
به نظر میرسد میل به شناختن خود یا خودآگاهی (Self-awareness)، موضوعی ساده و طبیعی است؛ اما وقتی درک بهتری از خود داشته باشیم، طبق مطالعات دانشگاه وارویک انگلستان، میتوانیم خودمان را به عنوان افراد منحصر به فرد درک و تجربه کنیم. سپس این توان را خواهیم داشت که تغییراتی ایجاد کنیم و از نقاط قوت خود استفاده کرده و همچنین موضوعاتی را که میخواهیم در آنها پیشرفت کنیم، شناسایی کنیم.
خودآگاهی اغلب اولین قدم برای تعیین هدف است.
در حالی که خود آگاهی، تقریباً از دو سالگی قابل درک خواهد شد، اما کسانی هستند که حتی نیمی از عمر خود را برای یافتن خویشتن واقعی صرف میکنند و هرگز موفق نمیشوند. این موضوع میتواند ضرورت مربی و مشاوره خودآگاهی را برجسته نماید. در این مطلب بیشتر درباره خود آگاهی توضیح خواهیم داد پس با ما همراه باشید.
خودآگاهی چیست؟
خود آگاهی یکی از مهمترین مهارت های زندگی است و به این معنی است که شما از شخصیت خود درک دقیقی دارید که شامل نقاط قوت و ضعف، باورها و افکار شما، انگیزهها و احساسات شما میشود. این موضوع شامل پذیرش اشتباهات و قبول این موضوع است که در مواقعی، هیچ پاسخی نداریم.
روانشناسان روبرت ویکلوند و شلی دووال، در این راستا، بیانی جالب توجه دارند:
وقتی به خود توجه میکنیم، میتوانیم رفتارهای خود را با ارزشهای درونی خود مقایسه و ارزیابی کنیم.
به طور خلاصه، خودآگاهی رویکردی است برای خودتنظیمی. دانیل گلمن، توضیح واضحتری دارد: «خود آگاهی، درک حالات داخلی، منابع، ترجیحات و شهود ما است. این توضیح بیشتر بر توانایی ما در پیگیری افکار و احساسات درونی ما به هنگام ظاهر شدن تأکید میکند. البته نکته قابل توجه در اینجا، درکِ خود، بدون قضاوت میباشد.»
این اطلاعات به طور کلی ذهن ما را شکل میدهد تا در موارد مشابه به شیوه خاصی پاسخ دهد. خودآگاهی به ما اجازه میدهد تا از این پیش فرضهای ذهنی آگاه باشیم.
آنچه خودآگاهی را مهم میکند
به گفته دانیل گلمن: “خودآگاهی، راز هوش هیجانی است”. این توانایی برای شناسایی افکار و احساسات ما در هر لحظه، راز شناخت بهتر خود، احساس خوب نسبت به خود، و سازماندهی احساسات، افکار و اعمال ما است.
علاوه بر این، افرادی که خودآگاهی دارند، از سلامت روانی برخوردار بوده و دیدگاه مثبتی نسبت به زندگی دارند. آنها تجربیات را عمیقتر تجربه میکنند و بیشتر با دیگران و با خود همدل هستند.
در بیشتر افراد جستجوی خود در دوران نوجوانی مشاهده میشود. جوانان موها، لباسها، خالکوبیهای مختلف را تجربه و آزمایش میکنند. به طور خلاصه، رفتار آنها به طور کلی تغییر میکند تا متفاوت و اصیل باشد. اصالت با مفاهیم سرزندگی، عزت نفس و مکانیسمهای دفاع از خود در ارتباط است.
علائم و روشهای درمانی اختلال اضطراب فراگیر را در این مقاله بخوانید:
مشاوره خودآگاهی
سخن پایانی
در رابطه با خودآگاهی، سقراط و ارسطو، فیلسوفان یونان باستان، بر این عقیده بودند که همه ما یک موجود درونی داریم که منتظر ماست تا آن را کشف کنیم و بتوانیم مطابق با همه خوبیهایی که از ما انتظار میرود عمل کنیم. هدف غایی مشاوره خود آگاهی در این است که خود را همانطور که هستیم (با نقصها و فضیلتها)، درک کرده و بپذیریم؛ و خود را دوست داشته باشیم تا بتوانیم در صلح با خود زندگی کنیم و به همنوعان خود عشق و درک ببخشیم.