راهکارهای مقابله با منفی گرایی در رابطه (رسیدن به آرامش)
چگونه از منفی بافی رها شویم؟ علت اینگونه منفی گرایی در رابطه چیست؟
اولین قدم برای اینکه با هرگونه احساسات منفی در رابطه غلبه کنید، این است که با تأثیر اینگونه روابط بر خودتان و شریک زندگی آگاه باشید. شما باید بدانید تا زمانی که این آگاهی صورت نگیرد، نمیتوانید منفیگرایی را بهبود دهید. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به شما کمک میکنیم تا بتوانید از منفیبافی دست بردارید.
راهکارهای مقابله با منفیگرایی در رابطه
در ادامه این بخش به بررسی راهکارهایی میپردازیم تا با کمک آن بتوانید از هرگونه افکار منفی رها شوید و طعم زندگی همراه با خوشبینی را تجربه کنید.
فکر کردن به روزهای اول عاشقی
هر رابطهای چالشهای بسیار زیادی دارد. هر وقت احساس کردید که تصورات منفی شریکتان به شما هجوم آورده، به اولین باری که عاشق او شدید فکر کنید. در این صورت همه چیز مثبت به نظر میرسد.
گذشته را رها کنید
بیاید منصفانه به روابط خودمان نگاه کنیم. رها کردن کامل گذشته بسیار آسانتر از پیگیریکردن آن است. البته تمامی افراد بخشی از گذشته را به خاطر میسپارند تا بتوانند از ضربه مجدد در خودشان محافظت کنند. اما اگر در روابط قدیمی خود آسیب دیدهاید و همچنان آن تفکرات را وارد رابطه جدید کردهاید، باید بدانید که در حال خود خرابکاری هستید. شما باید بتوانید به راحتی گذشته را رها کنید. پارتنر یا همسر جدید شما میتواند هیچگونه شباهتی به همسر یا پارتنر قبلیتان نداشته باشد. اگر بتوانید بین گذشته و حال تفکیک قائل شوید، از افکار منفی دور شده و رابطه بهتری دارید.
عدم واکنش بیش از حد
هنگامی که پارتنر یا همسرشان شروع به منفیبافی میکند، سعی کنید آرامش خودتان را حفظ کنید و واکنش بیش از حد نشان ندهید. در واقع منفی بودن شریک زندگی خود را نباید به عنوان یک حمله شخصی تلقی کنید. فراموش نکنید که فردی که منفیگرایی میکند، ممکن است این کار را از روی عادت انجام دهد یا اینکه با ناامنیهای مسائل روانی مختلفی سروکار داشته باشد. بنابراین او را مدام سرزنش نکنید، به انجام فعالیتهای سرگرمکننده یا شرکت در کارهای لذتبخش مانند پیادهروی بعد از شام یا ایجاد یک رابطه مثبت و لذتبخش تشویق کنید.
تشویق کردن شریک زندگی
هنگامی که شریک زندگی شما کار مثبتی انجام دهد، او را تشویق کنید تا همچنان مثبتاندیش بماند. به شریک زندگی خود کمک کنید تا بتواند بر ناامنیهایی که ممکن است او را به سمت منفی بافی سوق دهد، به خوبی غلبه کند.
کمک گرفتن از مشاوره
اگر احساس میکنید در رابطه خود به دلیل منفیگرایی فرد مقابل یا خودتان مدام دچار احساسات ناخوشایند هستید، حتماً از مشاوره کمک بگیرید، زیرا اینگونه منفیگرایی میتواند بسیار آسیبزا باشد. فراموش نکنید شما نمیتوانید شریک زندگی خود را همیشه کنترل کنید یا رفتار او را به خوبی تغییر دهید.
مثبتاندیش باشید
اگر همسر شما منفیگرا است، سعی کنید احساسات منفی او را شخصی نکنید و از او و نیازهایش به خوبی مراقبت کنید. به طور کلی مثبتاندیش باشید. ما امیدوار هستیم که شریک زندگی شما نیز راهکارهای مثبتبودن را بیاموزد، اما شما باید بدانید که مسئول رفتار خودتان هستید و بهتر است آن را به نحو احسنت انجام دهید.
همچنین سعی کنید نقاط قوت و ارزشهای خود را بشناسید و خودتان را در موقعیت بهتری قرار دهید تا بتوانید با انتقادات شریک زندگی خود به خوبی کنار بیایید. حتی به او کمک کنید تا با هر اتفاقی که منجر به منفیبافی میشود، کنار بیاید. به طور کلی با هرگونه تعاملات منفی، رفتارهای مثبت داشته باشید.
پذیرفتن نواقص شریک زندگی خود
شما عزیزان باید بدانید که هیچکس کامل نیست و همه ما نواقصی داریم که ممکن است شریک زندگی ما را بسیار آزار بدهد. سعی کنید برای حذف عیوب شریک زندگی خود زیادهروی نکنید و در این مورد هیچگونه اصراری نداشته باشید، زیرا در این صورت منفیگرایی در رابطه را افزایش میدهید.
کنارگذاشتن کینهها
معمولاً انرژی منفی در یک رابطه زمانی ایجاد میشود که آن فرد دائماً اشتباهات گذشته را مطرح میکند. بنابراین او را تشویق کنید تا گذشته را رها کند و بتواند هرگونه منفی بافی را از خودش دور کند. شما هم هر اشتباهی که شریک زندگیتان انجام میدهد ببخشید و آن را مرتب مطرح نکنید.
همدلی با فرد مقابل
اگر همسر شما به هر دلیلی در رابطه، مدام منفی بافی میکند میتوانید به او کمک کنید. در واقع سعی کنید شما همیشه بخشنده باشید، همدلی با او را تمرین کنید، حد و حدود و مرزهای خودتان را مشخص کنید. در ضمن همیشه مراقب سلامتی خودتان باشید، تا همسرتان از شما یاد بگیرد، همچنین در هر موردی سعی کنید همسرتان را حمایت کنید.
به همدیگر حسادت نکنید
اگر به شریک زندگی خود حسادت بورزید، در واقع در را به روی روابط منفی باز میکنید. حسادت به همدیگر ممکن است باعث شود احساس کنید که در حال رقابت هستید و تا همسر خودتان را پایین نیاورید، احساس خوبی پیدا نمیکنید. شما باید سعی کنید به جای حسادت کردن کاری که همسرتان را خوشحال میکند انجام دهید.
نسبت به همدیگر مهربان باشید
اگر یک رابطه منفی را تجربه میکنید، سعی کنید حتی اگر فرد مقابل مرتکب اشتباه میشود، نسبت به او شفقت ورزیده و از کلمات محبتآمیز استفاده کنید. ممکن است این بحث کلیشهای به نظر برسد، اما مطمئن باشید که اگر نسبت به شریک زندگی خود مهربان باشید، او نیز نسبت به شما مهربانی زیادی نشان خواهد داد.
با همدیگر بخندید
سعی کنید ارزش شوخطبعی را بدانید و در اکثر مواقع با هم بخندید تا بتوانید با منفی گرایی در روابط خودتان به خوبی مقابله کنید.
پرهیز از مقایسهکردن
شما باید بدانید که هر نوع رابطهای منحصر به فرد است. به هیچ وجه نباید شریک زندگی خود را با فرد دیگری مقایسه کنید. سعی کنید از شریک زندگی یا پارتنر خود به دلیل ویژگیهای که دارد قدردانی کنید. در واقع یک زمانی را در طول روز اختصاص دهید تا به شریک زندگی خودتان بفهمانید که از او به خوبی قدردانی میکنید. در این صورت فرد مقابل احساس ارزشمندی میکند، در نتیجه رابطه شما به جای منفی، به مثبت میل میکند.
وقت گذاشتن برای تفریح با همدیگر
اگر میخواهید هرگونه روابط منفی بین شما کاهش یابد، حتماً در طی روز زمانی را صرف انجام فعالیتهای لذتبخش با همدیگر کنید. در این صورت ارتباط شما تقویت شده و فضای خوبی برای مثبتاندیشی بیشتر باز میشود.
