قرص سرترالین چیست؟ کاربرد + عوارض آن
قرص سرترالین چیست؟ چه کاربردهایی دارد؟

قرص سرترالین یکی از داروهای پرمصرف برای درمان اختلالات روانی و روانپزشکی است. در واقع این دارو به عنوان یک مهارکننده باز جذب سروتونین عمل کرده و بر اضطراب، افسردگی و خلق و خو تأثیرات مثبتی دارد. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی کاربردها، نحوه مصرف، عوارض جانبی، هر آنچه که باید در مورد سرترالین بدانید به طور کامل میپردازیم.
قرص سرترالین چیست؟
سرترالین که با نامهای تجاری مختلفی از جمله زولفت و آسنترا نیز شناخته میشود، از جمله داروهای ضدافسردگی است که برای درمان اختلالات روانی مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع این دارو برای درمان افسردگی، اختلالات اضطرابی اجتماعی، اختلال وسواس فکری اجباری و حملات پانیک بسیار مؤثر است. البته در بخش جداگانهای به طور کامل این موارد را شرح میدهیم.
نحوه عملکرد قرص سرترالین چگونه است؟
معمولاً ۴ تا ۶ هفته طول میکشد تا قرص سرترالین به طور کامل عمل کند. اگرچه اکثر افراد پس از یک تا دو هفته احساس بهتری دارند.
هنگام مصرف این قرص عوارض جانبی مانند سردرد و مشکلات خواب شایع بوده، اما معمولاً خفیف است و پس از چند هفته به طور کامل از بین میرود.
برای برخی از افراد سرترالین احساس گرسنگی ایجاد میکند. البته دوز آن در افراد مختلف متفاوت است. پس از مصرف این دارو ممکن است افراد وزن کم یا اضافه کنند.
معمولاً پزشکان شروع مصرف کم این دارو را تجویز میکنند، تا به جلوگیری از عوارض آن کمک زیادی شود.
شما عزیزان باید بدانید که سرترالین شخصیت شما را تغییر نمیدهد، ولی کمک میکند که احساس کنید در تمامی مواقع خودتان هستید و از وجود خود لذت ببرید.
در زمان مصرف این دارو دقت کنید که آب گریپ فروت ننوشید، زیرا باعث میشود که میزان این دارو در بدن شما افزایش یافته و خطر عوارض جانبی آن را بسیار بیشتر میکند.
هشدارهای مهم در مورد مصرف قرص سرترالین
شما عزیزان باید بدانید که تعدادی از کودکان، جوانان و بزرگسالان تا سن ۲۴ سال، هنگامی که از داروهای ضدافسردگی استفاده میکنند دچار خودکشی شدند یا اینکه به فکر آسیب رساندن به خود یا کشتن خود هستند. آنها در طی شبانه روز برای این کار تلاش میکنند. به طور کلی ممکن است کودکان، جوانان و بزرگسالانی که برای درمان افسردگی و سایر بیماریهای روانی خودشان از داروهای ضدافسردگی استفاده کنند، نسبت به آنهایی که استفاده نمیکنند، بیشتر در معرض خودکشی قرار گیرند. شما عزیزان باید بدانید که با مصرف هرگونه داروهای ضدافسردگی حتی اگر در سنین بالای ۲۴ سال هستید، سلامت روان شما ممکن است به طور کاملاً غیرمنتظره تغییر کند. حتی در اوایل مصرف دارو احساس خودکشی به شما دست بدهد، به خصوص اگر دوز آن را کم و زیاد کنید. اما شما نباید اینگونه احساسات خودتان را رها کنید و خودتان یا خانواده و هر اطرافیانی که دارید با پزشک مشورت کنید.
به طور کلی اگر افسردگی شما بدتر شد یا مدام در فکر آسیب رساندن یا کشتن خودتان هستید یا برنامهریزی و تلاش برای انجام این کار میکنید، همچنین نگرانی شدید، آشفتگی، وحشت زدگی، اضطراب شدید، مشکل در خواب رفتن یا ماندن در خواب یا رفتارهای پرخاشگرانه، تحریک پذیری، عمل بدون فکر، بیقراری شدید، هیجان غیرعادی و دیوانهوار و مواردی از این قبیل را تجربه کردید و نتوانستید آن را درمان کنید، با پزشک تماس گرفته یا به مطب مراجعه کنید.
به طور کلی مهم نیست که چند سال دارید و سنتان چقدر است، در هر صورت باید قبل از مصرف داروهای ضد افسردگی با پزشک در مورد عوارض و مزایای آن صحبت کنید. همچنین در مورد عوارض عدم درمان بیماری نیز با پزشک مشورت کنید.
شما باید بدانید که داشتن افسردگی یا داشتن سایر بیماریهای روانی، خطر خودکشی را به شدت افزایش میدهد.
به ویژه اگر سابقه خانوادگی اقدام به خودکشی داشتهاید، احتمال این خطر برای شما بسیار بیشتر است. به عنوان مثال اگر شما یا هر کسی از اعضای خانواده از اختلال دوقطبی یا اختلال شیدایی رنج میبرید، باید بیشتر مراقب خودتان باشید.
اقدامات احتیاطی در هنگام مصرف سرترالین
قبل از مصرف سرترالین یا هر داروی دیگری، اگر به هر یک از ترکیبات موجود در فرآوردههای آن دارو حساسیت دارید، حتماً به پزشک و داروساز خودتان اطلاع دهید.
به طور کلی برخی از داروها را نباید سرخود مصرف کرد.
قبل از شروع توقف یا تغییر هرگونه دارویی در حین مصرف سرترالین، با پزشک خودتان حتماً مشورت کنید.
همچنین اگر اخیراً دچار حمله قلبی یا سکته شدهاید یا اگر فشار خون شما بالا است، همچنین مشکلات خونریزی و سطح پایین سدیم در خون دارید، به پزشک اطلاع دهید. همینطور اگر تشنج، بیماری کبدی، کلیوی و قلبی داشتهاید یا هم اکنون مبتلا به آن هستید، به پزشک اطلاع دهید.
اگر باردار هستید به خصوص اگر در چند ماه اخیر بارداری خودتان قرار دارید یا حتی قصد حاملگی دارید.
حتی اگر در حین مصرف سرترالین باردار شدید با پزشک مشورت کنید. شما عزیزان باید بدانید که اگر در ماههای آخر بارداری این دارو را مصرف کنید، ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در نوزادان پس از زایمان شود.
به طور کلی قرص سرترالین ممکن است باعث خواب آلودگی شود. بنابراین پس از مصرف آن رانندگی نکنید یا هر کاری که نیاز به هوشیاری کامل دارد را انجام ندهید.
اگر نوشیدنیهای الکلی مصرف میکنید با پزشک خودتان در این مورد مشورت کنید.
اگر در هنگام مصرف دارو دچار حالت تهوع، چشم درد یا هرگونه تغییرات در بینایی مانند دیدن حلقههای رنگی در اطراف چشم و تورم، قرمزی داخل یا اطراف چشم مشاهده کردید با پزشک تماس بگیرید تا تحت درمان اورژانسی قرار بگیرید.
فراموش کردن یک دوز داروی سرترالین
احتمالاً این سؤال برای شما ایجاد شده که اگر مصرف یک دز سرترالین را فراموش کنم، چه کاری باید انجام دهم؟ سعی کنید در اسرع وقت دوز فراموش شده را به یاد آوردید، اما اگر زمان مصرف بعدی فرا رسیده، دز فراموش شده را رها کنید و برنامه دوز منظم خودتان را طبق روال قبلی ادامه دهید. به هیچ وجه برای جبران دوز فراموش شده میزان آن را دوبرابر نکنید.
عوارض جانبی سرترالین چیست؟
قرص سرترالین ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی شود. اگر هر یک از این علائم شدید است یا از بین نمیرود، حتماً با پزشک مشورت کنید.
عوارض مصرف قرص سرترالین شامل:
- مشکل در به خواب رفتن
- اسهال و یبوست
- حالت تهوع و استفراغ
- خشکی دهان
- سوزش سر دل
- از دست دادن اشتها
- کردن وزن
- سرگیجه
- خستگی مفرط
- سردرد و عصبی بودن
- لرزش غیرقابلکنترل
- مشکلات جنسی در مردان مانند ناتوانی در حفظ نعوظ
- مشکلات جنسی در زنان مانند کاهش میل جنسی یا تأخیر در ارگاسم
- تعریق بیش از حد
البته شما باید بدانید که برخی از عوارض جانبی پس از مصرف این قر، ممکن است جدی باشد. اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید حتماً به اورژانس مراجعه کنید:
بیقراری، توهم، تب، تعریق یا لرزش شدید
انقباض ماهیچهها یا از دست دادن هماهنگی و تعادل، ضربان قلب سریع، استفراغ یا سردرد، مشکلات حافظه، بی ثباتی و ضعف، تشنج، خونریزی و کبودی غیرطبیعی، کهیرها، تورم، مشکل در تنفس و مواردی از این قبیل را حتماً سریعاً با پزشک در میان بگذارید و به اورژانس مراجعه کنید.
سرترالین ممکن است باعث کاهش اشتها و کاهش وزن کودکان شود. بنابراین اگر کودک شما این دارو را مصرف میکند، رشد او را تحت نظر قرار بدهید. اگر در مورد وزن کودک خودتان احساس نگرانی میکنید، حتماً با پزشک در مورد آن مشورت کنید. همچنین با متخصص اطفال در مورد خطرات تجویز سرترالین به کودکان صحبت کنید.
البته این دارو ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز داشته باشد که در حین مصرف آن ایجاد شود که باید با پزشک در میان بگذارید.
فراموش نکنید که افراد مبتلا به افسردگی یا بیماری روانی، ممکن است پس از مصرف سرترالین افکار خودکشی داشته باشند. برخی از جوانان در اولین شروع مصرف این دارو برای درمان افسردگی، افکار خودکشی آنها بسیار زیاد است. اگر اینگونه تغییرات در خلق و خوی یا رفتار خود دارید یا همچنین دچار افکار خودکشی هستید حتماً به پزشک خودتان اطلاع دهید.
بدون مشورت با پزشک به هیچ وجه مصرف آن را قطع نکنید.
این دارو ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد. بنابراین مصرف آسپرین، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، داروهای وارفارین و سایر داروهای ضد انعقادی ممکن است این خطر را افزایش دهد.
عوارض سرترالین در دوران بارداری
مصرف سرترالین در دوران بارداری میتواند عوارضی را برای جنین داشته باشد. از طرفی قطع دارو ممکن است برای شما خطراتی را در پی داشته باشد. بنابراین به هیچ وجه در دوران بارداری بدون مشورت با پزشک داروی خودتان را شروع یا قطع نکنید. اگر دوران شیردهی به سر میبرید حتماً از پزشک خودتان بپرسید که آیا شیردهی در هنگام استفاده از این دارو برای شما خطراتی دارد یا خیر.
نحوه مصرف سرترالین چگونه است؟
داروی سرترالین را حتما باید دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. البته میتوانید تمام دستورالعملهای روی دارو را خوانده و آن را دنبال کنید.
هرازگاهی پزشک ممکن است دوز داروی مصرفی شما را تغییر دهد. این قرص را میتوانید با غذا و همچنین بدون غذا صبح یا عصر مصرف کنید. اما دقت کنید که هر روز در ساعت معینی دوز تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید.
از خرد کردن، جویدن، شکستن و باز کردن این دارو به شدت خودداری کنید.
اگر سرترالین را به طور ناگهانی قطع کنید، ممکن است علائم ناخوشایندی مانند سوزنسوزنشدن، گیجی، بیقراری و احساس شوک الکتریکی داشته باشید. بنابراین قبل از قطع آن نیز با پزشک مشورت کنید
هنگام مصرف سرترالین از نوشیدن الکل خودداری کنید، همچنین از رانندگی یا سایر فعالیتهای خطرناک نیز خودداری کنید. زیرا هنگام مصرف سرترالین ممکن است واکنشهای شما مختل شود و احساس خوابآلودگی داشته باشید.
علائم افسردگی در زنان متاهل چیست؟ بهترین راهکارهای درمانی را در این مطلب بخوانید:
عوامل افزایش دهنده عوارض جانبی سرترالین
برخی از عوامل باعث میشود که عوارض جانبی قرص سرترالین افزایش یابد. در ادامه این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی اینگونه عوامل میپردازیم.
سن و جنسیت
برخی از تحقیقات نشان داده که عوارض جانبی داروها ممکن است در افراد جوانتر که زیر ۲۵ سال هستند، بیشتر بروز کنند. همچنین خطرات آن، زنان را بیشتر از مردان درگیر میکند.
حساسیت به دارو
برخی از افراد ممکن است به سرترالین یا ترکیبات موجود در آن حساسیت داشته باشند. بنابراین اینگونه افراد عوارض جانبی شدیدتری را تجربه میکنند.
سابقه پزشکی
افرادی که سابقه اختلالات روانی، مشکلات کبدی یا کلیوی دارند، بیشتر ممکن است در معرض عوارض جانبی قرار بگیرند. در واقع این مشکلات خطر بروز عوارض آن را به افزایش دهد.
اختلالات روانی
همچنین افرادی که دچار اختلالات دوقطبی یا اختلالات خلقی هستند، اگر این دارو را مصرف کنند علائم آنها تشدید میشود.
مشکلات قلبی
اگر دچار بیماریهای قلبی هستید، حتماً آن را با پزشک خودتان در میان بگذارید. شما در این صورت باید در مصرف قرص سرترالین احتیاط کنید.
تداخلات دارویی
همچنین ممکن است مصرف همزمان سرترالین با داروهای دیگر مشکلساز باشد. به عنوان مثال مصرف همزمان سرترالین با داروهای مهارکننده مونوآمین اکسیداز باعث بروز سندروم سروتونین شده که یک وضعیت بسیار خطرناک است. همچنین با داروهایی مانند وارفارین و آسپرین تداخل دارد و عوارض جانبی آن تشدید مییابد.
مصرف الکل و مواد مخدر
اگر همزمان با سرترالین از الکل و مواد مخدر استفاده کنید، احتمال بروز عوارض جانبی آن را افزایش دادهاید. بنابراین شما باید بدانید که مصرف مواد مخدر مانند ماری جوانا تأثیرات منفی بر روی اثربخشی و ایمنی داروی شما دارد.
کاربرد قرص سرترالین چیست؟
در ادامه این بخش از مجله جوان ایرانی به بررسی موارد کاربرد قرص سرترالین میپردازیم.
معمولاً این دارو برای درمان افسردگی، اختلال وسواس فکری – اجباری یا همان افکار آزاردهندهای است که از بین نمیرود و نیاز به انجام کارهای خاص و مکرر دارد.
حملات پانیک یا حملات ناگهانی و غیرمنتظره، ترس شدید و نگرانی از این حملات
اختلال استرس یا علائم روانشناختی آزاردهنده که پس از یک تجربه ترسناک ایجاد میشود.
اختلال اضطراب اجتماعی یا ترس شدید از تعامل با دیگران یا اجرا کردن که با زندگی عادی تداخل دارد.
تسکین علائم اختلال نارسایی پیش از قاعدگی از جمله نوسانات خلقی و حساسیت به سینه و تحریکپذیری
البته این دارو گاهی برای درمان سردرد و مشکلات جنسی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور کلی سرترالین در دسته داروهای ضدافسردگی به نام مهار کنندههای انتخابی باز جذب قرار دارد. در واقع این دارو با افزایش میزان سروتونین که یک ماده طبیعی در مغز است، باعث حفظ تعادل ذهنی افراد میشود.
نظرات مردم در مورد قرص سرترالین
در این بخش به بررسی نظرات مردم در مورد قرص سرترالین میپردازیم.
♦ یکی از افراد پیام داده که من اولین روزی است که از سرترالین استفاده میکنم. کمی سرگیجه دارم نمیتوانم بخوابم و صبح هم دچار بیحسی فک شده بودم. کمی حالت تهوع دارم و مدام خمیازه میکشم. آیا به نظر شما این علائم برطرف میشود یا باید پزشک مراجعه کنم؟
پاسخ این است که دوست عزیز معمولاً اینگونه عوارض با ادامه مصرف دارو از بین میرود. اما اگر همچنان ادامه داشت بهتر است با همان روانپزشکی که این دارو را برای شما تجویز کرده مشورت کنید تا آن را تغییر دهد.
♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من به عنوان کسی که یک سال از داروهای ضدافسردگی استفاده کردم، واقعاً نظرم این است که این داروها افسردگی و اضطراب را درمان میکنند. البته به شرطی که حتماً زیر نظر متخصص باشید و طبق نظر ایشان داروها را مصرف کنید. به پزشک خودتان اعتماد کرده، همچنین علائم روزانه خود را هر روز یادداشت کرده و دارو را منظم و سروقت مصرف کنید. همچنین تا اثرگذاری کامل دارو صبر کنید، بدون تجویز پزشک آن را قطع نکنید. مطمئن باشید پس از اینکه شما به بهبودی رسیدید، متخصص داروی شما را قطع کرده و انگار از همان اول هیچ دارویی مصرف نکردید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من ۵ سال پیش دچار بیماری افسردگی و آی بی تی داشتم. دکتر برایم سرترالین تجویز کرد. الان ۲ سال است که مصرف میکنم، بعد از دو سال هر بار که آن را قطع کردم مشکلات روده من برگشت. الان یک روز در میان مصرف میکنم، اما واقعاً دیگر نمیدانم چه کاری باید انجام دهم تا آن را قطع کنم.
♦ فرد دیگری پیام داده که مشکلات گوارشی با داروهای شیمیایی فقط کنترل میشود و هیچوقت درمان نخواهد شد. من یک سال است که به طب سنتی مراجعه کردم، همچنین مرتب ورزش میکنم، بدون دارو حال بهتری دارم.
♦ فرد دیگری پیام داده که هر شخصی باید دکتر خودش باشد. من حدود ۵ ماه است که سرترالین مصرف میکنم. اما فقط ۲۴ ساعت برای من تاثیر دارد و پس از آن مجدد به آن فرد قبلی بدون دارو تبدیل میشوم. من از وقتی که هر روز صبح عسل طبیعی به همراه کره و دمنوش زعفران مصرف میکنم، حال بهتری دارم. برخی از داروها هستند که میتوانند به سیستم عضلانی عصبی شما کمک کنند. سعی کنید آنها را مصرف کنید، در اینترنت مواد غذایی آرام بخش را سرچ کنید و آنها را در برنامه روزانه خودتان قرار دهید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من چندین سال است سرترالین مصرف میکنم، خیلی بهتر شدهام، اما هیچ تمایلی به سکس و رابطه جنسی ندارم. احساس میکنم میل جنسی درون من کامل از بین رفته است. به نظر من عوارض اینگونه داروها از بین رفتن میل جنسی است.
پاسخ این است که دوست عزیز این مشکل شما قابل حل است. میتوانید از متخصصین روانپزشکی نوبت گرفته و به آنها مراجعه کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من چهار ماه است که سرترالین ۵۰ مصرف میکنم. دچار اضطراب شدیدی شدهام. بعد از آن شروع به مصرف قرص بوسپیرین کردم. برخی از هیجانات منفی و خجالتآور هم دارم. اعتماد به نفسم را کامل از دست دادهام. به نظر شما آیا باید داروها را ادامه دهم؟ این حالات من برطرف میشود یا خیر.
پاسخ این است که شما به هیچ عنوان نباید بدون توصیه پزشک اقدام کنید این داروها مانند نقل و نبات نیستند که هر زمانی شما دلتان خواست آن را مصرف کنید و هر زمانی که دوست نداشتید آن را قطع کنید. باید تحت نظر پزشک باشید. علائمی که دارید را با متخصص در میان بگذارید و به پزشکتان اعتماد کنید.
♦ فرد دیگری پیام داده که من کارم با کامپیوتر است. حدود ۷ سال است که استرس زیادی دارم، تقریباً یک سال و نیم پیش دچار فشارخون شدم. به پزشک مراجعه کردم و پزشک برایم داروهای سرترالین، الانزاپین و آلپرازولام را تجویز کرد. هرازگاهی فشارم بالا میرود، احساس میکنم که استرسم بیشتر شده است. برای همین مدام فشارم بالا میرود، گاهی اوقات شبها بیشتر دچار این مشکل میشوم. به نظر شما چه کاری باید انجام دهم؟
پاسخ این است که دوست عزیز بهتر است که به پزشک مراجعه کنید تا برای فشارخون شما دارو تجویز شود. معمولاً داروی والساکور به برای فشار خون مناسب است که حتماً باید تحت نظر پزشک آن را مصرف کنید. همچنین نمک نخورید و فشار جسمی خودتان را کم کنید. در محیطهای گرم و پر سر و صدا هم نروید. سعی کنید یک روز در میان بدوید تا سلامت شما از دست نرود.
علائم افسردگی خندان چیست؟ بهترین درمان آن را در این مطلب بخوانید:
سؤالات متداول در مورد قرص سرترالین
در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی سؤالات متداول در مورد قرص سرترالین میپردازیم.
چه داروهایی بر سرترالین تأثیر میگذارد؟
به طور کلی سرترالین ممکن است باعث مشکلات قلبی شود. بنابراین اگر از داروهای خاصی برای عفونت، آسم، مشکلات قلبی، فشارخون بالا، افسردگی، بیماری روانی، سرطان، مالاریا و HIV مصرف میکنید، خطر شما ممکن است بیشتر باشد. قبل از مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن، ادویل و غیره با پزشک خودتان مشورت کنید. البته ممکن است با برخی از داروهای دیگر نیز تداخل داشته باشد، از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه مانند ویتامینها و محصولات گیاهی. بنابراین در مورد هر دارویی که مصرف میکنید، به پزشک خودتان اطلاع دهید.
آیا سرترالین خواب آور است؟
هر چند سرترالین مانند بقیه داروهای خواب آور نیست، اما گاهی اوقات باعث ایجاد خواب آلودگی میشود. بنابراین از کارهایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند، پرهیز کنید. اگر خواب آلودگی و خشونت شما تشدید یافت، حتماً به روانشناس مراجعه کنید.
آیا قرص سرترالین باعث چاق کننده است؟
طی تحقیقات انجام شده، داروهای ضدافسردگی از نوع مهارکننده باز جذب سروتونین ممکن است باعث چاقی شود. بنابراین بله گاهی اوقات این دارو باعث چاقی میشود. فلوکستین نیز همین خصوصیات را دارد، البته اضافه وزن آن در حد چند کیلو است و جای نگرانی ندارد.
بهترین زمان مصرف قرص سرترالین چه زمانی است؟
بهترین زمان مصرف سرترالین معمولاً بعد از صبحانه یا شام قبل از خواب است. البته فراموش نکنید که این دارو رو باید حتماً تحت نظر پزشک مصرف کنید.
آیا مصرف همزمان سرترالین با داروهای گیاهی مشکلی ندارد؟
نه برخی از داروهای گیاهی مانند گل راعی ممکن است با سرترالین تداخل داشته باشد. بنابراین قبل از مصرف هرگونه مکمل یا داروی گیاهی با پزشک مشورت کنید.
چه مدت طول میکشد تا سرترالین اثر کند؟
معمولاً ۴ تا ۶ هفته زمان میبرد تا اثرات کامل دارو مشخص شود. البته در ابتدای مصرف سرترالین ممکن است دچار برخی از علائم شوید که جای نگرانی ندارد. این علائم به مرور زمان برطرف میشود، اما اگر تشدید یافت حتماً با پزشک خودتان مشورت کنید.
سخن پایانی
قرص سرترالین برای درمان انواع اختلالات روانی بسیار مؤثر است. در واقع این دارو با افزایش سطح سروتونین در مغز عمل میکند و مانند هر داروی دیگری نیاز به نظارت پزشکی دارد تا از بروز عوارض جانبی آن به خوبی جلوگیری شود. اگر شما خودتان درگیر هستید یا فردی را میشناسید که دچار علائم افسردگی و اضطراب است، حتماً قبل از مصرف هر دارویی با متخصص مشورت کنید و بعد از مصرف نیز آنها را سرخود قطع نکنید. اگر شما عزیزان، هرگونه تجربهای در این مورد دارید، میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را با ما و سایر مخاطبان جوان ایرانی در میان بگذارید.
منابع:
https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a697048.html
https://www.drugs.com/sertraline.html
https://www.healthline.com/health/sertraline-oral-tablet