اطلاعات عمومیدرس و مدرسه

کدام حیوان سه قلب دارد؟ (حقایقی عجیب)

کدام حیوان سه قلب دارد؟ آشنایی با حقایقی بسیار عجیب

دستی را روی قلبت بگذار آیا می‌توانید ضربان قلب خود را احساس کنید؟ مانند بسیاری از مهره‌داران، انسان فقط یک قلب دارد که معمولاً در نزدیکی جلو و وسط قفسه سینه قرار دارد. اما به نظرتان داشتن بیشتر از یک قلب فرضیه‌ای صحیح است؟ به نظرتان کدام حیوان سه قلب دارد؟

در واقع حیواناتی که دارای چندین قلب هستند، معمولاً قلب‌های جداگانه‌ای را برای انجام عملکردهای مختلف تکامل می‌دهند. این حیوانات به‌جای تکامل یک قلب برای انجام تمام وظایف ضروری سیستم گردش خون، قلب‌های تخصصی را برای انجام وظایف فردی ایجاد کردند.

اختاپوس (هشت‌پا)

این حیوان به‌جای یک یا دو قلب، سه قلب دارد. دو تا از قلب‌ها عملکرد یکسانی را انجام می‌دهند، درحالی‌که قلب سوم به دلیل متفاوتی تکامل یافته است. 

قلب سیستمیک خون را در اطراف بدن اختاپوس پمپ می‌کند، درحالی‌که دو قلب شاخه‌ای آن خون را از طریق دو آبشش پمپ می‌کنند.

 ازآنجایی‌که خون اختاپوس بسیار غنی از مس است، بسیار حالت چسبناکی دارد. در نتیجه، برای پمپاژ خون در بدن خود به فشار قابل‌توجهی نیاز دارد. 

برای جبران، اختاپوس سه قلب مجزا ایجاد کرد تا استرس را از قلب سیستماتیک خود دور کند و اطمینان حاصل کند که اکسیژن کافی به آبشش‌هایش می‌رسد. 

علاوه بر این، تحقیقات نشان می‌دهند که همو سیانین موجود در خون اختاپوس در مواجهه با دمای سرد، اکسیژن را با کارایی بیشتری منتقل می‌کند. 

این موضوع ممکن است به توضیح این که چرا گونه‌های اختاپوس بزرگ تمایل دارند در آب‌های عمیق‌تر و سردتر زندگی کنند، کمک کند، جایی که می‌توانند اکسیژن بیشتری دریافت کنند، زیرا قلب آن‌ها مجبور است با شدت بیشتری در آب گرم‌تر پمپاژ کند. 

قلب سیستمیک شامل یک بطن منفرد و دو دهلیز است که یک دهلیز در هر طرف بدن آن تعیین شده است. رگ‌های خونی شامل شریان‌ها، مویرگ‌ها و سیاهرگ‌ها هستند که خون را به سراسر بدن می‌رسانند. 

در ابتدا، خون از طریق آئورت و سیستم مویرگی، سپس به داخل ورید اجوف حرکت می‌کند، سپس در نهایت از طریق آبشش‌ها پمپ می‌شود و به قلب سیستمیک بازمی‌گردد. 

با توجه به مقدار انرژی مورد نیاز، قلب سیستمیک در هنگام شنا کردن اختاپوس خاموش می‌شود و تنها قلب‌های شاخه‌ای باقی می‌ماند که اکسیژن را از طریق آبشش‌ها حرکت دهند.  این اتفاق باعث می‌شود اختاپوس‌ها به‌سرعت خود را در حین شنا خسته کنند .

اختاپوس

ماهی مرکب

مانند اختاپوس‌ها، ماهی‌های مرکب نیز سه قلب را تکامل داده‌اند. قلب سیستمیک آن خون را به اطراف بدنش پمپاژ می‌کند، درحالی‌که دو قلب شاخه‌ای آن اکسیژن را از طریق آبشش پمپ می‌کنند. 

هر سه قلب در داخل حفره گوشته ماهی مرکب قرار دارند، کیسه‌ای پر از آب دریا که حاوی اندام‌هایی است که تنفس و دفع را انجام می‌دهند. 

قلب ماهی مرکب مانند اختاپوس شامل سه حفره است که شامل یک بطن تحتانی و دو دهلیز می‌شود. خون ماهی مرکب همچنین حاوی ترکیب غنی از مس همو سیانین است که زمانی که میزبان در محیط‌های سردتر و کم اکسیژن قرار می‌گیرد آبی تیره به نظر می‌رسد. 

هنگامی که خون از قلب سیستمیک به قلب‌های شاخه‌ای بازمی‌گردد، ماهی مرکب ادرار، دی‌اکسیدکربن و سایر مواد زائد را از طریق سوراخ‌هایی به نام زائده نفریدیایی دفع می‌کند. 

این منافذ به ماهی مرکب اجازه تبادل گاز و دفع مواد زائد را از طریق حفره گوشته خود می‌دهد. در واقع، گوشته به‌عنوان یک مدار بسته عمل می‌کند که از هر قسمت از عملکردهای اصلی اندام ماهی مرکب، از تنفس گرفته تا مدیریت مواد زائد، مراقبت می‌کند. 

Cuttlefish (کاتل فیش یا ماهی سپیداج)

بر خلاف بسیاری از نرم‌تنان، Cuttlefish دارای سیستم گردش خون بسته است. مانند ماهی مرکب و اختاپوس، این موجود نیز سه قلب دارد. 

علاوه بر این، قلب آن‌ها مشابه سفالوپودهای دیگرشان عمل می‌کند. همان‌طور که قبلاً گفتیم، قلب سیستمیک خون را در سراسر بدن پمپاژ می‌کند، درحالی‌که تنها نقش دو قلب شاخه‌ای شامل حرکت خون در آبشش‌های ماهی است.

به دلیل سطح بالای همو سیانین، خون آن‌ها بیشتر سبز – آبی به نظر می‌رسد تا قرمز. علاوه بر این، خون آن‌ها باید سریع‌تر جریان یابد تا اطمینان حاصل شود که آن‌ها به‌درستی اکسیژن دارند.

 این موضوع به این دلیل است که همو سیانین اکسیژن بسیار کمتری نسبت به هموگلوبین حمل می‌کند، بنابراین کاتل فیش‌ها با حرکت دادن خون خود با سرعت بیشتری نسبت به سایر حیوانات، این کمبود را جبران می‌کنند. 

چقدر این مقاله واستون مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رایتون ثبت بشه

میانگین امتیازات 0 / 5. تعداد رای های شمرده شد: 0

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میده!

زهرا سامره

من با تجربه‌ام به شرکت‌ها از طریق تولید و توسعه محتوا کمک می‌کنم تا کسب‌و‌کار خود را رشد داده و به اهدافشان برسند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا