پوتین کیست؟ (رئیس جمهور روسیه را بیشتر بشناسید)
پوتین کیست؟ آشنایی با رئیس جمهور روسیه
آیا میدانید پوتین کیست؟ ولادیمیر پوتین متولد سال 1952. او یک مامور سابق KGB است که بیش از دو دهه بر روسیه حکومت کرده. پوتین با هدف احیای قدرت روسیه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، چندین کارزار نظامی از جمله تهاجم به اوکراین را به راه انداخته و به آغاز جنگ سرد جدید کمک کرده است .
در همین حال، او به طور پیوسته کنترل خود را بر قدرت تنگتر کرد، مخالفان سیاسی را تحت تعقیب قرار داد، رسانههای مستقل را بست و در این صورت دموکراسی نوپای کشور را از بین برد.
بیوگرافی پوتین
پوتین در سال 1952 در لنینگراد سنپترزبورگ کنونی به دنیا آمده است. طبق گفته خودش به یاد می آورد که در یک ساختمان آپارتمانی جمعی پر از موش بزرگ شده بود.
او در جوانی به تمرین هنرهای رزمی پرداخت و مشهور است که در مبارزات مشت زیادی شرکت کرده است. پوتین در سال 1983 با یک مهماندار هواپیما به نام لیودمیلا شکربنوا ازدواج کرد که از او صاحب دو دختر شد.
این زوج در حدود سال 2013 طلاق گرفتند. شایعه شده است که او فرزندان دیگری نیز دارد. او در طول دوران ریاستجمهوری خود، خانواده خود را از انظار عمومی دور نگه داشته است.
پوتین یک مأمور KGB
ولادیمیر پوتین پس از تحصیل در رشته حقوق در دانشگاه دولتی لنینگراد، به KGB، همتای شوروی سیا پیوست. در اواسط دهه 1980، او به شهر درسدن در آلمان شرقی فرستاده شد، جایی که به قول او، اطلاعات سیاسی را تا حدی با جذب منابع جمعآوری میکردند. پوتین در دوران فروپاشی دیوار برلین در درسدن ماند و ظاهراً با یک بلوف مخاطرهآمیز مانع از یورش جمعی از معترضان به مقر محلی KGB شد.
ظهور سیاسی پوتین
پوتین در سال 1990 به لنینگراد بازگشت و ادعا کرد که سال بعد از KGB استعفا داده است. فروپاشی بعدی اتحاد جماهیر شوروی او را عمیقاً تحت تأثیر قرار داد.
او بعدها آن را بزرگترین فاجعه ژئوپلیتیکی قرن بیستم نامید. در همان زمان، او شروع سیاسی خود را بهعنوان دستیار آناتولی سوبچاک، معلم سابق او که مربی او و شهردار سنپترزبورگ شد، آغاز کرد.
در سال 1996، سوبچاک انتخاب مجدد تلاش کرد اما شکست خورد و بعداً در میان اتهامات فساد مالی به خارج از کشور گریخت. بااینحال پوتین به رشد شهابآمیز خود ادامه داد و به مسکو، پایتخت روسیه نقل مکان کرد و پستهای کرملین را یکی پس از دیگری تضمین کرد. در حالی که از پایاننامهای در اقتصاد دفاع میکرد که ادعا میشد سرقت ابی کرده است.
در سال 1998، پوتین سازمان جانشین اصلی KGB را رهبری کرد و سال بعد، رئیسجمهور بوربس یلتسین، او را بهعنوان نخست وزیر، دومین مقام عالی کشور، معرفی کرد و بدین ترتیب او را از گمنامی در آورد.
هنگامی که یلتسین بیمار شد و به طور فزایندهای منفور در 31 دسامبر 1999 استعفا داد، پوتین بهعنوان سرپرست رئیسجمهور برگزیده شد.
ماهها بعد، او برای یک دوره کامل در انتخابات پیروز شد. با کمک افزایش قیمت نفت و گاز، اقتصاد در اوایل دهه 2000 بهبود یافت و استانداردهای زندگی افزایش یافت.
بسیاری از روسها او را بهعنوان ایجاد نظم و ثبات پس از تورم شدید، آشوب و بیقانونی تصور شده در سالهای یلتسین میدانستند.
تحکیم قدرت توسط پوتین
پوتین در اولین سخنرانی خود بهعنوان رئیسجمهور روسیه قول داد از آزادی بیان، آزادی مطبوعات و حقوق مالکیت محافظت کند و همچنین تعهد خود را به دموکراسی اعلام کرد.
بااینحال، عقبنشینی دموکراتیک تقریباً بلافاصله تحت رهبری او آغاز شد. کرملین شبکههای تلویزیونی مستقل را تحت کنترل دولت درآورد و سایر رسانههای خبری را تعطیل کرد.
لغو انتخابات فرمانداری و سناتوری؛ قوه قضائیه و احزاب سیاسی مخالف را محدود کرد. هنگامی که انتخابات برگزار شد، ناظران خارجی به بینظمی گسترده رأیدهندگان اشاره کردند. گاهی اوقات از سیستم پوتین بهعنوان دموکراسی مدیریت شده یاد میشود.
ازآنجاییکه قانون اساسی روسیه سومین دوره متوالی را ممنوع کرده بود، پوتین در سال 2008 از سمت خود کنارهگیری کرد و دمیتری مدودف، دوست قدیمیاش، ریاستجمهوری را بر عهده گرفت.
اما پوتین نقش نخستوزیری را حفظ کرد و تردیدی در مورد اینکه چه کسی واقعاً مسئول است باقی نگذاشت. زمانی که دوره مدودف در سال 2012 به پایان رسید، این دو جایگاه خود را عوض کردند و پوتین بار دیگر رئیسجمهور شد.
