نشانه های روابط ناسالم چیست؟ (چگونگی ترک آن)
نشانه های روابط ناسالم: چه زمانی باید آن را تمام کرد؟
آیا میتوان یک رابطه ناسالم را اصلاح کرد؟ به طور کلی آیا روابط سمی، بهتر میشود؟ چه زمانی بهتر است یک رابطه را تمام کنیم؟ اصلاً چگونه متوجه میشوید که در یک رابطه ناسالم قرار دارید؟ نشانههای رابطه ناسالم چیست؟ تمامی این موارد به همراه عواقب اینگونه روابط را در این مطب از مجله جوان ایرانی با هم بررسی میکنیم.
نشانههای روابط ناسالم چیست؟
در این بخش به بررسی نشانههای روابط ناسالم میپردازیم تا اگر رابطه شما اینگونه شرایط را دارد، بدانید که در یک رابطه سمی قرار گرفتهاید.
کنترل بیش از حد
در یک رابطه ناسالم، فقط یکی از افراد تمامی تصمیمات را میگیرد و به نظرات فرد مقابل هیچگونه اهمیتی نمیدهد. این فرد حتی تمایل دارد هرکسی که با او در رابطه هست را از دوستان و خانوادهاش دور کند.
وابستگی بیش از حد
در یک رابطه سمی و ناسالم یکی از افراد وابستگی بسیار زیادی به فرد مقابل دارد. هرازگاهی به او میگوید که من نمیتوانم بدون تو زندگی کنم و اگر رابطه پایان یابد، خودکشی میکنم یا دست به کارهای خطرناک میزنم.
نظارت بیش از حد
یکی دیگر از نشانههای رابطه سمی این است که یکی از افراد نظارت بیش از حد بر شخص دیگر دارد و حتی او را وادار میکند که پیامها، تماس یا هر کاری که دارد را سریع پاسخ دهد.
عدم صداقت با همدیگر
افرادی که در روابط ناسالم قرار دارند، معمولاً با همدیگر صداقت ندارند و همیشه دروغ میگویند. چنین افرادی حتی در مشورت با همدیگر نیز راستگو نیستند.
آزار و اذیت همدیگر
در روابط سمی یکی از افراد رفتارهای ناخواستهای دارد که باعث آزار و اذیت فرد مقابل شده و درنتیجه آن شخص احساس ناامنی میکند.
خشونت فیزیکی
یکی دیگر از نشانههای رابطه ناسالم این است که یکی از افراد خشونت فیزیکی دارد. به عنوان مثال به فرد مقابل ضربه وارد میکند یا هر از گاهی سیلی میزند، حتی ممکن است او را هول بدهد یا هرگونه شیء را به سمت آن شخص پرتاب میکند.
خشونت جنسی
افرادی که در رابطه روابط ناسالم قرار گرفتهاند، معمولاً خشونت جنسی دارند. در واقع آنها بر خلاف میل یا حتی بدون رضایت شخص دیگر او را تحت فشار قرار میدهند تا رابطه جنسی برقرار کند.
بیاحترامی نسبت به همدیگر
یکی دیگر از نشانههای روابط ناسالم این است که افراد همدیگر را مسخره میکنند یا اینکه پشت سر همدیگر دشنام و ناسزا میگویند. اینگونه افراد به بیاحترامی عادت کرده و هیچوقت نمیتوانند مکالمه سالمی با هم داشته باشند.
نشانه های عشق دروغین در مردان + زنان (مزایای عشق واقعی)
نحوه شروع صحبت در مورد روابط ناسالم
اگر نمیدانید با دیگران چگونه مشورت کنید، یا اینکه چگونه مکالمه خودتان را شروع کنید و در مورد روابط سمی که دارید مشورت بگیرید، ادامه مطالعه ادامه این مطلب را از دست ندهید.
- به عنوان مثال شما میتوانید بگویید که من در مورد رابطه هیچگونه احساس خوبی ندارم و تمایل دارم که در مورد آن با شما صحبت کنم.
- همچنین میتوانید از دیگران مشورت بگیرید و به آنها بگویید در مورد برخورد کسی که با من رفتار درستی ندارد چه توصیهای دارید.
- همچنین میتوانید بگویید که من آماده ترک رابطه هستم، اما میخواهم در مورد مسائلی که در رابطهام اتفاق افتاده، مواردی را به شما نیز بگویم.
- اگر در معرض خطر فیزیکی قرار دارید و احتمال میدهید که فرد مقابل به شما صدمه وارد کند، بهتر است که با پلیس تماس بگیرید.
سرپیچی کردن از مسئولیتهای خود
در یک رابطه ناسالم، یکی از افراد مدام شخص دیگری را برای هر کاری که انجام میدهد سرزنش میکند. چنین فردی مسئولیتهای خودش را انجام نمیدهد. البته سرزنش کردن دیگران به دلیل مصرف مواد مخدر، الکل یا اختلال در سلامت روان است. حتی ممکن است فردی از رابطه قبلی خودش ضربه دیده و در رابطه جدید نتواند مسئولیتپذیر باشد.
تحقیر کردن فرد مقابل
یکی دیگر از نشانههای روابط سمی این است که در یک رابطه همدیگر را تحقیر میکنند. در این صورت باعث ایجاد احساس بد درون شما میشود. فردی که تحقیر میشود حتی در مورد تصمیمگیریهای خودش نیز امنیت خاصی احساس نمیکند.
تهدید کردن
در یک رابطه ناسالم افراد معمولاً همدیگر را تهدید میکنند. در واقع آنها در صحبتهای روزانه مدام یادآور میشوند که اگر فلان کار را انجام ندهید به خودشان آسیبزده یا اینکه جان شما را خواهند گرفت.
ایجاد حس مالکیت
هرچند که در یک رابطه، کمی حسادت بسیار عادی است، اما اگر این احساس فراتر رود، تبدیل به احساس مالکیت میشود. درنتیجه آن رابطه بسیار سمی خواهد شد. افرادی که احساس مالکیت میکنند، معمولاً فرد مقابل را در طی شبانهروز کنترل میکنند.
رفتارهای وسواس گونه
معمولاً در روابط سمی و ناسالم یکی از افراد نسبت به دیگری رفتارهای وسواس گونه دارد. البته شما باید بدانید که این کار بسیار طاقتفرسا به نظر میرسد و در آینده حتی ممکن است اوضاع وخیمتر شود.
وابستگی بیش از حد
یکی دیگر از نشانههای روابط ناسالم این است که شما دچار وابستگی بیش از حد هستید. در واقع به دلیل اینکه اعتماد به نفس و عزت نفس شما بسیار پایین است، دائماً به دنبال تأیید شریک زندگی خود هستید. شما به تنهایی احساس رضایت ندارید و در اکثر مواقع اضطراب دارید. در این صورت باید بدانید احتمال میرود در یک رابطه ناسالم قرار گرفته باشید.
آیا رابطه ناسالم اصلاح میشود؟
هرچند اصلاح یک رابطه ناسالم بسیار سخت است، اما اگر هر دو طرف تمایل به تغییر آن داشته باشند، به راحتی امکانپذیر است. البته طرفین باید تعهد بلندمدت به همدیگر داشته و با روشهای جلوگیری از تکرار الگوهای قدیمی نیز آشنا باشند. هرچقدر که میزان سمی بودن رابطه زیادتر باشد، امکان برقراری ارتباط بهینه با همدیگر بسیار دشوارتر است. حتی در برخی از مواقع نگهداری اینگونه روابط ممکن است آسیبهای جبرانناپذیری را به دو طرف وارد کند.
با خودشیفتهها چگونه رفتار کنیم؟ با روشهای شناسایی آنها آشنا شوید:
با خودشیفتهها چگونه رفتار کنیم؟
آیا روابط ناسالم، سمی هستند؟
در برخی از مواقع حتی روابط ناسالم و سمی را به جای همدیگر استفاده میکنند. در این مقاله هم ممکن است ما همین کار را انجام داده باشیم، اما باید بدانید که معنیهای کاملاً متفاوتی دارند.
یک رابطه سمی معمولاً باعث آسیب عاطفی و حتی جسمی افراد میشود. در این رابطه، عادات ناسالمِ افراد تقویتشده و بر سلامت روانی آنها تأثیر میگذارد.
اما روابط ناسالم لزوماً منجر به مشکلات بسیار سمی و بد برای زوجین نمیشود، اما از طرفی فضای بیشتری برای بهبود رابطه وجود دارد.
زمان ترک رابطه ناسالم
حال سؤال این است که چه زمانی باید یک رابطه ناسالم را ترک کنیم؟ البته باید بدانید که پایان دادن به یک رابطه به هیچ وجه نباید خودخواهانه باشد، بلکه بهتر است به صورت منطقی با همدیگر صحبت کنید. در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم.
اول اینکه اگر تمام تلاش خودتان را برای تغییر رابطه میکنید، اما فرد مقابل هیچگونه تلاشی نمیکند و به اندازه شما متعهد نیست، باید بدانید که زمان آن رسیده که از او دور شوید.
یکی دیگر از مواردی که نشان میدهد زمان ترک رابطه فرا رسیده این است که خودتان را در کنار شریک زندگی به هیچ وجه احساس نمیکنید. در واقع شریک زندگی خودتان را حمایت گر نمیدانید و حتی از اینکه اتفاقات زندگی را برای او بازگو کنید ناراحت میشوید.
یکی دیگر از نشانههای ترک رابطه ناسالم این است که شما سعی میکنید انتظارات آنها را برآورده کنید، در حالی که آنها از شما قدردانی نمیکنند و به نیازهای شما هیچ توجهی ندارند.
برخی از مواقع نیز شما به این رابطه هیچگونه اعتمادی ندارید و احتمال میدهید که موقت باشد. در واقع الگوهای ناسالم در طول رابطه تکرار میشود و شما را به این دیدگاه میرساند. در این صورت نیز بهتر است که از همدیگر فاصله بگیرید.
اگر قصد ترک رابطه با کسی را دارید که در گذشته به شما آسیب رسانده باید برنامهریزی دقیقی برای حفظ جان خودتان داشته باشید. حتی میتوانید پس از ترک رابطه محل زندگی و شغل خودتان را تغییر دهید. در همان ابتدای ترک رابطه قفل منزل را عوض کرده و برنامههای کاری خودتان را تغییر دهید. به طور کلی اگر احساس میکنید امنیت فیزیکی شما هنگام ترک رابطه با فرد مقابل در خطر است، نیازی نیست که حتماً به صورت حضوری رابطه خودتان را ترک کنید. اما اگر نیاز به حضور شما هست، حتماً به یک مکان عمومی بروید و از آشناها یا دوستان مورد اعتماد خودتان نیز بخواهید که همراه شما بیاید. اگر فرد مقابل شما را مدام تهدید میکند یا قصد سوءاستفاده از شما را دارد، حتماً تماسهای تلفنی او را ضبط کرده و پیامهای او را ذخیره کنید تا در مواقع لزوم بتوانید به دادگاه ارائه دهید.
شما باید بدانید که پس از پایان رابطه، ممکن است فشارهای روحی زیادی را تحمل کنید، اما باید بدانید که اینگونه احساسها بسیار طبیعی است. برای کاهش اینگونه علائم خود و بهبود حالتان میتوانید از یک درمانگر یا مشاور نیز کمک بگیرید.
اگر پسازاینکه دو هفته از جدایی شما میگذرد، همچنان غم و اندوه بسیار زیادی دارید و گاهی اوقات تمایل دارید که به خودتان و دیگران آسیب برسانید، حتماً به تراپیست مراجعه کنید.
علائم حسادت بیش از حد و روشهای غلبه بر آن را در این مطلب بخوانید:
نکات مهم پس از قطع رابطه ناسالم
در این بخش به بررسی برخی از اقداماتی میپردازیم که نیاز است پس از قطع رابطه ناسالم انجام دهید.
قطع کردن هرگونه راه ارتباطی
پس از اینکه رابطه شما با فرد مقابل تمام شد، باید هرگونه ارتباط را قطع کنید. حتی در برخی از مواقع لازم است که ارتباطات خودتان را با برخی از دوستان مشترک نیز کنار بگذارید.
نادیده گرفتن تماسهای فرد مقابل
احتمال برگشت افرادی که یک رابطه ناسالم را تمام کردهاند وجود دارد. اما سعی کنید اقتدار خودتان را از ترک رابطه نشان دهید. حتی اگر با شما تماسهای مکرر میگیرد پاسخ ندهید و پیامکهای او را نیز نادیده بگیرید. حتی میتوانید شماره تماس خودتان را عوض کنید تا هیچگونه ارتباطی با همدیگر نداشته باشید.
