بهداشت و سلامتبیماری‌ها و راه درمان

درمان خانگی زخم معده (بررسی نشانه‌های آن)

چگونه می‌توان زخم معده را در خانه درمان کرد؟ علائم آن چیست؟

درحالی‌که درمان‌های پزشکی مؤثری برای زخم معده وجود دارد، افراد زیادی به دنبال روش‌های طبیعی و خانگی برای تسکین علائم و کمک به بهبود زخم این بیماری هستند. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی درمان‌های خانگی زخم معده پرداخته و راهکارهای ارائه می‌دهیم تا شما عزیزان بتوانید به بهبود وضعیت خودتان کمک کنید.

 

درمان خانگی زخم معده چیست؟

به طور کلی زخم معده عمدتاً به دلیل آسیب به دیواره معده و روده کوچک ایجاد می‌شود. ممکن است ناشی از عفونت باکتریایی یا استفاده مکرر از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی یا حتی استرس باشد. در این بخش به بررسی روش‌های درمان خانگی زخم معده می‌پردازیم.

تغذیه مناسب

به طور کلی تغذیه مناسب نقش بسیار مهمی در بهبود این‌گونه زخم‌ها دارد. سعی کنید غذاهایی را مصرف کنید که به کاهش اسید معده کمک کرده و دیواره معده را تقویت کند. در این صورت به مرور زمان مشاهده خواهید کرد که زخم شما بهبود یافته است.

مصرف فیبر

همچنین غذاهای غنی از فیبر مانند میوه‌ها، غلات کامل و سبزیجات نه تنها باعث بهبود دستگاه گوارش شده، بلکه به کاهش التهاب نیز کمک زیادی می‌کند.

پرهیز از غذاهای اسیدی و تند

سعی کنید از هرگونه غذاهای اسیدی و تند پرهیز کنید، زیرا علائم زخم معده شما را تشدید می‌کند. همچنین بهتر است از این‌گونه غذاها تا جای ممکن پرهیز کنید.

مصرف پروبیوتیک‌ها

از آنجایی که پروبیوتیک‌ها به تعادل باکتری‌های مفید در معده کمک می‌کنند، در نتیجه علائم زخم معده را به خوبی کاهش می‌دهند. به طور کلی شما عزیزان باید بدانید که پروبیوتیک‌ها نقش بسیار مهمی در سلامت دستگاه گوارشی ایفا می‌کنند. شما می‌توانید ماست طبیعی، کفیر، کیمچی، کلم ترش و مکمل‌های حاوی پروبیوتیک را مصرف کنید. البته قبل از مصرف هرگونه مکمل با پزشک مشورت کنید.

مصرف زنجبیل

از آنجایی که زنجبیل یکی از گیاهان دارویی قوی است، در نتیجه به کاهش التهاب معده و تسکین درد ناشی از زخم معده کمک زیادی می‌کند. شما عزیزان می‌توانید چای زنجبیل دم کنید یا اینکه از زنجبیل تازه در غذاها استفاده کرده، همچنین مکمل‌های حاوی زنجبیل را طبق نظر پزشک مصرف کنید.

مصرف آلوئه‌ورا

به دلیل اینکه آلوئه‌ورا خواص تسکین کنندگی دارد، در نتیجه باعث می‌شود که اسید معده را کاهش دهد. همچنین یک پوشش محافظ در امتداد مخاط داخلی معده ایجاد می‌کند، بنابراین از پیشرفت زخم معده جلوگیری می‌کند. همچنین شما عزیزان باید بدانید که آلوئه‌ورا به عنوان یک ضدالتهاب عمل کرده و هرگونه درد و التهاب معده و همچنین اثناعشر مرتبط با زخم معده را به خوبی کاهش می‌دهد، در نتیجه به مرور زمان شما بهبود می‌یابید.

