بهداشت و سلامتبیماری‌ها و راه درمان

نشانه های افتادگی روده چیست؟ تفاوت + شباهت آن با بواسیر

از کجا بفهمیم افتادگی راست روده داریم یا مبتلا به بواسیر شدیم؟

راست روده یکی از اعضای مهم بدن است که نقش مهمی در دفع مدفوع دارد. اگر این عضو مهم از محل طبیعی خود خارج شده و از دهانه مقعد بیرون بزند، به این عارضه افتادگی راست روده گفته می‌شود. در این مواقع رکتوم پس از اجابت مزاج کمی از مقعد خارج شده، سپس از طریق کانال مقعد به جای اولیه خود برمی‌گردد. به مرور زمان ممکن است این وضعیت شدیدتر و بدتر شود و حتی نیاز به جراحی داشته باشید.

در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی نشانه‌های افتادگی راست روده، علت و درمان آن می‌پردازیم. همچنین به طور کامل شرح می‌دهیم که چگونه پزشکان این بیماری را تشخیص می‌دهند.

 

علت افتادگی راست روده

پرولاپس رکتوم یا بیرون زدگی مقعد در اکثر مواقع به دلیل ضعیف شدن ماهیچه‌هایی است که از رکتوم حمایت می‌کنند. علائم این وضعیت را به طور کامل در ادامه این مطلب با هم بررسی می‌کنیم‌.

 

نشانه های افتادگی روده (پرولاپس رکتوم)

اگر می‌خواهید بدانید افتادگی راست روده یا پرولاپس رکتوم دارید یا نه، نیاز است که به یک سری نشانه‌ها در مقعد توجه کنید.

نشانه‌های افتادگی راست روده را در همین بخش با هم بررسی می‌کنیم.

نشانه‌های افتادگی راست روده:

  • اگر دچار درد مقعدی، خونریزی و یا خارش هستید بدانید که ممکن است مبتلا به پرولاپس شده باشید.
  • درد مقعدی بعد از سرفه، عطسه یا بلند کردن اجسام
  • بی‌اختیاری مدفوع
  • برگرداندن پرولاپس به داخل مقعد
  • یبوست داشتن
  • احساس فشار در راست روده
  • وجود ترشحات مخاطی در مدفوع

 

عوامل خطر افتادگی راست روده چیست؟

به طور کلی زنان بیشتر از مردان به این عارضه مبتلا می‌شوند. اما عوامل خطر این بیماری را در همین‌جا برای شما به طور کامل شرح می‌دهیم.

  • پیری یا زوال عقل
  • زور زدن برای اجابت مزاج
  • یبوست برای مدت طولانی
  • داشتن اسهال مزمن
  • سوءمصرف ملین
  • مشکلات نخاعی یا سکته قلبی
  • فیبروز سیستیک

 

انواع افتادگی راست روده

پزشکان افتادگی روده را معمولاً به سه بخش تقسیم می‌کنند که در این بخش از مقاله جوان ایرانی انواع آن را با هم بررسی می‌کنیم.

افتادگی کامل روده

در این نوع افتادگی تمامی رکتوم از مقعد خارج می‌شود.

افتادگی جزئی روده

در این عارضه تنها بخشی از روده از مقعد خارج می‌شود.

افتادگی داخلی روده

در این افتادگی، راست روده از مقر اصلی خود جابجا خواهد شد. اما هیچ فشاری را به مقعد تحمیل نمی‌کند.

 

زمان مراجعه به پزشک

علاوه بر علائمی که ذکر شد، اگر دچار هرگونه تب، لرز، سرخی، تورم، خونریزی یبوست و بی‌اختیاری مدفوع شدید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

 

نحوه تشخیص افتادگی راست روده

اگر نشانه‌هایی که در بخش فوقانی برای شما بیان شد را مشاهده کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. پزشک احتمالاً از شما درخواست می‌کند چمباتمه بزنید، گویی در حال مدفوع کردن هستید و یا به حالت سجده بنشینید.

همچنین ممکن است آزمایش‌های دیگری برای تشخیص این وضعیت برای شما تجویز شود.

