تغذیه سالم

سلنیوم چیست؟ فواید + عوارض آن برای بدن

خواص + عوارض سلنیوم برای بدن و سلامتی

سلنیوم چیست؟ در خصوص این ماده باید گفت سلنیوم یکی از مواد معدنی در بدن است که نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی، عروقی و نیز غدد درون ریز و نیز بهبود کارکرد سیستم ایمنی بدن دارد. مهم‌ترین کاربرد آن داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی آن است که در ادامه بیشتر راجع به آن صحبت می‌کنیم. بیشترین غلظت این ماده در کبد و نیز کلیه است و یک ماده ضروری برای بدن به حساب می‌آید. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا به بررسی اینکه سلنیوم چیست و چه کاربردها و انواع دارد به صورت کامل بپردازیم.

سلنیوم چیست و برای چی خوبه؟

سلنیوم چیست؟ این ماده که با عنوان Selenium نیز شناخته می‌شود، یکی از مواد معدنی است که می‌توان آن را در آب و خاک و نیز در برخی مواد غذایی مشاهده کرد. این ماده می‌تواند به منظور تولید آنزیم سلن پروتئین یا Selen Protein استفاده شده و دارای خواص آنتی اکسیدانی باشد. یکی از خواص مهم این آنزیم جلوگیری از اثرات نامناسبی است که رادیکال‌های آزاد دارند.

این ماده معدنی کاربردهای مختلفی دارد که می‌توان در مورد آن گفت:

  • این ماده می‌تواند به تولید گلوتاتیون پراکسیداز کمک کند که با عنوان یک آنزیم مهم در دفع مواد مخرب مانند فلزات سمی و یا مواد شیمیایی کاربرد دارد.
  • این ماده می‌تواند در تبدیل هورمون T4 به هورمون T3 مورد استفاده قرار گیرد که عدم وجود آن می‌تواند منجر به مشکلاتی مانند کم کاری تیروئید گردد که برای رفع آن به خصوص در بانوان، ید و سلنیوم توصیه می‌شود.
  • از اثر استرس اکسیداتیو جلوگیری کرده و آن را خنثی می‌کند.
  • از ترکیبات این ماده می‌توان در تهیه دارو استفاده نمود.

سوال مهم دیگری که در این بخش باید به آن پاسخ دهیم، آن است که مقدار مصرف مناسب سلنیوم چیست ؟ این ماده معمولا جزو ترکیباتی است که بدن در مدت اندکی به آن نیاز داشته و مقدار مصرف روزانه آن در جدول زیر بیان شده است:

بازه سنی میزان روزانه مصرف موردنیاز
از تولد تا سن 6 ماهگی ۱۵ میکروگرم
۷-۱۲ ماهگی ۲۰ میکروگرم
۱-۳ سال ۲۰ میکروگرم
۴-۸ سال ۳۰ میکروگرم
۹-۱۳ سال ۴۰ میکروگرم
۱۴-۱۸ سال ۵۵ میکروگرم
۱۹-۵۰ سال ۵۵ میکروگرم
بیشتر از 51 سالگی ۵۵ میکروگرم
سلنیوم چیست و برای چی خوبه؟
فواید سلنیوم چیست؟

سلنیوم پلاس چیست؟

در ادامه بررسی سلنیوم چیست ، در مورد مدل دیگر آن یعنی سلنیوم پلاس باید گفت که این ماده یک داروی مکمل است که از  فرمول آنتی اکسیدانی با ویتامین‌های سلنیوم، A، C، E تهیه شده و می‌تواند در برابر استرس اکسیداتیو و نیز محافظت از سلول‌ها به شما کمک نماید. سلنیوم یک عنصر کمیاب و مهم است که توسط بدن برای ایجاد یک سیستم آنزیمی استفاده می‌شود و می‌تواند به حفظ و محافظت از سلول‌ها در برابر اکسیداسیون ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند. از جمله کاربردهای سلنیوم پلاس می‌توان گفت:

  • در عملکرد طبیعی سیستم ایمنی همراه با ویتامین A و روی
  • در عملکرد طبیعی تیروئید
  • در محافظت از سلول‌ها در برابر استرس اکسیداتیو، همراه با ویتامین‌های A، C، E و روی

مقدار توصیه شده برای مصرف متفاوت است و بایستی با نظر پزشک انجام شود اما به طور معمول یک قرص در نظر گرفته شده است و بهتر است آن را بعد از غذا مصرف نمایید. همچنین پیشنهاد می‌کنیم به نکات زیر توجه کنید:

  • استفاده از مکمل‌های غذایی مانند سلنیوم پلاس و موارد دیگر را برای ایجاد یک رژیم غذایی متعادل و جایگزین استفاده نکنید.
  • از مقدار مصرف توصیه شده بیشتر استفاده نکنید.
  • این نوع داروها معمولا برای پیشگیری یا درمان بیماری‌ها توصیه نمی‌شود.
  • در صورت بارداری، شیردهی، مصرف دارو یا هر گونه مشکل سلامتی با پزشک خود مشورت کنید.
  • ممکن است تداخلات و عوارض جانبی بیشتری نسبت به موارد ذکر شده وجود داشته باشد.
  • همواره استفاده از این نوع مواد و نگهداری آن را دور از دسترس افراد خردسال انجام دهید.

سلنیوم در چه موادی وجود دارد؟

مهم‌ترین منبع دستیابی به سلنیوم چیست ؟ این ماده برای بدن از طریق غذاهای مختلفی تامین می‌شود و خود بدن نمی‌تواند آن را تولید کند. در این صورت بایستی با مصرف آن نیاز بدن به این ماده را برطرف کنید. در ادامه لیستی از مواد غذایی که تامین کننده این ماده هستند را برای شما بیان می‌کنیم.

مواد غذایی حاوی سلنیوم

از جمله مواد غذایی دارای سلنیوم می‌توان گفت:

  • آجیل برزیلی: استفاده از این ماده می‌تواند به شما کمک کند تا با مصرف مقدار کمی از آن در ح 6 – 8 مغز آجیل، به میزان 554 میکروگرم از این ماده را دریافت نمایید. توجه داشته باشید که مصرف زیاد این ماده منجر به سمیت و مشکلاتی برای شما خواهد شد.
  • ماهی: مورد دوم استفاده از ماه است که می‌توانید به کمک آن برای تامین 90 میگروگرم از این ماده در 85 گرم ماهی اقدام کنید. همچنین به میزان 40 – 65 میکروگرم از این ماده در ماهی قزل آلا، صدف، میگو و خرچنگ نیز وجود دارد.
  • غذاهای غنی شده: در بین غذاهای غنی شده، منبع سلنیوم چیست ؟ در این خصوص باید گفت شما می‌توانید این ماده را از طریق مصرف محصولاتی مانند پاستا، غلات کامل، نان گندم، نودل، دریافت نمایید.
  • گوشت گاو: استفاده از یک استیک از گوشت گاو می‌تواند در حد 33 میکروگرم از این ماده را برای شما تهیه و فراهم کند. همچنین بخش جگر گاو و نیز گوشت چرخ کرده به ترتیب 28 و 18 میکروگرم از این ماده را تامین می‌کنند.
  • مرغ: مورد دیگری که باید در پاسخ منابع سلنیوم چیست به آن اشاره کرد، مرغ است که در میزان 85 گرم آن در حدود 22 – 25 میکروگرم از این ماده نهفته شده است.
  • تخم مرغ: مورد دیگر منبع سلنیوم چیست ؟ در این حالت می‌توان به تخم مرغ اشاره کرد. در واقع شما می‌توانید به میزان 20 میکروگرم از این ماده را به هرصورتی که دوست دارید تا تخم مرغ را تهیه کنید، تامین کرده و دریافت نمایید.

در ادامه این لیست، در پاسخ به اینکه منبع غنی سلنیوم چیست باید به برنج قهوه‌ای، تخمه آفتابگردان، لوبیا پخته، قارچ، بلغور جو دوسر، شیر و ماست، اسفناج، عدس، بادام هندی و موز نیز اشاره نمود.

سلنیوم پلاس
قرص سلنیوم پلاس چیست؟

بهترین زمان مصرف قرص سلنیوم

در مورد بهترین زمان مصرف قرص سلنیوم چیست باید گفت شما می‌توانید برای رفع کمبود این ماده از قرص‌های مکمل حاوی آن بهره ببرید که در این حالت توصیه شده است این ماده را به همراه سایر مواد مفید و تغذیه در زمان صبح مصرف نمایید. همچنین در توصیه دیگر آمده است که این ماده بعد یا به همراه غذا میل گردد.

بهترین قرص سلنیوم

قرص سلنیوم چیست ؟ استفاده از قرص سلنیوم در داروخانه‌ها تحت عنوان مکمل غذایی فروخته می‌شود. در این حالت شما می‌توانید از این طریق برای بهبود عملکرد سیستم عصبی و یا خواص آنتی اکسیدانی و تقویت ایمنی آن استفاده کنید. میزان مصرف معمولا یک قرص در روز است و شما می‌توانید آن را در بسته‌بندی‌های مختلف در 30 – 60 قرص و بیشتر بیابید. لازم است این قرص‌ها به دور از دسترس کودکان و در یک جای خشک و خنک نگهداری شود.