ثبت قدرت ماندگار پوتین
او از آن زمان تا کنون این شغل را اشغال کرده است و در یک مقطع زمانی قانونی را امضا کرد که به او اجازه میدهد تا سال 2036 در قدرت بماند.
پوتین معمولاً دوستان و همکاران اطلاعاتی قدیمی خود را در پستهای کلیدی قرار میدهد که چند نفر از آنها بهشدت ثروتمند شدهاند.
مخالفان موردنظر را فضول و خائن نامیدهاند و با آنها بهشدت برخورد شده است. برخی مانند میخائیل خودورکوفسکی، سرمایهدار نفتی، زندانی شدهاند، در حالی که برخی دیگر کشته شدهاند.
برای مثال، در سال 2006، آنا پولیتکوفسکایا، روزنامهنگار تحقیقی در روز تولد پوتین به ضرب گلوله کشته شد و در همان سال، الکساندر لیتویننکو، فراری روسی با پولونیوم رادیواکتیو در انگلیس ترور شد.
اخیراً، الکسی ناوالنی، رهبر اپوزیسیون، از نامزدی برای ریاستجمهوری منع شد، از یک سوءقصد جان سالم به در و سپس به اتهاماتی که به طور گسترده بهعنوان اتهامات سیاسی شناخته میشود، زندانی شد.
بااینحال، یکی دیگر از مرگهای پرمخاطب در سال 2023 رخ داد، زمانی که یوگنی پریگوژین پس از راهاندازی یک شورش کوتاه مدت علیه رهبری نظامی روسیه در یک سانحه هوایی کشته شد.
رابطه پوتین با غرب
بسیاری از رهبران غربی در ابتدا پوتین را تأیید کردند. جورج بوش، رئیسجمهور ایالات متحده، گفت که او در چشمان پوتین نگاه کرده است و او را بسیار صریح و قابلاعتماد میداند.
پوتین اولین رهبر خارجی بود که پس از حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 با بوش تماس گرفت. اگرچه او مخالف جنگ عراق بود اما پوتین در جنبه هایی از جنگ علیه ترورسیم کمک کرد . او همچنین روسیه را بهعنوان یک ملت اروپایی دوست توصیف کرد که خواهان صلح پایدار در این قاره است.
روابط پوتین با غرب تا حدی به دلیل گسترش ناتو در سال 2004 به هفت کشور اروپای شرقی و به دلیل انقلاب های طرفدار غرب که در گرجستان و اوکراین رخ داد، بدتر شد.
پوتین علاوه بر این از لابیهای ایالات متحده برای وارد کردن گرجستان و اوکراین به ناتو و حمایت این کشور از کوزوو مستقل خشمگین شد.
در سال 2007، او ایالات متحده را متهم کرد که از هر جهت از مرزهای ملی خود عبور کرده است. با گذشت زمان، پوتین خود را محافظ ارزشهای سنتی روسیه میدانست که در مقابل غرب ریاکار و از نظر اخلاقی منحط میایستد.
اخراج روسیه از کشورهای صنعتی
در سال 2014، با تشدید تنشها بر سر اوکراین، روسیه از گروه هشت کشور صنعتی اخراج شد. در همان زمان، او به افشاگر آمریکایی ادوارد اسنودن پناهندگی داد .
به گفته سازمان اطلاعاتی ایالات متحده سازمان اطلاعاتی ایالات متحده، او در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در سال 2016 مداخله کرد و به عملیات هک رایانهای که به کمپین هیلاری کلینتون نفوذ کرد، چراغ سبز نشان داد .
پوتین و دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده روابط عموماً دوستانه داشتند. اما روابط آمریکا و روسیه پس از تهاجم روسیه به اوکراین در سال 2022 به پایینترین حد خود در دهههای اخیر رسید.
از آن زمان، روسیه با تحریمهای اقتصادی زیادی مواجه شده است، اوکراین کمکهای نظامی زیادی از غرب دریافت کرده است، و جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، پوتین را اراذلواوباش، دیکتاتور قاتل و جنایتکار جنگی خوانده است.
جنگهای پوتین
پوتین در طول بیش از دو دهه ریاست خود، از ارتش به شیوههای تهاجمی فزایندهای استفاده کرده است. او در اوایل دوران تصدی خود، یک جنبش جداییطلبانه در جمهوری روسیه چچن را با خشونت سرکوب کرد.
در سال 2008، او تهاجم کوتاه اما گسترده به گرجستان را ترتیب داد و بدین ترتیب کنترل روسیه بر مناطق جدا شده آبخازیا و اوستیای جنوبی را تثبیت کرد.
از سال 2015، او در جنگ داخلی سوریه مداخله کرد و مجوز بمباران طولانی شهر حلب را صادر کرد. علاوه بر این، او مزدوران روسی را در کشورهای مختلف آفریقایی مستقر کرده است .
طولانیترین درگیری پوتین در اوکراین رخ داده است. در سال 2014، زمانی که معترضان اوکراینی رئیسجمهور مورد حمایت روسیه خود را برکنار کردند، پوتین با الحاق کریمه که در دوران شوروی از روسیه به اوکراین هدیه داده شده بود و با حمایت از شورش جداییطلبان در شرق اوکراین پاسخ داد.
سپس، در سال 2022، او یک تهاجم همه جانبه به اوکراین را آغاز کرد، اما نتوانست، پایتخت را تصرف کند. درگیری های شدید از آن زمان تاکنون جان صدها هزار نفر را گرفته است .
نیروهای مسلح روسیه به هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان و ارتکاب شکنجه و سایر جنایات متهم شدهاند که باعث شده است دادگاه کیفری بینالمللی حکم دستگیری پوتین را صادر کند. اگرچه بعید است که او محاکمه شود.