ارتباط بین دیابت و ریزش مو (راههای پیشگیری و مدیریت آن)
دیابت و ریزش مو: چگونه قند خون بر سلامت موها تأثیر میگذارد؟

همانطور که میدانید دیابت یکی از شایعترین بیماریهای مزمن در جهان محسوب میشود که افراد زیادی را تحت تأثیر قرار داده است. آیا شما اخیراً به دیابت مبتلا شدهاید؟ آیا متوجه موهای بیشتر بر روی برس یا شانه خودتان هستید؟ شما عزیزان باید بدانید که این بیماری نه تنها بر سطح قند خون تأثیر میگذارد، بلکه ممکن است عوارض جانبی زیادی را ایجاد کند. یکی از این عوارض که حتی افراد کمتری به آن توجه میکنند، ریزش مو است. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی ارتباط بین دیابت و ریزش مو پرداخته و عوامل مؤثر در آن و راهکارهای مدیریتی این مشکل را به طور کامل شرح میدهیم.
ارتباط بین دیابت و ریزش مو (تاثیر قندخون بالا بر سلامت موها)
دیابت به طور مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت موها تأثیر زیادی میگذارد. به طور کلی سطوح قند خون کنترل نشده و نوسان آن میتواند بر چرخه رشد مو تأثیر منفی بگذارد و حتی منجر به نازک شدن و ریزش موهای شما شود. در ادامه این مطلب به برخی از احتمالاتی که ممکن است در اثر این بیماری بر موها ایجاد شود، میپردازیم.
قند خون بالا
به دلیل اینکه قند خون بالا به بافتها و رگهای خونی آسیب میرساند، در نتیجه ممکن است جریان خون محدود شده و به فولیکولهای مو آسیب وارد شود. زیرا در این صورت سلولهای فولیکول مو، اکسیژن و مواد مغذی کمتری دریافت میکنند. در نتیجه کمبود مواد مغذی به چرخه طبیعی رشد مو تأثیر منفی میگذارد. در واقع هایپرگلیسمی یا افزایش قند خون زمانی اتفاق میافتد که قند خون بالا باقیمانده و نمیتواند برای انرژی وارد سلولها شود. همچنین ممکن است به دلیل کمبود انسولین، مقاومت به انسولین یا ترکیبی از هر دو مورد، باعث ایجاد این مشکل شود.
عدم تعادل هورمونی
از آنجایی که بیماری دیابت باعث ایجاد عدم تعادل هورمونی در بدن میشود، در نتیجه این افراد ممکن است مبتلا به ریزش مو شوند. به عنوان مثال مقاومت به انسولین در دیابت نوع ۲، باعث افزایش هورمونهای مردانه یا آندروژن شده و در نتیجه باعث مشکلاتی در اینگونه افراد میشود.
همچنین در نظر داشته باشید که دیابت ارتباط نزدیکی با اختلالات تیروئید دارد. هرگونه اختلال در سطح تیروئید باعث میشود که چرخه طبیعی مو تحت تأثیر قرار بگیرد.
نقص سیستم ایمنی
به طور کلی افزایش سطح قند خون باعث میشود که سیستم ایمنی افراد ضعیف شود. در نتیجه شما ممکن است بیشتر دچار عفونتهای پوست سر شوید. در این صورت احتمال ریزش مو در شما افزایش مییابد.
استرس اکسیداتیو
همچنین دیابت با افزایش استرس اکسیداتیو در بدن همراه هست و زمانی ایجاد میشود که بین رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها در بدن اختلال ایجاد شود. در این صورت این وضعیت به سلولهای بدن از جمله سلولهای فولیکول مو آسیب رسانده و باعث ریزش مو میشود.
عفونتهای پوست سر
به طور کلی افرادی که مبتلا به دیابت هستند، باید بدانند که ممکن است بیشتر در معرض عفونتهای پوستی قرار بگیرند. عفونتهای پوست سر نیز یکی از این موارد است که باعث التهاب و آسیب به فولیکول مو شده و در نتیجه منجر به ریزش مو میشود.
اختلال در گردش خون
یکی دیگر از مواردی که باعث آسیب به رگهای خونی و کاهش گردش خون در بدن میشود، اختلال در گردش خون است.
داروهای دیابت
برخی از داروهای دیابت ممکن است عوارض جانبی مانند ریزشهای مو را در بر داشته باشد. به عنوان مثال متفورمین یکی از داروهای رایجی است که برای درمان دیابت نوع ۲ استفاده میشود. گزارشهای زیادی ایجاد شده که نشان میدهد این قرص با ریزش مو در ارتباط است.
