ضخامت آندومتر چقدر باید باشد؟ (نشانههای ضخامت زیاد)
ضخامت آندومتر چقدر باید باشد؟ (راهنمایی کامل)
آیا میدانید ضخامت آندومتر چقدر باید باشد؟ آندومتر پوشش داخلی رحم است. بدن آندومتر را برای میزبانی از جنین در طول چرخه قاعدگی آماده میکند. بسته به اینکه فرد در چه مرحلهای از چرخه قرار دارد، ضخامت آندومتر از 1 تا 18 میلی متر متغیر است.
دو هورمون، استروژن و پروژسترون، چرخههای رشد آندومتر و ریزش آن در طول قاعدگی را در صورت عدم بارداری تحریک میکنند. ما در این مقاله محدوده معمولی برای ضخامت آندومتر، علل تغییرات و زمان مراجعه به متخصص را برای شما شرح دادهایم.
ضخامت معمولی
در واقع میتوان گفت، ضخامت معمولی آندومتر در طول زندگی فرد، از دوران کودکی تا بلوغ، در طول سالهای باروری و پس از یائسگی تغییر میکند.
بر اساس یک مطالعه در سال 2021، آندومتر در نازک ترین حالت خود در طول قاعدگی قرار دارد و معمولاً ضخامت آن بین 1 تا 4 میلی متر است.
نیمه اول فاز پرولیفراتیو بین روزهای 5 تا 14 سیکل فرد یا زمان بین پایان یک سیکل قاعدگی، زمانی که خونریزی متوقف میشود و قبل از تخمک گذاری شروع میشود. در طی این مرحله، آندومتر شروع به ضخیم شدن میکند و ممکن است بین 10 تا 16 میلی متر اندازهگیری شود.
حدود 14 روز پس از چرخه یک فرد، هورمون ها باعث آزاد شدن تخمک می شوند. در طول این مرحله ترشحی، ضخامت آندومتر در بالاترین حد خود است و میتواند به 18 میلی متر برسد.
یک مطالعه در سال 2022 نشان میدهد زنانی که یائسه شده اند با ضخامت آندومتر 9.5 میلی متر یا بیشتر، احتمال بیشتری دارد که بدخیمی آندومتر از جمله سرطان آندومتر را تجربه کنند.
ضخامت آندومتر در بارداری
آیا میدانید ضخامت آندومتر در بارداری مهم است؟ اگر فردی بخواهد باردار شود، متخصصان مراقبتهای بهداشتی بهترین شانس بارداری کامل را با آندومتری که نه خیلی نازک و نه خیلی ضخیم است مرتبط میدانند.
این ضخامت مطلوب به جنین اجازه میدهد تا بهدرستی لانهگزینی کند و تغذیه مورد نیاز خود را دریافت کند. با پیشرفت بارداری، آندومتر ضخیمتر میشود.
بااینحال، طبق تحقیقات آندومتر نازک کمتر از ۷ میلیمتر، تأثیر مضری بر نتایج بارداری دارد. ممکن است خطرات زیر برای فرد افزایش یابد:
- اختلالات فشارخون بارداری.
- نوزادانی که برای سن حاملگی خود کوچکاند.
- کاهش وزن هنگام تولد نوزادان.
- یائسگی.
نحوه اندازهگیری آندومتر
سونوگرافی رایجترین روش منبع مطمئن برای اندازهگیری ضخامت آندومتر است. این روشی است که متخصصان در ابتدا از آن استفاده میکنند، بهخصوص اگر فردی خونریزی غیرطبیعی واژینال را گزارش کرده باشد.
هنگامی که سونوگرافی مناسب نیست، اغلب به دلیل موقعیت رحم فرد یا سایر شرایط سلامتی، یک متخصص ممکن است MRI را توصیه کند.
علل پوشش بسیار نازک یا ضخیم آندومتر
ضخامت آندومتر در طول چرخه قاعدگی فرد تغییر میکند، اما عوامل دیگری نیز میتوانند باعث تغییرات شوند. یکی از شایعترین علل تغییر ضخامت آندومتر بارداری است.
طبق تحقیقات، فردی که حاملگی خارج از رحم را تجربه میکند یا کمتر از هفته 5 بارداری دارد، ممکن است نشانههایی از ضخیم شدن آندومتر را داشته باشد.
سرطان آندومتر یا تخمدان یکی از شدیدترین شرایطی است که میتواند منجر به افزایش ضخامت آندومتر شود. لازم به ذکر است که سرطان آندومتر شایعترین سرطان دستگاه تناسلی زنان است. در افراد زیر 45 سال نادر است و میانگین سنی در هنگام تشخیص 60 سال است.
دیگر عوامل پوشش بسیار نازک یا ضخیم آندومتر
سایر عواملی که به ضخامت بیشتر آندومتر کمک میکنند
- چاقی
- درمان جایگزینی هورمونی
- تاموکسیفن
- دیابت
- هیپرپلازی آندومتر
- فشارخون بالا مزمن
- پولیپ آندومتر
هیپرپلازی آندومتر اصطلاح پزشکی برای شرایطی است که در آن آندومتر بیش از حد ضخیم میشود. این اغلب با سطوح بیش از حد استروژن یا ترکیبات استروژن مانند و کمبود پروژسترون مرتبط است. این بیماری به خودی خود سرطان نیست، اما میتواند منجر به ایجاد سرطان شود.
همچنین ممکن است آندومتر بیش از حد نازک باشد. به طور معمول، کارشناسان ضخامت ککم آندومتر را با سن مرتبط میدانند. بااینحال، آنها گزارش میدهند که 5٪ از افراد زیر 40 سال و 25٪ از افراد بالای 40 سال دارای آندومتر نازک هستند. علل احتمالی منبع مطمئن یک آندومتر نازک شامل التهاب، درمان پزشکی، یا ساختار و ماهیت خود آندومتر است.
علائم ضخامت زیاد آندومتر
شایعترین علائم ضخامت بیش از حد آندومتر عبارتاند از:
- خونریزی بعد از یائسگی
- سیکلهای قاعدگی نامنظم که کمتر از 3 هفته یا بیش از 38 روز طول می کشد
- خونریزی بسیار شدید یا طولانیمدت در طول قاعدگی
- لکه بینی بین دورهها