مصرف عسل

از آنجایی که عسل به عنوان یک ضد میکروب قوی علیه ویروس هلیکوباکترپیلوری عمل می‌کند، در نتیجه باعث بهبود زخم معده می‌شود. علاوه بر این عسل باعث تسکین دردهای معده شده و همچنین از پوشش ظریف معده در برابر هرگونه آسیب ترشحات اسیدی به خوبی محافظت می‌کند.

مصرف زردچوبه

از آنجایی که زردچوبه حاوی ترکیب به نام کورکومین است، در نتیجه به دلیل دارای خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی نه تنها به کاهش التهاب معده کمک زیادی می‌کند، بلکه به برای بهبودی زخم نیز بسیار مؤثر است. شما عزیزان می‌توانید زردچوبه را به غذاهای روزانه خودتان اضافه کنید. همچنین ترکیب زردچوبه با شیر گرم قبل از خواب بسیار مفید است، از مکمل‌های کرکومین با مشورت پزشک نیز می‌توانید استفاده کنید.

مصرف سیر

از آنجایی که سیر حاوی آنتی‌بیوتیک قوی است و خواص ضدمیکروبی دارد، در مبارزه با باکتری‌های مضر معده بسیار مؤثر است. سعی کنید سیر را به صورت منظم مصرف کنید تا به پیشگیری از رشد باکتری‌های عامل زخم معده کمک زیادی شود. برای اینکه از خواص درمانی سیر بهره‌مند شوید، روزانه دو حبه سیر خام را همراه با غذا مصرف کنید. همچنین از پودر سیر در تهیه غذاها استفاده کنید. در صورت عدم تحمل بوی سیر می‌توانید از مکمل‌هایی که بو ندارند، استفاده کنید.

استفاده از مکمل‌های طبیعی

همچنین برخی از مکمل‌های طبیعی باعث بهبود زخم معده می‌شوند. این‌گونه مکمل‌ها حاوی مواد غذایی و ترکیباتی هستند که به کاهش التهاب و تقویت دیواره معده کمک زیادی می‌کنند.

مصرف میوه‌های رنگارنگ

یکی دیگر از درمان‌های خانگی برای بهبود زخم معده مصرف میوه‌های رنگارنگ مانند انواع توت‌ها سیب و خربزه است که برای تسکین فوری دردهای معده بسیار مفید هستند. به دلیل اینکه نوع میوه‌ها حاوی ترکیباتی به نام فلانوئید هستند، در نتیجه دارای خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی بوده که باعث کاهش آسیب مخاط معده شده و هرگونه زخم را التیام می‌بخشند. همچنین دقت کنید که فلانوئیدها از دیواره معده محافظت کرده و با افزایش ترشح مخاط و همچنین مهار رشد هلیکوباکترپیلوری از ایجاد هرگونه زخم در دستگاه گوارش به خوبی جلوگیری می‌کنند.

مصرف ویتامین c

ازآنجایی‌که ویتامین سی برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مؤثر است، در نتیجه به بهبود زخم‌ها نیز کمک زیادی می‌کند.

 

تغییر سبک زندگی برای بهبود زخم معده

همچنین برای اینکه زخم معده شما بهبود یابد، نیاز است تغییراتی در سبک زندگی خودتان ایجاد کنید تا به کاهش علائم آن نیز کمک شود. در ادامه این بخش به بررسی این‌گونه تغییرات می‌پردازیم.

ترک سیگار

شما عزیزان باید بدانید که سیگارکشیدن باعث تشدید زخم معده می‌شود. در نتیجه ترک سیگار می‌تواند به بهبود سریع‌تر این نوع زخم‌ها کمک زیادی کند.

پرهیز از الکل

به دلیل اینکه الکل می‌تواند دیواره‌های معده را تحریک کند و علائم زخم معده شما را تشدید کند، در نتیجه بهتر است از مصرف الکل به شدت خودداری کنید.