بیماریهای روحی و استرس
یکی دیگر از دلایلی که دیابت باعث ایجاد ریزش مو میشود، استرس زیادی است که این بیماری چه از نظر روحی و چه از نظر جسمی و عاطفی به بدن افراد وارد میکند. در واقع شما باید بدانید که استرس مداوم باعث نوسانات هورمونی شده که میتواند رشد مو را تحت تأثیر قرار دهد.
رژیم غذایی افراد دیابتی چگونه است؟ بایدها و نبایدهای آن را در این مطلب بخوانید:
ارتباط بین متفورمین و ریزش مو
با توجه به اینکه متفورمین یکی از رایجترین داروهای دیابت است و اکثر افراد گزارش کردهاند که این دارو باعث ریزش مو در آنها میشود، بنابراین در این بخش به بررسی این مورد میپردازیم. متفورمین دارویی است که به بازیابی پاسخ مناسب بدن به انسولینی که تولید میکند، به خوبی کمک میکند. در این صورت باعث میشود که قند تولید شده توسط کبد کاهش یابد. البته شما عزیزان باید بدانید که استفاده طولانی مدت از این دارو باعث میشود که سطح ویتامین ب ۱۲ کاهش یابد. در نتیجه ممکن است ریزش مو در اینگونه افراد آغاز شود. اگر مدت طولانی از این دارو مصرف میکنید، حتماً با پزشک در مورد جایگزین آن صحبت کنید. همچنین ممکن است پزشک به شما توصیه کند که در صورت ریزش مو دوز کمتری از آن را مصرف کنید.
چگونگی رشد مجدد مو در بیماران دیابتی
اگر شما عزیزان مبتلا به دیابت هستید و در عین حال دچار ریزش مو شدهاید، باید بدانید که برای رشد مجدد آن اولویت شماره یک، حذف غذاها و داروهای مشکلساز است. به عنوان مثال میتوانید دوزهای کمتری از داروها را مصرف کنید یا به جای آنها از داروهای جایگزین استفاده کنید. همچنین از خوراکیهایی که دارای قند مصنوعی هستند، پرهیز کنید. این موارد اگرچه از بدتر شدن ریزش موی شما جلوگیری میکند، اما فولیکولهای مو برای فعال شدن مجدد نیاز به تقویت دارند. برای درمانهای ترمیمی میتوانید از داروها مختلف استفاده کنید. همچنین تزریق پلاسما غنی از پلاکت و کاشت مو نیز توصیه میشود. پس از مراجعه به پزشک با تمامی مراحل به خوبی آشنا خواهید شد.
سایر تأثیرات دیابت بر بدن
بسیاری از افراد اغلب از خود میپرسند آیا دیابت میتواند باعث ریزش مو شود یا خیر؟ در این مطلب به این مورد کاملاً پرداختیم. در عین حال احتمالاً این سؤال نیز برای شما ایجاد شده که علاوه بر ریزش مو، دیابت چه تأثیراتی میتواند بر بدن افراد بگذارد. شما عزیزان باید بدانید که این بیماری میتواند به طرق مختلف بر بدن افراد تأثیر بگذارد. به ویژه اگر سطح قند خون خودتان را نتوانید کنترل کنید، برخی از مشکلات رایج برای شما ایجاد میشود که در ادامه این مطلب به آنها میپردازیم.
- افزایش خطر سکته مغزی
- خطر بیشتر ابتلا به بیماریهای قلبی
- افزایش خطر ابتلا به بیماری شریانی محیطی
- آسیب عصبی
- پوست خشک و ترک خورده در اندامها
- مشکلات پا
- خستگی و کمبود انرژی
- ادرار بیش از حد
- احتمال عفونت بیشتر
- افزایش خطر فشارخون بالا
- مشکلات چشمی
- تشنگی شدید
بهترین قرص برای ریزش مو چیست؟ روشهای درمانی آن را اینجا بخوانید:
مدیریت ریزش مو در افراد مبتلا به دیابت
شما عزیزان باید بدانید که ریزش مو میتواند یکی از علائم دیابت نوع ۱ و نوع ۲ باشد. دلایلی مانند عدم تعادل هورمونی، گردش خون ضعیف به دلیل هایپرگلیسمی یا یک اختلال خودایمنی باعث ایجاد این مشکل میشود.
اگر شما مبتلا به دیابت هستید و دچار ریزش مو شدهاید، نگران نباشید در ادامه این مطلب از مجله جوان ایرانی برای شما عزیزان راهکارهایی را شرح میدهیم تا به شما کمک کند این مشکل را مدیریت کنید.
کنترل قند خون
یکی از مهمترین راهکارهایی که میتوانید برای مدیریت ریزش مو انجام دهید، کنترل سطح قند خون است. سعی کنید سطح قند خون شما در محدوده طبیعی قرار بگیرد تا به کاهش عوارض دیابت از جمله ریزش مو کمک زیادی شود. همچنین برای کنترل دیابت، ورزش منظم، رژیم غذایی سالم و داروهای تجویز شده توسط پزشک را به خوبی دنبال کنید.
رژیم غذایی سالم
شما عزیزان باید بدانید که رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در سلامت مو دارد. در واقع مصرف غذاهای غنی از ویتامینها و مواد معدنی مانند روی، آهن، اسیدهای چرب امگا ۳، ویتامین A, C, D, E نه تنها به تقویت فولیکولهای مو کمک زیادی میکند، بلکه برای جلوگیری از ریزش مو نیز بسیار مفید است. همچنین سعی کنید مصرف قند و کربوهیدراتهای تصفیه شده را کاهش دهید تا به کنترل قند خون و بهبود سلامت موی شما کمک زیادی شود.
مصرف بیوتین
همچنین افرادی که به دیابت مبتلا هستند، باید بدانند ممکن است سطح بیوتین آنها کمتر از حد توصیه شده باشد. بیوتین که به عنوان ویتامین ب ۷ یا ویتامین H شناخته میشود، در مواد خوراکی مانند بادام زمینی، بادام، سیب زمینی شیرین، تخم مرغ، پیاز، گل کلم، ماهی قزل آلا، آووکادو و جو دوسر وجود دارد. طی تحقیقات انجام شده افرادی که مکمل بیوتین مصرف میکنند کمتر دچار ریزش مو میشوند. البته قبل از مصرف بیوتین حتماً باید با پزشک خودتان مشورت کنید.
مکملهای غذایی
همچنین در برخی از موارد میتوانید مکملهای غذایی را در برنامه روزانه خودتان قرار دهید تا به بهبود سلامت موهای شما کمک شود. مکملهای حاوی بیوتین ویتامین دی و روی برای ریزش مو بسیار مفید است. البته شما عزیزان قبل از مصرف هرگونه مکملی باید با پزشک خودتان مشورت کنید.
مراقبت از پوست سر
برای اینکه از عفونتها و التهابهایی که باعث ریزش مو میشود جلوگیری کنید، مراقبت از پوست سر را فراموش نکنید. استفاده از شامپوهای ملایم و بدون سولفات و همچنین ماساژ پوست سر را فراموش نکنید. همچنین از محصولات شیمیایی بیش از حد استفاده نکنید.
کاهش استرس
یکی دیگر از مواردی که باعث کنترل ریزش مو ناشی از دیابت میشود، کاهش استرس است. سعی کنید از طریق تکنیکهایی مانند مدیتیشن، یوگا، ورزش و خواب کافی استرس خودتان را مدیریت کنید.
ورزش روزانه
به دلیل اینکه ورزش منظم و روزانه به مدیریت قند خون کمک بیشتری میکند، در نتیجه برای کاهش قند خون و تشویق اکسیژنرسانی به اندامهای بدن از جمله پوست سر، به شما توصیه میکنیم که هر روز ورزش کنید. تمرینات عالی برای ورزش روزانه عبارتند از پیادهروی، شنا کردن، وزنه برداری و یوگا.
قند خون خودتان را قبل و بعد از ورزش چک کنید تا مطمئن شوید که قند خون خیلی بالا یا خیلی پایین نمیآید. همچنین مصرف آب در طی ورزش را فراموش نکنید. به دلیل اینکه هنگام ورزش عرق میکنید، بنابراین آب زیادی از دست میدهید. شما دوست عزیز میتوانید با پزشک خودتان نیز مشورت کنید تا به شما ورزشهایی را پیشنهاد دهد که در طی روز آنها را در اولویت خودتان بگنجانید.
مشاوره با پزشک
اگر دیابت دارید و دچار ریزش موی شدید شدهاید و با روشهایی که در این مطلب به آن اشاره شده بهبود نیافتید، حتماً سعی کنید با پزشک خودتان مشورت کنید. در این صورت پزشک علت دقیق ریزش مو را تشخیص داده و درمانهای مناسبی را برای شما تجویز میکند. این درمانها شامل داروهای موضعی داروهای خوراکی یا حتی جراحی است.
