قرص آتورواستاتین چیست؟ (کاربردها + عوارض آن)
آشنایی کامل با قرص آتورواستاتین: نظرات مردم در این مورد

قرص آتورواستاتین یکی از داروهایی است که برای درمان مشکلات کلسترول و بیماریهای قلبی عروقی بسیار پر مصرف است. این دارو به کاهش سطح کلسترول بد یا LDL و افزایش سطح کلسترول خوب یا HDL کمک زیادی میکند. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی جامع قرص آتورواستاتین، کاربردها و هرگونه عوارض جانبی آن میپردازیم.
قرص آتورواستاتین چیست؟
آتورواستاتین متعلق به گروهی از داروها به نام استاتین است. این دارو در صورت تشخیص کلسترول بالا، برای کاهش میزان آن و همچنین پیشگیری از بیماریهای قلبی از جمله حملات قلبی و سکته استفاده میشود.
در صورتی که سابقه خانوادگی بیماریهای قلبی یا بیماریهای مزمن مانند دیابت نوع ۱ یا ۲ داشته باشید، پزشک ممکن است این دارو را برای شما تجویز کند. افرادی که در بلعیدن آن مشکل دارند، پزشک به آنها توصیه میکند که دارو را بجوند. البته اگر باردار هستید از مصرف این دارو اجتناب کنید.
دقت کنید اگر دارو را دقیقاً مطابق دستور پزشک مصرف کنید، طی ۴ هفته ساعت کلسترول کاهش مییابد. اگر حال عمومی شما بهتر است و احساس خوبی دارید، میتوانید به مصرف آن ادامه دهید.
دقت کنید اکثر افرادی که کلسترول بالا دارند هیچگونه علائمی از خودشان نشان نمیدهند.
هنگام مصرف این دارو بیش از یک لیتر در روز آب گریپ فروت مصرف نکنید، زیرا در غیر این صورت ممکن است سطح آن در خون شما افزایش دهد. در نتیجه خطر عوارض جانبی افزایش مییابد.
کاربردهای اصلی قرص آتورواستاتین
به طور کلی قرص آتورواستاتین برای موارد زیر تجویز میشود:
مدیریت کلسترول بالا
همانطور که میدانید افزایش سطح کلسترول بد یا ال دی ال یکی از عوامل خطر اصلی بیماریهای قلبی عروقی است. بنابراین این دارو به کاهش سطح کلسترول کمک زیادی میکند.
کاهش خطر حملات قلبی و سکته مغزی
کلسترول کاهش یابد در نتیجه خطر بروز حملات قلبی و سکتههای مغزی کاهش مییابد؛ بنابراین آتورواستاتین میتواند باعث خطر اینگونه حملات شود.
پیشگیری از عوارض قلبی پس از حمله قلبی
به طور کلی افرادی که سابقه حمله قلبی دارند تا از بروز مجدد جلوگیری شود.
کاهش تری گلیسیریدها
این دارو باعث کاهش سطح تری گلیسیریدها در خون میشود.
کمک به بیماران دیابتی
افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند آتورواستاتین را برای کاهش خطر بیماریهای قلبی مصرف میکنند.
قرص فلوکستین چیست؟ موارد مصرف + عوارض آن را در این مطلب بخوانید:
تداخلات دارویی آتورواستاتین
آتورواستاتین ممکن است با سایر داروها، ویتامینها یا حتی دمنوشهای گیاهی تداخل داشته باشد. در این صورت ممکن است نحوه عملکرد دارو تغییر کند یا اینکه از عملکرد خوب آن جلوگیری شود. برای جلوگیری از تداخل، پزشک باید تمام داروهای در حال مصرفِ شما را به دقت بررسی میکند. بنابراین حتماً به پزشک خودتان در مورد تمام داروها و ویتامینها یا گیاهانی که مصرف میکنید اطلاع دهید. در ادامه این بخش نمونههایی از داروهایی که ممکن است با آتورواستاتین تداخل ایجاد کند ذکر شده است.