از جمله بهترین نمونه‌های داروی سلنیوم در بازار می‌توان به برندها مختلفی اشاره کرد. داروهایی که این نوع ماده را ارائه می‌کنند از طریق داروخانه توسط شرکت‌های داخلی و خارجی مختلفی ارائه می‌شود که چند نمونه از آن را در زیر برای شما بیان می‌کنیم:

  • سلن پلاس 60 عددی Eurho Vital
  • بسته سلنیوم پلاس از شرکت او پی دی فارما در بسته بندی 60 عددی
  • سلنیوم پلاس Health Aid در قالب 60 عددی
  • مگا سلنیوم از Viva Tune در قالب 30 عددی
  • سلنیوم هلث 60 عددی

منبع تهیه سلنیوم چیست ؟ در این خصوص شما به راحتی از طریق داروخانه های آنلاین و یا سطح شهر می‌توانید بدون نسخه پزشک نیز آن را دریافت کنید. شما می‌توانید از سلنیوم برای جلوگیری از بیماری‌های قلبی، افزایش قدرت ایمنی بدن، کمک به عملکرد تیروئید، جلوگیری از نشانه‌های پیری زودرس، پیشگیری از سرطان، مراقبت از بدن در برابر آنتی بادی، تعادل هورمون‌ها و سلامت مو و ناخن، کاهش التهاب استفاده کنید.

بهترین زمان مصرف سلنیوم
چه موقع سلنیوم مصرف کنیم؟

بهترین مولتی ویتامین برای کم کاری تیروئید

بیماری کم کاری تیروئید یکی از مشکلاتی است که منجر می‌شود تا هورمون‌های تیروئیدی به اندازه کافی تولید نشود. مشکل تیروئید منجر به مشکلاتی مانند نارسایی قلبی، اغما و غیره می‌شود. البته کم کاری تیروئید در سطوح مختلفی در افراد ایجاد می‌شود. شما می‌توانید با آزمایش خون این معضل را تشخیص دهید.

نقش سلنیوم در تیروئید

در مورد اینکه بر تیروئید، تاثیر سلنیوم چیست باید گفت در بزرگسالان، تیروئید اندامی است که بالاترین غلظت سلنیوم را در بدن دارد و این ماده معدنی نقش کلیدی در تنظیم غذه تیروئید دارد که سبب می‌شود تا تولید هورمون تیروئید تقوید شود. داشتن مقدار مطلوب سلنیوم در رژیم غذایی می‌توان هم در پیشگیری از بیماری تیروئید و هم برای سلامت کلی شما موثر و مفید باشد.

چندین مطالعه در خصوص تاثیر سلنیوم چیست به این موضوع اشاره دارد که مصرف مکمل سلنیوم، آنتی بادی‌های پراکسیداز تیروئید (TPO) و همچنین شدت علائم کم کاری تیروئید را کاهش می‌دهد. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که درمان بیمارانی که به بیماری‌های تیروئید خفیف تا متوسط ​​(اوربیتوپاتی گریوز) مبتلا هستند با مکمل‌های سلنیوم، کیفیت زندگی را بهبود می‌بخشد، همچنین نتایج نشانگر آن است که شما می‌توانید به کمک آن در سلامت چشم و نیز کاهش پیشرفت این بیماری از آن به خوبی استفاده نمایید.

عوارض و فواید کورتن را در این قسمت مطالعه کنید:

کورتن درمانی چیست؟

حتی برای افرادی که کمبود سلنیوم ندارند، مصرف مکمل‌های سلنیوم تاثیر قابل توجهی بر سیستم ایمنی بدن، افزایش تولید سلول‌های T فعال و فعالیت سلول‌های طبیعی دارد که این موارد می‌تواند به ایمنی در مقابل تومور، عفونت و نیز بیماری بدن کمک کنند.

مطالعه‌ای در سال 2016 تأثیر مکمل‌های سلنیوم بر سطوح آنتی‌بادی تیروئید افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. برای کسانی که تحت درمان با لووتیروکسین قرار گرفتند، مکمل سلنیوم منجر به کاهش قابل توجه سطح TPOAb بعد از سه ماه شد.

سلنیوم و تیروئید چشمی

تیروئید چشمی، حالتی است که در آن بافت‌ها و ماهیچه‌ها در داخل کاسه چشم متورم می‌گردد. از جمله عواملی که منجر به این مشکل می‌گردد، می‌توان به سطح پایین سلنیوم در رژیم غذایی اشاره نمود. در واقع این نتیجه براساس تحقیقی است که در سال 2014 منتشر شد و در آن بیان شده است که افراد متبلا به تیروئید چشمی، به سطح کمتر سلنیوم در بدن خود دچار شده‌اند. شما می‌توانید با مصرف مکلمل این ماده، جلوی آن را در سطوح متوسط و نیز خفیف بگیرید. همچنین آجیل برزیلی نیز برای این مورد توصیه شده است.

بهترین مولتی ویتامین برای کم کاری تیروئید
سلنیوم برای کم کاری تیروئید

عوارض قرص سلنیوم چیست؟

یک دارو در کنار اثرات مورد نیاز خود ممکن است عوارض ناخواسته‌ای نیز ایجاد کند. اگرچه همه این عوارض جانبی ممکن است رخ ندهند، اما در صورت بروز در برخی موارد به مراقبت‌های پزشکی نیاز می‌شود. در صورت بروز هر یک از علائم مصرف بیش از حد این ماده بایستی به پزشک مراجعه کنید اما این علائم مصرف بیش از حد سلنیوم چیست ؟

  • اسهال
  • ضعیف شدن ناخن دست
  • بوی نفس و عرق
  • ریزش مو
  • تحریک پذیری
  • خارش پوست
  • تهوع و استفراغ
  • خستگی و ضعف غیر معمول

با توجه به این موارد حال که با عوارض سلنیوم چیست آشنا شدید، توجه کنید که مصرف سلنیوم در دوزهای معمولی معمولاً عوارض جانبی ندارد اما مصرف آن در مقدار زیاد می‌تواند منجر به مرگ گردد. مصرف بیش از حد سلنیوم می‌تواند باعث بوی بد دهان، تب و حالت تهوع و همچنین مشکلات کبدی، کلیوی و قلبی و سایر علائم شود. همچنین سلنیوم می‌تواند با سایر داروها و مکمل‌ها، مانند برخی از آنتی اسیدها، داروهای شیمی درمانی، کورتیکواستروئیدها، نیاسین، داروهای استاتین کاهنده کلسترول و قرص‌های ضد بارداری تداخل داشته باشد.

سرطان پوست یکی دیگر از عوارض مصرف سلنیوم است. مکمل‌های سلنیوم ممکن است با خطر سرطان پوست (سرطان سلول سنگفرشی) مرتبط باشند؛ بنابراین افرادی که در معرض خطر بالای سرطان پوست هستند نباید از این مکمل‌ها استفاده کنند.

قرص سلنیوم برای لاغری

با توجه به مطالب بالا فهمیدیم که اثرات تیروئیدی سلنیوم چیست و چگونه می‌توان از آن به خوبی استفاده کرد. نکته‌ای که در این خصوص باید به آن توجه کنید آن است که هورمون‌های تیروئیدی که دارای مقدار زیاد سلنیوم هستند، می‌توانند در تنظیم نمودن کالری سوزانده شده برای بدن نقش مهمی داشته باشند. همچنین کمبود این ماده می‌تواند منجر به کم کاری تیروئید و در نتیجه چاقی گردد.

شما در صورتی می‌توانید از تاثیراتی که این ماده در بخش لاغری دارد (و در بخش فواید سلنیوم چیست بیان شد) برای کاهش وزن استفاده نمایید که مشخص شود شما به کم کاری تیروئیدی مبتلا هستید. این کار باعث می‌شود تا تیروئید در ترشح هورمون T3 موثر بوده و متابولیسم بدن شما کاهش یابد. توجه کنید اگر شما به پرکاری تیروئید مبتلا هستید، نباید از این ماده استفاده کنید.

علائم کمکاری تیروئید را به طور کامل در این مقاله بخوانید:

علائم کم کاری تیروئید چیست؟

آیا قرص سلنیوم چاق کننده است؟

استفاده از سلنیوم به تقویت تیروئید و پرکار شدن آن منجر می‌شود و این حالت باعث می‌شود تا متابولیسم بدن تنظیم گردد. کم کاری تیروئید نیز عاملی است که به علت کاهش ترشح هورمون T3 می‌تواند به پایین آمدن متابولیسم برگردد و بدن را چاق‌تر کند.

سلنیوم برای لاغری
سلنیوم برای کاهش وزن

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 4.6 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 8

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا