ام ار اسپکتروسکوپی مغز چیست؟ نظرات فوق تخصص مغز و اعصاب
mrs چیست؟ شرایط تجویز + میزان خطرات آن
ام آر اس MRS یا ام آر اسپکتروسکوپی مغز چیست؟ آیا دلیل انجام آن را میدانید؟ در چه مواقعی پزشک آن را تجویز میکند؟ در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی این موارد و میزان خطرات آن میپردازیم.
ام آر اسپکتروسکوپی مغز چیست؟
ام آر اس در واقع یک تست تشخیصی برای تغییرات شیمیایی مغز و اندازهگیری متابولیسم آن است، به ویژه در شرایطی که احتمال وجود تومورها وجود دارد. در واقع این نوع روش تشخیص میتواند ترکیب شیمیایی بافت طبیعی مغز را با بافت غیرطبیعی تومور آن مقایسه کند.
شرایط تجویز ام آر اسپکتروسکوپی مغز
در برخی از شرایط پزشک ترجیح میدهد ام آر اس MR Spectroscopy برای شما تجویز کند. به دلیل اینکه علاوه بر ارائه تصاویر بسیار واضح، شیمیِ بافت مغز را نیز به طور کامل بررسی میکند.
در واقع این تست، اطلاعات بسیار دقیقی در مورد میزان تکامل و پیری مغز، یا عدم وجود تومور و تغییرات تومورهای مغزی، افتراق بین انواع تومورهای مغزی، تشخیص قطعی اسکیزوفرنی، اوتیسم و سکته مغزی، همچنین میزان پیشرفت بیماری آلزایمر را به طور کامل ارائه میدهد.
ممکن است این نگرانی برای شما عزیزان ایجاد شود که این روش مشکلی برای شما ایجاد نکند.
اما جالب است بدانید از آنجایی که ام آر اس مغز یک روش غیرتهاجمی و بسیار ایمن است، پزشکان برای اختلالات مغزی و سیر طبیعی مشکلات آن این روند درمانی را تجویز میکنند.
خطرات ام آر اس چیست؟
ام آر اس مغز دقیقاً مانند ام آر آی هیچ خطری برای سلامتی ندارد و یک روش ایمن محسوب میشود. اما دقت کنید که قبل از انجام آزمایش، تمام وسایل فلزی خود مانند سمعک، سنجاق سر، طلا و جواهر، عینک و هر وسیله دیگری که دارید را از بدنتان خارج کنید. در صورت داشتن دستگاهها و وسایل فلزی مانند ضربان ساز قلب یا دریچه قلب مصنوعی، گیرههای آنوریسم، کاشت حلزون یا سایر وسایل شیمیایی، پین یا سایر ایمپلنتهای فلزی به پزشک حتماً اطلاع دهید. زیرا از آنجایی که میدان مغناطیسی قدرت جذب اینگونه وسایل را دارد، ممکن است کیفیت تصاویر ام آر اس کاهش پیدا کند. همچنین دستگاههایی که در بدنتان کاشته شده، دچار اختلال عملکرد شود. همچنین دقت کنید اگر باردار هستید به پزشک معالج یا رادیولوژی اطلاع دهید، زیرا معمولاً پزشکان هرگونه ام آر آی یا ام آر اس را در سه ماهه اول بارداری تجویز نمیکنند.
نحوه اطلاع از نتیجه ام آر اسپکتروسکوپی
نتایج ام آر اسپکتروسکوپی توسط متخصص مغز و اعصاب تحلیل شده سپس برنامه درمانی مناسب بر اساس آن به شما پیشنهاد میشود.
نحوه آمادگی برای ام آر اسپکتروسکوپی
معمولاً نیاز است حدود ۳۰ دقیقه بدون حرکت دراز بکشید.گ، بنابراین لباس راحت بپوشید.
قبل از انجام ام آر اس حتماً از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار خودداری کنید.
هیچگونه کارت اعتباری به همراه نداشته باشید. همچنین جواهرات و هر فلزی را خارج کنید.
نحوه انجام ام آر اسپکتروسکوپی
جالب است بدانید که ام آر اسپکتروسکوپی مغز همانند سایر روشهای تشخیصی از فرایندهای بسیار مشابه و دستگاهی به نام کویل بر روی ناحیهای از مغز که باید تصویربرداری از آن به عمل آید قرار خواهد گرفت. البته برای گرفتن نتایج بهتر نیز گاهی اوقات به موادی مانند حاجب نیاز است.
البته دقت کنید که در طول ام آر اسپکتروسکوپی نیاز است که ثابت بمانید، زیرا اگر حرکت کنید تصاویر ایجاد شده تار خواهد شد.
هنگام انجام ام آر اسپکتروسکوپی روی یک تخت متحرک دراز کشیده و سرتان را بر روی تکیهگاه قرار میدهید. فردی که در آنجا مسئول مراقبت از شما است، از شما میخواهد که بازوهایتان را در کنار بدنتان قرار دهید. سپس یک دستگاه به نام کویل در هر بخش از بدن شما که قرار است تصویربرداری انجام شود قرار میگیرد. هروقت در وضعیت مناسبی قرار گرفتید، تخت به آرامی وارد میدان مغناطیسی میشود. البته دقت کنید هر بار هرچند دقیقه یکبار، صدای عکسهایی که از شما گرفته میشود، شنیده میشود.
ام آر اسپکتروسکوپی کمی بیشتر از ام آر آی طول میکشد. پس سعی کنید آرامش خود را حفظ کرده و تا حد امکان بدون هیچ حرکتی دراز بکشید، زیرا هر حرکت شما باعث تار شدن تصاویر میشود.
چه فردی ام آر اس انجام میدهد؟
معمولاً یک تکنسین رادیولوژی در مجموعه ام آر آی و در بخش رادیولوژی بیمارستان یا یک مرکز تصویربرداری انجام میدهد.
علائم بیماری ام اس: آیا این بیماری کشنده است؟
مزایای ام آر اس چیست؟
در این بخش به طور کلی مزایای ام آر اس یا ام آر اسپکتروسکوپی را به طور کامل با هم بررسی میکنیم.
این روش تشخیصی یک روش کاملاً غیرتهاجمی است. میتوان از آن برای مانیتورینگ تغییرات شیمیایی بافتها استفاده کرد. همچنین توسط این روش به طور همزمان میتوانیم چندین متابولیت را ارزیابی کنیم.
این روش اطلاعات بسیار زیادی در خصوص پاتولوژی تقسیم سلولی و تغییرات نکروتیک بافت عصبی یا تومور در اختیار پزشک قرار میدهد. در واقع ام آر اسپکتروسکوپی بدون نیاز ماده کنتراست، ساختارهای شیمیایی و مواد متابولیکی درون بافتها را به طور کامل و دقیق اندازهگیری میکند.
تصویربرداری و ام آر اسپکتروسکوپی کاربردهای بسیار زیادی در زمینههای تشخیص سرطان دارد. در واقع در تومورهای مغزی ام آر اس میتواند درجه بدخیمی را به طور دقیق مشخص کند.
موارد استفاده از ام آر اسپکتروسکوپی مغز
حال ممکن است این سؤال برای شما ایجاد شده باشد که اینگونه تصویربرداری برای چه افرادی مناسب است. در ادامه این مطلب به طور کامل به این موضوع میپردازیم.
ام آر اسپکتروسکوپی مغز برای افراد مبتلا به تومورهای مغزی، بیماریهای عصبی و همچنین اختلالات متابولیک کاربرد بسیار زیادی دارد.ک همچنین برای نظارت تغییرات بر اثر درمانهایی مانند پرتودرمانی یا شیمیدرمانی نیز کاربرد بسیار زیادی دارد.
در برخی اختلالات عصبی متابولیک حتماً باید از ام آر اسپکتروسکوپی استفاده کرد.
همچنین در نقص آنزیمی که منجر به شکست فرایندهای سلولی در صورت کمبود یا نقص آنزیم خاص میشود، نیز میتوان از این نوع تصویربرداری بهره برد.
در بیماریهای میتوکندریال که در واقع گروهی ناهمگن از اختلالات هستند که منجر به آسیب تدریجی یا پیشرونده مغز میشود نیز از ام آر اسپکتروسکوپی مغز استفاده بسیار زیادی میشود.
برای تشخیص تومورهای مغزی از سایر انواع عارضهها مانند آبسه یا سکته نیز اینگونه تصویربرداری کاربرد زیادی دارد.
از آنجایی که ام آر اسپکتروسکوپی بسیار شبیه به ام آر آی است، در ادامه این مطلب به طور مختصر با ام آر آی نیز آشنا میشویم.
آشنایی با امآرآی با تزریق
در برخی از مواقع برای تشخیص بهتر، پزشک ترجیح میدهد که ام آر آی با تزریق نیز انجام شود. این تزریق در داخل سیاهرگ بیمار انجام شده و دارویی به نام حاجب وارد بدن شده که بسیار بیخطر است. البته اگر شما ام آر آی با تزریق دارید، حتماً هر نوع حساسیت غذایی و یا دارویی را به پزشک اطلاع دهید.
خوراکی های مفید برای تقویت حافظه چیست؟
بهترین خوراکی برای تقویت حافظه
بهترین مرکز برای انجام ام آر آی
هر مرکزی که مجهز به دستگاه ام آر آی قوی و تصویربرداری باکیفیت قابلقبول باشد را انتخاب کنید. درواقع با توجه به کمپانی تولیدکننده دستگاه و قابلیتهایی که آن مرکز دارد بهترین دستگاه ام آر آی مشخص میشود.
تفاوت ام آر آی با سیتیاسکن چیست؟
ام آر آی تصویر بسیار شفاف و واضحی از بافتهای نرم بدن مانند اعصاب رگها و غضروف تاندونها به عمل آورده و بیماریهایی که در این بافتها به وجود میآید را مشخص میکند. اما سی تی اسکن معمولاً برای تصویربرداری از استخوانها و بیماریهای مرتبط با آن شناخته میشود.
کاربرد ام آر آی چیست؟
کاربرد ام آر آی بسیار زیاد است. حتی در سکتههای مغزی در ساعات اولیه محل دقیق سکته را نشان داده و با درمان مناسب فرد نجات پیدا میکند.
همچنین ام آر آی برای تشخیص اولیه سرطان بررسی نحوه پیشرفت و چگونگی درمان آن کاربرد بسیار زیادی دارد.