نحوه مراقبت از گربه دیابتی (شیوه تزریق انسولین)
نحوه مراقبت از گربه دیابتی چگونه است؟ انواع دیابت آنها چیست؟

اینکه گربه شما از دیابت رنج میبرد میتواند ترسناک و سخت باشد. برخی از افراد نحوه مراقبت از گربه دیابتی را نمیدانند. ممکن است در ابتدا کار سختی به نظر برسد؛ اما قابلکنترل بوده و آسان است.
اگر گربه شما دیابت دارد پس از خواندن این مقاله میتوانید بیماری را با انجام چند کار کنترل نمایید و مراقبتهای روزمره آنها را مدیریت کنید. همچنین نحوه تزریق انسولین را یاد میگیرید و در مورد علائمی که باید در گربههای دیابتی مراقب باشید، دقت مینمایید.
مراقبتهای روزمره از گربه دیابتی
در این شرایط به گربه خود رژیم غذایی مناسب بدهید. اکثر مردم میدانند که افراد دیابتی باید مراقب آنچه میخورند باشند و این در مورد گربه ها نیز صدق میکند.
رژیم غذایی ایدئال گربه سرشار از پروتئین و کربوهیدرات کم است. اما متأسفانه، بیشتر غذاهای گربه که میخرید دارای کربوهیدرات بالا و پروتئین کم هستند. شما به یک غذای مخصوص گربه نیاز دارید که برای نیازهای گربه شما مناسب باشد.
تغذیه گربه با رژیم غذایی پر پروتئین به بدن گربه شما کمک میکند تا میزان گلوکز اضافی تولید شده را کاهش دهد. در واقع تغذیه مناسب به بدن گربه شما کمک میکند تا وضعیت بدنی خود را ثابت کند.
برخی از گربه ها ممکن است به چیزی بیشتر از تغییر به یک رژیم غذایی باکیفیت بالا و پر پروتئین نیاز نداشته باشند. این گربه ها حتی ممکن است پس از چند ماه بعد از رژیم جدید به حالت عادی برگردند.
وعدههای غذایی و میزان سطح انسولین
در ابتدا باید یک برنامه غذایی ایجاد کنید. پس از تحقیقات انجام شده مشخص شد که سطح انسولین 3 تا 6 ساعت پس از تزریق به اوج خود می رسد، که باعث گرسنگی گربه شما میشود.
اصل این است که وعدهغذایی اصلی را با حداکثر فعالیت انسولین مطابقت دهید که تقریباً 3 ساعت پس از تزریق انسولین به آنها اتفاق می افتد.
قبل از اینکه به گربه خود انسولین تزریق کنید، مهم است که بررسی کنید که طبق معمول غذا میخورد. به همین دلیل بهتر است قبل از تزریق به آنها یک میانوعده بدهید.
اگر متوجه شدید که گربه شما از خوردن غذا امتناع میکند، قبل از تزریق با دامپزشک تماس بگیرید. اگر گربه بیمار است، دادن دوز کامل انسولین میتواند منجر به بروز مشکلاتی شود.
اینگونه است که مقدار غذای روزانه گربه دیابتی خود را به چهار وعدهغذایی کوچک تقسیم کنید. دو میانوعده کوچک قبل از هر تزریق انسولین و بقیه را در دو وعدهغذایی، تقریباً 3 تا 6 ساعت پس از هر تزریق مصرف کنید. یک رژیم معمولی ممکن است چیزی شبیه به این باشد:
- 7 صبح : میانوعده + تزریق انسولین
- 10 صبح :یک وعدهغذایی
- 19:00 : میانوعده + تزریق انسولین
- 10 شب : یک وعدهغذایی
مشورت با دامپزشک
برای اینکه در نحوه مراقبت از گربه دیابتی خود بهترین مراقبتها را انجام دهید باید با دامپزشک مشورتهای منظم داشته باشید.
در این بیماری گربه شما به ویزیت مکرر دامپزشک نیاز دارد. دامپزشک به شما نحوه تزریق انسولین یا نحوه ردیابی گلوکز خون را به شما آموزش میدهد.
دامپزشک نیز آزمایشهایی مانند آزمایش عملکرد کلیه و کبد را نیز انجام میدهد. اگر دیابت گربه شما بهخوبی کنترل میشود و مشکل خاصی وجود ندارد، مراجعه به دامپزشک هر سه ماه یکبار کافی است.

