هرگز از قرص فاموتیدین برای کاهش وزن استفاده نکنید
قرص فاموتیدین برای چیست؟ نحوه مصرف + عوارض آن
تابهحال با مشکلات گوارشی مواجه شدهاید؟ پزشک برای شما چه قرصی را تجویز کرده است؟ شاید شما نیز با قرص فاموتیدین آشنا باشید. با این مقاله از مجله جوان ایرانی همراه باشید تا این قرص را باهم موردبررسی قرار دهیم. این قرص را شرکتهای متعددی در ایران نیز تولید میکنند. قرص خوراکی فاموتیدین به دو صورت 20 و 40 میلیگرمی موجود است. قابلذکر است که این دارو بدون نسخه پزشک نیز در اختیار شما قرار خواهد گرفت اما از مصرف خودسرانه آن خودداری کنید.
قرص فاموتیدین برای چیست؟
فاموتیدین یک مهارکننده هیستامین است که با کاهش میزان اسید تولیدشده در معده عمل میکند. فاموتیدین برای درمان و پیشگیری از زخم معده و روده استفاده میشود. همچنین شرایطی را که در آن معده بیشازحد اسید تولید میکند مانند سندرم زولینگر-الیسون درمان میکند. این قرص همچنین بیماری ریفلاکس معده به مری و سایر شرایطی را که در آن اسید از معده به مری برگشته و باعث سوزش سر دل میشود درمان میکند. فاموتیدین ازجمله داروهای پرمصرف است که مشکلات عادی و شدید گوارشی را درمان خواهد کرد.
فاموتیدین 40 چیست؟
همانطور که گفتیم قرص فاموتیدین به دو صورت 20 و 40 میلیگرمی تولید میشود. قبل از مصرف این قرص اگر بیماری کلیوی یا کبدی، سابقه سندرم QT طولانی، سرطان معده یا سایر مشکلات COPD، آسم یا سایر مشکلات تنفسی دارید به پزشک خود اطلاع دهید. این دارو ممکن است تنها بخشی از یک برنامه درمانی کامل باشد که شامل تغییر در رژیم غذایی یا عادات سبک زندگی نیز میشود. درست است که قرص فاموتیدین 40 بدون نسخه پزشک نیز در دسترس بیماران است اما دستورالعملهای پزشک خود را بسیار دقیق دنبال کنید. سوزش سر دل اغلب با اولین علائم حمله قلبی اشتباه گرفته میشود. اگر درد قفسه سینه یا احساس سنگینی، درد منتشرشده به فک، بازو یا شانه، حالت تهوع، تعریق، اضطراب، سبکی سر و احساس ناخوشایند عمومی دارید به اورژانس مراجعه کنید.
عوارض فاموتیدین 40
در صورت مشاهده هرگونه علائم واکنش آلرژیک به فاموتیدین کمک فوری پزشکی دریافت کنید. علائمی ازجمله کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو. در صورت داشتن موارد زیر فوراً با پزشک خود تماس بگیرید و مصرف دارو را متوقف کنید.
- گیجی، توهم، بیقراری و کمبود انرژی
- تشنج
- ضربان قلب تند، سرگیجه ناگهانی مثلاینکه بیهوش شوید
- درد، حساسیت یا ضعف عضلانی غیرقابل توضیح
- بهخصوص اگر تب، خستگی غیرعادی و ادرار تیرهرنگ نیز دارید.
برخی از عوارض جانبی ممکن است در افراد مسن و در افرادی که بیماری کلیوی شدید دارند بیشتر باشد. عوارض جانبی شایع فاموتیدین ممکن است شامل موارد زیر باشد.
- سردرد
- سرگیجه
- یبوست یا اسهال
این لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد. برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.
فاموتیدین را کی بخوریم؟
قبل از هر چیزی شما باید قرص فاموتیدین را مانند هر قرص دیگری دقیقاً طبق دستورالعمل روی برچسب یا طبق تجویز پزشک استفاده کنید. میتوانید فاموتیدین را بهصورت خوراکی با یا بدون غذا مصرف کنید. اکثر زخمها در عرض 4 هفته پس از درمان بهبود مییابند اما ممکن است تا 8 هفته از مصرف این دارو قبل از بهبود زخم شما طول بکشد. به استفاده از دارو طبق دستور ادامه دهید. در اسرع وقت دارو را مصرف کنید اما اگر تقریباً زمان نوبت بعدی فرارسیده است، دوز فراموششده را نادیده بگیرید. دو دوز را در یکزمان مصرف نکنید. این قرص را بهتر است بهموقع خواب مصرف کنید.
قرص فاموتیدین برای کودکان
از قرص فاموتیدین برای کودکان نیز میتوان استفاده کرد. کودکانی که به زخم معده و ریفلاکس معده به مری مبتلا هستند میتوانند از این قرص کمک بگیرند. البته گفتهشده است که مصرف این دارو برای کودکانی که وزن آنها کمتر از 40 کیلوگرم است توصیه نمیشود. برای این دسته از کودکان بهجای استفاده از نوع قرص این دارو از فرم دیگر آن مانند سوسپانسیون خوراکی در نظر گرفته میشود.
میزان مصرف برای کودکان
دوز مصرفی قرص فاموتیدین برای زخم معده و روده در کودکان با وزن 40 کیلوگرم و بیشتر روزانه یک قرص 40 میلیگرمی قبل از خواب است. این دوز کوتاهمدت این دارو است که به مدت 8 هفته باید مصرف شود. همچنین میتوانید از 2 قرص 20 میلیگرمی 2 بار در روز استفاده کنید. برای دوز بلندمدت این قرص، یک عدد قرص 20 میلیگرمی هر شب قبل از خواب توصیهشده است. دوز مصرفی فاموتیدین برای ریفلاکس معده به مری برای کودکان روزی 2 بار قرص 20 میلیگرمی به مدت 6 هفته است. اگر این مشکل همراه با ازوفاژیت یا مری تحریکشده با زخم است روزی 2 قرص 20 یا 40 میلیگرمی به مدت 12 هفته توصیه میشود. این دارو برای درمان بیماری پر ترشحی پاتولوژیک در کودکان تجویز نمیشود. البته اینها تنها یک توصیه هستند و ممکن است پزشک معالج با توجه به واکنش کودک به دارو و یا شدت بیماری او مدت و میزان مصرف دارو را تغییر دهد.
قرص فاموتیدین در بارداری
در رابطه با مصرف قرص فاموتیدین در بارداری و ارتباط آن با سقطجنین تحقیقات کافی و لازم وجود ندارد و از طرفی نمیتوان به نتایج منفی تحقیقات حیوانی اکتفا کرد. اگر در بارداری قصد استفاده از این قرص را دارید و یا حتی در طول دوره درمان توسط این قرص قصد باردارشدن دارید، موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. تا به اینجا دیدهشده است که در دوران بارداری این قرص توسط پزشک فقط در صورت لزوم تجویزشده است.
قرص فاموتیدین در شیردهی
برخی از موارد نشان دادهاند که ممکن است داروی فاموتیدین از شیر مادر عبور کند؛ بنابراین اگر در دوران شیردهی قصد استفاده از این قرص را دارید باید بدانید که ممکن است برای نوزاد شیرخوار شما عوارض جانبی به همراه داشته باشد. لازم است که اگر به فرزند خود شیر میدهید حتماً این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. در برخی مواقع پزشک بین شیردهی و مصرف قرص فاموتیدین یکی را انتخاب میکند و در برخی اوقات نیز جایگزینی برای این دارو تجویز خواهد کرد.
قرص فاموتیدین برای کرونا
ازآنجاییکه بیماری کرونا یک بیماری جدید است و هنوز تحقیقات در مورد آن کامل نشده است، در مورد ارتباط قرص فاموتیدین و درمان کرونا مطالب زیادی در دسترس نیست. گرچه تحقیقات تا به اینجا نشان دادهاند که قرص فاموتیدین میتواند برخی از علائم بیماری کرونا را بهبود بخشد. البته به یاد داشته باشید که خودسرانه و فقط برای درمان علائم کرونا شروع به مصرف این دارو نکنید. به پزشک مربوطه مراجعه کنید تا با توجه بهشدت و علائم بیماری در شما آن را برای شما تجویز کند.
نحوه مصرف قرص فاموتیدین برای کرونا
ازآنجاییکه گروهی از دانشمندان از اثرات مثبت این دارو بر بهبود و کاهش علائم کرونا خبر دادهاند، پزشکان برای افراد مبتلا به کرونا قرص فاموتیدین را تجویز میکنند. نحوه مصرف این دارو برای کرونا بهصورت 2 بار در روز با دوز 40 میلیگرم است. پزشک معمولاً این دارو را هر 12 ساعت یک قرص 40 میلیگرمی به مدت 5 تا 10 روز تجویز خواهد کرد و به این صورت از دردهای شکمی ناشی از ویروس کرونا جلوگیری خواهد کرد.
درمان فوری سینوزیت و تفاوت آن با کرونا و سرماخوردگی را در این مقاله بخوانید:
قرص فاموتیدین و لاغری
مشاهدهشده است که مصرف قرص فاموتیدین میتواند منجر به کاهش وزن و لاغری شود. درواقع میتوان گفت که لاغری یکی از عوارض مصرف این دارو است. به افرادی که دنبال کاهش وزن هستند هرگز توصیه نمیشود که به مصرف خودسرانه این قرص بپردازند؛ زیرا ممکن است عوارض و آسیبهای جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد. قرص فاموتیدین میتواند عملکرد سیستم گوارشی را مختل کرده و جذب مواد غذایی را با مشکل مواجه کند.
قرص فاموتیدین و رانیتیدین
قرص فاموتیدین میتواند جایگزین خوبی برای قرص رانیتیدین باشد که البته باید زیر نظر پزشک معالج قرار داشته باشد. این دارو برای جلوگیری از ترشح اسید معده 20 برابر سامتیدین و 7.5 برابر قویتر از رانیتیدین است. مصرف قرص رانیتیدین را سازمان غذا و دارو ممنوع اعلام کرده و این قرص دیگر در داروخانهها موجود نیست.
در آخر
در این مقاله سعی کردیم در مورد قرص فاموتیدین بیشتر بدانیم و عملکرد و نحوه مصرف آن را بهتر بشناسیم. مهمترین اصلی که در ارتباط با مصرف داروها باید به یاد داشته باشید این است که بدون تجویز پزشک و بهطور خودسرانه آنها را مصرف نکنید. در صورت مشاهده هرکدام از عوارض یادشده با پزشک خود مشورت کنید.