بهداشت و سلامتبیماری‌ها و راه درمان

عوامل خطر سرطان سینه چیست؟ (آیا کشنده است؟)

چه عواملی احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد؟ نشانه‌های آن چیست؟

از آنجایی که هرسال تعداد زیادی در سراسر دنیا مبتلا به سرطان سینه می‌شوند، در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی عوامل خطر این نوع سرطان می‌پردازیم تا با آن کاملاً آشنا شوید. البته دقت کنید ممکن است فردی مبتلا به سرطان پستان شود، اما هیچ‌کدام از این عوامل خطر را نداشته باشد.

 

دلایل ایجاد سرطان سینه

سرطان سینه یک نوع بیماری است که در آن سلول‌های بدخیم یا سرطانی در بافت‌های سینه تشکیل می‌شوند. البته انواع مختلفی از این‌گونه سرطان وجود دارد که هم زنان و هم مردان را درگیر می‌کند، اما شیوع آن در زنان بسیار بیشتر است. هرچند که علت دقیق سرطان سینه برای زنان ناشناخته است، اما مصرف زیاد الکل و چاقی در ابتلای بیماران به این سرطان دخیل است. عوامل خطر آن را در ادامه بررسی می‌کنیم.

 

عوامل خطر سرطان سینه

به طور کلی عوامل خطر سرطان سینه، آن دسته از مواردی را شامل می‌شود که ممکن است شانس ابتلا به این نوع سرطان را افزایش دهد. از برخی عوامل خطر می‌توان پیشگیری کرد، اما بیشتر عوامل آن مانند داشتن سابقه خانوادگی قابل‌اجتناب نیستند.

البته ممکن است برخی از خانم‌ها تمامی این عوامل خطر را دارا باشند اما به این نوع سرطان مبتلا نشوند. اما آگاهی از عوامل خطر آن باعث می‌شود نسبت به غربالگری با پزشک خود مشورت کنید و اقدامات پیشگیرانه را در برنامه خود قرار دهید. در ادامه این مطلب به عوامل خطر سرطان سینه می‌پردازیم.

سال‌خوردگی

احتمال ابتلا به سرطان سینه در زنان بالای ۶۰ سال بیشتر است، اما حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد زنان زیر ۴۵ سال مبتلا به این نوع سرطان می‌شوند.

بافت متراکم سینه

یکی دیگر از عوامل خطر سرطان سینه داشتن سینه‌های متراکم است. به طور کلی بافت پستان از چربی و بافت متراکم تشکیل شده است. بافت متراکم از غدد شیر، مجاری شیر، و بافت فیبری ساخته شده است. اگر سینه‌های شما متراکم است، بافت متراکم‌تری نسبت به بافت چربی دارید. در این صورت حتی تشخیص سرطان سینه در ماموگرافی نیز دشوارتر است.

جنسیت

هر ساله تعداد بسیار کمی از مردان مبتلا به سرطان سینه می‌شوند. این نوع سرطان در خانم‌ها شیوع بسیار زیادی دارد.

سابقه خانوادگی

اگر در خانواده شما، مادر یا خواهرتان مبتلا به سرطان سینه است، ریسک ابتلا به این سرطان در شما دوبرابر است.

جهش‌های ژنی

برخی از جهش‌های ژنی، مانند BRCA1 و BRCA2، خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را افزایش می‌دهند. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم که حتماً آزمایش ژنتیکی انجام دهید تا با وجود مشکلات ژنتیکی بالقوه را آشنا شوید.

چاقی و افزایش وزن

افرادی که اضافه‌وزن دارند، بافت‌های چربی در بدن آنها باعث افزایش سطح استروژن می‌شود. این سطح بالای استروژن باعث ممکن است احتمال ابتلا به سرطان پستان را بالا ببرد. بنابراین افزایش چربی بدن در اطراف کمر و به طور کلی افزایش وزن را جدی بگیرید و سعی کنید تناسب اندام داشته باشید.

هورمون‌درمانی جایگزینی (HRT)

مصرف HRT در طول یائسگی ممکن است خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان سینه را افزایش دهد.

وضعیت بارداری

معمولاً زنانی که هیچ‌گونه فرزندی ندارند یا اینکه در سنین بالای ۳۵ باردار سال می‌شوند، خطر ابتلا به سرطان پستان در آنها نسبت به افراد عادی بیشتر است. به طور کلی فرایند شیردادن باعث کاهش خطرات ابتلا به این نوع سرطان می‌شود.

سابقه قاعدگی زودرس

احتمال ابتلا به سرطان سینه در دخترانی که در سنین پایین یعنی قبل از ۱۲ سالگی قاعده می‌شوند یا بعد از سن ۵۵ سالگی یائسه می‌شوند، افزایش می‌یابد.

نوشیدن زیاد الکل

یکی دیگر از مواردی که خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می‌دهد، نوشیدن بیش از حد الکل است.

عدم فعالیت در طی روز

افرادی که ورزش نمی‌کنند و در طی روز هیچگونه فعالیت ورزشی ندارند، خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها بسیار بالاتر نسبت به ورزشکاران است. به طور کلی افرادی که به مدت ۴ تا ۷ ساعت در هفته فعالیت ورزشی دارند، خطر ابتلا به سرطان در آنها کاهش می‌یابد.

سابقه ابتلا به بیماری‌های خوش‌خیم پستان

هرچند که بیماری‌های خوش‌خیم پستان برای افراد هیچ‌گونه خطری ندارد، اما به عنوان یک عامل خطر سرطان سینه در نظر گرفته می‌شود. به طور کلی فردی که مبتلا به هرگونه بیماری‌های سینه می‌شوند، خطر ابتلا به سرطان در آن‌ها نسبت به افراد دیگر، بیشتر است.

کمبود ویتامین دی

یکی دیگر از مواردی که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد، پایین‌بودن میزان ویتامین دی است. همان‌طور که می‌دانید این نوع ویتامین، معمولاً از طریق مکمل‌ها، نور خورشید و برخی از مواد غذایی به‌خوبی دریافت می‌شود. اما توجه کنید اگر در معرض تابش مستقیم آفتاب بیش از قرار بگیرید، خطر ابتلا به سرطان پوست در شما افزایش می‌یابد. بنابراین سه بار در هفته به مدت ۱۵ دقیقه در تابش آفتاب قرار بگیرید کافی است.

رژیم غذایی ناسالم

رژیم غذایی ناسالم مانند چیپس، کلوچه، آب‌نبات و مواردی از این قبیل احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد. همچنین افرادی که از گوشت‌های فراوری شده و گوشت قرمز بیش از حد مصرف می‌کنند نیز در معرض خطر هستند. توصیه می‌شود بیش از ۳ وعده گوشت قرمز در هفته مصرف نکنید.

 

نکته:

البته برخی از عوامل خطر سرطان سینه را نمی‌توان تغییر داد. پیشنهاد تیم پزشکی مجله جوان ایرانی این است که اگر با این‌گونه عوامل سروکار دارید حتماً غربالگری مداوم پستان را در برنامه خود قرار دهید.

عواملی مانند کهولت سن، جهش ژنتیکی، سوابق قاعدگی، داشتن سینه‌های متراکم، سابقه خانوادگی، درمان‌های قبلی با استفاده از رادیوتراپی و مصرف داروی دی اتیل استیل بسترول، جزو مواردی هستند که قابل‌تغییر نیستند.

عواملی که می‌توان آنها را تغییر داد، ارتباط مستقیمی با سبک زندگی ما دارند. این‌گونه عوامل قابل‌کنترل، شامل عدم فعالیت فیزیکی، اضافه‌وزن یا چاقی بعد از یائسگی، مصرف هورمون‌های بارداری و نوشیدن الکل است. برخی از تحقیقات نشان می‌دهد که استعمال سیگار و یا قرارگرفتن در معرض مواد شیمیایی و تغییر هورمون‌ها نیز باعث ابتلا به این سرطان می‌شود.

توصیه ما به شما این است که نزدیک پزشک متخصص بروید و در مورد غربالگریی‌های لازم و ریسک این فاکتورها مشورت کنید تا بتوانید خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهید.

 

کیست سینه چیست؟ چگونه آن را درمان کنیم؟

کیست سینه چیست؟

تشخیص زودهنگام سرطان سینه

معمولاً به طور کامل نمی‌توان از سرطان سینه پیشگیری کرد، اما برای تشخیص زودهنگام آن حتماً به علائم خودتان توجه کنید. از مراجعه به پزشک نترسید و هرچه سریع‌تر درمان و آزمایش‌ها را پیگیری کنید. تشخیص زودهنگام این نوع سرطان به شما کمک می‌کند تا درمان آن به‌خوبی انجام شود.

ازآنجایی‌که هیچ‌کس دلایل کاملاً دقیق سرطان سینه را نمی‌داند، به‌سختی می‌توان از آن پیشگیری کرد. حتی پزشکان نمی‌دانند که چرا یک زن به سرطان سینه مبتلا می‌شود و فرد دیگری در تمام دوران عمرش به این نوع سرطان مبتلا نمی‌شود.

 

آمار سرطان سینه بر اساس قومیت

به طور کلی در ایالات متحده سرطان سینه در هر قوم و نژادی رخ می‌دهد، اما در آمار و نتایج آن تفاوت‌های بسیار زیادی وجود دارد.

میانگین سنی زنان سیاه پوستی که مبتلا به سرطان سینه می‌شوند ۶۰ سال است، اما میانگین آن در زنان سفیدپوست ۶۲ سال است. به طور کلی زنان سیاه‌پوست ۴۰ درصد بیشتر از زنان سفیدپوست در معرض خطر مرگ ناشی از این نوع سرطان هستند.

زنان قاره آسیا بیشتر از سایر گروه‌ها به سرطان پستان موضعی مبتلا می‌شوند که در مراحل اولیه قابل‌درمان هستند. این‌گونه زنان کمترین میزان مرگ‌ومیر ناشی از سرطان سینه را دارند.

زنان سرخ‌پوست آمریکایی و بومی آلاسکا کمترین میزان ابتلا به سرطان سینه را دارند و اما زنان چینی و ژاپنی بالاترین میزان بقای سرطان سینه را دارند.

در واقع میزان بقای سرطان پستان با استفاده از اشکال مختلف از جمله نوع و مرحله سرطان سینه در هنگام تشخیص محاسبه می‌شود.

زنان اسپانیایی‌تبار نیز بیشتر از زنان سفیدپوست در مراحل بعدی سرطان سینه که درمان آن دشوارتر است تشخیص داده می‌شوند. در واقع این‌گونه زنان ۲۰ درصد کمتر از سایر گروه‌ها به سرطان سینه مبتلا می‌شوند. علت اصلی مرگ‌ومیر ناشی از سرطان برای زنان اسپانیایی‌تبار، سرطان سینه است.

 

علائم و نشانه‌های سرطان سینه

احتمالاً این سؤال برای شما ایجاد شده که علائم و نشانه‌های سرطان سینه چیست؟ در ادامه به این موضوع می‌پردازیم.

یک توده سینه یا ناحیه ضخیم شده پوست که با بافت اطراف آن کاملاً متفاوت است.

اگر نوک سینه شما صاف به نظر می‌رسد یا به سمت داخل چرخیده است، نیز ممکن است مشکوک باشد.

تغییر در رنگ پوست سینه، یکی دیگر از علائم و نشانه‌های این نوع سرطان است. معمولاً افرادی که سفیدپوست هستند، سینه‌های آنها به رنگ صورتی و قرمز در می‌آید. افرادی که پوست قهوه‌ای و سیاه دارند، ممکن است پوست سینه آنها تیره‌تر از سایر بخش‌های پوست سینه باشد.

تغییر در اندازه شکل یا ظاهر سینه نیز یکی دیگر از علائم این سرطان است.

یکی دیگر از نشانه‌های سرطان پستان، این است که پوست سینه گود به نظر می‌رسد یا شبیه پوست پرتقال شده است.

همچنین پوسته‌پوسته شدن پوست روی سینه نیز یکی دیگر از علائم آن است.

 

شایعات و ترس‌های بدون مدرک

بین مردم عامه برخی از شایعات ایجاد شده و بر این باور هستند که آن عوامل، باعث ابتلا به سرطان سینه می‌شود. اما هیچ مدرک قطعی و علمی پشت آن وجود ندارد. در این بخش به بررسی این‌گونه شایعات می‌پردازیم.

سقط‌جنین

طی تحقیقات انجام شده توسط مجله جوان ایرانی سقط جنین هیچ ارتباطی به افزایش احتمال سرطان سینه ندارد.

ضدتعریق‌ها و سوتین‌ها

برخی از افراد ادعا می‌کنند که پوشیدن سوتین در شب خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد یا اینکه نباید از ضد تعریق‌ها استفاده کرد اما هیچ فکت علمی پشت این صحبت‌ها وجود ندارد.

استفاده از تلفن همراه

برخی از افراد معتقد هستند که استفاده بیش از حد از تلفن همراه باعث سرطان سینه می‌شود. هر چند استفاده زیاد از تلفن همراه مضراتی دارد اما باعث سرطان سینه نمی شود.

 

علت درد قفسه سینه + داغ شدن و سوزش آن را در این مطلب بخوانید:

علت درد قفسه سینه

زمان مراجعه به پزشک

اگر هرگونه توده یا تغییری در سینه‌های خود پیدا کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. حتی اگر به تازگی ماموگرافی انجام داده‌اید و نشان داده که سرطان سینه وجود ندارد، به نتیجه آن اکتفا نکنید و در صورت هرگونه تغییرات در سینه‌های خود تمامی علائمتان را به پزشک بگویید.

 

نحوه آمادگی برای ماموگرافی

برای انجام ماموگرافی نیاز است تا برخی از نکات را رعایت کنید.

دئودورانت و ضدتعریق استفاده نکنید

اگر قصد انجام ماموگرافی دارید، دئودورانت و ضدتعریق استفاده نکنید. زیرا در تصویربرداری اختلال ایجاد می‌کند. در واقع سعی کنید حتماً بدنتان تمیز باشد، اما درعین‌حال نگران بوی بدن خود نباشید.

لوسیون یا پودر بدن استفاده نکنید

از استفاده هرگونه لوسیون یا پودر بدن در زیر بغل یا نزدیک آن خودداری کنید.

پوشیدن لباس‌های گشاد

حتماً لباس‌های گشاد بپوشید تا در طول ماموگرافی بسیار راحت باشید. در واقع باید لباس شما طوری باشد که به راحتی از کمر به بالا جدا شود.

برداشتن جواهرات

فقط آن دسته از جواهراتی که شامل گردنبند و سایر جواهراتی می‌شود که در طول آزمایش مانع تصویربرداری دقیق می‌شوند را از خودتان جدا کنید.

 

با انواع پروتز سینه در این مطلب آشنا شوید:

انواع پروتز سینه

آیا اشعه ماموگرافی باعث سرطان می‌شود؟

شایعه شده که ممکن است ماموگرافی باعث ایجاد سرطان سینه شود. درصورتی‌که چنین نیست. هرچند ماموگرافی از اشعه استفاده می‌کند، اما دوز آن بسیار کم است. طی تحقیقات انجام شده در انجمن سرطان کانادا، قرارگرفتن در اشعه ایکس خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمی‌دهد. ماموگرافی به تشخیص زودهنگام سرطان سینه کمک بسیار زیادی می‌کند.

انجام ماموگرافی در زنان زیر ۴۹ سال که هیچ‌گونه علائمی ندارند توصیه نمی‌شود. اما اگر حتی اگر نیاز به غربالگری ندارید، در صورت مشاهده هرگونه تغییرات غیرطبیعی سینه سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

 

آیا سرطان سینه مسری است؟

خیر، سرطان سینه مسری نیست. در واقع شما از فردی که مبتلا به این نوع سرطان است واگیر نمی‌کنید.

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 0 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 0

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

بهار علیزاده

همیشه بهترینِ خودم، خاص و منحصر به فرد! دیجیتال مارکتینگ و سئو نظرمه. زندگی برای من مسابقه نیست! از مسیر لذت می‌برم... راز خوشحالیِ من: کمک به دیگران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا