چرا از اول محرم عزاداری میکنیم؟ فلسفه آن چیست؟
چرا از اول محرم عزاداری میکنیم؟ بررسی کامل فلسفه آن
![چرا از اول محرم عزاداری میکنیم؟](/wp-content/uploads/2024/07/چرا-از-اول-محرم-عزاداری-میکنیم؟-780x470.jpg)
آیا شما میدانید چرا از اول محرم عزاداری میکنیم؟ حوادث گذشته هر جامعه میتواند در سرنوشت آن جامعه و جوامع دیگر آثار عظیمی داشته باشد. اگر حادثه مفیدی بود و آثار و برکات داشت، بازنگری و زنده نگهداشتن آن میتواند مزیتهای زیادی داشته و فراموش کردن آن موجب خسارتهای جبرانناپذیری برای جامعه بشری شود.
علت شروع عزاداری از اول محرم
بیگمان، حادثه عظیم عاشورا یکی از این حوادث بزرگ و پر هزینه برای بشریت است؛ چرا که با شهادت امام معصوم، انسان کامل و یاران با وفای او و رنج و سختی کشیدن خانواده و کودکان آن حضرت همراه بوده است.
تاریخ
عملکرد ائمه اطهار علیهمالسلام برای شیعیان حجت شرعی و عملی دارد. تأکیدات معصومین (ع) باعث شده تا مجالس عزاداری امام حسین (ع) از زمان شهادت آن حضرت تا به امروز، بهصورت یک جریان زنده و فعال و انقلابی باقی بماند.
امام رضا (ع) میفرماید: روش همیشگی پدرم (امام موسای کاظم) این بود که هرگاه محرم فرا میرسید، روز گریه و مصیبت او بود و خندهای در چهره نداشت تا دهة عاشورا سپری شود.
احیای حوادث
همانگونه که بیان شد، حفظ و زنده نگهداشتن وقایع عاشورا مسئلهای است که عقل بهروشنی بر آن دلالت دارد. سیره و روش معصومین (ع) بر زنده نگهداشتن چنین مراسمی بود. به همین دلیل شیعیان از اول محرم به یاد مصائب امام حسین (ع) عزاداری میکنند.
![](/wp-content/uploads/2024/07/%D9%88%D9%82%D8%A7%DB%8C%D8%B9-%D8%B9%D8%A7%D8%B4%D9%88%D8%B1%D8%A7.jpg)
فرهنگ و سنت
عزاداری برای امام حسین (ع) یک فرهنگ فراگیر شده است. پوشیدن لباس عزا، سیاهپوش کردن کوچهها و مساجد از اول محرم شروع میشود. این فرهنگ در فرصتهای مناسب دیگر نیز برگزار میشود.
آمادگی روحی
عزاداری و گریه فقط بهخاطر شهادت یا سالگرد نیست، بلکه بهخاطر ظلمها و مصیبتهایی است که از اول محرم آغاز و اوج میگیرد.
ائمه نیز نمیخواستند صرفاً یک سالگرد سوگواری برای عاشورا گرفته شود بلکه میخواستند حوادثی که منجر به این شهادت شد، در مجالس شیعه نقل شود.
نماد مکتب انسانساز
این حادثه یک واقعه شخصی نبود، بلکه واقعۀ کربلا و شهادت حسین بن علی (ع) و یاران با وفایش یک مکتب است که درسها و اهداف و عبرتهایی نظیر توحید، امامت، امربهمعروف و نهیازمنکر، حقیقتخواهی، ظلمستیزی، کرامت نفس و عزت دارد. اگر این مکتب نسل به نسل بین انسانها منتقل شود، بشریت میتواند از آن سود برده و حداکثر بهرهبرداری را بنماید.