تکیه بر اعتماد به گذشت زمان
اگر مدت زیادی نیست که از یک رابطه ناسالم جدا شدهاید، باید بدانید که زمان مرهم درد شما است. اجازه دهید که کمی زمان بگذرد تا بتوانید به قلب، ذهن و روح خودتان فرصتی دوباره برای بهبود بدهید. شما باید بدانید که دنیا و زندگی تمام نشده است. شما مجدداً میتوانید زندگی تازهای را آغاز کنید. سعی کنید یک سرگرمی برای خودتان داشته باشید یا هرگونه فعالیتی که از انجام آن لذت میبرید را در روتین روزانه قرار دهید. بر روی خودتان تمرکز داشته و کمتر به گذشته فکر کنید. در این صورت با گذشت زمان متوجه خواهید شد که روحیه بهتری دارید.
گریه نیز یک درمان است
اگر یک رابطه ناسالم را ترک کردهاید، به هیچ وجه وانمود نکنید که همه چیز خوب است. به خودتان فشار بیهوده وارد نکنید. اگر غمگین هستید و احساس میکنید که باید گریه کنید اجازه دهید که اشکهای شما جاری شود. پس از گذشت چند هفته متوجه خواهید شد که بسیار قوی شدهاید و همان گریهها به بهبود زندگی شما کمک کرده است.
احساساتی نشوید
هنگامی که یک رابطه ناسالم را ترک کردهاید، به هیچ وجه احساسی و هیجانی تصمیم نگیرید. همیشه در هر حالی هنگام صحبت با همدیگر کاملاً جدی باشید، حتی یک لبخند ساده نیز نزنید. هنگامی که با فرد مقابل صحبت میکنید به هیچ وجه عصبانی نشوید یا حتی گریه نکنید. زیرا در این صورت شما در موضع ضعف قرار میگیرید. این احساس به فرد مقابل منتقل میشود که شما در تصمیم خود تردید دارید.
پافشاری بر روی تصمیم خود
سعی کنید هنگام ترک رابطه برای هرگونه تصمیمی که گرفتهاید ثابتقدم بمانید. در واقع باید بدانید که یکی از سختترین مراحل جدایی این است که روی تصمیم خود محکم و ثابت بمانید و آن را تغییر ندهید. در واقع سعی کنید هرگونه تصمیم جدی که برای قطع ارتباط گرفتهاید را با فرد مقابل در میان بگذارید و به او بگویید که این تصمیم را عملی خواهید کرد. حتی میتوانید اگر در یک منزل زندگی نمیکنید، مکان و زمان مشخصی را برای این کار تعیین کنید یا اینکه به او بگویید که به صورت تلفنی ما میتوانیم از همدیگر جدا شویم. البته دقت کنید که نیاز نیست که یک لیست بلندی از تمامی صدماتی که شما دیدهاید را به فرد مقابل بگویید و در واقع ذکر تمامی دلایل قطع ارتباط نیاز نیست. فقط به او بگویید که هیچ علاقهای ندارید پس از قطع رابطه با همدیگر ارتباط یا تماس تلفنی داشته باشید.
سخن پایانی
همانطور که میدانید هیچکس در رابطه کامل نیست و هر یک از طرفین ممکن است اشتباهاتی را مرتکب شوند. اما اگر هرگونه نشانهای مانند دروغ گفتن، خیانت، حسادت، بیاحترامی و رفتارهایی از این قبیل را احساس کردید، باید بدانید که در یک روابط ناسالم دچار شدهاید. شما شایسته این هستید که در یک رابطه احساس امنیت کنید. هرگونه آزار کلامی، فیزیکی، عاطفی و… مشاهده کردید باید بدانید که مقصر شما نیستید، بلکه رابطه شما سمی است. بنابراین باید هرچه سریعتر از این رابطه خارج شوید. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی نشانههای روابط ناسالم پرداخته و نحوه رفتار در اینگونه روابط را شرح دادیم. اگر شما عزیزان نیز تجربهای در این مورد دارید، میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را با ما و دیگر مخاطبان مجله جوان ایرانی در میان بگذارید.