زمان مراجعه به پزشک
افرادی که دیابت دارند باید به طور مرتب برای معاینه به پزشک مراجعه کنند. به ویژه اگر شما نگرانی خاصی در مورد ریزش مو دارید، حتماً باید توصیههایی که پزشک در مورد کاهش یا توقف ریزش مو ارائه میدهد را در برنامه روزانه خودتان بگنجانید. قبل از مصرف هر نوع دارو یا مکمل جدید یا حتی تغییر قابل توجه در شیوه زندگی با پزشک مشورت کنید. همچنین اگر هرگونه واکنش نامطلوبی در درمان ریزش مو مشاهده کردید، باید مجدد به پزشک مراجعه کنید تا یک روش درمانی جایگزین را توصیه کند.
بهترین شامپو برای ریزش مو چیست؟ آشنایی با برندهای مختلف در این مقاله:
سؤالات متداول در مورد ارتباط دیابت و ریزش مو
در این بخش به بررسی سؤالات متداول در مورد ارتباط جامع ریزش مو میپردازیم.
آیا دیابت باعث ریزش مو میشود؟
اگر دیابت کنترل نشود، باعث ریزش مو در پوست سر خواهد شد، اما گاهی اوقات افراد در سایر قسمتهای بدن نیز این مشکل ایجاد میشود. حتی ممکن است در نواحی دیگری مانند بازوها، پاها و سینه متوجه کاهش رشد مو شوید. به طور کلی شما عزیزان باید بدانید که ابتلا به بیماری دیابت خطر ریزش مو را در بر دارد. در واقع اگر قند خون شما بالا رود، ممکن است به فولیکولهای مو آسیب رسیده و در نتیجه چرخه رشد مو متوقف شود. اما خبر خوب این است که این عارضه قابل درمان است و با تغییرات تغذیهای، کاهش استرس و مراقبتهای مناسب از مو و سایر راهکارهایی که در این مطلب به آن اشاره شد، میتوانید به بهبود این وضعیت کمک کنید.
آیا مدیریت دیابت میتواند به کاهش ریزش مو کمک کند؟
بله اگر دیابت را به طور مؤثر مدیریت کنید و سطح قند خون در محدوده ثابتی نگه داشته شود، باعث کاهش ریزش مو میشود. در واقع نگه داشتن سطح گلوکز در محدوده طبیعی به بهبود عملکرد کلی بدن از جمله تعادل هورمونی کمک زیادی میکند.
اگر متوجه ریزش مو به دلیل دیابت شدیم، چه کاری باید انجام دهیم؟
در این صورت شما باید با پزشک متخصص مشورت کنید و در مورد علائم خودتان به طور کامل با آنها صحبت کنید. پزشک درمانهای احتمالی را به شما پیشنهاد میدهد. مراجعه زودهنگام به پزشک میتواند از ریزش مو جلوگیری کند. در نتیجه این فرصت را از دست ندهید.
آیا داروهایی که برای ریزش مو ناشی از دیابت تجویز میشود، واقعاً مؤثر هستند؟
اگر به ریزش مو ناشی از دیابت کنترل نشده مبتلا هستید، باید به پزشک مراجعه کنید. درمانها و داروهایی که تجویز میکند، در توقف ریزش موی شما بسیار مؤثر است. البته فراموش نکنید که باید دیابت خودتان را کنترل کنید. پزشکان معمولاً داروهای موضعی مانند ماینوکسیدیل را تجویز میکنند که هم در مردان و هم در زنان میتوان از آن استفاده کرد. سایر داروها مانند فیناستراید نیز یک دارو تجویزی برای درمان ریزش مو در مردان بالغ است. این قرص خوراکی باید روزانه مصرف شود. سایر درمانهای دارویی را باید با پزشک مشورت کنید. البته این داروها نیز باید طبق نسخه پزشک مصرف شود.
سخن پایانی
هرچند دیابت و ریزش مو به ظاهر به همدیگر نامرتبط هستند، اما شما عزیزان باید بدانید که ارتباط نزدیکی با هم دارند. به دلیل اینکه دیابت کنترل نشده، باعث ایجاد اختلال در گردش خون، عدم تعادل هورمونی، استرس اکسیداتیو و عفونتهای پوست سر میشود، در نتیجه ممکن است مبتلا به ریزش مو شوید. البته با کنترل قند خون، رعایت رژیم غذایی سالم، مراقبت از پوست سر و حتی کاهش استرس میتوانید ریزش مو را کنترل کنید. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به ارتباط ریزش مو و دیابت پرداخت پرداخته شد. اگر شما عزیزان نیز هرگونه تجربهای در این مورد دارید، میتوانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خودتان را ثبت کنید.
منابع:
https://www.healthline.com/health/does-diabetes-cause-hair-loss
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6831789/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323810
https://www.verywellhealth.com/diabetes-hair-loss-5111927
https://www.drmalaymehta.com/blog/can-diabetes-make-your-hair-fall-out/
https://honesthairrestoration.com/blog/can-diabetes-affect-your-hair/