خواب باکیفیت

از آنجایی که خواب باکیفیت برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کاهش استرس بسیار مفید است، در نتیجه حتماً سعی کنید در طی شبانه‌روز خواب کافی داشته باشید

مدیریت استرس

به دلیل اینکه استرس علائم زخم معده را تشدید می‌کند، در نتیجه مدیریت استرس یکی از راهکارهای مهم برای درمان زخم معده محسوب می‌شود. برای این منظور سعی کنید مدیتیشن و یوگا را در برنامه روزانه خودتان قرار دهید تا به افزایش آرامش و کاهش استرس کمک شود، همچنین در طی روز نفس عمیق بکشید. این مورد نیز برای بهبود دستگاه گوارش کمک زیادی می‌کند. به عنوان مثال کتاب بخوانید، پیاده‌روی کنید یا به موسیقی آرام گوش دهید.

 

علائم زخم معده چیست؟

به طور کلی شایع‌ترین علائم زخم معده شامل درد و سوزش است. این‌گونه علائم معمولاً بااحساس ناراحتی خفیف شروع می‌شود و کم کم ممکن است فرد احساس سوزش تیزی را تجربه کند. البته با پیشرفت بیماری، این‌گونه افراد ممکن است علائم دیگری مانند حالت تهوع، سوزش سر دل، نفخ دل، احساس سیری نامطلوب، آروغ‌زدن بیش از حد، مشکل ناگهانی در خوردن غذاهای تند یا حتی غذای چرب داشته باشند.

معمولاً افرادی که مبتلا به زخم معده هستند با خالی بودن معده دچار مشکلات بیشتری می‌شوند و درد آن‌ها شدیدتر می‌شود. اکثر این‌گونه بیماران پس از مصرف غذاهای سبک یا غذاهایی که اسیدهای معده را کاهش می‌دهند، مانند بلغور جو دوسر، سیب و گلابی احساس بهتری دارند.

در موارد شدیدتر ممکن است این‌گونه افراد علائم شدیدی را تجربه کنند که در ادامه این مطلب به آن می‌پردازیم.

  • حالت تهوع مداوم
  • استفراغ خونی
  • درد ناگهانی تیز و شدید شکمی
  • مدفوع سیاه یا غیر رنگ
  • داشتن خون تیره در مدفوع
  • دشواری در تنفس
  • غش کردن یا احساس سرگیجه
  • کاهش وزن شدید غیرقابل‌توضیح
  • هرگونه تغییرات غیرمعمول در اشتها

رفلاکس معده چیست؟ راهکارهای درمانی آن را در این مطلب بخوانید:

رفلاکس معده چیست؟

نظرات مردم در مورد درمان خانگی زخم معده

در این بخش به بررسی نظرات مردم در مورد درمان خانگی زخم معده می‌پردازیم.

♦ یکی از افراد پیام داده متأسفانه به دلیل متادونی که مصرف می‌کنم، احساس می‌کنم که زخم معده گرفتم. چون قبلاً با خوردن متادون فشارخون و ضربان قلبم بالا می‌رفت که بسیار اذیت می‌شدم. حتی با خوردن غذا هم فشارم بالا می‌رفت. بدنم به شدت درد می‌کند. درد به صورت احساس فشار است و هیچ‌گونه علائمی که مختص زخم معده است ندارم. اگر امکان دارد راهنمایی کنید.

پاسخ این است که دوست عزیز بهتر است با توجه به علائم شما آندوسکوپی انجام شود. همچنین مصرف متادون باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد. بعید است که با درد معده ارتباط مستقیم داشته باشد.

 

♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من مدت زیادی است که مشکل معده دارم. آزمایش داده‌ام و مشخص شد که میکروب معده دارم. پزشک آنتی‌بیوتیک، کلاریترومایسین و آمپرازول را برایم تجویز کرد. یک مدت بهتر شدم، اما مجدداً بدتر شدم. آندوسکوپی دادم و مشخص بود که زخم معده دارم. مجدد دارو مصرف کردم و رژیم سختی گرفتم. حتی من چایی و شیر هم نمی‌خوردم، اما پس از دو ماه خوب نشدم. به نظر شما چه کاری باید انجام دهم؟

پاسخ این است که دوست عزیز معمولاً سیر درمانی به همین شکل است که شما توضیح دادید. اما اگر با درمان‌های دارویی بهبود نیافتید یا علائم شما مجدد برگشت باید به پزشک معالج خودتان مراجعه کنید تا بررسی‌های لازم انجام شود و درمان شما صورت گیرد. حتی ممکن است نیاز به مداخله تهاجمی‌تر نیز وجود داشته باشد.

 

♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من معده درد شدید دارم. متأسفانه رژیم نادرستی گرفتم و پزشک تشخیص داده که زخم معده دارم. برای من آندوسکوپی تجویز کرده، اما من به شدت از آن می‌ترسم. آیا ممکن است با قرص‌های آمپرازول، فاموتیدین و رانیتیدین زخم احتمالی من بهبود یابد؟

پاسخ این است که دوست عزیز شما حتماً برای بررسی ابعاد آسیب و درمان‌های اضافی احتمالی، نیاز به آندوسکوپی دارید. دستورات پزشک را انجام دهید. اصلاً جای نگرانی ندارد، انجام این پروسه در اغلب درمانگاه‌ها تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود و شما هیچ چیزی را متوجه نمی‌شوید.

 

♦ فرد دیگری پیام داده که من آندوسکوپی و کولونوسکوپی با هم انجام دادم. پزشک تشخیص داده که زخم و همچنین میکروب معده دارم. داروهایی که تجویز کرده را مصرف کردم و بهتر نشدم. به نظر شما چه غذایی باید مصرف کنم؟

پاسخ این است که شما باید از شکلات، چای، قهوه، غذاهای تند و ادویه‌دار همچنین غذاهای اسیدی و پرچرب پرهیز کنید. همچنین سعی کنید به پزشک متبحر مراجعه کنید.

 

♦ یکی دیگر از افراد پیام داده اگر فردی سابقه زخم معده داشته باشد، پس از درمان ممکن است مجدد به آن دچار شود؟

پاسخ این است که دوست عزیز در صورت اینکه توصیه‌های تغذیه‌ای را رعایت نکنید، همچنین عدم مصرف مناسب داروها باعث برگشت این بیماری می‌شود. البته شرایط پر استرس فیزیکی و روحی نیز باعث شروع مجدد این بیماری می‌‌شود.

 

♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من زخم معده دارم و سیگار می‌کشم. به نظر شما احتمال بهبودی در چنین شرایطی وجود دارد؟

پاسخ این است که دوست عزیز با توجه به عدم معاینه و بررسی آندوسکوپی نمی‌توان احتمالات را مطرح کرد. اما شما باید بدانید که سیگارکشیدن در تشدید زخم معده بسیار مؤثر است و ترک آن شرایط شما را بسیار بهتر می‌کند.

 

♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من مشکل گوارشی داشتم و همیشه با درد از خواب بیدار می‌شدم. آندوسکوپی هم دادم، اما مشکل خاصی نبوده، طبق نظر پزشک این درد ممکن است از اعصاب و استرس باشد. آیا ممکن است من زخم معده داشته باشم؟

پاسخ این است که اگر آندوسکوپی انجام شده و شما شرایط نرمالی داشتید، پس دچار زخم معده نشده‌اید. اما تداوم استرس و هرگونه شرایط روحی نابسامان باعث می‌شود که شرایط گوارشی شما بدتر شده و معده شما را مستعد زخم کند.

 

♦ فرد دیگری پیام داده که من معده درد و حالت تهوع داشتم. به پزشک مراجعه کردم با داروهایی که داده، اصلاً حالم بهتر نشده است. به نظر شما چه کار باید انجام بدم؟

دوست عزیز درمان مشکلات گوارشی نیاز به گذشت زمان دارد و درمان آن طول می‌کشد. اگر به هر دلیلی بهبود نیافتید، پس از یک ماه مجدداً با پزشک خودتان مشورت کنید.

 

♦ فرد دیگری پیام داده چه غذاهایی برای زخم معده مضر است و ما نباید مصرف کنیم؟

پاسخ این است که هنگامی که زخم معده دارید باید بدانید که مخاط معده شما ملتهب است. بنابراین باید به معده خودتان فرصت دهید تا آن مخاط ترمیم شود. سعی کنید غذاهای تند پر ادویه، وعده‌های غذایی سنگین و نوشابه مصرف نکنید، زیرا به معده شما به شدت فشار وارد می‌کند.

 

♦ فرد دیگری پیام داده آیا درست است که می‌گویند می‌توان با مصرف آب و عسل زخم معده را درمان کرد؟

پاسخ این است که این حرف مبنای علمی ندارد، اما اگر علائم شما کاهش می‌یابد می‌توانید در صورت نداشتن دیابت در طی روز از آن استفاده کنید. البته عسل‌های مخصوص افراد دیابتی نیز وجود دارد و آنها نیز می‌توانند کمی استفاده کنند.

 

♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من ۵۰ سالم است. زیر سینه چپم و بالای شکم یک چیزی مانند زخم تیر می‌کشد. آزمایش و همچنین نوار قلب دادم، اما هیچ مشکلی نداشتم. قلبم سالم است. البته دکتر گفته که میکروب معده دارم. داروهای مترونیدازول، فاموتیدین و سیپروفلوکساسین تجویز کرده، اما همچنان بالای شکم و زیر سینه چپم خیلی اذیت می‌کند انگار زخم شده است. البته من فردی به شدت عصبانی هستم و حرص و جوش زیاد می‌خورم. اگر امکان دارد مرا راهنمایی کنید؟

پاسخ این است که دوست عزیز احتمالاً درد و احساس زخم در سینه چپ و بالای شکم شما ممکن است به دلیل التهاب یا میکروب معده باشد. به طور کلی سعی کنید داروهایی که پزشک برای شما تجویز کرده را حتماً سروقت مصرف کنید تا به کنترل عفونت معده و رفع التهاب شما کمک زیادی شود.

 

♦ یکی دیگر از مخاطبان پیام داده که من عصرها و صبح‌های زود معده‌ام بسیار درد می‌کند تا جایی که سوزش سمت چپ قفسه سینه نیز دارم. به عنوان مثال عصرها شروع به درد می‌کند تا آخر شب، مخصوصاً هنگامی که گرسنه می‌شوم دچار درد شدیدی می‌شوم. اگر امکان دارد من را راهنمایی کنید.

پاسخ این است که دوست عزیز این‌گونه دردها ممکن است به علت گرفتگی و التهاب در دیواره معده یا هرگونه مشکلات گوارشی دیگر باشد. شما باید به متخصص یا فوق‌تخصص گوارش مراجعه کنید و آزمایشات لازم که تجویز می‌کند را انجام دهید. همچنین می‌توانید از غذاهای سبک کم چرب یا غذای حاوی فیبر بالا و آب کافی به خوبی استفاده کنید. ما به شما توصیه می‌کنیم که غذای سنتی و سرد خود را به حداقل برسانید و همچنین در برنامه روزانه خودتان تمرینات ورزشی و تحرک را بگنجانید.

 

♦ یکی دیگر از افراد پیام داده که من ۲۹ سالم است، به ویژه اگر صبحانه نخورم یا دیر مصرف کنم، دچار درد شدیدی می‌شوم. اما بعد از خوردن غذا به مرور زمان درست می‌شود. علت آن از چه چیزی می‌تواند باشد؟

پاسخ این است که دوست عزیز عدم مصرف صبحانه یا تأخیر در مصرف آن، ممکن است باعث ایجاد سوزش یا هرگونه تحریک معده شود. همچنین عوامل دیگری مانند گرفتگی مری، عوارض جانبی داروها و هرگونه ناراحتی‌های روانی و استرس ممکن است در ایجاد این نوع زخم‌ها دخیل باشند.

رابطه استرس و بیماری‌های گوارشی چیست؟ نحوه مدیریت آن را در این مطلب بخوانید:

رابطه استرس و بیماری‌های گوارشی

سؤالات متداول در مورد درمان خانگی زخم معده

در این بخش به بررسی سؤالات متداول در مورد درمان خانگی زخم معده می‌پردازیم.

چه مواردی باعث بهبود زخم معده می‌شود؟

به دلیل اینکه این عارضه نیاز به زمان برای بهبودی دارد، در نتیجه استفاده از داروهای کاهش‌دهنده یا خنثی‌کننده اسید معده در ترکیب با درمان‌های خانگی می‌تواند مفید واقع شود. در واقع به مرور زمان باعث بهبود مخاط آسیب دیده معده می‌شود.

 

چه نوشیدنی‌هایی برای بهبود زخم معده مفید هستند؟

معمولاً نوشیدن شیر سوزش ناشی از زخم معده را تسکین می‌دهد. البته به طور کلی نوشیدنی‌های غنی از فلانوئیدها و سایر آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی مانند چای سبز به بهبود زخم معده کمک زیادی می‌کند.

 

آیا درمان زخم معده در منزل امکان‌پذیر است؟

بله البته اگر زخم معده شما خفیف است، می‌توانید با درمان‌های خانگی آن را بهبود دهید. به عنوان مثال از مصرف غذای چرب و سرخ شده خودداری کنید. میوه‌های تازه و فراوان مصرف کنید. مصرف الکل را محدود کرده و سیگار را حتماً ترک کنید. همچنین خواب با کیفیتی داشته باشید و سعی کنید هرگونه استرس‌های روانی را در طول روز کاهش دهید.

 

آیا استرس باعث ایجاد زخم معده می‌شود؟

هرچند استرس به طور مستقیم باعث ایجاد زخم معده نمی‌شود، اما می‌تواند آن را تشدید کند. همچنین خطر ابتلا به زخم را تا حد زیادی افزایش می‌دهد. معمولاً افرادی که دچار استرس هستند مکانیزم‌های مقابله‌ای ناسالم مانند سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل را در برنامه خودشان قرار می‌دهند. بنابراین این موارد می‌تواند به مخاط معده آسیب وارد کند.

 

سریع‌ترین راهکار برای درمان علائم زخم معده چیست؟

یکی از راهکارهای سریع برای درمان زخم معده مراجعه فوری به پزشک است. در واقع شروع رژیم و درمان مناسب باعث بهبود زخم و کاهش درد می‌شود.

 

سخن پایانی

هرچند درمان‌های خانگی برای بهبود زخم معده بسیار مؤثر است، اما بسیار مهم است که قبل از شروع هرگونه درمانی با پزشک خودتان مشورت کنید. به ویژه اگر علائم شما بسیار شدید است یا اینکه بهبود نمی‌یابید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. به طور کلی استفاده از گیاهان دارویی، تغذیه مناسب، مصرف مکمل‌های طبیعی، تغییر سبک زندگی و مدیریت استرس به بهبود زخم معده کمک زیادی می‌شود. در نتیجه می‌توانید کیفیت زندگی خود را افزایش دهید. در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی درمان خانگی زخم معده پرداخته شد. اگر شما عزیزان نیز هرگونه تجربه‌ای در این مورد دارید، می‌توانید در انتهای مقاله پیام خود را ثبت کنید.

منابع:

https://www.healthline.com/health/natural-home-remedies-ulcers

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322740

https://www.carehospitals.com/blog-detail/stomach-ulcer/

https://www.healthline.com/nutrition/stomach-ulcer-remedies

https://www.verywellhealth.com/home-remedies-for-stomach-ulcers-5217459

https://www.nhs.uk/conditions/stomach-ulcer/treatment/

https://www.buzzrx.com/blog/what-is-the-fastest-way-to-cure-a-stomach-ulcer

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 4.8 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 49

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

بهار علیزاده

همیشه بهترینِ خودم، خاص و منحصر به فرد! دیجیتال مارکتینگ و سئو نظرمه. زندگی برای من مسابقه نیست! از مسیر لذت می‌برم... راز خوشحالیِ من: کمک به دیگران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا