بهداشت و سلامتبیماری‌ها و راه درمان

درمان خانگی پوکی استخوان (بررسی غذاهای مضر)

چگونه پوکی استخوان را در خانه درمان کنیم؟ آیا درمان‌های خانگی کافی است؟

لیست مطالب این مقاله

پوکی استخوان یا استئوپروز یک بیماری شایع است که با کاهش تراکم و کیفیت استخوان‌ها همراه است، همچنین خطر شکستگی آن را افزایش می‌دهد. این بیماری معمولاً در زنان پس از یائسگی ایجاد می‌شود، اما مردان و افراد جوان نیز ممکن است به آن مبتلا شوند. اگرچه درمان‌های پزشکی مانند داروها و مکمل‌ها برای درمان این بیماری بسیار مفید هستند، اما روش‌های خانگی نیز نقش مهمی در مدیریت و پیشگیری از آن دارند. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی درمان‌های خانگی پوکی استخوان می‌پردازیم.

 

درمان خانگی پوکی استخوان

شما عزیزان باید بدانید که پوکی استخوان معمولاً نتیجه یک سبک زندگی نادرست شامل رژیم غذایی نامناسب، کم تحرکی، سیگار، عدم بهداشت دهان و دندان، دیس بیوز روده و مواردی از این قبیل است. در این بخش به بررسی برخی از بهترین روش‌های خانگی برای پوکی استخوان می‌پردازیم.

تغذیه مناسب برای تقویت استخوان‌ها

یکی از مهمترین مواردی که برای سلامت استخوان‌ها بسیار مفید است، نقش تغذیه است. برخی از مواد غذایی می‌تواند به درمان پوکی استخوان کمک کند که در ادامه مطلب آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم. مواد غذایی که حاوی کلسیم هستند، شامل شیر، پنیر، ماست، بادام، انجیر و سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج.

همچنین خوراکی‌های حاوی ویتامین D شامل ماهی‌های چرب مانند سالمون، زرده تخم مرغ و نور خورشید.

مصرف منیزیم نیز برای پوکی استخوان بسیار مفید است. منیزیم در آجیل، دانه‌ها، غلات کامل و موز وجود دارد.

ویتامین K نیز بسیار مفید است که در کلم، کلم بروکلی، کلم پیچ و اسفناج یافت می‌شود. پروتئین نیز بسیار نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. مواد خوراکی که شامل پروتئین هستند عبارتند از تخم مرغ، مرغ، ماهی و حبوبات.

نور خورشید

به دلیل اینکه برای جذب کلسیم در بدن، ویتامین دی بسیار ضروری است، در نتیجه اگر شما عزیزان به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در طی روز در نور خورشید قرار بگیرید، به تولید ویتامین دی در بدن کمک زیادی کرده‌اید. اگر در مناطقی زندگی می‌کنید که آفتاب کمی وجود دارد، می‌توانید از مکمل‌های حاوی ویتامین دی استفاده کنید.

تمرینات ورزشی مناسب

یکی دیگر از راهکارهای تقویت استخوان‌ها و افزایش تراکم استخوانی، تمرینات ورزشی است. برخی از بهترین تمرینات برای پوکی استخوان شامل پیاده‌روی، تمرینات مقاومتی و یوگا است. سعی کنید گاهی اوقات در طی روز به پیاده‌روی بپردازید. این یک فعالیت ساده و مؤثر برای تقویت استخوان‌ها محسوب می‌شود. همچنین استفاده از وزنه‌های سبک یا باندهای مقاومتی برای درمان این بیماری بسیار مفید است. انجام تمرینات یوگا باعث بهبود تعادل و انعطاف‌پذیری، همچنین کاهش خطر افتادن شما عزیزان می‌شود. تعادلی مانند تای چی نیز خطر شکستگی را بسیار کاهش می‌دهد.

استفاده از داروهای گیاهی

برخی از داروهای گیاهی، به تقویت استخوان کمک زیادی می‌کنند. این داروهای گیاهی شامل زردچوبه، گل گاوزبان‌، ریحان و گزنه است. زردچوبه حاوی کرکومین است که خاصیت ضدالتهابی دارد. گل گاوزبان سرشار از کلسیم و منیزیم است. ریحان به افزایش تراکم استخوانی کمک زیادی می‌کند. همچنین گزنه منبع غنی از کلسیم و ویتامین K است.

پرهیز از عادات مضر

اگر می‌خواهید از ابتلا به پوکی استخوان پیشگیری شود، از مصرف الکل به شدت خودداری کنید. شما عزیزان باید بدانید که این موارد جذب کلسیم را کاهش داده و به سلامت استخوان‌های شما آسیب زیادی می‌رساند.

استفاده از طب سوزنی

طی تحقیقات انجام شده توسط مجله جوان ایرانی طب سوزنی نیز یک درمان مکمل و جایگزین برای درمان پوکی استخوان محسوب می‌شود. برخی از پزشکان این روش را به عنوان یک گزینه اصلی درمان محسوب می‌کنند. اما برخی دیگر از آن به عنوان درمان جایگزین بهره می‌برند. در واقع طب سوزنی باعث بهبود تراکم استخوان‌ها شده و در نتیجه به درمان این بیماری کمک زیادی می‌کند. البته تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. اگر علاقمند به دانستن آن هستید، حتماً با پزشک خودتان مشورت کنید.

 

مواد مضر برای پوکی استخوان چیست؟

احتمالاً این سؤال برای شما ایجاد شده که از چه غذاهایی باید اجتناب کنید. برای پیشگیری از پوکی استخوان، سعی کنید فسفر زیادی از رژیم غذایی خود دریافت نکنید، زیرا باعث تحلیل رفتن استخوان می‌شود. غذاهای حاوی فسفر بالا شامل گوشت قرمز، نوشابه و افزودنی‌های غذایی دارای فسفات هستند. همچنین مصرف الکل را کاهش دهید یا کافئین زیادی مصرف نکنید. در این صورت جذب کلسیم کاهش می‌یابد.

 

عوارض پوکی استخوان چیست؟

عوارض اصلی پوکی استخوان را در ادامه این مطلب مورد بررسی قرار می‌دهیم.

معمولاً افرادی که دچار این بیماری می‌شوند، قد آنها کوتاه شده، همچنین پشت آن‌ها نیز خمیده می‌شود. شکستگی‌های مچ دست، ستون فقرات و لگن از دیگر عوارض این بیماری است. همچنین دردهای شدید ناشی از شکستگی با کمترین فشار و ضعیف‌ترین ضربه، وقوع شکستگی‌های کشنده به خصوص در ناحیه لگن، زمین‌گیر شدن به دلیل شکستگی‌های ناشی از پوکی استخوان و مرگ و میر بالای شکستگی‌های ناشی از این بیماری به علت وجود عفونت، عوارض داروهای بیهوشی و مواردی از این قبیل از جمله عوارض جانبی بیماری پوکی استخوان محسوب می‌شوند.

در برخی از موارد حتی اگر زمین نخورده باشید، نیز شکستگی ستون فقرات ایجاد می‌شود. در واقع مهره‌هایی که ستون فقرات را تشکیل می‌دهند، به حدی ضعیف شده‌اند که منجر به کمردرد و شکستگی‌های ناگهانی می‌شوند.

 

عوامل خطر پوکی استخوان چیست؟

برخی از عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان قابل پیشگیری نیستند. به عنوان مثال این بیماری در زنان بسیار بیشتر از مردان شایع است. همچنین هر چقدر سن شما بالاتر رود، خطر ابتلا به این عارضه بیشتر می‌شود. داشتن یک والدین یا خواهر و برادر نیز شما را در معرض خطر بیشتری از این بیماری قرار می‌دهد. به ویژه اگر مادر یا پدر شما دچار شکستگی لگن شده باشد‌. پوکی استخوان معمولاً در افرادی که هورمون‌های خاصی در بدن آن‌ها بسیار زیاد یا بسیار کم است، شایع‌تر است. به عنوان مثال کاهش سطح هورمون‌های جنسی باعث ضعیف شدن استخوان‌ها می‌شود. یا زنانی که در دوران یائسگی سطح استروژن آنها کاهش می‌یابد، احتمال ابتلا به این بیماری در بیشتر می‌شود. همچنین افرادی که دچار مشکلات تیروئیدی هستند یا بیش از حد داروهای هورمونی تیروئید مصرف می‌کنند، احتمال ابتلا به این بیماری در آنها زیاد است.

همچنین خطر پوکی استخوان در افرادی که دچار بیماری‌های سلیاک، التهابی روده، کلیه، کبد، سرطان، مولتیپل میلوما و روماتیسم مفصلی هستند بیشتر است.

برخی از عادت‌های بد نیز باعث ایجاد این بیماری می‌شود که قابل پیشگیری است. در ادامه آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

عدم تحرک روزانه

افرادی که مدت زیادی در حالت نشسته یا ایستاده قرار دارند، نسبت به افرادی که فعالیت بیشتری دارند احتمال ابتلا به پوکی استخوان در آن‌ها بیشتر است. به طور کلی شما عزیزان باید بدانید که پیاده‌روی، دویدن، رقصیدن، پریدن، وزنه‌برداری و هرگونه تحرک برای پیشگیری از پوکی استخوان بسیار مفید است.

مصرف زیاد الکل

معمولاً افرادی که بیشتر از دو بار در طی روز نوشیدنی‌های الکلی مصرف می‌کنند، خطر ابتلا به پوکی استخوان را تا حد زیادی افزایش می‌دهند.

مصرف تنباکو

هرچند به طور مستقیم اثر تنباکو بر پوکی استخوان مشخص نشده، اما طی تحقیقات انجام شده مصرف آن باعث ضعیف شدن استخوان‌ها می‌شود.

 

علت درد استخوان لگن و باسن چیست؟ بهترین درمان‌های آن را در این مطلب بخوانید:

علت درد استخوان لگن و باسن چیست؟

نقش کلسیم و ویتامین دی برای پیشگیری از پوکی استخوان

هرچند در این مطلب به نقش تغذیه برای بهبود پوکی استخوان اشاره شد، اما هم اکنون قصد داریم به این مورد بپردازیم که چه میزان کلسیم برای بدن نیاز است. به طور کلی اگر سن شما بین ۱۹ تا ۵۰ سال است، روزانه ۱۰۰۰ میلی‌گرم کلسیم نیاز دارید. اگر سن شما ۵۰ سال یا بیشتر یا در مردان ۷۱ سال و بیشتر است، روزانه به ۱۲۰۰ میلی‌گرم نیاز دارید. هرچند بهتر است که کلسیم خودتان را از غذاهای مختلف دریافت کنید، اما می‌توانید مکمل آن را پس از مشورت با پزشک دریافت کنید. همچنین پزشک ممکن است با انجام آزمایشاتی به شما بگوید که چه میزان مکمل کلسیم در طی روز نیاز دارید. البته معمولاً متخصصان برای کمک به جذب کلسیم از غذا، مکمل‌های ویتامین دی را توصیه می‌کنند. تا سن ۷۱ سالگی ۶۰۰ واحد نیاز به ویتامین دی دارید و سپس باید آن را تا ۸۰۰ واحد در روز افزایش دهید. همچنین شما می‌توانید ویتامین دی را از غذاهای غنی شده یا نور خورشید دریافت کنید. مکمل ویتامین دی را زیاد مصرف نکنید، زیرا باعث مشکلات سلامتی می‌شود. علاوه بر خوراکی‌هایی که در این مطلب به آن اشاره شد که حاوی کلسیم هستند، شما می‌توانید برای دریافت کلسیم، به عنوان مثال شیرخشک بدون چربی را به غذاها و نوشیدنی‌های روزمره از جمله سوپ و خورش اضافه کنید. هر فنجان شیرخشک حدود یک سوم کلسیم مورد نیاز روزانه شما را تأمین می‌کند.

 

نظرات مردم در مورد پوکی استخوان

در این بخش به بررسی نظرات مردم در مورد پوکی استخوان می‌پردازیم.

 

♦ یکی از افراد پیام داده که من یک پیرمرد ۸۰ساله می‌شناسم که ۵۰ سال است شیر، ماست و پنیر نخورده است. زیرا با خوردن آنها دل درد می‌گرفته و بر این باور است که تمام بدنش و استخوان‌هایش سالم است. به صورت تجربی او می‌گوید که عامل پوکی استخوان همین شیر و لبنیات است که باید حذف شود. به جای شیر و لبنیات، ماهی، سنجد و ارده شیره مصرف کرده است. فرد دیگری بر این باور است که حتماً باید در کنار لبنیات، گرمیجات مصرف کند. به عنوان مثال با پنیر، گردو یا همچنین دوغ را با زیره مصرف کنند. شیر را با خرما یا عسل و ماست را با نعنا میل کنید. در این صورت لبنیات ایرادی ندارد.

 

♦ یکی دیگر از افراد پیام داده من زمانی پوکی استخوان شدید داشتم. به پزشک مراجعه کردم و پزشک گفت که روزی یک لیتر شیر مصرف کنم. من هم همین کار را کردم، همچنین قرص کلسیم و ویتامین دی هم مصرف می‌کردم. ورزش ایروبیک با وزنه‌های سبک هم انجام می‌دادم. پس از مدتی پوکی استخوان من بسیار بهتر شد.

 

♦ فرد دیگری پیام داده که من ۶۴ سال سن دارم. پوکی استخوان شدید گرفتم. به طوری که دست‌ها و پاهایم درد می‌کند. حتی پارگی تاندون شانه داشتم و عمل کردم. الان درد شانه دارم. به دکتر متخصص ارتوپد مراجعه کردم. کپسول سیاه دانه و کپسول کلسیم برایم تجویز کرده است. از وقتی آن‌ها را مصرف می‌کنم بهتر شدم.

 

درمان خانگی درد مچ دست چیست؟ نحوه پیشگیری از آن را در این مطلب بخوانید:

درمان خانگی درد مچ دست

سؤالات متداول در مورد پوکی استخوان

در این بخش به بررسی سؤالات متداول در مورد پوکی استخوان می‌پردازیم.

بهترین درمان برای پوکی استخوان چیست؟

به طور کلی هیچ پاسخ روشن و دقیقی وجود ندارد که به شما عرض کنیم کدام درمان طبیعی برای پوکی استخوان مناسب است، زیرا بهترین درمان به شرایط هر فردی بستگی دارد. شما پس از مراجعه به پزشک متوجه می‌شوید که کدام یک از درمان‌های طبیعی برای هر فرد بهتر است و کدام دارو را باید مصرف کنید.

 

آیا امکان درمان طبیعی پوکی استخوان وجود دارد؟

اینکه برای افزایش تراکم‌های استخوانی، درمان‌های طبیعی پاسخ می‌دهد یا خیر، دقیقاً به شرایط آن فرد بستگی دارد. در برخی از افراد ممکن است نتوان پوکی استخوان را درمان کرد. در این صورت پزشک درمان‌هایی را توصیه می‌کند تا به کاهش سرعت پیشرفت این بیماری کمک کند.

 

چگونه می‌توان تراکم استخوان را به طور طبیعی افزایش داد؟

هرچند برخی از افراد ممکن است بتوانند از طریق تغییر سبک زندگی، رژیم غذایی و ورزش، تراکم استخوان‌های خودشان را افزایش دهند، اما ممکن است پس از سن ۳۰ سالگی به بعد با کاهش توده استخوانی مواجه شوند.

 

آیا افراد مبتلا به پوکی استخوان، نیاز به دارو دارند؟

بله هرچند که درمان‌های طبیعی ممکن است به افراد کمک کند تا پیشرفت این بیماری را کاهش دهد، اما برخی از افراد مبتلا به این بیماری ممکن است نیاز به دارو داشته باشند. همان‌طور که در این مطلب به آن اشاره شد درمان‌های طبیعی شامل تغییرات رژیم غذایی، ورزش و توقف مصرف سیگار و الکل، همچنین افزایش سطح ویتامین دی و کلسیم است.

 

آیا تمامی افراد با افزایش سن مبتلا به پوکی استخوان می‌شوند؟

هرچند مقداری از دست دادن استخوان یک بخش طبیعی از افزایش سن محسوب می‌شود، اما به طور کلی تغییرات هورمونی، سابقه خانوادگی و برخی از عوامل سبک زندگی مانند سیگار کشیدن و رژیم غذایی نامناسب و بدون مواد مغذی احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.

 

خوراکی‌های پیشنهادی برای افرادی که لبنیات مصرف نمی‌کنند، چیست؟

اگر لبنیات نمی‌خورید، غذاهای غنی شده با کلسیم را جایگزین آن کنید. به عنوان مثال آب پرتقال و غلات را در برنامه روزانه خودتان قرار دهید. همچنین ماهی قزل‌آلا و ماهی با استخوان مانند ساردین حاوی کلسیم هستند. همچنین منابع کلسیم گیاهی شامل کلم‌پیچ، کلم و سایر سبزیجات سبز رنگ هستند. مصرف ویتامین دی را فراموش نکنید. حتی ممکن است نیاز به مکمل آن داشته باشید. منابع غذایی سرشار از ویتامین دی شامل ماهی‌های چرب مانند قزل آلا، سالمون، ماهی تن و ماهی خال مخالی است. روغن کنجد، ماهی، جگر گاو و زرده تخم مرغ را در برنامه خودتان بگنجانید.

 

آیا منیزیم و سلنیوم نیز برای پوکی استخوان مفید هستند؟

بله برخی از مواد معدنی مانند سلنیوم و منیزیم، نیز می‌توانند بر سلامت استخوان‌ها تأثیر زیادی بگذارند. منابع طبیعی آن شامل دانه‌های کدو تنبل، سیب زمینی شیرین، بادام هندی، لوبیا، اسفناج، بادام زمینی، آجیل برزیلی، مرغ، ماهی و میگو هستند.

 

آیا کمبود ویتامین دی باعث پوکی استخوان می‌شود؟

کمبود ویتامین دی می‌تواند این بیماری را تشدید کند. به ویژه در افراد مسن و افرادی که یائسه هستند، این بیماری بیشتر مشاهده می‌شود. البته بهتر است که حتماً در مورد آن با یک متخصص تغذیه مشورت کرده و هر نوع مکملی که نیاز دارید را مصرف کنید.

 

سخن پایانی

پوکی استخوان یک بیماری شایع است که بر کیفیت زندگی افراد تأثیر گذاشته و با این حال تغییرات ساده و سبک زندگی مناسب، تغذیه سالم و استفاده از روش‌های درمانی خانگی باعث می‌شود که از پیشرفت این بیماری به خوبی جلوگیری کنید. هرچند درمان‌های پزشکی بسیار مهم هستند، اما شما می‌توانید با روش‌های طبیعی نیز نقش مؤثر در مدیریت این بیماری داشته باشید.

منابع:

http://medicalnewstoday.com/articles/natural-treatment-for-osteoporosis#summary

https://www.verywellhealth.com/natural-treatment-for-osteoporosis-6832259

https://www.healthline.com/health/osteoporosis-alternative-treatments

https://www.webmd.com/osteoporosis/osteoporosis-treatments

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4625766/

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 4.6 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 49

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

بهار علیزاده

همیشه بهترینِ خودم، خاص و منحصر به فرد! دیجیتال مارکتینگ و سئو نظرمه. زندگی برای من مسابقه نیست! از مسیر لذت می‌برم... راز خوشحالیِ من: کمک به دیگران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا