سرگرمیمهارت های زندگی

علت نارضایتی شغلی و علمکرد ضعیف کارکنان (مقابله با آن)

چگونه نارضایتی شغلی را به رضایت شغلی تبدیل کنیم؟ (علت ایجاد آن)

لیست مطالب این مقاله

در همین ابتدا بدانید که نارضایتی شغلی، تاثیر منفی بر عملکرد کارکنان و سازمان دارد. بنابراین باید به خوبی با این شرایط آشنا باشید، نشانه‌های آن را بشناسید و بدانید چه عوملی باعث ایجاد آن می‌شود، همچنین راهکارهای غلبه بر آن را آموزش ببینید. در این مطلب از مجله جوان ایرانی همراه ما باشید تا اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید.

 

دلایل ایجاد نارضایتی شغلی چیست؟

برخی از دلایل اصلی در محیط کار، نارضایتی شغلی را در پی دارد که در ادامه با هم بررسی می‌کنیم.

حقوق کم

افرادی که در یک سازمان حقوق کمتری دریافت می‌کنند، به مرور زمان دچار نارضایتی شغلی می‌شوند. برای این‌گونه افراد معمولاً استرس ناشی از هزینه‌های زندگی، باعث می‌شود که از انجام وظایف خودشان دلسرد شوند.

عدم تعادل بین کار و زندگی

برخی از شرکت‌ها به کارکنان خودشان بسیار سخت می‌گیرند، تا جایی که آن‌ها نمی‌توانند به زندگی شخصی خودشان نیز اهمیت دهند. در نتیجه بر ساعت بهره‌وری آنها تأثیر منفی می‌گذارد. بنابراین اگر می‌خواهید رضایت شغلی کارکنانتان بالا برود، حتماً به بهبود تعادل بین کار و زندگی دقت کنید، تا وفاداری، خلاقیت، بهره‌وری و رضایت کلی کارکنان را به خوبی افزایش دهید.

تعطیلات بسیار کم یا بدون تعطیلات

یکی دیگر از مواردی که باعث نارضایتی شغلی کارمندان می‌شود، این است که آنها زمانِ تعطیلات بسیار کمی دارند یا اینکه هیچ‌گونه تعطیلاتی ندارند.

اما شما باید بدانید که کارمندان برای انجام وظایفشان به شارژ دوباره نیاز دارند.‌ طی تحقیقات انجام شده، استراحت نکردن باعث اثرات نامطلوب روحی و جسمی شده و کارگران را دچار عدم رضایت از شغلشان می‌کند.

 

آیا در شروع هفته کاری اضطراب دارید؟ علت استرس شغلی را در این مطلب بخوانید:

مدیریت اضطراب در شروع هفته کاری

کار روتین بدون هیچگونه چالشی

یکی دیگر از دلایل نارضایتی افراد از شغلشان این است که آنها یک شغل معمولی و یکنواخت بدون چالش‌های جالب را تجربه می‌کنند. اگر محیط کار چالش‌برانگیز باشد و افراد واقعاً انگیزه داشته باشند، خودشان را برای حل موفقیت‌آمیز موقعیت‌های مختلف تقویت می‌کنند.

عدم انگیزه برای انجام وظایف

یکی دیگر از مواردی که باعث ایجاد نارضایتی شغلی می‌شود، عدم انگیزه کافی برای انجام کارها است. نداشتن انگیزه به دلایل زیادی ایجاد می‌شود. به عنوان مثال ممکن است افراد کاری که انجام می‌دهند را دوست نداشته باشند. معمولاً افرادی که وظایف و کارهای زیادی دارند و زمان کمی برای انجام آن‌ها دارند، به مرور زمان انگیزه خودشان را از دست می‌دهند. همین مورد باعث ایجاد نارضایتی شغلی می‌شود‌.

فقدان مدیر و رهبران حرفه‌ای

در برخی از موارد رهبران یا مدیران یک تیم، هیچ‌گونه ویژگی‌های رهبری را ندارند و حتی اکثر اوقات دوستانه رفتار می‌کنند. در این صورت باعث می‌شوند که از احساس مدیر بودن آنها کاسته شود. البته دقت کنید اقتدار نباید از طریق ترس ایجاد شود، بلکه باید آن رفتار مناسب را پیش بگیرند.

نداشتن برنامه آموزشی

یکی دیگر از دلایلی که باعث ایجاد نارضایتی شغلی می‌شود، این است که معمولاً کارکنان برنامه آموزشی مشخصی ندارند‌. آنها نمی‌دانند که در طی روز چه کارهایی باید انجام دهند و با چه چالش‌هایی روبرو می‌شوند. بنابراین از نظر فکری فرصت ارتقا برای آنها وجود نداشته و به مرور زمان از شغلشان رضایت کافی را نخواهند داشت.

عدم قدردانی از کارکنان

یکی دیگر از دلایلی که باعث نارضایتی شغلی کارمندان می‌شود، این است که آنها هیچ‌وقت مورد تشویق قرار نمی‌گیرند. به طور کلی تمامی انسان‌ها چه در زندگی شخصی و چه در زندگی کاری و حرفه‌ای خود تمایل دارند که احساس قدردانی کنند. در واقع احساس ارزشمندی در کار، بسیار فراتر از انجام آن است. کارکنان علاقه دارند بدانند به عنوان یک کارمند یا همکار ارزش فوق‌العاده‌ای دارند و شخصی هستند که مورداحترام قرار می‌گیرند. بنابراین کارفرما باید کارکنانش را تشویق کند تا علاقه دوستانه بین آنها شکل بگیرد. همچنین باید به مهارت‌ها، ایده‌ها و نظرات هر فرد احترام بگذارند. به طور کلی می‌توان یک برنامه قدردانی از کارمندان را در نظر گرفت. به عنوان مثال می‌توان به صورت دوره‌ای به آنها پاداش داد. حتی ناهار رایگان، رویدادهایی که تشکیل می‌شود یا گردش‌های گروهی باعث ترویج رفاقت بین همکاران می‌شود.

 

نشانه‌های نارضایتی شغلی در محیط کار

برخی از رفتارها در محیط کار نشان می‌دهد که کارمندان از شغل خودشان ناراضی هستند. این‌گونه شاخص‌ها را در ادامه با هم بررسی می‌کنیم.

به تعویق انداختن وظایف

افرادی که از شغل خودشان ناراضی هستند، معمولاً وظایف خودشان را به تأخیر می‌اندازند. آن‌ها مدام بهانه‌جویی کرده و اگر کاری را انجام دهند نتایج آن بسیار ضعیف خواهد بود.

عدم اشتیاق و علاقه

نارضایتی شغلی باعث می‌شود که کارکنان به شغل خودشان بی‌علاقه شوند و برای انجام وظایف خودشان انرژی زیادی را صرف نکنند. اکثر تمرکز و انرژی این‌گونه همکاران به پرسه‌زدن در محل کار یا گپ‌زدن با همکاران دیگر یا حتی تلفن به فامیل و خیال‌پردازی می‌گذرد. همچنین ممکن است این‌گونه افراد زمان زیادی را به امور شخصی صرف کنند و از اینکه وظایف خودشان را انجام می‌دهند، احساس ناراحتی و کسالت کنند.

غیبت‌های طولانی

معمولاً افرادی که از شغل خودشان راضی نیستند، از محل کار خود خارج می‌شوند یا اینکه مدام درخواست مرخصی می‌کنند. حتی کارمندان ناراضی تمایل دارند که در خانه بمانند و از محیط کارشان فرار کنند. به طور کلی تمامی این نارضایتی‌ها باعث می‌شود تا کارکنان آن مجموعه غیبت زیادی داشته باشند.