آنتیبیوتیکها
قرص آتورواستاتین ممکن است با برخی از آنتیبیوتیکها مانند آزیترومایسین و کلاریترومایسین تداخل داشته باشد. این دارو ممکن است با داروهای اچآیوی یا هپاتیت نیز تداخل کند.
داروهای کاهشدهنده کلسترول
آتورواستاتین با داروهای کاهنده کلسترول دیگر مانند جم فیبروزیل، فنوفیبرات، ریفامپین و نیاسین نیز ممکن است تداخل داشته باشد.
مصرف آتورواستاتین با اینگونه داروها، خطر ابتلا به مشکلات عضلانی را افزایش میدهد. بنابراین یا پزشک از استفاده همزمان آنها اجتناب کرده یا اینکه دوز اینگونه داروها را تغییر میدهد.
داروهای قارچی
این دارو با داروهای ضدقارچی مانند کتوکونازول یا ایتراکونازول نیز تداخل دارد. بنابراین باید تحت نظر پزشک آنها را مصرف کنید.
در واقع اگر آتورواستاتین با داروهایی که برای درمان عفونت تجویز میشود، به صورت همزمان استفاده شود، باعث تجمع این دارو در بدن میشود. اگر نیاز باشد که داروها با هم استفاده شود، پزشک ممکن است دوز آتورواستاتین را کاهش دهد.
داروهای اچآیوی
مصرف آتورواستاتین با داروهای خاصی که برای درمان اچآیوی استفاده میشود، ممکن است تداخل داشته باشد. نمونههایی از این داروها شامل ساکویناویر، دیگوکسین، ریتوناویر، لوپیناویر، داروناویر و فوس امپرناویر است. مصرف این داروها با هم تداخل دارد. اگر لازم باشد پزشک سطح آن را کنترل کرده و در صورت نیاز دوز اینگونه داروها را به خوبی تنظیم میکند.
قرصهای ضدبارداری
اگر آتورواستاتین را همراه با قرصهای ضدبارداری خوراکی مصرف کنید، ممکن است سطح هورمونهای ضدبارداری خوراکی در خون شما افزایش یابد. در نتیجه اگر باردار هستید حتماً به پزشک خودتان اطلاع دهید.
↵ همچنین دقت کنید مصرف کلشی سین و سیکلوسپورین همزمان با آتورواستاتین ممکن است خطرناک باشد. در نتیجه پزشک تا جای ممکن از این ترکیب جلوگیری میکند.
احتیاط در مورد مصرف قرص آتورواستاتین
- قبل از تجویز این دارو، پزشک باید وضعیت سلامت کبد و تاریخچه پزشکی بیمار را بررسی کند.
- همچنین پزشک در نظر میگیرد افرادی که سابقه بیماریهای کبدی یا کلیوی دارند با احتیاط بیشتری از این دارو مصرف کنند.
- از آنجایی که مصرف الکل خطر آسیبهای کبدی را افزایش میدهد، در نتیجه بهتر است هنگام مصرف این دارو از نوشیدن الکل خودداری کنید.
عوارض جانبی قرص آتورواستاتین
به طور کلی مانند هر داروی دیگری آتورواستاتین نیز ممکن است عوارض جانبی داشته باشد که در ادامه به برخی از شایعترین عوارض آن میپردازیم.
اختلالات گوارشی
برخی از افراد ممکن است دچار اختلالات گوارشی مانند اسهال یا یبوست شوند.
درد عضلانی
هرگونه احساس درد یا ضعف در عضلات، یکی دیگر از عوارض مصرف قرص آتورواستاتین است که احتمالاً با مرور زمان شدیدتر هم شود.
مشکلات کبدی
یکی دیگر از عوارض این دارو، افزایش آنزیمهای کبدی است. در نتیجه گاهی اوقات ممکن است پزشک دوز دارو را تغییر دهد یا آن را قطع کند.
افزایش قند خون
برخی از افراد با مصرف این دارو، قند خون آنها افزایش مییابد که باید تحت نظر پزشک آن را کنترل کنند.
نحوه جلوگیری از عوارض جانبی آتورواستاتین
احتمالاً این سؤال برای شما ایجاد شده که چگونه از اینگونه عوارض جانبی میتوان جلوگیری کرد. در ادامه این مطلب به بررسی این موضوع میپردازیم. شما با رعایت برخی از نکات و اقدامات جانبی و احتیاطی میتوانید از بروز اینگونه عوارض جلوگیری کنید یا حتی شدت آنها را کاهش دهید. در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم.
مشورت با پزشک
قبل از شروع درمان با آتورواستاتین با پزشک مشورت کنید. به ویژه اگر باردار هستید یا به کودکتان شیر میدهید، به پزشک خودتان اطلاع دهید. زیرا دارو ممکن است برای جنین یا نوزاد خطرناک باشد. همچنین پزشک باید تاریخچه پزشکی شما را بررسی کند. اگر مشکلات کبدی و کلیوی دارید، اطلاعات لازم را در اختیار متخصص قرار دهید.
پیگیری و انجام آزمایشهای منظم
هنگام مصرف قرص آتورواستاتین باید به صورت دورهای آزمایشهای منظم برای بررسی عملکرد کبد و سطح قند خون خودتان بدهید. در این صورت پزشک هرگونه تغییرات غیرعادی را شناسایی کرده و در صورت لزوم دوز دارو را تغییر داده یا مصرف آن را متوقف میکند.
همچنین در صورتی که هرگونه علائم مانند درد عضلانی غیرقابلتوضیح، ادرار تیره، زردی پوست یا چشم مشاهده کردید به پزشک اطلاع دهید.
رعایت دوز مصرفی دارو
همیشه سعی کنید دارو را طبق دستورالعمل پزشک مصرف کنید و هرگز دوز آن را بدون مشورت با پزشک تغییر ندهید. به طور کلی مصرف دوزهای بالاتر از میزانی که پزشک تجویز کرده ممکن است خطرات جانبی زیادی در پی داشته باشد. همچنین به هیچ وجه به صورت ناگهانی آن را قطع نکنید، زیرا ممکن است افزایش سطح کلسترول و خطرات بروز حمله قلبی را داشته باشد.
اجتناب از تداخلات دارویی
هر دارویی که مصرف میکنید اعم از بدون نسخه یا داروهایی که توسط دکتر تجویز شده را به پزشک اطلاع دهید تا از تداخلات آن جلوگیری شود. به عنوان مثال مصرف برخی از آنتیبیوتیکها و داروهای ضدقارچ همزمان با آتورواستاتین ممکن است خطر عوارض جانبی را افزایش دهد.
همچنین برخی از پزشکان معتقد هستند که همزمان با آتورواستاتین، آب گریپ فروت مصرف نکنید، زیرا تأثیر این دارو را تغییر میدهد و خطر عوارض جانبی آن را افزایش خواهد داد.
سبک زندگی سالم
برای اینکه از عوارض جانبی قرص آتورواستاتین کاسته شود، بهتر است از یک رژیم غذایی سالم و متعادل که شامل میوهها، سبزیجات و غلات کامل است استفاده کنید، زیرا این رژیم غذایی سالم سطح کلسترول را کاهش میدهد، در نتیجه نیاز به مصرف قرص با دوزهای بالاتر پیدا نمیکنید. همچنین دقت کنید که ورزش منظم داشته باشید تا به بهبود وضعیت قلب – عروقی شما کمک شده و سطح کلسترول را کنترل کند.
از آنجایی که مصرف الکل خطر ابتلا به آسیبهای کبدی را افزایش میدهد، در نتیجه بهتر است مصرف آن را محدود کرده یا کاملاً از آن اجتناب کنید.
↵ نکاتی که در این مطلب به آن اشاره شد تا حد زیادی میتواند عوارض جانبی آتورواستاتین را کاهش دهد. دقت کنید که این دارو را میتوانید با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. هر چند برخی از افراد ترجیح میدهند که آن را با غذا مصرف کنند تا از ایجاد هرگونه مشکلات گوارشی جلوگیری شود.
مدت زمان مصرف آتورواستاتین
به طور کلی این دارو به عنوان درمان بلندمدت تجویز میشود و حتی برخی از پزشکان بیش از چند سال مصرف آن را توصیه میکنند تا از فواید آن بهرهمند شوند.
البته برخی از پزشکان پس از چند ماه مصرف آن را متوقف میکنند. این تصمیم حتماً تحت نظر پزشک گرفته میشود.
قرص متوکاربامول چیست؟ کاربرد + عوارض آن را در این مطلب بخوانید:
نظرات مردم در مورد آتوراستاتین
در ادامه به برخی از نظرات مردم در مورد مصرف قرص آتورواستاتین میپردازیم.
♦ یکی از افراد پیام داده که من آزمایش چربی دادم و مقدار آن میزان آن ۲۱۳ است. پزشک برای من آتورواستاتین ۱۰ تجویز کرده که روزی یک عدد مصرف کنم. چه زمانی باید آن را استفاده کنم؟
پاسخ این است که بهترین زمان مصرف آتورواستاتین، قبل از خواب است، اما باز هم با پزشک مشورت کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده من به دلیل اینکه بخشی از روده بزرگ را برداشتهام، همیشه کلسترول خوب و بد پایینتر از حد نرمال دارم. اگر آتورواستاتین مصرف کنم، فردای آن روز دچار ضعف شدیدی میشوم و حالت غش کردن به من دست میدهد. ۴۸ کیلو وزن دارم، آیا با این وضعیت جسمی لازم است که این قرص را مصرف کنم یا خیر؟
پاسخ این است که دوست عزیز شما باید با یک متخصص قلب و عروق مشورت کنید. از چنین متخصصهایی میتوانید ویزیت آنلاین دریافت کنید و شرح حال کاملتان را به آنها بگویید تا به طور کامل راهنمایی شوید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من دیابت نوع ۱ دارم. همچنین چند سالی هست که مشکل نعوظ دارم، قرص آتورواستاتین مصرف میکنم. آیا آن را ادامه دهم یا خیر.
پاسخ این است که این دارو معمولاً برای درمان چربی خون تجویز میشود. شما باید به دکتر اورولوژیست مراجعه کنید یا اینکه ویزیت آنلاین دریافت کنید تا داروی مناسب برایتان تجویز کند.
♦ یکی دیگر پیام داده در آزمایش خون من کلسترول ۳۰۱ بود و تریگلیسرید ۱۳۴ آیا با رژیم غذایی درست، ورزش و مصرف قرص آتورواستاتین، کلسترول من پایین میآید یا خیر.
پاسخ این است که بله دوست عزیز قطعاً با ورزش منظم، رژیم غذایی مناسب و همچنین مصرف آتورواستاتین، کلسترول شما به حد نرمال میرسد.
♦ فرد دیگری پیام داده که برای درمان کبد چرب آیا این قرص مناسب است یا خیر.
پاسخ این است که برای درمان کبد چرب شما باید پرهیزات غذایی زیادی داشته باشید. برای درمان ویزیت آنلاین اقدام کنید تا پزشک راهنماییهای بیشتری به شما ارائه دهد.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که آیا قرص آتورواستاتین باعث کاهش وزن میشود؟
پاسخ این است که خیر در اکثر مواقع نه تنها باعث کاهش وزن نمیشود، بلکه ممکن است بیمار دچار افزایش وزن نیز شود.
♦ فرد دیگری پیام داده که من چربی خون داشتم؛ اما پرهیز غذایی میکردم. امروز دچار سردرد شدم آیا به خاطر چربی خون است، امکان دارد که قرص آتورواستاتین را مصرف کنم و بهتر شوم؟
پاسخ این است که دوست عزیز بدون تجویز توسط پزشک، نباید چنین داروهایی را مصرف کنید. به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید یا اینکه ویزیت آنلاین از چنین متخصصهایی بگیرید. نتیجه آزمایش خودتان را برایشان بفرستید تا اگر نیاز به مصرف دارو باشد، برای شما تجویز کنند.
♦ فرد دیگری پیام داده که پدر من ۴۹ سال سن دارد. آزمایش چربی خون او روی ۲۶۶ بود که پزشک قرص آتورواستاتین ۱۰ تجویز کرد، آیا برای او خطرناک نیست.
پاسخ این است که در صورتی که دارو مصرف نکنند و چربی خون برای مدت طولانی بالا بماند، بسیار خطرناک است. در این صورت ممکن است دچار بیماریهای قلبی عروقی شوند. بنابراین باید تحت نظر پزشک به مصرف دارو ادامه دهند.
♦ فرد دیگری پیام بده من از وقتی قرص آتورواستاتین ۱۰ مصرف میکنم، تمام بدنم کهیر زده است. آیا آن را قطع کنم؟
پاسخ این است که احتمالاً به دلیل عوارض دارو است. با پزشک مشورت کنید تا داروی جایگزین برای شما تجویز کنند.
♦ فرد دیگری پیام داده بدن من با متفورمین سازگاری ندارد، آیا میتوانم به جای آن از آتورواستاتین استفاده کنم.
پاسخ این است که دوست عزیز قرص آتورواستاتین چربی خون را کاهش میدهد و به قند خون کاری ندارد. هیچوقت نباید به جای متفورمین آتورواستاتین مصرف کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من اشتباهی قرص آتورواستاتین ۲۰ را مصرف کردم. آیا این قرص عوارض خاصی برای من ایجاد میکند؟
پاسخ این است که دوست عزیز مصرف یک بار معمولاً هیچ مشکلی ایجاد نمیکند، اما به طور کلی عوارض مصرف طولانیمدت آن ممکن است شامل درد مفاصل، اسهال، سوزش معده، و سایر دردهای عضلانی باشد. البته عوارض آن فقط یک احتمال است. حتی ممکن است با مصرف این قرص هیچگونه عوارضی برای افراد ایجاد نشود.
♦ فرد دیگری پیام داده که من چربی خون ندارم، کلسترول هم ندارم، منتها قند من با دارو ۱۱۰ یا گاهی ۱۲۰ است. نمیدانم چرا دکتر برای من آتورواستاتین ۲۰ تجویز کرده است.
پاسخ این است که در صورتی که کلسترول و چربی شما نرمال است، نیاز به مصرف این دارو نیست، ولی همانطور که خودتان اشاره کردید از نظر قند خون نیاز به کنترل غذایی و دارو دارید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من چندین روز است که کف پاهایم داغ است. چربی خون دارم و پزشک برایم ۴۰ تجویز کرده است. آیا مصرف آن ضرری ندارد؟
پاسخ این است که اگر پزشک چنین دارویی برای شما تجویز کرده، خیر ایرادی ندارد. با توجه به اینکه چربی خون دارید برای شما میتواند مفید واقع شود.
نتیجهگیری
به طور کلی آتورواستاتین یکی از داروهای مؤثر برای پیشگیری از بیماریهای قلب عروقی و کاهش کلسترول است البته مانند هر داروی دیگری باید با احتیاط و دقت مصرف شود و عوارض جانبی ممکن است حتماً تحت نظر پزشک آن را مصرف کنید مزایای این دارو بهرهمند شده و سلامت قلب و عروق خود را بهبود بخشید اگر شما عزیزان نیز تجربه در این مورد دارید میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را با ما و سایر مخاطبان جوان ایرانی در میان بگذارید.
منابع:
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/atorvastatin-oral-route/side-effects/drg-20067003?p=1
https://www.medicalnewstoday.com/articles/atorvastatin-oral-tablet
https://www.nhs.uk/medicines/atorvastatin/
https://drugs.com/atorvastatin.html
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-841-2493/atorvastatin-oral/atorvastatin-suspension-oral/details
https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a600045.html