چطور معدل را حساب کنیم؟ (نحوه محاسبه آن)
چطور معدل را حساب کنیم؟ آشنایی با نحوه محاسبه آن
شاید هرکسی درگیر این سؤال باشد که چطور معدل را حساب کنیم؟ طبیعتاً تمام دانشآموزان و دانشجویان در طول تحصیل خود مدام به دنبال مشاهده نتیجه تلاشهایشان هستند. با دریافت کارنامه، آنها انگیزه میگیرند و میتوانند با توجه به پیشرفتهای روزافزون، قدم بردارند. معدل کارنامه یکی از مهمترین مواردی است که هر دانشآموز و دانشجو به آن توجه دارد.
برای دانشآموزان، معدل از جهت ثبتنام در پایههای بعدی تأثیرگذار است. متأسفانه، بسیاری از محصلین اطلاعات کافی از نحوه محاسبه معدل ندارند و هنگام دریافت کارنامه خود، با مشکل مواجه میشوند.
ما در این مقاله، شما را با نحوه محاسبه معدل آشنا کرده و روشهای محاسبه معدل در مقاطع مختلف مدرسه برای تخمین معدل کل کارنامه بیان مینماییم.
نحوه محاسبه معدل ابتدایی
محاسبه معدل دانشآموزان در مقاطع ابتدایی به شیوهای کاملاً متفاوت از سایر مقاطع انجام میشود. در این سطح، نمرهدهی بهصورت توصیفی است و در کارنامهها عددی برای نمره یا امتیاز ثبت نمیشود.
هدف این روش، توجه دانشآموز به پیشرفت درسی بدون اهمیت دادن به نمره عددی است. پس از امتحانات، دانشآموزان میتوانند کارنامه مدرسه خود را با استفاده از کد ملی دریافت کنند. در این سطح، نحوه محاسبه معدل بهصورت کیفی توصیفی است و نمرات با عباراتی مانند:
- خیلی خوب
- خوب
- قابلقبول
- نیاز به تلاش بیشتر
ارزیابی میشوند. برای دستیابی به نمره بالا، یعنی خیلی خوب که در بازه نمرهای 17 تا 20 است. نمره خوب در بازه 15 تا 17 و قابلقبول به معنای قبولی محسوب میشود. در صورتی که نمره نیاز به تلاش بیشتر به دانشآموز داده شود، او باید آزمونهای جبرانی بگذراند.
معدل نهایی در این مقاطع از میانگین نمره امتحانات پایانی و نمرههای ارزشیابی مستمر محاسبه میشود. علاوه بر وضعیت درسی، به عواملی مانند رفتار، اخلاق، بهداشت، حضور منظم در کلاسها و رعایت مقررات مدرسه نیز توجه دارد. بهطورکلی، ارزیابی در این سطح بر مبنای شایستگی و همچنین آزمونهای عملی انجام میشود.
نحوه محاسبه معدل دبیرستان
از جمله سؤالات متداول دانشآموزان دبیرستان این است که چگونه میتوانند معدل کارنامه خود را محاسبه کنند؟ اصطلاح نمره بدون ضریب به چه معناست؟
برای پاسخ به این سؤال، ابتدا باید مراحل محاسبه معدل در مقاطع مختلف دبیرستان را تفکیک کنیم. در کلیت، معدل پایههای نهم و دوازدهم از اهمیت بیشتری برخوردارند، زیرا معدل پایه نهم بر روی انتخاب رشته تأثیرگذار است و معدل پایه دوازدهم نیز بر نتیجه کنکور تأثیر مثبت دارد.
نحوه محاسبه معدل مقطع متوسطه اول
بعد از امتحانات پایانی، دانشآموزان معمولاً برای کاهش استرس، معدل خود را با تخمین نمرات احتمالی محاسبه میکنند. نحوه محاسبه معدل پایانی در مقطع متوسطه اول از لحاظ پیچیدگی ساده است، اما برای دقت بیشتر نیاز به استفاده از یک فرمول نسبتاً طولانی دارند. دانشآموزان میتوانند از ماشینحساب برای اجرای این فرمول طولانی استفاده کنند.
برای محاسبه معدل خود، دانشآموزان ابتدا نیاز دارند که نمرههای سالانه هر درس را جمعآوری کنند. معدل کل دانشآموزان در مقطع متوسطه اول برابر است با مجموع نمرات سالانه تقسیم بر تعداد دروس تحصیلی در آن پایه؛ بنابراین، لازم است که به فرمول محاسبه نمره سالانه در مقطع متوسطه اول نیز پرداخته شود که به شرح زیر است:
((نمره مستمر نوبت اول + نمره پایانی نوبت اول) ÷ 2) + ((( نمره مستمر نوبت دوم + نمره پایانی نوبت دوم) ÷ 2) × 2 )
برای توضیح فرمول فوق، لازم است بدانید که دانشآموزان برای محاسبه نمرههای سالانه هر درس، ابتدا نمره مستمری که در ترم اول از آن درس کسب کردهاند و نمره پایانی نوبت اول را با یکدیگر جمع میکنند و بر دو تقسیم میکنند.
در مرحله بعد، این مراحل را برای نمرات نوبت دوم هم انجام میدهند. در نهایت، برای محاسبه معدل کل، باید مجموع نمرات همه دروس را بر تعداد دروس تقسیم کنند.
نحوه محاسبه معدل مقطع متوسطه دوم
دانشآموزان در مقطع متوسطه دوم با چالش محاسبه معدل کل خود روبرو هستند، زیرا معدل کل دیپلم آنها بر اساس میانگین نمرات سه پایه دهم، یازدهم و دوازدهم محاسبه میشود که در نتیجه کنکور داوطلبان تأثیر مثبتی دارد.
برای محاسبه معدل، دانشآموزان باید در نظر داشته باشند که هر درس دارای ضریبی خاص است که باید در نمره درس مربوطه ضرب شود. فرمول محاسبه معدل متوسطه دوم اینگونه است که:
(نمره درس 1 × تعداد واحد همان درس یا ضریب مربوطه) + ( نمره درس 2 × تعداد واحد درس 2) +….. (نمره درس n × تعداد واحد درس n ) ÷ مجموع تمام واحد های اخذ شده = معدل کل
دانشآموزان پایه دوازدهم نیز میتوانند برای محاسبه معدل امتحانات نهایی خود از فرمول فوق استفاده کنند. برای محاسبه معدل کل، مانند دانشآموزان متوسطه اول، باید نمرات سالانه خود را با نمرات مستمر جمع کرده و سپس به تعداد دروس تقسیم کنند.