نامنظم شدن شدید

افرادی که از شغل خودشان ناراضی هستند، دیر به سرکار رفته و از انجام تمامی وظایفشان قصد فرار دارند. به‌طورکلی در محیط‌های کاری و انجام تسک‌ها، هیچ‌گونه انضباطی ندارند و حتی ورود و خروجشان نیز نامنظم شده است.

حواس‌پرتی

معمولاً افرادی که از شغل خودشان رضایت کافی ندارند، دچار حواس‌پرتی شده و با جان و دل، وظایفشان را انجام نمی‌دهند. در واقع آنها طوری وظایفشان را به پایان می‌رسانند، انگار در تمام این مدت یک کار اجباری را انجام داده‌اند.

بهره‌وری پایین

یکی دیگر از علائم نارضایتی شغلی این است که سطح بهره‌وری کارمندان بسیار پایین می‌آید. به طور کلی ورود و خروج نامنظم، تعویق انداختن کارها، انجام ندادن وظایف با لذت و انگیزه، دست به دست هم داده و باعث می‌شود که بهره‌وری آن شخص بسیار پایین آید.

منفی‌گرایی و استرس شدید

هر شغلی لحظات پرتنش و استرس‌زایی دارد اما کارکنانی که از شغل خودشان ناراضی هستند، هر روز و در هر لحظه درگیر این‌گونه استرس و اضطراب‌ها قرار می‌گیرند. در واقع به دلیل اینکه رضایت آنها از شغلشان پایین است، نسبت به شغل و محل کار خودشان احساس منفی داشته و مدام شکایت می‌کند.

 

اقدامات افراد موفق بعد از کار (قوانین زندگی آن‌ها) چیست؟

اقدامات افراد موفق بعد از کار

تأثیرات رضایت شغلی کارکنان چیست؟

حال که با نشانه‌های نارضایتی شغلی افراد در محیط کار آشنا شدید، وقت آن رسیده که با تأثیرات مثبت رضایت شغلی آنها نیز آشنا شوید.

افرادی که از شغل خودشان رضایت کافی دارند، احساس وفاداری نسبت به کارشان داشته و همچنین سود شرکت افزایش می‌یابد. این‌گونه رضایت باعث می‌شود که نیروهای انسانی خوب در شرکت حفظ شوند و کارایی آنها افزایش یابد.

در واقع رضایت شغلی باعث می‌شود که طول عمر اشتغال کارمندان افزایش‌یافته و همچنین سودآوری سازمان نیز ارتقا یابد.

 

تبدیل نارضایتی شغلی به رضایت‌مندی شغلی

اگر هر روز کاری را انجام دهید که از آن هیچ لذتی نمی‌برید، دقیقاً مانند این است که دچار مرگ تدریجی شده‌اید. حال که با نشانه‌های نارضایتی شغلی آشنا شدید، باید بتوانید کاری کنید که تا این شرایط را به رضایت شغلی تبدیل کنید. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی راهکارهایی می‌پردازیم تا بتوانید از شغل خودتان لذت ببرید. به طور کلی فراموش نکنید که باید مشکلات شما از پایه حل شود تا به رضایتمندی شغلی برسید.

شناسایی خودتان

اولین مرحله برای انتخاب شغل مناسب، این است که خودتان را به خوبی بشناسید. به طور کلی افراد موفق آنهایی هستند که به شناخت خودشان دست یافتند. باید بتوانید علایق متناسب با تیپ شخصیتی شغلی خودتان را انتخاب کنید.

شما باید بدانید که هیچ‌وقت نمی‌توانید بدون آگاهی و شناخت نسبت به خودتان، شغل مناسب را انتخاب کنید و از آن رضایت داشته باشید.

تحقیق‌کردن در مورد شغل موردنظرتان

حتماً سعی کنید قبل از اینکه حتی به مصاحبه بروید، در مورد حقوق، مزایا و هر آنچه که به شغل موردنظرتان مرتبط است به خوبی تحقیق کنید. اگر بدون هیچ‌گونه آشنایی وارد آن کار شوید، به طور ناگهانی شوکه شده و احتمال ایجاد نارضایتی برای شما بالا می‌رود.

