به معنای مدیریت برنامهریزی منابع سازمانی، مواد، ماشینآلات، پول و نیروی انسانی است و به سازمانها و شرکتها کمک مینماید تا فرایند دقیق برنامهریزی کلیه منابع سازمان را در جهت کاهش هزینه و افزایش درآمد مدیریت نمایند.
کاربرد ERP چیست؟
ERP مخفف عبارت Enterprise resource planning است. در واقع همان سیستم برنامهریزی منابع سازمان است و منابع میتواند شامل:
- نیروی انسانی
- مواد اولیه
- سرمایه
- دارایی
- و…
نرمافزار ERP بر پایگاه داده اشتراکی استوار بوده و مجموعة جامعی از اطلاعات است که هر کسبوکاری برای مدیریت اساسی مجموعهاش به آن نیاز دارد. از حسابداری و مدیریت مالی گرفته تا مدیریت موجودی کالا، تولید، سفارشات و منابع انسانی.
میتوان گفت شما بعد از استفاده از سیستم ERP ماژولهای مختلفی ایجاد میکنید و از همین راه، گردش کاری سازمان را برای شما یکپارچه میکند، عملیاتها را پیگیری و تحلیل و در نهایت باعث فرایند تصمیمگیری در سازمان بهصورت هوشمندانهتر و خیلی سریعتر میشود. این سیستم، قابلتنظیم بر اساس نیازهای سازمان مورد نظر است. با استفاده از این سیستم در یک سازمان بین واحدهای مختلف یکپارچگی اطلاعات ایجاد میشود.
دلیل خرید سیستم ERP
- سهولت در مدیریت فرایندهای کسبوکار
- نیاز کمتر به دخالت مستقیم نیروی انسانی
چگونه بهترین نرمافزار ERP را برای کسبوکار خود انتخاب کنیم؟
برای یک انتخاب مناسب باید به یک سری نکات دقت نمایید که آنها عبارتاند از:
- کارکرد و ویژگیها: اولین چیزی که باید در نظر گرفت این است که آیا ERP ماژولها و ویژگیهای مورد نیاز برای کسبوکار شما را دارد یا خیر. اکثر نرم افزارها میتوانند بسیاری از کارها را انجام دهند، بنابراین مطمئن شوید سیستمی که انتخاب می کنید برای عملکرد مورد نیاز شما بهینه شده و مناسب باشد. برای انتخاب
- ادغام: نرم افزار ERP باید بتواند دادههای تجاری را به سایر برنامههای نرمافزاری در سازمان شما ارسال و دریافت کند.
- اعتبار فروشنده ERP: برای خرید لازم است، اعتبار شرکت ارائهدهنده نرمافزار ERP را بررسی کنید تا بدانید کیفیت لازم را دارد یا خیر.
- هزینههای ERP: قبل از انتخاب هزینههای مرتبط را در نظر بگیرید و لازم است بدانید که، هزینه بالا لزوماً به معنای ارزش بالا سیستم نیست. هزینههای مرتبط شامل هزینه کل سیستم، هزینه پیادهسازی و هزینه هر نوع منابع اضافی مورد نیاز است.
- فرآیند پیادهسازی: هنگام انتخاب، فرآیند پیادهسازی و نیازهای آن را در نظر بگیرید.برخی از سیستمها پیادهسازی پیچیدهتر و زمانبرتری دارند.
- آینده: با استفاده از این سیستم در کسبوکار در آینده به پشتیبانی مداوم نیاز خواهید داشت و باید در این مورد اطلاعات کافی نیز داشته باشید تا ببینید این سیستم تا چه زمان شما را همراهی میکند.
مزیت استفاده از سیستم ERP
- کاهش مستقیم و غیرمستقیم هزینهها: استفاده از این نرمافزار باعث صرفهجویی در هزینهها میشود و میتواند با اتوماتیک سازی و ساده کردن برخی فرایندهای کسبوکار میشود. باعث میشوند تا فرایندهای اضافی که ارزشافزوده ایجاد نمیکنند، حذف شوند و عملکردهای بخشهای مختلف یکپارچه شود. با جایگزین کردن چندین نرمافزار با یک نرمافزار واحد در هزینهها صرفهجویی میکنید.
- خلق فرصتهای افزایش درآمد: با فراهم کردن اطلاعات از موجودی کافی برای پاسخ به تقاضای مشتریان و بهبود تجربه آنها، احتمال تعامل مجدد هر مشتری با کسبوکار را افزایش میدهد و باعث رشد در فروش میشود. با این نرمافزار، تیمها میتوانند با سرعت بیشتری پاسخگوی درخواستهای مختلف مشتریان باشند. دقت پردازش سفارشها و زمان تحویل با این نرمافزار بهتر و دقیقتر میشود و شما را در شناسایی سودآورترین محصولات و خدمات کسبوکار، بهبود جریان نقدینگی و پیشبینی تقاضای مشتریان یاری میکند.
- کمک به افزایش اثربخشی کسبوکار: تسهیل و تسریع کار بخشهای مختلف، مشخص کردن بهترین روش انجام کار، ایجاد اتوماسیون و فراهم کردن داده عملکردها در لحظه به کار سازمان اثربخشی فوقالعادهای میدهد. با این نرمافزار مدیران میتوانند بهترین فرصتها را شناسایی کرده و از آنها استفاده نمایند.
دیگر مزایای سیستم ERP
- استانداردسازی فرایندهای مدیریت منابع سازمان
- نوآوری در کسبوکار
- افزایش خودکار و هوشمند کارایی
- کاهش ریسکهای کسبوکار
- یکپارچگی اطلاعات و دادهها
- هوش کسبوکار بهینه
- بهبود مدیریت زنجیره تأمین
- رشد کسبوکار از طریق مدیریت فرایندهای کسبوکارهای پیچیده
- سادهسازی فرایندها
- گزارشگیری و برنامهریزی بهتری با دسترسی بهتر به پایگاه داده
- امکان محاسبه
- افزایش رضایت و امنیت دادهها
معیارهای انتخاب نرمافزار ERP
- شناسایی نیازهای کسبوکار
- تحلیل نرمافزارهای موجود
- مقایسه و ارزیابی نرمافزارها
- آزمایش نرمافزار
- انتخاب نرمافزار
- پیادهسازی نرمافزار
- پشتیبانی و بهروزرسانی
- آموزش کاربران
چالشها و مشکلات پیادهسازی سیستم ERP
- تعیین فرایندهایی که باید یکپارچه شوند
- پیادهسازی دشوار
- مقاومت تیمهای سازمان در برابر تغییر
- عدم انعطافپذیری
- نیاز به مدیریت تغییر در حین و بعد از پیادهسازی
- هزینههای بالا بهروزرسانی در آینده
- مسائل مربوط به انتقال دادهها
- مدیریت ضعیف پروژه
- ناتوانی در طراحی مجدد فرایندهای فعلی بهتناسب نرمافزار
- مدیریت اطلاعات
- یکپارچهسازی با دادهها و فرایندها
- کنترل کیفیت دادهها
بهترین نرمافزارهای ERP خارجی در سال ۲۰۲۴
- ClickUp
- nTask
- Process Bliss
- Zoho One
- Nintex
- Product Plan
- داینامیک ۳۶۵
- سپ بیزینس وان
- Sage
بهترین نرمافزارهای ERP ایرانی
- ستیران
- آوید سامانه رایمون
- آرین سیستم
- پگاه سیستم
- آتراویژن