علت صدا دادن گوش (جلوگیری از ماندگاری آن)
علت صدا دادن گوش: علائم آن چیست؟
وزوز یا همان صدا دادن زمانی است که صدای زنگ یا صداهای دیگری را در یک یا هر دو گوش خود حس میکنید. اما به نظرتان علت صدا دادن گوش چیست؟
باید بدانید که صدایی که هنگام وزوز گوش میشنوید ناشی از صدای خارجی نیست و افراد دیگر معمولاً نمیتوانند آن را بشنوند. این یک مشکل رایج است و حدود 15 تا 20 درصد افراد را تحتتأثیر قرار میدهد. لازم به ذکر است که در افراد مسن شیوع بیشتری دارد.
علائم وزوز و صدا گوش
صداهای به وجود آمده در گوش معمولاً به دلیل یک بیماری زمینهای مانند کاهش شنوایی مرتبط با افزایش سن، آسیب گوش یا مشکل در سیستم گردش خون ایجاد میشود.
برای بسیاری از افراد، وزوز یا صدا گوش با درمان علت زمینهای یا سایر درمانهایی که صدا را کاهش میدهند یا پنهان میکنند، بهبود مییابد و باعث میشود وزوز کمتر قابلتوجه باشد.
صدا گوش اغلب بهعنوان صدا زنگ در گوش توصیف میشود، حتی اگر صدای خارجی وجود نداشته باشد. بااینحال، صدا گوش همچنین میتواند انواع دیگری از صداهای فانتوم را در گوش شما ایجاد کند، از جمله:
- غرش
- وزوز
- کلیک کردن
- زمزمه کردن
اکثر افرادی که احساس میکند گوششان صدا میدهد، برداشت ذهنی دارند، صداهای داخل گوش ممکن است از یک غرش کم تا یک جیغ بلند متفاوت باشد و ممکن است آن را در یک یا هر دو گوش بشنوید.
در برخی موارد، صدا میتواند آنقدر بلند باشد که در توانایی شما برای تمرکز یا شنیدن صدای خارجی اختلال ایجاد کند. صدا گوش ممکن است همیشه وجود داشته باشد، یا ممکن است بیاید و برود.
علل صدا دادن گوش
برخی از شرایط سلامتی میتوانند باعث ایجاد یا بدتر شدن وزوز گوش شوند. در بسیاری از موارد، هیچگاه علت دقیقی پیدا نمیشود. در بسیاری از افراد، وزوز گوش به دلیل یکی از موارد زیر ایجاد میشود:
از دست دادن شنوایی
سلولهای مویی ظریف و ریز در گوش داخلی شما (حلزون گوش) وجود دارند که با دریافت امواج صوتی گوش حرکت میکنند. این حرکت سیگنالهای الکتریکی را در امتداد عصب از گوش تا مغز (عصب شنوایی) تحریک میکند. مغز شما این سیگنالها را صدا تفسیر میکند.
اگر موهای داخل گوش داخلی شما خم شده یا شکسته باشند، این اتفاق با افزایش سن یا زمانی که شما مرتباً در معرض صداهای بلند هستید رخ میدهد. میتوانند تکانههای الکتریکی تصادفی را به مغز شما نشت کنند و باعث وزوز گوش شوند.
عفونت گوش یا انسداد مجرای گوش
مجرای گوش شما ممکن است با تجمع مایع (عفونت گوش)، جرم گوش، کثیفی یا سایر مواد خارجی مسدود شود. انسداد میتواند فشار را در گوش شما تغییر دهد و باعث وزوز و بهوجودآمدن صدا در گوش شما شود.
آسیبهای سر یا گردن
ضربه به سر یا گردن میتواند بر گوش داخلی، اعصاب شنوایی یا عملکرد مغز مرتبط با شنوایی تأثیر بگذارد. چنین آسیبهایی معمولاً تنها در یک گوش به وجود میآیند و در یک گوش صدای میشنوید.
مصرف برخی داروها
تعدادی از داروها ممکن است باعث ایجاد یا بدتر شدن وزوز گوش شوند. بهطورکلی، هر چه دوز این داروها بیشتر باشد، صدای گوش بدتر میشود. اغلب با قطع مصرف این داروها صداهای ناخواسته ناپدید میشوند. داروهایی که باعث وزوز گوش میشوند عبارتاند از:
- داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)
- آنتیبیوتیکهای خاص
- داروهای سرطان
- قرصهای ادرارآور
- داروهای ضد مالاریا
- داروهای ضدافسردگی
مریضی منیر
صدا و وزوز گوش میتواند نشانه اولیه بیماری منیر باشد، یک اختلال گوش داخلی که ممکن است به دلیل فشار غیرطبیعی مایع گوش داخلی ایجاد شود.
اختلال عملکرد شیپور استاش
در این حالت، لولهای که گوش میانی را به گلوی فوقانی متصل میکند، همیشه منبسط میشود که میتواند باعث احساس پری گوش شود.
تغییر استخوان گوش
سفت شدن استخوانهای گوش میانی (اتواسکلروز) ممکن است بر شنوایی شما تأثیر بگذارد و باعث وزوز و صدا در گوش شود. این عارضه که در اثر رشد غیرطبیعی استخوان ایجاد میشود، معمولاً در برخی خانوادهها دیده میشود.
اسپاسم عضلانی در گوش داخلی
ماهیچههای گوش داخلی میتوانند منقبض شوند (اسپاسم) که همین امر میتواند منجر به وزوز گوش، کاهش شنوایی و احساس پری گوش شود.
این اتفاق گاهی اوقات بدون هیچ دلیل قابل توضیحی پیش میآید، اما همچنین میتواند ناشی از بیماریهای عصبی، از جمله ام اس باشد.
اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)
مشکلات مربوط به TMJ، میتواند در مفصل هر طرف سر در جلوی گوش، جایی که استخوان فک پایین به جمجمه میرسد، باعث بهوجودآمدن صدا و وزوز گوش شود.
نوروم آکوستیک یا سایر تومورهای سر و گردن
در واقع نوروم آکوستیک یک تومور غیر سرطانی (خوشخیم) است که روی عصب جمجمهای که از مغز به گوش داخلی شما میرود ایجاد میشود و تعادل و شنوایی را کنترل میکند. سایر تومورهای سر، گردن یا مغز نیز میتوانند باعث وزوز و صدا در گوش شوند.
اختلالات عروق خونی
شرایطی که بر رگهای خونی شما تأثیر میگذارد؛ مانند:
- تصلب شرایین
- فشارخون بالا
- رگهای خونی کج شده یا بدشکل
این موارد میتوانند باعث شوند که خون در رگها و شریانها با نیروی بیشتری حرکت کند. این تغییرات جریان خون میتواند باعث صدا و وزوز در گوش شوند.
بیماریها
سایر شرایط مزمن و وجود برخی بیماری باعث بهوجودآمدن صدا در گوش شما میشوند. شرایطی از جمله:
- دیابت
- مشکلات تیروئید
- میگرن
- کمخونی
- اختلالات خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس
عوامل خطری در افزایش صدا گوش
هر کسی ممکن است انواع صدا را در گوش خود بشنود، اما این عوامل ممکن است این مشکل را افزایش دهند:
- قرار گرفتن در معرض صدای بلند: صداهایی مانند صداهای ناشی از تجهیزات سنگین، ارههای زنجیری و سلاحهای گرم، منابع رایج کاهش شنوایی مرتبط با صدا هستند.
- دستگاههای موسیقی قابلحمل مانند پخشکنندههای MP3 نیز در صورت پخش بلندمدت طولانی میتوانند باعث کاهش شنوایی ناشی از نویز شوند.
- افرادی که در محیطهای پر سروصدا کار میکنند. مانند کارگران کارخانه و ساختمان، نوازندگان و سربازان بهویژه در معرض خطر هستند.
- سن: با افزایش سن، تعداد رشتههای عصبی فعال در گوش کاهش مییابد که احتمالاً باعث مشکلات شنوایی میشود که اغلب با وزوز گوش همراه است.
- ارتباط جنسی: مردان بیشتر احتمال دارد که وزوز گوش را تجربه کنند.
- مصرف دخانیات و الکل: خطر ابتلا به صدا گوش در افراد سیگاری بیشتر است. نوشیدن الکل نیز خطر وزوز و صداهای مختلف گوش را افزایش میدهد.
- برخی مشکلات سلامتی: چاقی، مشکلات قلبی عروقی، فشارخون بالا و سابقه آرتریت یا آسیب سر همگی خطر وزوز گوش را افزایش میدهند.
عوارض وجود صدا در گوش
صداها در گوش میتوانند افراد را به شیوههای متفاوت تحتتأثیر قرار دهند. برای برخی افراد، وزوز گوش میتواند به طور قابلتوجهی بر کیفیت زندگی تأثیر بگذارد. اگر در گوشتان صدا احساس میکنید، ممکن است این موارد را نیز تجربه کنید:
- خستگی
- فشار
- مشکلات خواب
- مشکل در تمرکز
- مشکلات حافظه
- افسردگی
- اضطراب و تحریکپذیری
- سردرد
- مشکلات کار و زندگی خانوادگی
درمان این شرایط مرتبط ممکن است مستقیماً بر وزوز گوش تأثیر نگذارد، اما میتواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.
جلوگیری از ماندگاری صداها در گوش
در بسیاری از موارد، صدا در گوش نتیجه چیزی است که نمیتوان از آن جلوگیری کرد. بااینحال، برخی اقدامات احتیاطی میتوانند به جلوگیری از انواع خاصی از صداها کمک کنند.
از محافظ شنوایی استفاده کنید
با گذشت زمان، قرار گرفتن در معرض صداهای بلند میتواند به اعصاب گوش آسیب برساند و باعث کاهش شنوایی و صداها در گوش شود.
سعی کنید قرار گرفتن در معرض صداهای بلند را محدود کنید و اگر نمیتوانید از صداهای بلند اجتناب کنید، از محافظ گوش برای کمک به محافظت از شنوایی خود استفاده کنید.
اگر از ارههای بزرگ استفاده میکنید، موسیقیدان هستید، در صنعتی کار میکنید که از ماشینآلات با صدای بلند استفاده میکند یا از سلاح گرم (مخصوصاً تپانچه یا تفنگ ساچمهای) استفاده میکنید، همیشه از محافظ شنوایی روی گوش استفاده کنید.
صدا را کم کن
قرار گرفتن طولانیمدت در معرض موسیقی تقویت شده بدون محافظ گوش یا گوش دادن به موسیقی با صدای بسیار بالا از طریق هدفون میتواند باعث کاهش شنوایی و صدا یا وزوز گوش شود.
مراقب سلامت قلب و عروق خود باشید
ورزش منظم، تغذیه صحیح و انجام اقدامات دیگر برای سالم نگهداشتن رگهای خونی میتواند به جلوگیری از به وجود آمدن صدا در گوش، مرتبط با چاقی و اختلالات عروق خونی کمک کند.
الکل، کافئین و نیکوتین را محدود کنید
این مواد، بهویژه زمانی که بیش از حد استفاده شوند، میتوانند بر جریان خون تأثیر بگذارند و به صداهای موجود در گوش کمک کنند.