نماز عید فطر چگونه خوانده میشود؟ آموزش کامل آن
دلیل خواندن نماز عید فطر چیست؟ چگونه این نماز مستحب را بخوانیم؟
نماز عید فطر چگونه خوانده میشود؟ نماز عید فطر، یک عمل مستحبی (در زمان غیبت) است که از 2 رکعت تشکیل شده است و بایستی در از زمان طلوع آفتاب تا ظهر ادا شود. کیفیت، اهمیت و چیستی این عمل را در این مقاله به صورت کامل بررسی کردهایم که میتوانید آن را در ادامه مطالعه کنید.
نماز عید فطر چیست؟
نماز عید فطر چگونه خوانده میشود؟ از جمله پرسشهای مهمی است که هرساله برای مسلمانان مطرح میشود. همانطور که میدانید، عید فطر، از اعیاد مشترک میان مسلمانان شیعه و سنی است که در اولین روز ماه بعد از رمضان، اول شوال، برگزار میشود و میتوان آن را یکی از اعیاد مهم در دین اسلام دانست. در روز عید فطر، مسلمانان برخی آداب و احکام را رعایت میکنند که از جمله آنها میتوان گفت:
- در این روز، روزه گرفتن حرام است. چراکه مسلمانان آن را به عنوان یک روز عید و پاداش بعد از ادای کامل فریضه روزه انجام میدهند.
- در این روز، پرداخت فطریه برمسلمانان واجب است. فطریه یا زکات فطریه، از جمله واجباتی است که در حدود 3 کیلوگرم از قوات مردم مانند گندم، جو، کشمش و نظایر آن تشکیل میشود. این فریضه مالی برای عدهای خاص از جمله مساکین، بردگان، بدهکاران، ماموران جمع آوری زکات، پرداخت میشود.
- غسل که از مستحبات این روز است و در آغاز صبح انجام میشود.
- یکی دیگر از موارد مهم، نماز عید فطر است که در این قسمت میخواهیم به این پرسش که نماز عید فطر چگونه خوانده میشود؟ نیز بپردازیم.
در این قسمت راجع به دعای افزایش رزق و روزی بخوانید.
چرا نماز عید فطر میخوانیم؟
نماز عید فطر از جمله مستحباتی است که در عصر غیبت امام زمان، انجام آن ضروری نیست اما در عصر حضور ایشان، واجب میشود. نماز عید فطر از زمان ابتدای آفتاب تا ظهر شروع میشود و میتوان آن را به صورت جماعت یا فردی (در زمان غیبت) برپا کرد (بهتر است در رابطه با این موضوع، بر طبق نظر مراجع اقدام کنید). همچنین بر مسلمانان مستحب است که پس از بلند شدن آفتاب (بعد از ظهر) افطار کرده و زکات فطریه خود را بدهند.
با یک آشنایی اجمالی، حال پیش از آنکه به بررسی نحوه خواندن نماز عید فطر بپردازیم، یک پرسش مهم را با هم پاسخ میدهیم. آن پرسش این است که چرا باید نماز عید فطر را بخوانیم؟ در این صورت میتوان به دلایل زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- خواندن نماز عید فطر هرچند واجب نیست در زمان غیبت امام، اما میتواند اثرات بسیار خوبی را داشته باشد. شما میتوانید با شرکت در این مراسم، از حال و حس معنوی با برادران دینی خود که همگی یک ماه بندگی خداوند را به جا آوردهاید، لذت ببرید.
- بهره مندی از فضای معنوی در طول برگزاری مراسم عید و شنیدن خطبههای دینی و جشن بعد از یک ماه روزه، از دیگر مواردی است که میتوان برای خواندن نماز عید فطر بیان کرد.
- این نماز یکی از مهمترین اعمال جمعی مسلمانان به حساب میآید. از سوی دیگر با توجه به اینکه در میان مسلمانان شیعه و سنی مشترک است، میتوان آن را نمادی بر واحد بودن امت اسلام درنظر گرفت.
- این نماز یک سنت موکده از جانب رسول خدا و امامان میباشد که همین دلیل میتواند برای انجام و شرکت در این عمل کافی باشد.
نماز عید فطر چگونه خوانده میشود؟
حال لازم است راجع به اینکه نماز عید فطر چگونه خوانده میشود؟ توضیحاتی را ارائه کنیم. این نماز میتواند فرادا یا جماعت ادا شده و همانند نماز عید قربان دارای 2 رکعت است. شیوه و کیفیت خواندن این نماز به شرح زیر میباشد:
- ابتدا نیت ادای نماز عید فطر را انجام میدهید. پس از آن قربت الی الله گفته و رکعت اول را شروع میکنید. (این نماز اذان و اقامه ندارد ولی به جای آن مستحب است که موذن سه مرتبه کلمه “الصلاة” را بیان کند.
- در رکعت اول ابتدا سوره حمد را بخوانید.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ﴿۱﴾
الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ ﴿۲﴾ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ ﴿۳﴾ مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ ﴿۴﴾ إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ ﴿۵﴾ اهدِنَا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ ﴿۶﴾ صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ ﴿۷﴾
- حال با اتمام سوره حمد، بایستی سوره غاشیه یا اعلی خوانده شود. (سوره اعلی مرسوم است). سوره اعلی دارای 19 آیه است که به شرح زیر میباشد:
سَبِّحِ اسْمَ رَبِّکَ الأعْلَى ﴿١﴾ الَّذِی خَلَقَ فَسَوَّى ﴿٢﴾ وَالَّذِی قَدَّرَ فَهَدَى ﴿٣﴾ وَالَّذِی أَخْرَجَ الْمَرْعَى ﴿٤﴾ فَجَعَلَهُ غُثَاءً أَحْوَى ﴿٥﴾ سَنُقْرِئُکَ فَلا تَنْسَى ﴿٦﴾ إِلا مَا شَاءَ اللَّهُ إِنَّهُ یَعْلَمُ الْجَهْرَ وَمَا یَخْفَى ﴿٧﴾ وَنُیَسِّرُکَ لِلْیُسْرَى ﴿٨﴾ فَذَکِّرْ إِنْ نَفَعَتِ الذِّکْرَى ﴿٩﴾ سَیَذَّکَّرُ مَنْ یَخْشَى ﴿١٠﴾ وَیَتَجَنَّبُهَا الأشْقَى ﴿١١﴾ الَّذِی یَصْلَى النَّارَ الْکُبْرَى ﴿١٢﴾ ثُمَّ لا یَمُوتُ فِیهَا وَلا یَحْیَا ﴿١٣﴾ قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَکَّى ﴿١٤﴾ وَذَکَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّى ﴿١٥﴾ بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَیَاةَ الدُّنْیَا ﴿١٦﴾ وَالآخِرَةُ خَیْرٌ وَأَبْقَى ﴿١٧﴾ إِنَّ هَذَا لَفِی الصُّحُفِ الأولَى ﴿١٨﴾ صُحُفِ إِبْرَاهِیمَ وَمُوسَى ﴿١٩﴾
- حال با خواندن این سوره، پنج تکبیر و پنج قنوت خوانده میشود. کیفیت انجام این مرحله در پاسخ به اینکه نماز عید فطر چگونه خوانده میشود؟ بدین شرح است: ابتدا تکبیر گرفته (یک الله اکبر) و یک قنوت قرائت میشود. در نهایت بعد از تکبیر پنجم و قرائت قنوت آن، یک تکبیر دیگر گفته شده و به رکوع میروید. ذکر قنوت از 16 عبارت تشکیل شده است که میتوانید از دعاکارتی برای قرائت آن بدون نیاز به حفظ کردن استفاده کنید:
- اللّهُمَّ اَهْلَ الْکِبْرِیاَّءِ وَالْعَظَمَهِ وَاَهْلَ الْجُودِ وَالْجَبَرُوتِ وَاَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَهِ:
- خداوندا، تو سزاوار بزرگی، سرافرازی، بخشندگی، قدرت، بخشایش و رحمت هستی.
- وَاَهْلَ التَّقْوی وَالْمَغْفِرَهِ اَسْئَلُکَ بِحَقِّ هذَا الْیَومِ الَّذی
- سزاوار تقوی هستی و از تو طلب آمرزش بخواهیم به حق این روزی که عید قرار دادهای
- جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَلِمُحَمَّدٍ صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَ الِهِ ذُخْراً وَشَرَفاً وَمَزِیْداً:
- برای ما مسلمانان و برای حضرت محمد (ص) (ذخیره افتخار و بلندی مقام و فزونی)
- اَنْ تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تُدْخِلَنی فی کُلِّ خَیْرٍ:
- که صلوات فرستی بر محمد و خاندان او و داخل کنی مرا در هر خیری که
- اَدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَ الَ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کُلِّ سُوَّءٍ اَخْرَجْتَ:
- وارد کردی که در آن خیر محمد و آل محمد است و مرا خارج کردی از هر شر و بدی.
- مِنْهُ مُحَمَّداً وَ الَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَعَلَیْهِمْ اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ:
- از آن محمد و آل محمد را، که صلوات و درود بر او و خاندانش باشد. خداوندا از تو میخواهم
- خَیْرَ ما سَئَلَکَ مِنْهُ عِبادُکَ الصّالِحُونَ وَاَعُوذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُکَ الْمُخلَصونَ
- بهترین چیزی را که بندگان شایستهات از تو خواستهاند و پناه میبرم به تو از آن چیزی که آنها پناه بردهاند
- حال در ادامه آموزش اینکه نماز عید فطر چگونه خوانده میشود؟، پس از رکوع به سجده رفته و 2 سجده به جای میآورید.
- ذکر رکوع: سبحان ربی العظیم و بحمده.
- ذکر سجده: سبحان ربی الاعلی و بحمده.
- اللّهُمَّ اَهْلَ الْکِبْرِیاَّءِ وَالْعَظَمَهِ وَاَهْلَ الْجُودِ وَالْجَبَرُوتِ وَاَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَهِ:
- حال بعد از انجام دو سجده، قیام کرده و رکعت دوم را شروع میکنید. ابتدا سوره حمد را بخوانید.
- سپس بایستی سوره شمس را قرائت کنید. سوره شمس دارای 15 آیه است که به شرح زیر میباشد:
وَالشَّمْسِ وَضُحَاهَا ﴿١﴾ وَالْقَمَرِ إِذَا تَلاهَا ﴿٢﴾ وَالنَّهَارِ إِذَا جَلاهَا ﴿٣﴾ وَاللَّیْلِ إِذَا یَغْشَاهَا ﴿٤﴾ وَالسَّمَاءِ وَمَا بَنَاهَا ﴿٥﴾ وَالأرْضِ وَمَا طَحَاهَا ﴿٦﴾ وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا ﴿٧﴾ فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا ﴿٨﴾ قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکَّاهَا ﴿٩﴾ وَقَدْ خَابَ مَنْ دَسَّاهَا ﴿١٠﴾ کَذَّبَتْ ثَمُودُ بِطَغْوَاهَا ﴿١١﴾ إِذِ انْبَعَثَ أَشْقَاهَا ﴿١٢﴾ فَقَالَ لَهُمْ رَسُولُ اللَّهِ نَاقَةَ اللَّهِ وَسُقْیَاهَا ﴿١٣﴾ فَکَذَّبُوهُ فَعَقَرُوهَا فَدَمْدَمَ عَلَیْهِمْ رَبُّهُمْ بِذَنْبِهِمْ فَسَوَّاهَا ﴿١٤﴾ وَلا یَخَافُ عُقْبَاهَا ﴿١٥﴾
- پس از این سوره، در ادامه آموزش موضوع “نماز عید فطر چگونه خوانده میشود؟”، باید برخلاف رکعت اول، 4 تکبیر و 4 قنوت خوانده شود. ذکر قنوت همانند قنوت رکعت اول است. همچنین توجه کنید که بعد از تکبیر چهارم، تکبیر دیگری گفته نشود.
- سپس رکوع و دو سجده را به جای آورید.
- در انتها بعد از دو سجده، بایستی ذکر تشهد و سلام را قرائت کنید.
- ذکر تشهد: «اَشهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَریکَ لَهُ، وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ، اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ»
- ذکر سلام: «اَلسَّلامُ عَلَیک اَیُهَا النَّبِیُّ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ، اَلسَّلامُ عَلَینا وَ عَلی عِبادِ اللَّهِ الصّالِحینَ، اَلسَّلامُ عَلَیکمْ وَ رَحْمَةُ اللَّه وَ بَرَکاتُهُ»
همچنین شما میتوانید بعد از نماز عید فطر، نماز مغرب و عشا در روز عید فطر، نماز صبح و ظهر و عصر در این روز مبارک، ذکر زیر را تلاوت کنید:
- «اَللّهُ اَکبَرُ، اَللّهُ اَکبَرُ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَ اَللّهُ اَکبَرُ، اللّهُ اَکبَرُ وَ لِلّهِ الْحَمْدُ، اَللّهُ اَکبَرُ عَلی ما هَدانا»
برای آنکه کار شما راحتتر شود و در انتهای پاسخ به موضوع” نماز عید فطر چگونه خوانده میشود؟”، باید گفت در صورتی که متون و اذکار آن را حفظ نیستید، از دعاکارتی دعای قنوت عید فطر استفاده کنید و یا همراه با امام جماعت، اذکار را بر زبان جاری بسازید. خواندن این نماز میتواند بر تمامی مردان و زنان مستحب باشد.