کلونوسکوپی: اگر پزشک برای شما کلونوسکوپی تجویز کند، یک لوله انعطاف‌پذیر با دوربینی که در داخل راست روده قرار می‌گیرد، به پزشک کمک می‌کند تا یک معاینه بصری از شما به عمل آورد.

 

پیشگیری از افتادگی روده

دقت کنید پیشگیری از افتادگی روده همیشه امکان‌پذیر نیست.‌ حتی ممکن است در برخی از مواقع با تمام رعایت‌هایی که انجام می‌دهید مبتلا به آن شوید. اما فراموش نکنید که حفظ سلامت روده می‌تواند خطر ایجاد این بیماری را بسیار کاهش دهد. همیشه سعی کنید از یبوست جلوگیری کرده و استرس خود را مدیریت کنید‌.

در برنامه غذایی خود غذاهای فرآوری شده قرار ندهید و یا مقدار آن را به حداقل برسانید.

غذاهای با فیبر بالا شامل سبزیجات، میوه‌ها، لوبیا و سبوس را در برنامه غذایی خود به خوبی قرار دهید.

روزانه مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید. معمولاً ۸ لیوان آب تجویز می‌شود.

 

درمان افتادگی راست روده

دقت کنید در زمان مصرف داروها، به دستورات پزشک خود توجه کنید. هیچ‌وقت سرخود داروها را مصرف یا قطع نکنید. همچنین بدون مشورت با پزشک، شروع به مصرف هیچ دارویی نکنید. اگر آنتی‌بیوتیک برای شما تجویزشده، آن را سروقت مصرف کنید.

 

  • از فعالیت‌هایی که باعث ایجاد افزایش فشار در ناحیه رکتوم شما می‌شود خودداری کنید. طور کلی تا ۶ ماه هیچ جسم سنگینی بلند نکنید، همچنین برای اجابت مزاج زور نزنید.
  •  معمولاً پزشک از شما درخواست می‌کند که سیگار را ترک کنید و اگر مبتلا به سرفه مداوم هستید خود را درمان کنید.
  • در برنامه غذایی خود حداقل ۵ وعده میوه و سبزی قرار دهید. فراموش نکنید که رژیم غذایی با فیبر بالا مانع از یبوست می‌شود، درنتیجه هنگام دفع مدفوع نیاز به زور زدن کمتری خواهید داشت.
  • هرروز بین ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید همچنین اگر یبوست دارید آبمیوه و دمنوش نیز مصرف کنید.
  • حتماً ورزش کنید و تحرک داشته باشید حتی اگر اضافه‌وزن دارید، سعی کنید به وزن مناسب برگردید.
  • ورزش عضلات کف لگن را فراموش نکنید. به سلامت روده و مقعد شما کمک بسیار زیادی کند.

اگر پرولاپس رکتوم با گذشت زمان بدتر شود، معمولاً پزشکان برای درمان این وضعیت، جراحی را تجویز می‌کنند. جراحی مانع از افتادگی رکتوم می‌شود، اما دقت کنید ممکن است در تعداد کمی از افراد این وضعیت عود کند. در این صورت نیاز به درمان اضافی خواهید داشت.

 

جراحی پرولاپس رکتوم

اگر مبتلا به افتادگی راست روده باشید و با درمان‌هایی که پزشک برای شما تجویز می‌کند بهبود نیابید، در این صورت این عارضه وخیم‌تر شده و به سادگی در مقعد شما مشاهده می‌شود. احتمالاً با گذشت زمان بی‌اختیاری مدفوع شما بدتر  خواهد شد. هرچه جراحی را به تعویق بیندازید، درمان نیز سخت‌تر خواهد شد.

معمولاً جراحی افتادگی راست روده از دو طریق انجام می‌شود:

  1. از طریق شکم: در این روش برشی در شکم شما برای رسیدن به راست روده و ثابت کردن آن در محل خاص ایجاد می‌شود‌.
  2. از طریق مقعد: در این صورت جراحی در ناحیه مقعد شما انجام خواهد شد. اگر آمادگی کافی جراحی شکم نداشته باشید  پزشک پیشنهاد جراحی مقعد برای شما می‌دهد.
  • پزشکان برای شما تمامی مزایا و عوارض جراحی را بیان می‌کنند تا بتوانند به خوبی تصمیم بگیرند‌‌.
  • دقت کنید معمولاً از هر ۵ نفر که جراحی پرولاپس رکتوم انجام می‌دهد، یک نفر مجدد عود می‌کند.
  • البته پرولاپس رکتوم گاهی اوقات با برخی از بیماری‌ها شامل مولتیپل اسکلروزیس، بیماری دیسک کمر، آسیب به کمر یا لگن شما و همچنین تومورهای فقرات همراه است.
  • در برخی از افراد نیز به ویژه بانوان پس از زایمان عضلات کف لگن آن‌ها بسیار ضعیف می‌شود.

فیستول مقعدی چیست؟ بهترین درمان خانگی + پزشکی آن چگونه است؟ در این مطلب بخوانید:

فیستول مقعدی چیست؟

انواع روش‌های بیهوشی برای افتادگی روده

اینکه پزشکان از چه روش بیهوشی برای جراحی پایین‌افتادگی روده استفاده می‌کنند بستگی به وضعیت خود بیمار و انتخاب روش مناسب بر اساس ترجیح پزشک دارد. به طور کلی گزینه‌های بیهوشی را در ادامه مطلب برای شما شرح می‌دهیم.

بی‌حسی نخاعی: این روش بیهوشی تقریباً مشابه تزریق اپیدورال در هنگام زایمان است.

ترکیبی از داروهای آرام‌بخش و بی‌حس‌کننده: در این روش بیهوشی به بیمار داروهای آرام‌بخش تزریق می‌شود تا بیمار متوجه درد نشود.

بیهوشی کلی: فرد به طور کامل بیهوش شده و از یک لوله تنفسی برای نفس کشیدن استفاده می‌شود.

 

عوارض عدم درمان افتادگی روده

دقت کنید اگر پرولاپس رکتوم یا افتادگی روده درمان نشود، عوارض بسیار زیادی دارد که در ادامه این بخش از جوان ایرانی با هم بررسی می‌کنیم.

زخم‌هایی که روی پوشش راست روده قرار دارد ممکن است خونریزی کرده و پوست شما را زخم کند.

ممکن است مقعد شما بسیار دردناک و متورم شود. در این صورت باید به دنبال مشاوره‌های پزشکی باشید. به احتمال زیاد پزشک برای شما جراحی تجویز می‌کند.

اگر پرولاپس رکتوم درمان نشود به احتمال زیاد بزرگ‌تر شده و علائم شما بسیار بدتر می‌شود.

 

شباهت افتادگی روده با هموروئید

بواسیر شباهت بسیار زیادی با افتادگی روده دارد، اغلب شما از روند درمانی متوجه تمایز بین این دو می‌شوید‌‌.

در واقع هموروئید یا بواسیر در مقعد افراد قرار دارد، وضعیتی است که در آن عروق خونی مقعد تورم یافته و بسیار ملتهب می‌شود. این عارضه به دو بخش خارجی و داخلی تقسیم می‌شود.

♦ هموروئید داخلی در قسمت بالایی مقعد ایجاد شده و در نتیجه باعث ایجاد خونریزی‌های مقعدی می‌شود.

♦ هموروئید خارجی در مقعد قرار داشته و به شکل برآمدگی‌های کوچکی قابل مشاهده است.

در مورد نشانه‌های افتادگی روده در این مطلب از جوان ایرانی به طور کامل بحث شد.

در واقع افتادگی رکتوم یا راست روده شامل حرکت خود روده است، اما تورم رگ‌های خونی در دیواره‌های راست روده یا مقعد است که بسیار دردناک بوده و خارش بسیار زیادی هم دارد.

در صورت مشاهده هرگونه علائمی باید به پزشک متخصص جراح عمومی یا کولورکتال مراجعه کنید تا تشخیص دهد که شما مبتلا به هموروئید شده‌اید یا درگیر افتادگی روده هستید.

ازجمله شباهت‌های هموروئید با پرولاپس رکتوم این است که در هر دو عارضه ممکن است خون در مدفوع مشاهده کنید، همچنین سوزش مقعد وجود دارد. گاهی بافت‌های داخلی مقعد تیر می‌کشد و حرکات روده بسیار دردناک است. هنگام راه رفتن یا انجام فعالیت‌های ورزشی نشت مدفوع و یا خروج آن رخ می‌دهد. همچنین در ناحیه رکتوم به شکل مداوم درد وجود دارد. توجه کنید که افتادگی شدید روده و یا بیماری هموروئید در اغلب موارد به خودی خود درمان نمی‌شود. شما عزیزان باید به پزشک جراح عمومی مراجعه کنید. پزشک متخصص در این مورد می‌تواند توصیه‌های بسیار خوبی به شما ارائه دهد. در برخی از موارد اگر به زودی به پزشک مراجعه کنید و اجازه ندهید که بیماری مزمن  تبدیل شود، با درمان‌های دارویی بهبود پیدا خواهید کرد.

بواسیر یا هموروئید را تضمینی در خانه درمان کنید. هر آنچه که نیاز است بدانید را در این مطلب بخوانید:

بهترین درمان های خانگی بواسیر

نظرات مردم در مورد افتادگی راست روده

در این بخش از مجله جوان ایرانی به بررسی نظرات مردم در مورد افتادگی روده می‌پردازیم، تا با دغدغه‌ها و بیماری‌های این‌گونه افراد بیشتر آشنا شده و پاسخ مناسب را در این زمینه ارائه می‌دهیم.

 

♦ یکی از بیماران پیام داده من افتادگی روده دارم، دکتر برایم کلونوسکوپی تجویز کرده است. همچنین به همراه ۱۰ جلسه فیزیوتراپی که بهتر نشدم و همچنان درد بسیار زیادی دارم‌.

پاسخ این است که شما دوست عزیز باید با چند پزشک متخصص مشورت کنید و معاینات لازم را انجام دهید تا بهترین راه درمانی به شما پیشنهاد شود. ممکن است افتادگی روده شما به‌قدری باشد که نیاز به جراحی داشته باشید.

 

♦ بیمار دیگری پیام داده که من افتادگی روده درجه ۲ دارم. فعلاً پزشکان تصمیم گرفتند که جراحی نکنند. آیا این بیماری درمان خواهد شد.

پاسخ این است که شما دوست عزیز باید به طور کامل معاینه شوید. اما با این توضیحات احتمال درمان و روش‌های غیر  جراحی بسیار کم‌ است.

 

♦ یکی دیگر از بیماران پیام داده که من یک زن ۴۰ ساله هستم که ۲۵ روز است افتادگی روده خود را عمل کردم. اما امروز به اندازه یک نصف استکان خون از مقعد من خارج شد، همچنین یک لخته خون نیز آمد. دلیلش چه چیزی می‌تواند باشد؟

پاسخ این است که اگر این خونریزی تکرار شد یا شدت آن افزایش یافت حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید.

 

♦ فرد دیگری پیام داده که من دچار بیرون زدگی مقعد شدم. اما نزد دکتر که رفتم فرمودند که چیزی نیست و خوب می‌شوم، اما هنوز خوب نشدم. علت چیست!

پاسخ این است که اگر علائم دیگری مانند درد، سوزش و خارش هم دارید حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان برای شما آغاز شود.

 

♦ یکی از افراد در مورد مادرش پیام داده که مادرش ۶۰ سال سن دارد. به تازگی مبتلا به افتادگی روده شده است. به متخصص مراجعه کردیم. یکی از پزشکان فرموده که فعلاً نیازی به عمل نیست، اما پزشک دیگری توصیه کرده اگر عمل انجام نشود روده مادر شما از مقعد بیرون خواهد زد و به ما استرس بسیار زیادی وارد شده است. سؤال این است که عمل کنیم یا خیر عمل از مقعد بهتر است یا شکم. آیا درست است که می‌گویند اگر از مقعد عمل شود دیگر نمی‌توانید مدفوع را کنترل کنید و دچار بی‌اختیاری خواهد شد؟!

پاسخ این است که نوع عمل جراحی به شدت پایین افتادگی و همچنین شرایط بیمار دارد. قبل از عمل جراحی با چندین جراح عمومی و جراح گوارش مشورت کنید. اگر پزشک شما تبحر کافی نداشته باشد، ممکن است به اسفنکترها آسیب‌زده و در نتیجه دچار بی‌اختیاری مدفوع شوید.

 

♦ یکی دیگر از بیماران پیام داده من خانمی هستم که ۲۱ سال سن دارم. اما پس از اینکه یک ماه از جراحی من می‌گذرد پزشکان معتقدند که مقعد من تنگ شده و باید مجدد جراحی کنم. پس از جراحی دوم گفتن دوباره تنگ شده و باید جراحی دیگری انجام دهم. آیا فرد دیگری هم مشکل من را دارد. اگر امکانش هست راهنمایی کنید.

پاسخ این است که در برخی از مواقع تنگی مقعد به دلیل ژنتیک و عوارض برخی از بیماری‌ها است، واقعاً نیاز به جراحی دارد. تحت نظر پزشک درمان را ادامه دهید‌‌.

 

♦ بیماری دیگری پیام داده که من برای تخلیه مدفوع حداقل ۳ یا ۴ بار پشت سر هم یا با فاصله باید به دستشویی بروم تا مدفوع کاملاً تخلیه شود. مدفوع من با یک‌بار دستشویی رفتن تخلیه نمی‌شود. من همیشه نفخ مداوم دارم، دمای بدنم بالا رفته، تعریق بی‌دلیل و برخی عوارض دیگر را در طی روز دارم. هنوز دکتر نرفتم باید به چه پزشکی مراجعه کنم‌.

پاسخ این است که حتماً به متخصص گوارش مراجعه کنید.

علت مدفوع سیاه و قیری چیست؟ در این مقاله به طور کامل بخوانید:

علت مدفوع سیاه

سؤالات متداول در مورد افتادگی روده

در این مطلب از مجله جوان ایرانی به بررسی سؤالات متداول در مورد افتادگی روده یا بیرون زدگی مقعد می‌پردازیم.

 

آیا با وجود افتادگی رکتوم می‌توان زندگی عادی داشت؟

اگر افتادگی رکتوم علائم آزاردهنده برای شما ایجاد نمی‌کند، ممکن است با انجام مراقبت‌هایی که در منزل انجام می‌دهید بتوانید زندگی خوبی را تجربه کنید‌.

 

آیا افتادگی روده یا پرولاپس رکتوم بدون جراحی درمان می‌شود؟

اگر افتادگی یا پرولاپس خفیف باشد ممکن است با نرم شدن مدفوع فشار کمتری به آن ناحیه وارد شود. شما باید بتوانید با پیشگیری از یبوست، بیماری خود را بدون جراحی بهبود دهید. اما باید بدانید که تنها راه درمان قطعی افتادگی رکتوم و تسکین علائم آن، جراحی است.

 

تغذیه مناسب برای افتادگی رکتوم چیست؟

اگر افتادگی رکتوم یا روده دارید سعی کنید از یبوست پیشگیری کنید. غذاهای حاوی فیبر زیاد مصرف کنید‌. آب‌آلو، غلات و سبزیجات نقش بسیار زیادی در درمان یبوست شما دارند. همچنین در طی روز تمرینات کف لگن یا بیوفیدبک را انجام دهید تا حرکات روده زیادتر شده و به شما کمک کند که دچار یبوست نشوید.

 

سخن پایانی

همان‌طور که مشاهده کردید رکتوم و یا افتادگی راست روده در واقع همان بیرون زدگی مقعد است. در این عارضه قسمتی از روده بزرگ یا راست روده از مقعد شما خارج می‌شود. به طور کلی این بیماری در خانم‌های ۶۰ سال و در آقایان کمتر از کمتر از ۴۰ سال رخ می‌دهد.

اگر شما عزیزان نیز هر تجربه در این مورد دارید، می‌توانید در انتهای مقاله بخش نظرات پیام خود را ثبت کنید.

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 0 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 0

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

بهار علیزاده

همیشه بهترینِ خودم، خاص و منحصر به فرد! دیجیتال مارکتینگ و سئو نظرمه. زندگی برای من مسابقه نیست! از مسیر لذت می‌برم... راز خوشحالیِ من: کمک به دیگران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا