بن لادن کیست؟ (زندگی بنیانگذار و رهبر شبکه القاعده)
بن لادن کیست؟ آشنایی با بنیانگذار القاعده
اگر اهل دنبال کردن خبرها باشید حتماً از حملات گوناگونی که به آمریکا شد خبر دارید و حتماً میدانید بن لادن کیست؟ اسامه بن لادن که با نام بن لادن معروف است. این شخص بنیانگذار و رهبر شبکه القاعده، سالها کابوس دولت آمریکا بود. او مغز متفکر بسیاری از حملات علیه ایالات متحده و دیگر قدرتهای غربی بود.
بیوگرافی بن لادن
اسامه بن محمد بن عوض بن لادن متولد 10 مارس 1957 از ریاض، پایتخت عربستان سعودی است. او فرزند محمد بن لادن از دهمین همسرش حمیده العطاس بود.
او در 13 سالگی پدرش را از دست داد. بن لادن در 17 سالگی با یک دختر سوری نجوا غانم در شهر لاذقیه، سوریه ازدواج کرد.
زندگی بن لادن
بن لادن یکی از فرزندان محمد بن لادن، یک میلیاردر خودساخته که پس از مهاجرت از یمن به عربستان سعودی، به مدیریت پروژههای ساختمانی بزرگ برای خاندان سلطنتی سعودی کار میکرد.
شرکت او به یکی از بزرگترین شرکتهای ساختمانی در خاورمیانه تبدیل شد و خانواده بن لادن رابطه نزدیکی با خانواده سلطنتی عربستان برقرار کرده بود.
اسامه بن لادن در دانشگاه ملک عبدالعزیز جده در رشته مدیریت بازرگانی تحصیل کرد و در آنجا از محمد قطب، برادر احیاگر اسلامی، سید قطب، نیز آموزش علوم دینی آموخت.
اسامی مستعار بن لادن
- شیخ اسامه بن لادن
- شاهزاده
- شیخ
- مجاهد شیخ
- ابومحمد
ساختمان القاعده
مدت کوتاهی پس از حمله اتحاد جماهیر شوروی در سال 1979، بن لادن که این حمله را تجاوز به اسلام میدانست، به افغانستان سفر کرد تا با رهبران مقاومت افغانستان ملاقات کند.
تا سال 1984 فعالیت های او عمدتاً در افغانستان و پاکستان متمرکز بود، جایی که او با عزام برای استخدام و سازماندهی داوطلبان عرب برای مبارزه با اشغال شوروی همکاری کرد.
منابع مالی بن لادن، همراه با شهرت او به تقوا و شجاعت در جنگ، جایگاه او را بهعنوان یک رهبر مبارز افزایش داد. پایگاه داده رایانهای که او در سال 1988 ایجاد کرد، اسامی داوطلبان جنگ افغانستان را فهرست میکرد، منجر به تشکیل یک شبکه ستیزهجوی جدید در آن سال به نام القاعده شد.
در سال 1989، پس از خروج شوروی از افغانستان، بن لادن به عربستان سعودی بازگشت، جایی که در ابتدا بهعنوان یک قهرمان مورد استقبال قرار گرفت، اما به زودی توسط دولت بهعنوان یک تهدید رادیکال و بالقوه مورد توجه قرار گرفت.
در سال 1990، دولت درخواست های او را برای اجازه استفاده از شبکه جنگجویان خود برای دفاع از عربستان سعودی در برابر تهدید تهاجم ناشی از عراق صدام حسین رد کرد.
بن لادن از زمانی که عربستان سعودی بهجای آن به نیروهای آمریکایی برای محافظت در طول این دوره متکی بود، خشمگین شد و جنگ خلیجفارس که منجر به شکاف فزاینده بین بن لادن و رهبران کشور پیش آمد سبب شد تا در سال 1991 عربستان سعودی را ترک کند و در پایان سال در سودان مستقر شود.
مبارزه علیه ایالات متحده
در اوایل دهه 1990 بن لادن و شبکه القاعده او شروع به تدوین دستور کار مبارزه خشونت آمیز علیه تهدید سلطه ایالات متحده در جهان اسلام کردند.
بن لادن علناً حملات گروههای دیگر به آمریکاییها، از جمله بمباران مرکز تجارت جهانی در نیویورک سال 1993 را ستایش کرد. در سال 1994، زمانی که بن لادن زیر ساخت های گروهش را در سودان گسترش داد و شبهنظامیان اسلامی را برای شرکت در درگیریها در سراسر جهان آموزش داد، عربستان سعودی تابعیت او را لغو کرد و داراییهایش را مسدود نمود و او را مجبور کرد برای تأمین مالی به منابع خارجی تکیه کند.
در سال 1996، سودان تحت فشار شدید بین المللی، بن لادن را اخراج کرد و او به افغانستان بازگشت و در آنجا از حکم آن حمایت شد.
اعلام جنگ علیه آمریکا
در اواخر همان سال، بن لادن اولین فتوا از دو فتوای عربی عقاید دینی را صادر کرد که در آن اعلام جنگ مقدس علیه ایالات متحده آمریکا را صادر کرد که از جمله آنها را به غارت منابع طبیعی جهان اسلام و اشغال اعراب متهم کرد.
هدف ظاهری بن لادن این بود که ایالات متحده را به جنگی گسترده در جهان اسلام بکشاند که نظم جهانی موجود را سرنگون کند و یک دولت واحد اسلامی ایجاد نماید.
برای این منظور، القاعده شبهنظامیان را آموزش داد و حملات را تأمین مالی کرد. در سال 1998 بن لادن دستور عملیاتی بزرگتر از هر عملیات قبلی القاعده را صادر کرد.
بمبگذاری همزمان سفارتخانههای آمریکا در نایروبی، کنیا، دارالسلام و تانزانیا که در مجموع 224 نفر را کشت. ایالات متحده با پرتاب موشک کروز به مکانهایی که گمان میرود پایگاههای بن لادن در افغانستان باشد، تلافی کرد.
بمبگذاری دیگری که القاعده در سال 2000 انجام داد، ناو USS Cole ، یک کشتی جنگی آمریکایی در یمن را هدف گرفت و 17 ملوان را کشت.
او بهعنوان سخنوری ماهر شناخته میشد که میتوانست انواع راهبردها را دستکاری کند و پیام خود را حتی برای افراد بیسواد بهآسانی در دسترس قرار دهد. در پایان قرن بیستم، تصور میشد که بن لادن هزاران نفر از پیروان مبارز در سراسر جهان داشته است، در مکانهایی مانند عربستان سعودی، یمن، لیبی، بوسنی، چچن و فیلیپین.
حملات 11 سپتامبر
در سال 2001، پس از آنکه 19 شبه نظامی مرتبط با القاعده حملات 11 سپتامبر را ترتیب دادند، ایالات متحده ائتلافی را رهبری کرد که طالبان را در افغانستان سرنگون کند.
دسامبر 2001 بن لادن پس از فرار از دستگیری توسط نیروهای آمریکایی در مجموعه غار تورا بورا مخفی شد. در سالهای بعد، نیروهای آمریکایی در امتداد مرز افغانستان و پاکستان به جستجوی او پرداختند، در این مدت بن لادن از دید عموم غایب بود.
سپس در اکتبر 2004 – کمتر از یک هفته قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در آن سال، بن لادن در یک پیام ویدئویی ظاهر شد که در آن مسئولیت حملات 11 سپتامبر را بر عهده گرفت.
پس از آن او به طور دورهای پیامهای صوتی منتشر میکرد، از جمله در سال 2008، او تهدید به انتقامجویی برای مرگ فلسطینیها در نوار غزه کرد. در سال 2009، اعصاب رئیسجمهور جدید آمریکا را برای ادامه مبارزه با القاعده به چالش کشید. در همین حال، نیروهای آمریکایی به تعقیب بن لادن ادامه دادند که هنوز گمان میرفت در افغانستان یا در مناطق قبیلهای پاکستان در نزدیکی مرز با افغانستان پنهان شده است.
مرگ بن لادن
اطلاعات ایالات متحده در نهایت او را در پاکستان پیدا کرد و در یک ویلا در پاکستان زندگی میکرد. ابوت آباد، شهری متوسط در نزدیکی اسلامآباد.
در 2 می 2011، بن لادن پس از حمله نیروهای یگان آمریکایی به محوطه در آنجا کشته شد. جسد وی که در محل حمله به صورت بصری شناسایی شد.
توسط نیروهای آمریکایی برای معاینه و شناسایی DNA از پاکستان خارج شد و بلافاصله پس از آن در دریا به خاک سپرده شد. ساعاتی پس از تأیید آن، مرگ بن لادن توسط اوباما در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام شد. چند روز پس از اعلام اوباما، القاعده بیانیهای را منتشر کرد که در آن علناً مرگ بن لادن را پذیرفت و اعلام انتقام گرفتن کرد.
بعداً در همان ماه، القاعده آخرین پیام صوتی را منتشر کرد که گفته میشد از طرف بن لادن است و ظاهراً توسط او کمی قبل از کشته شدن ضبط شده بود.
بن لادن در این پیام از قیام تونس و مصر در اوایل سال 2011 تمجید کرد و از پیروان القاعده خواست به مردمی که علیه دولت های ظالم مبارزه می کنند کمک کنند.
پسر بن لادن
در ژانویه ۲۰۱۷ آمریکا اعلام کرد که کوچکترین پسر بن لادن (حمزه بن لادن) را به دلیل پیوستن به القاعده در فهرست سیاه مقابله با تروریسم قرار گرفته است.
حمزه بن لادن گفته که انتقام کشته شدن پدرش از سوی نیروهای ویژه این کشور را میگیرد. در سال ۲۰۱۹ اخباری مبنی بر کشته شدن حمزه بن لادن به دست نیروهای آمریکایی و در منطقهای در مرز پاکستان – افغانستان منتشر شد. این خبر در سپتامبر ۲۰۱۹ توسط دونالد ترامپ، تأیید شد؛ اما جزئیات دیگری در رابطه با این موضوع ذکر نشده است.
سپس همسر حمزه بن لادن به همراه پدرش عبدالله احمد عبدالله یکی از اعضای بلندپایه القاعده مصر در ۷ اوت سال ۲۰۲۰ برابر با سالگرد بمبگذاری ۱۹۹۸ سفارت ایالات متحده، به درخواست آمریکا و در خیابان پاسداران تهران، توسط افرادی مرتبط با اسرائیل، با شلیک گلوله کشته شدند.