البته فیبرومها معمولاً پس از یائسگی کوچکتر میشوند.
♦ سابقه خانوادگی
اگر یکی از اعضای خانواده دچار فیبروم رحم شده باشد، خطر ابتلا در به آن در سایر اعضا افزایش مییابد.
♦ برخی از هورمونها
هورمونهای استروژن و پروژسترون که در دوران بارداری زنان افزایش مییابد، ممکن است در ایجاد اینگونه تودهها نقش اساسی داشته باشند.
♦ قومیت
افراد سیاه پوست احتمال بیشتری دارد که به این نوع فیبرومها مبتلا شوند و در نتیجه علائم و عوارض آنها نیز شدیدتر است. همچنین آنها نسبت به سیاه پوستان به درمان فیبروم واکنش متفاوتی نشان میدهند. البته مطالعات بیشتری در این موردنیاز است تا موقعیت فیبرومها در اینگونه افراد مشخص شود.
علائم میوم ساب سروزال چیست؟
فیبرومهای ساب سروزال به دلیل اینکه به دیواره بیرونی رحم متصل هستند، در نتیجه با عملکرد خود رحم کمتر برخورد دارند و بیشتر با اندامهای مجاور مانند مثانه تداخل پیدا میکنند.
برخی از علائم این نوع میومها پنهان است، درواقع برخی از خانمها مبتلا به آن هستند اما خودشان اطلاع ندارند.
علائم شایع میومهای ساب سروزال به طور خلاصه:
- تکرر ادرار
- یبوست
- نفخ
- درد و گرفتگی شکم
- بزرگ شدن سایز شکم
- احساس سنگینی یا پری در ناحیه شکم یا لگن
- احساس درد در هنگام رابطه جنسی
- بروز درد در پایین کمر یا پاها
↵ البته اکثر خانمها به این دلیل به پزشک مراجعه میکنند که احساس میکنند شکمشان بزرگ شده یا در قسمت پایینی شکم احساس سنگینی دارند. البته درد در قسمت تحتانی شکم نسبتاً نادر است، اما اگر شدید باشد ممکن است در آن ناحیه التهاب ایجاد شده باشد.
√ در ادامه این مطلب برخی از علائم آن را شرح میدهیم.
فشار بر مثانه
اگر فیبروم ساب سروزال بر مثانه فشار وارد کند، فرد احساس تکرر ادرار، مشکل در ادرار کردن و گاهی اوقات احتباس ادراری دارد. همچنین در صورت فشار بر حالب کلیه ممکن است فرد دچار هیدرونفروز شود.
فشار بر راست روده
در صورتی که این نوع میوم بر راست روده وارد کند، فرد دچار یبوست یا هرگونه درد هنگام اجابت مزاج میشود.
فشار بر معده
اگر بر معده فشار وارد کند، فرد منجر به اختلالات گوارشی میشود.
√ همچنین ممکن است افراد خونریزی غیرطبیعی واژینال را تجربه کنند که معمولاً به شکل منوراژی یا هایپرمنوره یا کمخونی طولانی مدت بروز میکند.
البته برخی از افراد نیز ممکن است هنگام رابطه جنسی دچار درد شوند یا اینکه رابطه آنها همراه با خونریزی باشد.
نحوه تشخیص میوم ساب سروزال چیست؟
معمولاً پزشکان برای تشخیص فیبروم ساب سروزال از روشهای زیر استفاده میکند:
معاینه لگن
برخی از پزشکان با لمس ناحیه لگن وجود توده را تشخیص میدهند.
سونوگرافی
یکی دیگر از روشهایی که برای مشاهده اندازه و موقعیت فیبروم استفاده میشود سونوگرافی است.
ام آر آی
گاهی اوقات پزشک برای بررسی دقیقتر، تعیین اندازه میومها و همچنین نوع آن ام آر آی تجویز میکند. در واقع این روش میتواند اطلاعات بیشتری درباره ساختارهای میومها ارائه دهد.
هیستروسکوپی
در این روش یک دستگاه نازک و نورانی از طریق واژن وارد رحم میشود تا پزشک بتواند مستقیم داخل رحم را بررسی کند.
بیماری آندومتریوز چیست؟ نحوه صحیح تشخیص آن را در این مطلب بخوانید:
نحوه مقابله و کاهش علائم فیبروم
اگر میخواهید از شدت علائم فیبروم یا میومهای رحمی کاسته شود، راهکارهایی که در این بخش به آن اشاره میشود را رعایت کنید.
- سعی کنید از ابتلا به یبوست پیشگیری کنید. به عنوان مثال غذاهای پرفیبر مصرف کنید، همچنین آب و مایعات زیاد در طول روز بنوشید.
- میتوانید یک بطری آب گرم یا باحرارت بالا در قسمت پایین شکم قرار دهید.
- غذاهای حاوی بتاکاروتن زیاد مانند سیب زمینی شیرین، اسفناج یا هویج مصرف کنید.
- سعی کنید غذاهای سرشار از آهن مانند غلات کامل، اسفناج، عدس، لوبیا، تخم کدو، بوقلمون، بادام هندی و گاهی شکلات تلخ مصرف کنید.
- همچنین غلات کامل با فیبر بالا مانند جو دو سر را فراموش نکنید.
- سعی کنید در طی روز ورزش کنید، البته اگر دچار هرگونه درد و ناراحتی شدید به خودتان فشار وارد نکنید.
- شما عزیزان میتوانید از داروهای بدون نسخه برای تسکین درد؛ مانند ایبوپروفن، ناپروکسن یا استامینوفن مصرف کنید
- ازآنجاییکه بین فشارخون و فیبروم ارتباط وجود دارد، هرازگاهی فشارخون خودتان را نیز بررسی کنید و آن را مدیریت کنید.
- سعی کنید از تکنیکهای آرامسازی مانند یوگا، مدیتیشن و مواردی از این قبیل بهره ببرید و سطح استرس خودتان را کنترل کنید.
- از خوراکیهای التهابزا مانند الکل و سایر نوشیدنیهایی که باعث تکرر ادرار میشود پرهیز کنید.
- همچنین از آنجایی که رژیم غذایی فاقد میوه و سبزیجات خطر ابتلا به فیبروم را به همراه دارد، در نتیجه سعی کنید مصرف سبزیجات و میوه را زیاد کنید.
- آزمایش ویتامین دی بدهید تا سطح آن در حد نرمال قرار گرفته باشد، زیرا کمبود ویتامین دی باعث ایجاد فیبروم میشود.
عوامل خطر ابتلا به فیبرومهای رحمی
در این مطلب به برخی از عوامل خطری میپردازیم که احتمال ابتلا به فیبروم را افزایش میدهد.
به طور کلی افرادی که گوشت قرمز زیادی مصرف میکنند، احتمال ابتلا به فیبرومهای رحمی در آنها افزایش مییابد.
نوشیدن الکل نیز یکی دیگر از مواردی است که خطر فیبروم را افزایش میدهد.
برخی از تحقیقات نشان داده که رژیم غذایی که در آن میوه و سبزیجات کمی وجود دارد، خطر ابتلا به اینگونه فیبرومها را افزایش میدهد. برخی از پزشکان بر این باورند که مصرف لبنیات و مرکبات خطر ابتلا به آنها را کاهش میدهد.
مصرف مواد افزودنی غذایی استفاده از شیر سویا یا کمبود ویتامین دی نیز یکی دیگر از مواردی است که خطر این عارضه را افزایش میدهد.
برخی از پزشکان بر این باورند که هرگز زایمان نکردن نیز برای افرادی که رحم دارند، خطر ابتلا به فیبروم را تا حدی افزایش میدهد. مادرانی که چند قلو زایمان کردهاند، در معرض خطر کمتری برای این بیماری هستند.
یکی دیگر از مواردی که خطر ابتلا به فیبروم را افزایش میدهد، این است که شروع قاعدگی در سن پایین یعنی کمتر از ۱۰ سالگی رخ دهد. افرادی که در بالای ۱۶ سال پریود میشوند، معمولاً با کاهش خطر این مشکل روبرو هستند.
فرق پولیپ رحم با فیبروم چیست؟
فیبرومها معمولاً تودههای عضلانی غیرسرطانی هستند، گاهی اوقات باعث مشکلات بارداری، خونریزیهای سنگین و سایر علائم میشوند. اگر دچار فیبروم یا میوم شدهاید بدانید که آنها تومورهای خوش خیم هستند و سرطانی نمیشوند. به طور کلی فیبرومهای سرطانی نداریم، اما اگر اندازه آنها بزرگتر شود علائم بیشتری ایجاد میکنند.
پولیپها تودههای کوچک و غیرسرطانی از بافت داخلی رحم هستند که آنها نیز باعث خونریزیهای نامنظم یا سنگین میشوند. تفاوت پولیپ و فیبروم تنها در محل رشد و نوع بافت آنها است. در واقع فیبرومها از بافت عضلانی و پولیپها از بافت آندومتری تشکیل شدهاند.
نگرانی در مورد انواع میومهای رحمی
توصیه تیم پزشکی مجله جوان ایرانی در این است که به هیچ وجه نگران فیبرومها یا میومهای رحمی نباشید، زیرا این مورد یکی از عارضههای متداول در بین خانمها است و احتمال بدخیم بودن این نوع تودهها بسیار کم است. در برخی از موارد پزشک برای شما قرصهای ضدبارداری تجویز میکند تا از رشد آنها پیشگیری شود.
اگر مجرد هستید باید بدانید که شما هم ممکن است به این بیماری مبتلا شوید. اگر مبتلا به هر نوع علائمی شدید که در این مطلب به آن اشاره شد، حتماً به متخصص مراجعه کنید تا راهنماییهای لازم را به شما ارائه دهد.
عوارض انواع میومهای رحمی در بارداری
اگر دچار میومهای رحمی هستید و قصد دارید باردار شوید، باید بدانید که احتمال بزرگ شدن آن وجود دارد. بنابراین قبل از بارداری حتماً به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. اگر میومها در نزدیکی دهانه رحم قرار گرفته باشند و راه خروج نوزاد را مسدود کرده باشند، احتمال سقطجنین وجود دارد. همچنین اگر میومها باعث بسته شدن دهانه رحم و لولههای آن شده باشند، احتمال ناباروری در شما افزایش مییابد. برخی از خانمهای باردار که مبتلا به میوم هستند، در دوران بارداری دچار دردهای شکمی همراه با خونریزی واژن میشوند. معمولاً برای اینگونه زنان باردار درمان دارویی به همراه استراحت در نظر گرفته میشود. همچنین اگر دچار فیبروم هستید، در دوران بارداری ممکن است دچار زایمان زودرس شوید.
نقش تغذیه در کاهش علائم فیبرومهای رحمی
متخصصان طب سنتی معتقد هستند که اصلاح تغذیه و رژیم غذایی میتواند علائم این نوع فیبرومها را کاهش دهد یا حتی آنها را درمان کند. در ادامه این بخش به بررسی خوراکیهایی میپردازیم که برای بهبود علائم فیبروم از نظر طب سنتی مفید است
- برخی از متخصصان معتقد هستند که روزی دو بار صبح ناشتا و اوایل شب یک لیوان شیر و عسل مصرف شود. به طور کلی پزشکان طب سنتی معتقد هستند مصرف شیر برای افراد مبتلا به میوم بسیار مناسب است.
- همچنین آنها معتقد هستند گوشت میگو، غذاهای آب پز یا بخارپز، انواع سوپ و آش، غلات کامل گندم یا جو سبوسدار، شیر گاو گرم شده، تخم مرغ عسلی، خامه، کره، بادام درختی، آبهویج، انگور، سیب، انار شیرین و آناناس، همچنین استشمام بوهایی مانند گل سرخ و گلاب برای افراد مبتلا به میوم مفید است.
- غذاهای التهاب آور مانند مصرف بیش از حد گوشت قرمز، خوردن بیش از حد غذاهای شیرین و خوردن بیش از حد کربوهیدراتهای تصفیه شده برای فیبروم مضر هستند. البته گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس و مصرف الکل نیز خطر ابتلا به این نوع بیماریها را بسیار افزایش میدهد.
- سعی کنید مصرف هیدراتهای تصفیه شده را نیز به حداقل برسانید. این کربوهیدراتها شامل ماکارونی، آرد برنج سفید، نوشابه و دیگر نوشیدنیهای شیرین، چیپس، سیب زمینی، دونات و شربت ذرت است.
اندازه فیبرومهای ساب سروزال
فیبرومهای ساب سروزال را مانند انواع دیگر فیبرومهای رحمی میتوان بر اساس اندازه آنها طبقه بندی کرد. اینگونه طبقهبندیها به متخصص زنان و زایمان کمک میکند تا راهکارهای مناسب درمانی را به شما پیشنهاد دهند.
به طور کلی هرچه اندازهی این نوع فیبرومها بزرگتر باشد، علائم آنها شدیدتر خواهد بود.
میوم ساب سروزال کوچک
اگر اندازه میوم کمتر از ۲ سانتیمتر باشد، کوچک محسوب میشود.
میوم با اندازه متوسط
در این حالت اندازه میوم تا پنج سانتیمتر است.
میمهای بزرگ
معمولاً قطر این نوع میومها بین ۶ تا ۲۰ سانتیمتر است.
میمهای غولپیکر
این نوع میومها معمولاً بیش از ۲۰ سانتیمتر هستند.
زمان مراجعه به پزشک در هنگام ابتلا به فیبروم
در صورتی که هر یک از این علائم را مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید.
اگر دچار دورههای قاعدگی بسیار سنگین، دردناک و طولانی شدهاید.
بین دورههای عادت ماهانه لکه بینی یا خونریزی دارید.
در تخلیه مثانه دچار مشکل شدهاید.
تعداد گلبولهای قرمز خون کاهش یافته و دچار کم خونی شدهاید.
درد مستمر در ناحیه لگن دارید.
در این صورت حتماً به متخصص زنان مراجعه کنید.
نحوه پیشگیری از فیبروم ساب سروزال
هرچند هیچ روش قطعی برای پیشگیری از این گونه میومها وجود ندارد، اما خبر خوش این است که تغییر سبک زندگی ممکن است به کاهش خطر ابتلا به آن کمک زیادی کند. برخی از این اقدامات را در ادامه این مطلب به طور کامل شرح میدهیم.
رژیم غذایی سالم
سعی کنید مواد غذایی غنی از فیبر و آنتی اکسیدانها را در برنامه روزانه خودتان قرار دهید تا در پیشگیری از رشد میومها کمک زیادی کند.
حفظ وزن مناسب
یکی دیگر از عواملی که خطر ابتلا به فیبروم را افزایش میدهد، چاقی است. بنابراین سعی کنید وزن خودتان را در محدوده نرمال قرار دهید. همچنین دقت کنید چربیهای اضافه در بدن میتواند تولید استروژن را افزایش دهد، بنابراین با کاهش وزن سطح اینگونه استروژنها را پایین بیاورید تا باعث رشد فیبرومها نشود. برای این منظور میتوانید فعالیت بدنی منظم داشته باشید تا نه تنها به کاهش استرس شما کمک زیادی شود، بلکه باعث بهبود روحیه شما نیز شود.
کنترل میومها
با پزشک متخصص زنان مشورت کنید تا در مورد کنترل هورمونها از طریق دارو یا روشهای دیگر این نوع میومها کمک زیادی شود.
عمل لاپاراسکوپی رحم چیست؟ مزایا + عوارض و هزینه آن را در این مطلب بخوانید:
بهترین درمانهای فیبروم ساب سروزال
فیبرومهای رحمی به قدر کوچک هستند که نیاز به درمان آنچنانی ندارند. حتی برخی از آنها با گذشت زمان از بین میروند. با این حال برخی از پزشکان درمانهای دارویی را توصیه میکنند. شما عزیزان باید بدانید که به ندرت فیبرومها در هنگام پریودی دفع میشوند و اغلب فیبرومها نیاز به درمانهای دارویی و جراحی دارند. در ادامه به برخی از روشهایی درمانی به طور خلاصه میپردازیم.
نظارت منظم
هنگامی که میومها یا فیبرومها کوچک هستند و علائم آنچنان شدیدی ایجاد نمیکنند، پزشک ممکن است به بیمار توصیه کند که در فواصل زمانی منظم سونوگرافی انجام دهد. به این دلیل که میخواهد از وضعیت، اندازه و میزان رشد میومها اطلاع داشته باشد.
دارو درمانی
هرچند برخی از داروها علائم میومهای ساب سروزال را کاهش میدهند، اما هیچکدام از آنها به طور کامل اینگونه تودههای خوش خیم را از بین نمیبرند. در واقع به عنوان راه حل موقتی شناخته میشوند.
داروهایی مانند پروژستینها، همچنین آی یو دی یا همان دستگاه داخل رحمی برای کنترل علائم تجویز میشود.
جراحی کردن
اگر اندازه میومها بزرگ باشند یا اینکه علائم شدیدی ایجاد کنند، پزشک به بیمار جراحی را توصیه میکند. در ادامه این بخش از مجله جوان ایرانی به بررسی برخی از روشهای جراحی میپردازیم.
میومکتومی
در این روش معمولاً میومها بدون برداشتن رحم از بین میروند. این روش برای خانمهایی که هنوز قصد بارداری دارند، بسیار مناسب است. این روش ممکن است به روش جراحی باز لاپاراسکوپی یا هیستروسکوپی انجام شود. در ادامه این بخش به بررسی بیشتر این روش میپردازیم.
هیسترکتومی
یکی دیگر از روشهای برداشتن فیبرهای رحمی، روش هیستروکتومی است. در این روش رحم به طور کامل برداشته میشود. معمولاً پزشکان این درمان را برای میومهای بزرگ یا مقاوم به درمانهای دیگر، استفاده میکنند. در ادامه این بخش این روش را به طور کامل بررسی میکنیم.
آمبولازیسیون شریان رحمی
در این روش خونرسانی به میوم یا فیبروم قطع میشود تا بافت آن کاهش یافته و علائم آن از بین برود.
روشهای کمتر تهاجمی
البته روشهایی مانند اولتراسوند متمرکز با هدایت ام آر آی و لیزردرمانی نیز وجود دارند که معمولاً بدون نیاز به جراحی باز فیبرومها را مورد هدف قرار میدهند و اندازه آنها را به خوبی کاهش میدهد.
درمان فیبروم ساب سروزال از طریق هیسترکتومی
همانطور که ذکر شد درمان فیبروم رحم همیشه ضروری نیست و فقط در صورتی پزشک تصمیم به درمان آن میگیرد که علائم آن مشکلزا باشد.
هیسترکتومی رایجترین درمان توصیه شده توسط متخصصان است. در این روش از طریق یک برش در قسمت پایین شکم، از طریق واژن یا لاپاراسکوپی با استفاده از برشهای کوچک و دوربین، رحم را به طور کامل خارج میکنند. در ادامه این بخش به بررسی مزایا و معایب هیسترکتومی برای فیبروم میپردازیم.
مزایای هیسترکتومی
این روش معمولاً ایمن و مؤثر شناخته شده است.
اگر رحم به طور کامل خارج شود، فیبروم و علائم آن به طور کامل از بین میرود.
تنها روشی که تضمین میدهد فیبرومها عود مجدد نداشته باشند، برداشتن کامل رحم است.
معایب هیسترکتومی
البته هیسترکتومی یا برداشتن کامل رحم برخی از معایب احتمالی دارد که در ادامه آنها را بحث میکنیم.
این روش جراحی بزرگی محسوب میشود که نیاز به بیهوشی دارد.
برخی از عوارض ناشی از جراحی ممکن است در ادامه ایجاد شود.
بسته به نوع عمل برای برداشتن رحم ۲ تا ۶ هفته نیاز به زمان برای بهبودی دارد.
این روش خطر بیشتری برای بیاختیاری ادرار را در پی دارد.
افرادی که هیسترکتومی کردهاند به طور متوسط ۲ سال زودتر از کسانی که این عمل را انجام ندادهاند یائسه میشوند.
اینگونه افراد دیگر توانایی بچهدار شدن را از دست خواهند داد.
هرچند هیستروکتومی بسیار مؤثر است، اما به دلیل خطرات جسمی و روانی که ایجاد میشود، فقط در برخی از شرایط پزشک تصمیم به انجام آن میگیرد که به بررسی این شرایط میپردازیم:
اگر سایر گزینههای درمانی بدون برداشتن رحم به شکست بخورند و فیبروم نتواند درمان شود، این روش توصیه میشود.
اگر احتمال عدم قاعدگی وجود داشته باشد، پزشک ممکن است هیسترکتومی را توصیه کند.
برخی از افراد مبتلا به فیبروم پس از آگاهی کامل از این عمل و خطرات آن، خودشان درخواست برداشتن رحم میدهند که البته باید به تأیید پزشک برسد.
افرادی که مبتلا به فیبروم هستند، اگر تمایل نداشته باشند باروری خودشان را حفظ کنند، پزشک این روش را توصیه میکند.
درمان فیبروم رحم با استفاده از میومکتومی
در روش میومکتومی، فیبرومهای رحم از بین میروند، اما رحم دست نخورده باقی میماند.
در ادامه این بخش به بررسی مزایا و معایب این روش میپردازیم.
مزایای میومکتومی
در این روش معمولاً رحم به عملکرد طبیعی خودش باز میگردد.
فرد امکان بارداری در آینده را از دست نمیدهد و همچنان میتواند بچهدار شود.
معایب احتمالی میوکتومی
علاوه بر مزایایی که این روش دارد برخی از معایب احتمالی آن را نیز در ادامه بحث میکنیم.
فیبرومهایی که با استفاده از میومکتومی برداشته میشود، ممکن است عود مجدد کنند، به ویژه در افراد جوانتر که فیبرومهای زیادی دارند.
این نوع جراحی اغلب از هیستروکتومی بیشتر طول میکشد.
از دست دادن خون توسط روش میومکتومی بیشتر از هیستروکتومی است.
بهبودی آن معمولاً تا ۶ هفته طول میکشد.
در آینده حتماً باید از طریق سزارین زایمان کند.
√ میومکتومی از طریق سه روش میومکتومی باز، میومکتومی لاپاراسکوپی کم تهاجمی و میومکتومی هیستروسکوپی انجام میشود.
در روش میومکتومی باز فیبرومها از طریق یک برش کوچک در شکم برداشته میشود. این روش معمولاً برای فیبرومهای بسیار بزرگ استفاده میشود.
در روش میومکتومی لاپاراسکوپی کم تهاجمی چندین برش کوچک یا یک برش کمی بزرگتر در روی شکم ایجاد میشود و فیبروم را از این طریق خارج میکنند.
در میومکتومی هیستروسکوپی از طریق واژن و با استفاده از دوربین بدون برش، فیبروم را خارج میکنند. این روش برای فیبرومهای زیر مخاطی استفاده میشود.
نظرات مردم در مورد فیبروم ساب سروزال
در این بخش به برخی از نظرات مردم در مورد فیبروم ساب سروزال میپردازیم.
♦ یکی از افراد پیام داده من پس از سونوگرافی متوجه شدم که فیبرومهایم خیلی بزرگ شده است. نظر پزشک در این است که باید عمل کنم. آیا عملش هیچ خطری ندارد؟
پاسخ این است که عمل فیبروم بستگی به نوع آن محل، علائم و سایز آن دارد. به پزشک متبحر مراجعه کنید مشکلی پیش نمیآید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من یک کیست ساده ۴ سانته در تخمدان راست دارم. همچنین فیبروم ساب سروزال ۱۲ سانتی در جدار قدامی فوندوس رحمی دارم. ۳۲ سال سن دارم و مجرد هستم. دکتر تشخیص داده که باید عمل لاپاروسکوپی انجام دهم. اما نزد فرد دیگری رفتم گفت شما باید جراحی باز انجام دهید؛ چون فیبروم شما بزرگ شده است. آیا راهی غیر از جراحی باز هست؟ دکتر گفت دارو هم ندارد، اگر امکانش هست من را راهنمایی کنید.
پاسخ این است که دوست عزیز دارو بر درمان فیبروم شما تأثیر آنچنانی ندارد، درواقع درمان اصلی جراحی است. اما حتماً نزد پزشک متخصص در جراحی فیبروم بروید. چون سایز فیبروم شما بزرگ است، احتمال خونریزی و آسیب به رحم وجود دارد.
♦ فرد دیگری پیام داده که من یک عدد فیبروم ساب سروزال دارم آیا برای بارداری مشکلی ایجاد میکند.
پاسخ این است که اگر فیبروم خیلی کوچک باشد، احتمالاً مشکل خاصی ایجاد نمیکند؛ اما قبل از بارداری حتماً با متخصص زنان مشورت کنید.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که ۲۵ سال سن دارم. پزشک بعد از سونوگرافی تشخیص داد که فیبروم دارم. آیا امکان دارد که باردار شوم؟
پاسخ این است که تا زمانی که فیبروم یا کیست شما درمان نشود، معمولاً پزشکان اقدام به بارداری را به هیچ وجه توصیه نمیکنند. بن دلیل اینکه فیبرومها ممکن است بر لقاح، اسپرم و تخمک تأثیر منفی بگذارند و رشد و موقعیت جنین را مختل نمایند. اگر فیبروم را درمان نکنید و باردار شوید ممکن است باعث زایمان زودرس، سقط جنین و محدودیت رشد جنین، قرارگیری جنین از پا و مواردی از این قبیل شوید.
♦ فرد پیام داده که من ۴۸ سال سن دارم. سه میوم به قطر ۳۵، ۴۸ و ۹۹ دارم. آیا به نظر شما میتوانم لاپاروسکوپی انجام دهم یا خیر؟
پاسخ این است که درمان شما بستگی به علائم و نوع فیبروم دارد. حتماً به متخصص زنان مراجعه کنید.
علت درد استخوان لگن و باسن چیست؟ بهترین درمانهای آن را در این مطلب بخوانید:
علت درد استخوان لگن و باسن چیست؟
سؤالات متداول در مورد فیبروم ساب سروزال
در این بخش به برخی از سؤالات متداول در مورد فیبروم ساب سروزال میپردازیم.
آیا فیبروم ساب سروزال سرطانی است یا غیرسرطانی؟
فیبروب ساب سروزال تقریباً همیشه یک بیماری خوش خیم یا غیرسرطانی محسوب میشود. دقت کنید اکثر این نوع فیبرومها نه تنها بدون علامت هستند، بلکه به دلیل اینکه بدون علامت هستند، بیمار متوجه آن نمیشود. اما گاهی اوقات علائمی مانند یبوست، نیاز مکرر به دفع ادرار و درد لگنی را فرد احساس میکند. در صورت لزوم و طبق تشخیص پزشک میتوان آن را توسط جراحی خارج کرد یا اینکه از درمانهای جایگزین، علائم آن را بهبود داد.
چه زمانی باید فیبروم ساب سروزال برداشته شود؟
اگر فیبروم ساب سروزال به کیفیت زندگی شما آسیب میرساند یا باعث هرگونه عوارض برای سلامتی شما میشود، باید آن را بردارید. البته به محض اینکه علائم خاصی متوجه شدید باید به متخصص مراجعه کنید، سپس پزشک با بررسی آزمایشها و تصویربرداریی که تجویز میکند، تصمیم نهایی را به شما اعلام خواهد کرد.
آیا فیبرومهای ساب سروزال در هنگام قاعدگی به صورت لخته بیرون میآیند؟
از آنجایی که فیبرومهای ساب سروزال در قسمت بیرونی رحم رشد میکنند، در نتیجه نمیتوانند هنگام پریود شدن به صورت لخته خارج شوند.
آیا ممکن است فیبروم پس از برداشتن مجدد عود کند؟
بله احتمال اینکه فیبروم پس از درمان مجدداً عمد کنند وجود دارد. درمان قطعی این نوع فیبرومها هیسترکتومی یا برداشتن کامل رحم است. البته افرادی که قصد بارداری یا حفظ رحم خودشان را دارند میتوانند بدون برداشتن رحم، فیبرومهای خودشان را درمان کنند. به طور کلی پزشک با توجه به اندازه و تعداد فیبرومها همچنین ترجیح شما برای حفظ رحم و بارداری، بهترین روش درمانی را توصیه میکند.
سخن پایانی
به طور کلی فیبرومهای رحمی بسیار شایع هستند. هرچند اینگونه فیبرومها معمولاً بدون علامت خاصی هستند، اما اگر هرگونه درد، ناراحتی یا سایر علائم آزاردهنده دارید، حتماً با پزشک در میان بگذارید. به ویژه اگر باردار هستید یا اینکه در آینده قصد بارداری دارید، نگران نباشید. چندین مورد درمان مؤثر برای فیبرومها وجود دارد که میتوانید به طور همیشه از شر آنها خلاص شوید یا اینکه علائم خودتان را مدیریت کنید. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به طور کامل شرح داده شد که میومهای ساب سروزال چیست، همچنین هر آنچه که باید در مورد آن بدانید را به طور کامل شرح دادیم. اگر شما عزیزان نیز تجربهای در این مورد دارید، میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را با ما و سایر مخاطبان جوان ایرانی در میان بگذارید.
منابع:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288
https://radiopaedia.org/articles/subserosal-leiomyoma-of-the-uterus
https://atlii.com/subserosal-fibroids/
https://responsumhealth.com/conditions/fibroids/subserosal/
https://www.vinmec.com/eng/article/what-are-subserosal-fibroids-is-it-dangerous-en
https://www.operarme.com/blog/subserosal-fibroids/
https://atlii.com/subserosal-fibroids/