مشخص کردن اهداف خودتان

یکی از مهمترین مواردی که باعث نارضایتی و سردرگمی افراد می‌شود، این است که هدف مشخصی ندارند. حتی آنها نمی‌دانند با انتخاب این شغل قرار است چه مسیری را طی کنند و به چه دستاوردهایی برسند. بنابراین هم اکنون وقت خود را از دست ندهید و سعی کنید تمامی اهداف خودتان را مشخص کنید.

ساکت نماندن در محیط کار

برخی از افراد در هر شرایطی ترجیح می‌دهند که سکوت کنند. حتی زمانی که حق آنها خورده می‌شود، نیز هیچ اعتراضی نمی‌کنند. اما شما باید بدانید که سکوت کردن احتمال ایجاد نارضایتی را در بین کارمندان ایجاد می‌کند. شما باید بتوانید تمامی درخواست‌های خودتان را در محیط کار به صورت شفاف بیان کنید. به طور کلی برای ترفیع شغلی، افزایش حقوق و دریافت مزایا و هر آنچه که نیاز دارید مذاکره کنید.

تعادل قرار دادن بین کار و زندگی

اگر شما عزیزان به زندگی شخصی خودتان هیچ توجهی نداشته و به طور کامل در کارتان غرق شوید، این شرایط باعث ایجاد نارضایتی شغلی می‌شود. در این مورد باید بتوانید بین کار و زندگی شخصی تعادل قرار داده، هر از گاهی تفریح کنید و به استراحت بپردازید. معمولاً افرادی که هیچ توجهی به خودشان ندارند و از تمامی تفریحات و اوقات فراغت دور شده‌اند، به مرور زمان دچار نارضایتی شغلی می‌شوند.

گسترش دادن روابط دوستی در محیط کار

یکی دیگر از دلایلی که باعث ایجاد رضایت شغلی می‌شود، این است که در محیط کاری، روابط دوستانه هم داشته باشید‌. هرچند اگر دقت کنید بسیاری از افراد به دلیل روابط غیردوستانه‌ای که دارند از کارشان ناراضی هستند، بنابراین می‌توانید در محیط کارتان به چند دوست مناسب و خوب اعتماد کنید تا انگیزه‌تان از کار کردن بالاتر برود.

ایجاد فرصت‌هایی برای رشد و پیشرفت

برای ایجاد رضایت شغلی مدیران باید سعی کنند در مورد فرصت‌هایی که پیش روی کارمندان ایجاد می‌شود صحبت کنند. همچنین از دستاوردهایشان تعریف کرده و به آنها بازخورد مناسب بدهند. به افراد سازمان اجازه دهید تا از یکدیگر یاد گرفته و در صورت امکان در بخش‌های مختلف نیز کار کنند.

همچنین به آن‌ها اجازه دهید تا از مهارت‌ها و علایق خود بهره برده تا بتوانند تجربه کاری رضایت‌بخش‌تری را ایجاد کنند.

 

روتین صبحگاهی افراد موفق (راهکارهای طلایی و مهم) چیست؟

روتین صبحگاهی افراد موفق

پیامدهای نارضایتی شغلی چیست؟

شما باید بدانید که زنجیره‌ای از رویدادهای ناخوشایند روزانه باعث می‌شود که نارضایتی شغلی در کارمندان ایجاد شود. البته اینگونه نارضایتی‌ها نه تنها کارمندان، بلکه شرکت و حتی کل یک جامعه را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. از کاهش بهره‌وری و افزایش ناامیدی بین کارمندان گرفته تا پیامدهای شدیدتر مانند به خطر افتادن سلامت روان را در پی دارد. در ادامه این مطلب پیامدهای این‌گونه عدم رضایت‌های شغلی را با هم بررسی می‌کنیم‌.