با علائم هشداردهنده آشنا باشید. تغییر در تشنگی، اشتها و حجم ادراری که گربه تولید میکند، همه نشانههایی هستند که به شما هشدار میدهند مشکلی وجود دارد.
اگر متوجه شدید یک گربه دیابتی بیشتر از حد معمول تشنه است، میتواند نشانهای از کنترل نشدن قند خون او باشد. اگر این اتفاق افتاد گربه خود را نزد دامپزشک ببرید.
شیوه تزریق انسولین به گربه
سرنگ را آماده کنید. برای هر تزریق باید از یک سرنگ جدید و استریل استفاده نمایید. انجام این کار به جلوگیری از عفونت کمک میکند. سرنگ را با دوز تجویز شده توسط دامپزشک آماده کنید.
در حضور گربه سرنگ را آماده نکنید. بعد از آماده شدن سرنگ، غذای گربه را آماده کنید و سپس گربه خود را نزد خود بیاورید. یک روال ایجاد کنید.
شما باید سعی کنید هر روز در زمان مشخصی به گربه خود تزریق را انجام دهید. یک میانوعده با پروتئین بالا و کربوهیدرات کم برای گربه خود داشته باشید و با میانوعده و سرنگ آماده به آنها نزدیک شوید.
دادن غذا به گربه قبل از تزریق، به او کمک میکند تا چیزهای مثبتی را با تزریق آمپول ربط دهد. اگر آمپولها را هر روز در ساعت مشخصی انجام دهید، احتمال فراموشی نیز کمتر خواهد بود.
اعتمادسازی
در ابتدا راحت کنار گربه بنشینید. اگر نگران هستید که گربه شما میخواهد از شما دور شود، از شخصی بخواهید که گربه به او اعتماد دارد، بهآرامی با هر دو دست او را بگیرد.
مطمئن شوید که میتوانید بهراحتی به گربه برسید. با آرام و آرام نگهداشتن گربه او را به این روال عادت دهید. در نظر داشته باشید که از ترساندن گربه خودداری کنید.
به طور معمول، شما تزریق را در شانه یا لگن انجام میدهید. پس با انگشت شست و سبابه بهآرامی پوست گربه را نیشگون بگیرید. نیشگون گرفتن پوست به شما کمک میکند سوزن را وارد کرده و همچنین ناحیه را کمی بی حس نمایید.
اگر گربه شما خز بلندی دارد، سعی کنید از یک برس یا شانه بهآرامی استفاده کنید تا بتوانید هنگام تزریق پوست را ببینید. وقتی مطمئن نیستید که کجا تزریق را انجام دهید، با دامپزشک تماس بگیرید.
تزریق انسولین
سوزن را داخل پوست فرو کنید. هنگام تزریق انسولین، انسولین را درست زیر پوست قرار دهید و نه داخل عضله. قرار دادن انسولین در عضله برای گربه دردناک خواهد بود.
میتوانید این کار را با نگهداشتن سرنگ طوری انجام دهید که تقریباً موازی با پوست گربه باشد. سوزن را داخل پوست جایی که آن را نگه میدارید فرو کنید. این کار را تا جایی که میتوانید سریع انجام دهید.
هنگام وارد کردن سوزن مطمئن شوید که مورب (نوک سوزن) به سمت بالا باشد. این کار به سوزن کمک میکند تا پوست را تاحدامکان تمیز و بدون درد سوراخ کند.
هنگامی که سوزن را وارد کردید، پیستون را فشار دهید تا انسولین زیر پوست گربه تزریق شود. پس از انجام این کار، میتوانید سوزن را بردارید.

ستایش گربه بعد از تزریق
بعد از تزریق به گربه خود توجه و تمجید زیادی کنید. پس از تکمیل تزریق حتماً گربه خود را تحسین کنید. بهعنوانمثال، میتوانید او را نوازش کنید یا شانه بزنید. رعایت یک روال مثبت تضمین میکند که دفعات بعد کار آسانتر پیش میرود.
نظارت بر سلامت گربه
برای انجام بهتر در نحوه مراقبت از گربه دیابتی باید قند خون گربه خود را کنترل کنید. استاندارد طلایی در کنترل دیابت، اندازهگیری سطح گلوکز خون است. مانیتورهای دیجیتال گلوکز برای انسان میتوانند برای بررسی سطح قند خون گربه شما استفاده شوند.
محدوده طبیعی گلوکز برای گربه ها حدود 80 تا 120 میلیگرم در دسیلیتر است. بعد از غذا سطح قند در گربههای معمولی ممکن است بین 250 تا 300 میلیگرم در دسیلیتر افزایش یابد. ازآنجاییکه قند خون گربه دیابتی با تزریق انسولین حفظ میشود، سطح گلوکز خون باید در محدوده طبیعی باشد.
پایش منظم قند خون به جلوگیری از اثرات هیپوگلیسمی (قند خون پایین) کمک میکند. در صورت مصرف بیش از حد تصادفی انسولین، هیپوگلیسمی ممکن است رخ دهد.
در این شرایط حیوان ممکن است دچار ضعف، گیجی، عدم هماهنگی و در موارد شدید کما شود. اگر گربه شما حتی پس از تزریق انسولین گلوکز خون بالا داشت، بلافاصله با دامپزشک تماس بگیرید.
بررسی ادرار گربه
ادرار گربه خود را بررسی کنید. ممکن است دامپزشک به شما پیشنهاد کرده باشد که ادرار گربه خود را هفتهای دو بار با یک عدد سنج تست کنید.
یک نوار ادرار معمولی دارای دو پد است که بسته به میزان گلوکز و کتون در ادرار تغییر رنگ میدهد. شما باید بهجای کنترل سطح قند ادرار، بررسی کنید که آیا گربه دارای کتون منفی است یا خیر.
کتونها سمومی هستند که زمانی تولید میشوند که گلوکز خون برای مدت طولانی بالا باشد. اگر کتون در ادرار وجود داشته باشد، این هشداری است که وضعیت گربه پایدار نیست و باید به دنبال دامپزشک باشید.
توجه به رفتار گربه
به رفتار گربه خود توجه کنید. چه گربه شما دیابت داشته باشد یا نه باید سعی کنید همیشه از رفتار گربه خود آگاه باشید. گربه ها نمیتوانند به ما بگویند که چه زمانی حالشان خوب نیست؛ بنابراین، مهم است که بدانید چه چیزی برای گربه شما طبیعی و چه چیزی طبیعی نیست.
اگر متوجه شدید که گربه شما بیش از حد معمول آب مینوشد، مکرر و به مقدار زیاد ادرار میکند، در هماهنگی مشکل دارد، وزن خود را بدون دلیل مشخص کاهش میدهد یا بیحال به نظر میرسد، فوراً با دامپزشک تماس بگیرید.
انواع دیابت
برای بهترین نتیجها در نحوه مراقبت از گربه دیابتی بهتر است با دیابت گربه ها آشنا باشید. درست مانند انسان، گربه ها نیز میتوانند از دو نوع مختلف دیابت رنج ببرند. نوع اول دیابت نوع 1 است. این نوع معمولاً به تزریق انسولین نیاز دارد؛ زیرا پانکراس نمیتواند انسولین مورد نیاز برای حفظ سطح قند خون سالم را تولید کند.
نوع دوم دیابت نوع 2 نام دارد. اگر گربه شما مبتلا به این نوع دیابت باشد، ممکن است نیاز به تزریق انسولین داشته باشد یا خیر. این بستگی به این دارد که آیا لوزالمعده انسولین کافی تولید میکند یا نه. در واقع چهار علامت اصلی دیابت وجود دارد که عبارتند از:
- دفع مکرر و زیاد
- افزایش مصرف آب
- کاهش وزن بیدلیل
- افزایش اشتها
در برخی موارد، گربههای مبتلا به دیابت زمانی که بیماری بهاندازه کافی زود تشخیص داده شد و بادقت تحت درمان قرار گرفتند، به حالت عادی بازگشتهاند.
گربه ها به هیپوگلیسمیهای خوراکی داروهایی که گلوکز خون را کاهش میدهند بهخوبی پاسخ نمیدهند. به همین دلیل است که تزریق انسولین برای کنترل وضعیت آنها ضروری خواهد بود.