تمرینکردن ذهن آگاهی یا مدیتیشن
اگر میخواهید بتوانید منفی گرایی را راحتتر رها کنید، حتماً برای آرام کردن ذهن خود و به دست آوردن کنترل بر روی الگوهای افکار منفی، مدیتیشن و تمرکز حواس را در طی روز انجام دهید. در این صورت شما ذهن سالمتری در رابطه خود خواهید داشت. همچنین برای ثبات ذهنی خود در آن رابطه حتماً بر خودمراقبتی تمرکز کنید تا باعث احساس شادی شما شود. همیشه در هر حالی مراقبت از خودتان را در اولویت قرار دهید، فراموش نکنید که اگر از خودتان به خوبی مراقبت کنید ذهنیت شما نسبت به تمامی امور مثبت میشود.
شناسایی و به چالش کشیدن افکار خودتان
افکار خودتان را به خوبی بشناسید. در واقع این اولین قدم برای غلبه بر منفی گرایی است. به خودتان توجه کنید، آیا همیشه به نکات منفی در رابطه دقت میکنید و مدام در حال انتقاد کردن از همسرتان هستید یا خیر. پس از آن افکار خود را به چالش بکشید.
وقتی افکار منفی به سراغتان آمد، از خود بپرسید:
- آیا شواهدی برای تأیید این فکر وجود دارد؟
- آیا این فکر منصفانه و عادلانه است؟
- آیا طرز فکر دیگری وجود دارد که بتوانم به جای آن در نظر بگیرم؟
صحبتکردن با همسرتان
اگر همسر شما مدام حرفهای منفی میزند، خیلی شفاف به او بگویید که نسبت به این موضوع احساس ناخوشایندی دارید. سعی کنید به همدیگر کمک کنید تا روی نقاط مثبت رابطه تمرکز کنید. هیچوقت همسر خود را سرزنش نکنید، بلکه سعی کنید برای حل مشکلات رابطهتان به خوبی با همدیگر همکاری کنید.
گوش شنوا باشید
اگر میخواهید از یک رابطه منفی خلاص شوید، سعی کنید برای همدیگر گوش شنوا باشید. به صحبتهای همسرتان به خوبی گوش دهید، احساس همدلی کرده و احساسات او را کاملاً درک کنید.
مزایا و معایب کمال گرایی چیست؟ با روشهای رهایی از آن در این مطلب آشنا شوید:
علت ایجاد منفی گرایی در رابطه
احتمالاً این سؤال برای شما ایجاد شده که منفیگرایی در روابط چگونه ایجاد میشود.
اینگونه منفیبافیها میتواند به شکل انتقاد، بدبینی، ناله کردن، حمله، نارضایتی، بدبینی، کمالگرایی و مواردی از این قبیل باشد.
اگر تمایل دارید رابطه شما به خوبی دوام بیاورد، کنار آمدن با اینگونه رفتارها و نگرشها بسیار مهم است و میتواند تبدیل به یک چالش جدی شود.
حتی در برخی از مواقع ارتباطات صادقانه و تلاشهای واقعی میتواند منفیگرایی را به مثبت تغییر دهد.
به طور کلی منفیگرایی در رابطه زمانی ایجاد میشود که شریک زندگیتان کاری را انجام میدهد که شما را بسیار ناراحت میکند. در این صورت شما به جای اینکه در مورد آن موضوع گفتگوی باز و کاملاً صادقانهای داشته باشید، احساسات و تمامی حرفها را برای خودتان نگه میدارید و بازگو نمیکنید. این سکوت باعث منفیگرایی در رابطه میشود. اینگونه تفکرات منفی ممکن است ناشی از عوامل مختلفی مانند فقدان ارتباط مناسب، آسیبهای گذشته، تعارضات حل نشده، انتظارات غیرواقعی از همدیگر، ذهنیت منفی یک یا هر دو شریک و همچنین مسائل مرتبط با اعتماد به نفس و عزت نفس افراد باشد.
دقت کنید که اینگونه تفکرات منفی باعث میشود که دو نفر از همدیگر دور شوند و هرگونه شراکتِ آنها در انجام کارهای روزمره از بین برود.
نشانههای منفیگرایی در رابطه
اگر میخواهید بدانید که شما درگیر منفیگرایی در رابطه هستید یا خیر، مطالعه ادامه این مطلب را از دست ندهید. اگر پاسخ شما به اکثر سوالهایی که در ادامه ذکر میشود، مثبت است احتمالاً یک سطحی از منفی نگری را تجربه میکنید. دقت کنید که این نوع منفی بافی میتواند بر رابطه شما تاثیر منفی بگذارد.
کمالگرایی: آیا شما یک فرد کمالگرا هستید یا شریک زندگیتان نیز درگیر کمالگرایی است یا خیر.
انتقادکردن: آیا همیشه از مسائل زندگی خودتان انتقاد میکنید و از جنبه منفی به حوادث و رویدادها نگاه میکنید؟
ردکردن سریع: آیا شما یا شریک زندگیتان مدام و سریع نه میگویید؟ در واقع خیلی به ندرت به درخواستهای همسر یا فرزندتان بله میگویید!
مودی بودن: آیا مرتب به خاطرات بد و دردناک فکر میکنید؟ همیشه احساس میکنید که شرایط شریک زندگی شما در حالت بدی قرار گرفته است؟
بدبین بودن: آیا نسبت به همه چیز بدبین هستید و در مورد چیزهایی که اکثر مردم آن را بیاهمیت میدانند، همیشه شکایت میکنید.
البته فراموش نکنید که تفکرات منفی یک فرد نباید به طور کامل او را تعریف کند. شریک زندگیتان باید یاد بگیرد که از راهکارهای سازگارتری برای مقابله استفاده کنید.
به طور کلی یک همسر یا پارتنر منفی ممکن است مدام انتقاد کند، شما را طرد کرده و بداخلاق باشد. حتی آنها ممکن است کمالگرا باشند و وقتی که دیگران انتظارات بالای آنها را برآورده نمیکنند، ناامید شوند یا به طور کلی همیشه عصبانی باشند.
در ادامه این بخش تمامی علائم هشداردهندهای که نشاندهنده یک منفیگرایی در رابطه است را شرح میدهیم.
به طور کلی اگر شما در یک رابطه منفی قرار دارید، ممکن است احساس بدی داشته و انرژی شما در اکثر موارد تخلیه شود، اینگونه نشانهها را در ادامه بررسی میکنیم.
عدم آرامش در شراکت کارها
به طور کلی زندگی با فردی که مدام افکار منفی دارد، هیچ آرامشی نداشته و شما در یک روز طولانی و طاقتفرسا درگیر استرس و تنش ناشی از صحبتهای طرف فرد مقابل هستید. قاعدتاً شما با دیدن فردی که دوستش دارید، باید احساسات منفی کاهش یابد، اما اگر این اتفاق نمیافتد و شما با دیدن فرد مقابل احساس بدی دارید، باید بدانید که افکار منفی بر ازدواج و یا رابطه شما حاکم شده است.
احساس پوچی در رابطه
منفیگرایی در رابطه باعث میشود که شما احساس پوچی کنید و حتی زمانی که قرار است از همدیگر لذت ببرید، خلأ قابلتوجهی بین شما ایجاد شود. در این صورت همسرتان برای ارتباط بهتر هیچ تلاشی انجام نمیدهد و تمامی مکالمات شما بیشتر بحثبرانگیز است و خوشایند هیچکدام نیست.
اشتراک گذاری احساسات غیرطبیعی
افرادی که در یک رابطه منفی قرار دارند معمولاً به جای تشویق، همدیگر را تحقیر میکنند. حتی آنها برای اینکه احساس بهتری داشته باشند، نیاز است که با یکی از دوستان یا اعضای خانوادهشان تماس گرفته تا بتوانند به فعالیتهای روزمره بپردازند و احساس بهتری داشته باشند.
دلایل ترس از تغییر در زندگی چیست؟ ۱۵ راهکار غلبه بر آن را در این مطلب بخوانید:
راهکارهای غلبه بر ترس از تغییر در زندگی
آسیبهای منفی گرایی در رابطه چیست؟
منفی گرایی یا بدبین بودن تأثیر بسیار بدی در تمامی روابط شخصی، محل کار، موقعیت اجتماعی و مواردی از این قبیل میگذارد. بنابراین اگر خودتان بدبین هستید یا با شخصی زندگی میکنید که مدام افکار منفی دارد، بدانید که ممکن است آسیب بسیار زیادی به شما وارد شود که در ادامه اینگونه موارد را بررسی میکنیم.
دشواری در اعتماد به دیگران
به طور کلی برای افراد بدبین با افکار منفی بسیار دشوار است که به دیگران اعتماد کنند. افراد منفی باف معمولاً اتهامات ناعادلانه به افراد دیگر وارد میکنند و بسیار دیدگاه بدبینانهای نسبت به مردم دارند.
ناامیدی نسبت به آینده
اگر با فرد منفی باف در رابطه هستید، باید بدانید که اینگونه افراد معمولاً نسبت به آینده ناامید هستند و مدام احساس میکنند که قرار است اتفاق بدی بیفتد که رابطه شما را خراب میکند.
عدم نشان دادن احساسات واقعی
منفی گرایی در رابطه باعث میشود که شما نتوانید احساسات واقعی خودتان را نشان دهید، زیرا افراد منفی باف از ابراز احساسات دیگران برای دفاع از خودشان به طور کامل خودداری میکنند.
آسیب به سلامت روان
هرچند منفی گرایی یک اختلال سلامت روان نیست، اما اینگونه رفتارها باعث ایجاد اضطراب، افسردگی و مواردی از این قبیل است. اگر با هرگونه نگرانی، خشم، عصبانیت، اضطراب یا افسردگی دست و پنجه نرم میکنید، سعی کنید به روانشناس مراجعه کنید تا نگرش بدبینانه شما تغییر کند.
آسیب رساندن به سلامت جسمانی
یکی دیگر از آسیبهای منفی گرایی در رابطه این است که به سلامت جسمانی شما آسیب وارد میشود. در واقع روح و روان شما تحت تأثیر این رابطه منفی قرار میگیرد. طی تحقیقات انجام شده افرادی که مدام افکار منفی دارند، احساس میکنند به ورزش، رژیم غذایی و حتی پزشک نیازی ندارند. اینگونه افراد معمولاً بسیار سیگار میکشند. در واقع افرادی که بدبین هستند، به دلیل سیگار کشیدن زیاد دو برابر نسبت به دیگران در معرض خطر ناشی از بیماریهای قلبی نسبت به دیگران هستند.
آسیب رساندن به شغل
افراد منفیباف همیشه یک ضعف بزرگ در محل کارشان دارند و آن این است که اگر در محل کارشان با شرایط بسیار سختی مواجه شوند، به طور کلی تسلیم میشوند و حتی از اشتباهات خودشان تجربه نمیگیرند.
تأثیر منفی بر عزتنفس و اعتماد به نفس
یکی دیگر از معایب منفیگرایی در رابطه این است که افرادی که بدبین هستند، نسبت به دیگران اصلاً سخت نمیگیرند. شما باید بدانید که اینگونه افراد از ابتدا بدبین نبودند، بلکه فرایندهای فکری پس از تجربه موقعیتهای بد باعث شده که اینگونه تفکرات در آنها شکل بگیرد. افراد منفی باف معمولاً نیمه خالی لیوان را میبینند.
سؤالات متداول
در این بخش سؤالاتی که توسط افراد منفیباف که با یک رابطه منفی دستوپنجه نرم میکنند، را مطرح میکنیم تا به شما عزیزان کمک کند یک رابطه مؤثر داشته باشید.
آیا منفیگرایی رابطه را خراب میکند؟
بله منفی گرایی در یک رابطه، باعث تخریب آن میشود. بنابراین نیاز است که به روابط منفی تمرکز بیشتری داشته و سعی در بهبود آن کنید. در این صورت یک رابطه لذت بخش را تجربه میکنید.
تأثیر یک شریک زندگی منفی باف چگونه است؟
اگر شریک زندگی شما به طور مداوم منفی بافی میکند، باعث میشود که یک محیط سمی ایجاد شده و رابطه شما را به طور کلی تیره و تار کند. در این صورت صمیمیت عاطفی بین شما کاهش یافته و تعارض افزایش مییابد، در نتیجه رضایت کلی در رابطه ایجاد شده و شما دچار فقدان شادی میشوید.
آیا مشاوره برای منفی بافی نیاز است؟
اگر شریک زندگی شما منفی گرا است و رابطه شما رو به بدتر شدن است، سعی کنید با همسرتان به نزد مشاوره بروید تا بتوانید رابطه خود را بهبود دهید.
نظرات مردم در مورد منفی گرایی در رابطه
در این بخش از مجله جوان ایرانی به بررسی برخی از مواد نظرات مردم در مورد منفیگرایی در رابطه میپردازیم.
یکی از افراد پیام داده که من مدام در حال نقد کردن همسرم هستم و هیچ وقت از او راضی نیستم. چه کاری میتوانم برای بهبود روابط خودمان انجام دهم؟
پاسخ این است که دوست عزیز بهتر است شما ابتدا به افکار خودتان به خوبی آگاه شوید. اگر در حال نقد همسرتان هستید، سریع افکار خودتان را به چالش بکشید تا بتوانید بر نکات مثبت همسرتان تمرکز کنید. سعی کنید خاطرات خوش با همدیگر را به یاد آورید و از همسرتان درخواست کنید که منفیگرایی خودش را کنترل کند.
فرد دیگری پیام داده که همسر من در اکثر مواقع شروع به منفیبافی میکند و این موضوع من را بسیار آزار میدهد. به نظر شما چه کاری بهتر است انجام دهم؟
شما دوست عزیز باید بدانید که هیچوقت نمیتوانید افکار همسرتان را کنترل کنید، اما فقط میتوانید به او کمک کنید تا دیدگاه بهتری نسبت به زندگی داشته باشد. با همسرتان در مورد هرگونه افکار و احساساتی که دارید به خوبی صحبت کنید. به او بگویید که منفی گرایی تأثیر بسیار بدی بر رابطه شما میگذارد. حتی اگر نیاز است نزد روانشناس بروید، زیرا مشاور میتواند افکار و احساسات همسر شما را به خوبی درک کرده و راهکارهای سالمی برای مقابله با منفیگرایی ارائه دهد.
یکی دیگر از افراد پیام داده که من احساس میکنم که در یک رابطهی سمی گیر کردم. چه کاری باید انجام دهم.
پاسخ این است که اگر شما احساس میکنید که درگیر یک رابطه منفی شدهاید و نمیتوانید از آن رها شوید، حتماً با یک روانشناس صحبت کنید تا بهترین اقدام را برای بهبود وضعیت خودتان انجام دهید.
یکی دیگر از افراد پیام داده که من و همسرم همیشه در حال جر و بحث هستیم. برای بهبود رابطه خودمان چه کاری باید انجام دهیم؟
پاسخ این است که برای اینکه رابطه شما بهتر شود باید سعی کنید بدون سرزنشکردن همدیگر شروع کنید. در طول صحبتکردن سعی کنید نظرات و احساسات فرد مقابل را درک کنید و به او به خوبی گوش دهید. برای تمامی مشکلاتی که همسرتان یا پارتنرتان ارائه میدهد بیتفاوت نباشید و به دنبال راهحل بگردید. در واقع به جای اینکه بر مشکلات توجه کنید، بر راه حل آن تمرکز داشته باشید.
سخن پایانی
به طور کلی اگر نتوانید بر احساسات منفی غلبه کنید، یکچرخه بیهوده بین شما دو نفر ایجاد میشود که باعث دعوا، فاصله و گاهی حتی جدایی بیشتر خواهد شد. روابط تلخ شما هر روز بیشتر شده و با احساساتی پر از نفرت آن رابطه را ادامه میدهید. شما عزیزان باید بدانید هرگونه احساسات منفی رابطه شما را خراب میکند.
در این مطلب از مجله جوان ایرانی به طور کلی معرفی کردیم که منفیگرایی در یک رابطه چیست؟ چند مثال از رابطه منفی را برای شما ذکر کردیم. همچنین بیان کردیم که افراد در یک رابطه منفی چه نوع احساسی دارند و به نشانههای آن پرداختیم.
چنانچه هرگونه نظری در این مورد دارید، میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را با ما و سایر مخاطبین جوان ایرانی در میان بگذارید.