استرس و کاهش علاقه

یکی از مهمترین پیامدهای نارضایتی شغلی این است که افراد دچار استرس شده، علاقه‌شان به کار مورد نظر کاهش یافته و همچنین موفقیت شخصی و رضایت از زندگی و حتی مشکلات سلامتی ایجاد می‌شود.

افزایش نرخ بیکاری

به دلیل کاهش بهره‌وری ناشی از نارضایتی شغلی نرخ بیکاری افزایش‌یافته و حتی هزینه‌های عمومی بیشتر برای سلامتی و مشکلات سلامت روان نیاز است. بنابراین نارضایتی شغلی می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر سلامت روان کارمندان بگذارد و آن‌ها مدام احساس استرس و ناراحتی کرده، حتی گاهی باید به تراپیست مراجعه کنند‌. زیرا ممکن است علائم افسردگی، اضطراب و اختلالات خواب در آنها ایجاد شود.

عملکرد کاری ضعیف

یکی دیگر از پیامدهای نارضایتی شغلی این است که عملکرد کاری کارکنان کاهش یافته و توجه کمتری به جزئیات دارند. همچنین باعث عدم تمرکز بر کیفیت شده و ابتکار عمل آنها کاهش می‌یابد. این مورد بر کیفیت محصول یا ارائه خدمات تأثیر بسیار منفی گذاشته و حتی باعث ایجاد مشتریان ناراضی و ضررهای مالی احتمالی برای شرکت خواهد شد.

ایجاد فضای کاری سمی

کارمندان بی‌تفاوت و ناراضی، فضای کاری سمی را ایجاد می‌کنند که منفی‌گرایی را گسترش می‌دهد. در نتیجه روحیه در بین همکارانشان کاهش یافته و انگیزه آنها نیز بسیار کم می‌شود. در این صورت همکاری بین اعضای تیم بسیار کاهش می‌یابد.

افزایش جابه‌جایی کارکنان

یکی دیگر از پیامدهای نارضایتی شغلی این است که نرخ جابه‌جایی کارکنان بسیار بیشتر می‌شود. به طور کلی کارمندان ناراضی به دنبال فرصت‌های شغلی جدیدتر در جای دیگری هستند. دقت کنید که این جابه‌جایی برای سازمان‌ها هزینه بسیار زیادی در پی دارد، زیرا آنها باید مجدد وقت برای آموزش به پرسنل خودشان را بگذارند.

کاهش بهره‌وری کارکنان

معمولاً کارکنان ناراضی، انگیزه کافی برای انجام بهترین عملکرد خودشان را ندارند. در این صورت بهره‌وری آنها کاهش یافته و شوق و انگیزه لازم برای ایفای نقش خودشان را ندارند.

 

نتیجه‌گیری

همان‌طور که مشاهده کردید اگر افراد به کارشان علاقه‌ای نداشته باشند، معمولاً هیچ احساس شادی ندارند و در بیرون از محیط کار به دنبال احساس رضایت و شادی بیشتری هستند. حتی برخی از افرادی که به تنهایی کار می‌کنند، ممکن است خسته و بی‌حوصله شده، همچنین بهره‌وری و کارآمدی آنها کاهش یابد. به طور کلی مدیریت ضعیف و برخی از دلایل دیگر که با هم بررسی کردیم، باعث ایجاد نارضایتی شغلی در محیط کار می‌شود. حال که شما با نشانه‌های این شرایط آشنایی دارید، می‌توانید به راحتی با راهکارهایی که ذکر شد آن را کنترل کنید. اگر شما نیز در این مورد تجربه‌ای دارید می‌توانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را ثبت کنید.

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 1 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

بهار علیزاده

همیشه بهترینِ خودم، خاص و منحصر به فرد! دیجیتال مارکتینگ و سئو نظرمه. زندگی برای من مسابقه نیست! از مسیر لذت می‌برم... راز خوشحالیِ من: کمک به دیگران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا